Društvene paradigme

Doing business u Hrvatskoj

U raspravi o Doing Business je Velimir Šonje u pravu i to jako: poslovati u Hrvatskoj je strašno; potvrđuju čvrsti podaci i državna FINA

1. Doing business za Hrvatsku je promjenio metodologiju, pa je Hrvatska sada više na ljestvici. Iako katastrofalno nisko s obzirom na naše prilike i ambicije.

Valjda potaknut bučnim javnim drečanjem koje je, svjesno ili nesvjesno, s velikim nerazumijevanjem ili manipulativno, ‘interpretiralo’ izvješće, Šonje je pojasnio o čemu se radi: ŠTO SE KVRAGU DOGAĐA (S DOING BUSINESS 2016.)?!.

Zatim se razvila polemika (ipak na višoj razini), a idući Šonjini tekstovi, kao i link na raspravu s inače odličnim (najboljim poslovnim u Hrvatskoj?) komentatorom i urednikom Jutarnjeg Gojkom Drljačom su ovdje: ĐE ME (OPET) NAĐE S DOING BUSINESS?!

2. Šonje je u pravu. Jako u pravu. Potvrđuje to čak i FINA, ‘s pečatom’. Poslovati u Hrvatskoj je katastrofalno.

Pogledajmo što kaže FINA o poslovanju najznačajnijih biznisa u zemlji, malih biznisa. Privatnih malih biznisa je preko 100.000 i zapošljavaju preko 420.000 ljudi. Njima je katastrofalno, o čemu sam pisao prije godinu dana u Jutarnjem (naslov nije moj, nego redakcijski).

Kako korištenjem FININE baze podataka možemo znati da je Šonje u pravu? Pa najbolja potvrda neke teorije je da li je praksa potvrđuje. U ovom slučaju: radikalno da.

FINA je državna financijska agencija koja zna sve financijske podatke u zemlji, pa eto čak i računa neke pokazatelje poslovanja. Zbirne podatke koje prezentiram ovdje možete za siću kupiti kod FINE, ovdje.

3. Od 20-ak pokazatelja koje FINA računa prikazujem neke, za koje FINA ima čvrsti stav ‘kakvi bi trebali biti’. Ovo sve što slijedi je za preko 100.000 malih poduzeća, zbrino.

A. Stupanj samofinanciranja: JAKO LOŠE

FINA: Stupanj samofinanciranja pokazuje udjel vlastitog kapitala u ukupnim izvorima sredstava; udjel veći od 10,0% može se smatrati prihvatljivim, veći od 20,0% dobrim, a onaj veći od 30,0% vrlo dobrim.

Stanje:

stupanj samofinanciranja

B. Koeficijent financijske stabilnosti: FAIL

FINA: Koeficijent financijske stabilnosti izračunava se kao odnos dugotrajne imovine i dugoročnih izvora (kapital i rezerve uvećane za dugoročne obveze), a mora biti manji od 1,00. (uočite ‘mora’)

Stanje:

koef financijske stabilnosti

C. Koeficijent ubrzane likvidnosti: KATASTROFALNO.

FINA: Koeficijent ubrzane likvidnosti izračunava se kao odnos kratkotrajne imovine umanjene za zalihe i kratkoročnih obveza; uobičajeno ne bi smio biti manji od 1,00.

Stanje:

koef ubrzane stabilnosti

D. Koeficijent tekuće likvidnosti: KATASTROFALNO.

FINA: Koeficijent tekuće likvidnosti izračunava se kao odnos kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza; ako je manji od 2,00, likvidnost može biti upitna, a ako je manji od 1,00, nesposobnost plaćanja veoma je izvjesna.

Stanje:

koef tekuce likvidnosti

E. Koeficijent obrtaja ukupne imovine: JAKO LOŠE.
FINA: Koeficijent obrtaja ukupne imovine izračunava se kao odnos ukupnih prihoda i ukupne imovine, a pokazuje koliko se puta u godini obrne raspoloživa imovina da bi se ostvarili ukupni prihodi; poželjno je da koeficijent bude veći od 1,00, što znači da ukupni prihodi nadmašuju vrijednost raspoložive imovine.

Stanje:
koef obrtaja

F. Faktor zaduženosti (broj godina): STRAŠNO.
FINA: Faktor zaduženosti uvjetno odražava broj godina potrebnih za pokriće postojećih obveza ako se poslovanje nastavi s istim pozitivnim rezultatima; faktor zaduženosti veći od 5 godina govori o prekomjernoj zaduženosti.

Stanje:

zaduzenost 2

G. Povrat na kapital: KATASTROFALNO.

Ovdje FINA ne kaže ništa, ali je stvar elementarna. Bezrizična stopa u Hrvatskoj je oko 5% (koliko košta državu da se zaduži). Uobičajena premija na rizik za equity (kapital poduzeća) je oko 6%, to je 11%. Dodatna premija za ulagnja u mala poduzeća kakva su u Hrvatskoj bi trebala biti daleko veća od 4%, ali recimo da je 4%. To daje 15%. MOžda ima nekih uhljeba koji misle da je 15% puno, ali takvi bi drugačije mislili kad bi morali svoju štednju uložiti u poslovni poduhvat, a za to založiti kuću ili stan, raditi 12 sati dnevno i imati katastrofalne uvjete poslovanja, o čemu danas jedan primjer daje i Jutarnji: APSURD: KAKO JE HRVATSKA BIROKRACIJA UNIŠTILA BRAVARA Inspektori mu zatvorili pogon jer nije prekršio upute druge inspekcije! Slična ikustva sam imao i sam. Inspektorica (ne znamo da li glupa ili korumpirana ili mrzi poduzetnike) nam je izdala ilegalno rješenje o zatvaranju tvrtke.

Stanje:

povrat na kapital

4. Šonje je bez svake sumnje u pravu. Pokazuje to i činjenice da u Hrvatskoj praktički nema stranih investicija. Kapital bježi, a s njime i ljudi, ako niste vidjeli, o tome sam pisao ovdje: Kako država siromaši građane i uništava radna mjesta. Toga ne bi bilo da je ‘doing business in Croatia: great!’

5. Ostaje ogromna misterija zašto se ni jedna politička stranka ne obraća malim poduzetnicima i preko 400.000 njihovih zaposlenih? Iz mog prošlogodišnjeg članka koji sam gore linkao:

Vidite li koliko smo s našim zatucanim i retardiranim društvenim stavom daleko od Europe i svijeta? Koji će od nesretnih poduzetnika s tzv. liste srama ikad više željeti pokušati u ovakvoj Hrvatskoj? Sto tisuća “malih” poduzetnika i njihovih 420.000 zaposlenika veliko su biračko tijelo kojem se nitko ne obraća s ovog, za njih temeljnog aspekta, a to je: kako omogućiti normalan život u Hrvatskoj. Sve stranke obraćaju se samo svom članstvu i javnom sektoru.

P.s. Naša jučerašna instalacija.

34 replies »

   • Jesam.

    Kao bezrizičnu stopu pretpostavljate obveznicu RH. Ne bismo li tu trebali dodati rizik bankrota države, npr. kroz neku premiju osiguranja / npr. CDS?

    • U nju je to već ugrađeno.
     Inače ovo nije skroz precizna računica, nema je i ne može biti, ali manje-više je to tako kao gore.

 1. Nenade jesu li podatci s ove doing business liste realni,npr. Ceska je samo 5-6 mjesta losija od nas,a mi smo bolji od npr. Belgije?

 2. Koeficijent fin stabilnosti ako je mjeren odnosom dug imovine i izvora mora biti veci od 1. Dajte to provjerite i ispravite

  • Zašto? Ovaj koeficijent govori da dugoročna imovina ne smije biti financirana kratkoročnim obavezama, nego dugoročnim izvorima. Zamislite da imate u bilanci samo dugoročnu imovinu, a financirani ste samo kratkoročnim izvorima.

 3. A cijela država nam živi od tih umirućih malih biznisa. Svi uhljebi se financiraju od onoga što oni stvore, a ne mogu više stvarati, umiru.

  Građani su nam daleko od Europe i svijeta, ali politčar nekako ispadnu i još gori, oni su daleko i od zemalja trećeg svijeta, naša “administracija” je pretpotopna.

  Ovo su teme koje bi trebale biti centar predizborne kampanje.

  Evo nam malo svima soli na ranu: pogledajmo kako jedna vlada u egzilu (za razliku od nas koji nismo uopće ni okupirani, imamo svoju slobodnu lijepu domovinu, Jadran itd.), vlada koja je tek prešla na demokratski sustav, može već danas imati premijera kakvog mi ne možemo niti sanjati (niti za 20 godina još), obrazovanog, bistrog, humorističnog, dobrog i čestitog, potpuno predanog služenju svom narodu (i to za 367 dolara mjesečne plaće, umjesto solidne američke plaće koju bi imao da je ostao predavati na Harvardu) https://www.youtube.com/watch?v=rfArVgCe-cw, naravno koji razumije i ekonomiju, to se vidi iz ovog osvrta na USA-China odnose https://www.youtube.com/watch?v=-Vt218tc8Mg

  • Da, Josipović i Mesić su puno skuplji i neiskreniji primjerci. Ali proračun je već zadan je li tako ?
   Uskoro kada počne “rasprava” o proračunu reći će nam da je 90% proračuna već ionako
   zadano, ali da je bez obzira na to ovaj NOVI razvojni iako sa jakom socijalnom komponentom.
   Obzirom da nam je proračun već zadan barem 30-40 godina unaprijed, to naravno doprinosi ukupnoj gospodarskoj stabilnosti. Dakle doing business bi to trebao uvesti parametar DA LI JE PRORAČUN DRŽAVE IONAKO ZADAN ( tu RH praktički nema konkurencije). Ako već ne možemo bolje, dajte da promjenimo pravila igre 🙂

   Otkačena smo zemlja skroz, pa sjetite se kako su SLinića kovali u zvijezde kao stručnjaka (onda kada je ispalio da su poduzetnici krivi i da im je poklonio milijarde (čije?) tada se stišala euforija. Inače taj tip je prodao frendu kao gradonačelnik Rijeke unosnu Gradsku tržnicu (veliki promet gotovine i tradicija u Rijeci) po smješnoj cijeni, a uz to nije računao gornje etaže paviljona nego samo prizemlje. DORH je utvrdio da je to bilo zakonito nekoliko dana prije izbora, 2011. godine.

  • Koji populist , čovjek sada “skrušeno” priznao , na valu popularnosti riječi -uhljeb- , da je bio uhljeb . I to kao kandidat Oraha za predstojeće izbore ! A kad bi oni kojim nevjerojatnim slučajem došli u poziciju vođenja države , to bi bilo uhljebljivanje svih uhljebljivanja !! 😂🙃😇

   • Ne vjerujem da nije ništa morao isporučiti dok je bio na toj poziciji. Pa strankama su osvojena radna mjesta u državnoj administraciji glavni ratni plijen.

    • Slažem se da je nešto morao isporučiti , ali ja se pitam (naivno) zašto ga novinari ne “ogole” , nego samo prenesu , i to je to , ništa , nikakva reakcija!

 4. Doing business in Croatia!??? Mora da se šalite? Pokušao sam i morao odustati, i ne radi se samo o pokretanju posla već i mnogim drugim stvarima kao što je obično otvaranje bankovnog računa. Poslao sam svim odgovornim osobama u vladi te glavnim političkim strankama, pismo u svezi toga, no od nikoga, osim MOSTA, nisam dobio nikakav odgovor. Znači, jedno pričaju, ali kada dođe do konkretnog problema, nemaju ni znanja ni volje ni želje da nađu rješenje. Ukidanje birokratskih prepreka, privlačenje stranih investicija… mora da se šalite!?
  Pogledajte moje pismo na koje naše glavne stranke (osim mOSTA) i članovi vlade nemaju odgovor.
  prima: hdz@hdz.hr,
  info.ured@orah.hr,
  ured@most-nl.com,
  info@365ris.hr,
  info@naprijedhrvatska.hr
  datum: 27. listopada 2015. u 22:07
  Poštovani
  U nastavku je upit koji sam poslao najodgovornijim osobama vlade RH na odlasku, a u svezi velikih birokratskih i inih problema na koje sam naišao pokušavajući pokrenuti svoj business u Hrvatskoj.

  Na kraju smo ja i moje kolege morali odustati od pokretanja businessa u Hrvatskoj i pokrećemo ga u inozemstvu.
  Zanima me na koji način mislite riješiti ovaj problem velike birokratiziranosti Hrvatske, i velikih teškoća koje prosječan poduzetnik ima ako pokušava pokrenuti posao u Hrvatskoj, u slućaju da dobijete povjerenje hrvatskog naroda i odgovornost za sastavljanje nove hrvatske vlade.
  Na osnovu vaših odgovora odlučit ću kome ću dati svoje povjerenje na izborima 8. studenog.

  Lijepi pozdrav
  Datum: 27. listopada 2015. u 21:54
  Predmet: Upit
  Prima: kabinet@mfin.hr, gradjani@vlada.hr, predsjednik@vlada.hr, ministar@mingo.hr, ministar@minpo.hr
  Poštovani
  Obraćavam vam se kao najodgovornijim osobama u vladi RH za gospodarstvo.
  Želim vam iznijeti svoj slućaj i zamoliti da se vaše riječi, o Hrvatskoj kao državi otvorenoj za investicije i strana ulaganja, te jednostavnom regulativom za registraciju i poslovanje stranih poslovnih subjekata, konačno počne provoditi u praksi.
  Evo mojeg slućaja.
  Ja i grupa mojih kolega, iz Hrvatske i inozemstva, odlučili smo pokrenuti informatičku tvrtku, koja bi se bavila informatičkom djelatnošću, s naglaskom na webdizajn, internet oglašavanje i sl.
  S obzirom da je većina suosnivača izvan Hrvatske tražili smo najpovoljnije riješenje za registraciju firme.
  Kada smo vidjeli koja se sve procedura traži za registraciju firme u Hrvatskoj: http://www.hitro.hr/Default.aspx?sec=85 a pogotovo kada smo saznali da u UK možemo sve riješiti puno brže, za par radnih dana i čak isključivo on line, bez potrebe fizičkog dolaska u neki ured, i još kada smo čuli da u slućaju prihoda manjih od 80 000 funti ne moramo plaćati porez, odmah smo se odlučili za UK.
  Ne razumijem zašto to ne bi bilo moguće i u Hrvatskoj, čemu toliko procedure i birokratiziranja?
  Još nas je više šokirala i iznenadila procedura za otvaranje poslovnog bankovnog računa u Hrvatskoj.
  U UK ako nam je prihod manji od 80 000 funti uopće ne moramo tražiti VAT ( OIB) broj a ne treba nam ni pečat, koji se tamo uopće i ne koristi.
  Ovdje su nam u banci rekli da bi prvo trebali sve originale dokumenata o registraciji firme poslati nazad u UK i tražiti nekakvu posebnu apostole ovjeru i tražiti da nam izrade i pečat firme i to sve pošalju nazad u Hrvatsku, gdje bi sve dokumente morali prevesti na hrvatski, ovjeriti kod javnog bilježnika i još u poreznoj tražiti OIB za strane poslovne subjekte.
  Izračunali smo da bi nam za to trebalo oko 2 tjedna i oko 1000 kn te smo jednostavno odustali od toga.
  Našli smo na Internetu jeftinu avionsku kartu za London, za 50-ak dolara te će naš direktor sutra otići u London, i u njihovoj banci za samo 1 dan sve riješiti i otvoriti nam bankovni račun.
  Dakle, ne mogu zaista vjerovati da je nama, kao start up firmi koja se žuri da što prije pokrene poslovanje, jednostavnije i jeftinije, i brže, poslati našeg direktora avionom u London, da nam tamo otvori bankovni račun, nego da to napravimo u našoj zemlji, Hrvatskoj.
  Usput bi, u tom slućaju, vjerojatno zaposlili kod nas i knjigovođu i tajnicu, a kasnije vjerojatno i još kojeg djelatnika, a sada ćemo i sjedište firme, i bankovni račun, i ured i zaposlenike i kompletno poslovanje voditi iz Londona, zbog neshvatljivih birokratskih prepreka u našoj zemlji.
  Zašto tako?
  Zašto nas tjerate da posao pokrećemo van zemlje?
  Zašto smo tako birokratizirana zemlja?
  Kada će se to konačno promijeniti?

  Molim kratki i jasni odgovor.
  lp

  • Prvo po meni treba znati razliku između č i ć. 😧
   Iskreno, otvorio sa poduzeće za 4 dana i to je najmanji problem. Drugi dio poslovanja je problem – financiranje po održivoj stopi da bi izdržali 2 do 3 godine dok sve krene po zamisli. I izdržali poreze koji se ne prebijaju sa državom koja nama duguje. I ono meni najgore je da nigdje nema opisa posla državnih službi pa da znaš koga što pitaš i tko je nadležan za što.
   Nego ping pong bussines.

   • Č i ć bi trebalo ukinuti. I tako se u svakoj regiji, da ne kazem kvartu drugacije izgovara i zvuci. Negdje su sva mekana kao u Istri ili nekim otocima a negdje, valjda u zg ni ne kuzimo u izgovoru razliku. Trebala bi onda u pisanom biti recimo c s ravnom crtom gore a i tako se izgovara kako gdje… Zasto si dozvoljavam ovakve ideje? Pa ako mozemo imat 5 pravopisa i zilijon uhljeba jezikoslovaca viska i tko zna kakvih sve zavoda zasto ne bih mogao i ja trkeljat a stvarno mislim da je ideja dobra i da treba modernizirat stvari malo…

    • Slažem se ! na ovom jestu je bitan sadržaj i bit teksta i misli da se nešto promijeni u društvu a ne pravopisne pogreške

    • Jok, opskuran i nazadan prijedlog, pod firmom modernosti. Postoji standardni hrvatski jezik kojim se piše i govori, uz mnoštvo narječja koji su živi, razvijajuju se i čine bogatstvo istog jezika. Radije da promjenimo pismo i uvedemo izvorno hrvatsko pismo glagoljicu 🙂 Do tada, neka se jezikom bave stručnjaci za jezikoslovlje na latiničnom pismu.

    • Ok Velebit, sve 5. Ali koliko ima takvih mega uljeba koji se ne mogu dogovorit zbog tastina i imamo 5 pravopisa… I to sve placamo…

    • @Velebit

     Jednostavnije je gotovo uvijek bolje. Pojednostavljenje mi se ne čini nimalo nazadnom idejom. I standardni jezik se može razvijati i unaprijeđivati! 🙂

     Što se tiče stručnjaka oni imaju svakakvih ludih ideja pa čak i to što se gore spominje npr. uglavnom im se ne sviđa naglasni sustav trenutnog standarda, između ostalog jer je on najbliži narječjima krajeva koji uopće nisu u sastavu RH (Hercegovina), predlaže se uvođenja u standard jednostavnijeg i stvarnog naglasnog sustava koji imamo na teritoriju suvremene RH i obuhvaća veliki dio izvornih govornika: zagrebački! 🙂 A onda ako bi se zagrebački govor uzeo za novi standard išlo bi se vjerojatno i na ukidanje č i ć u pismu obzirom da ga taj govor praktički ne razlikuje u izgovoru pa bi se to moglo formalizirati u jedno č/ć koje se piše kao možda i jednostavn bez dijakritika, kao c npr. 🙂

    • Mili trotter, zapamtite jednu osobinu hrvatskog jezika. Hrvatski u svojoj biti nije isključiv, razumijete li ? Govorili Vi izvorno, arhaično ili artificijelelno, uvijek ima više dobrih rješenja i svrha je razumjeti se, a drugo često samo pitanje znanja i stila. Nema 5 pravopisa, to je izmišljotina, navedite ! Kao što u matematici nema pozitivne nule. Sve se plaća da. Hrvatski jezik je službeni jezik Republike Hrvatske, Europske unije, Bosne i Hercegovine, CG, Vojvodine i još gdjegdje. Ovo ipak nije jezični blog, iako bih rado o ovoj temi.U hrvatskom jeziku ima riječi sa 20,30,40, pa i više sinonima. Genijalni hrvatski jezikoslovci kroz poviest, bili su vrlo uspješni u pronalaženju prijevoda za tuđice. Do danas nije uspjelo rashrvaćivanje hrvatskog jezika, unatoč sili svake vrste…Opširnije na http://hrvatskijezik.eu/ ima se što za naučiti.

    • Prvo škicnuti kako izgleda irski jezik (Irish Gaelic), ili drugi slavenski jezici (npr slovački ili ruski, u kojem se piše Moskva, a izgovara Maskva), a onda se žaliti na č/ć. We have it VERY easy.

   • Ovo nije tema niti sam htio potaknuti cijelu raspravu ali je g.Bakic pustio moj doprinos van pa je krenula rasprava. Ja sam htio zapravo naglasiti kolegi Anti K. da nisu bitni č i ć u ovakvoj komunikaciji nego su bitniji argumenti…

    I jos samo za kraj jer ovo nije tema i necu vise:
    https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Popis_hrvatskih_pravopisa
    Znaci u razlicitim izdanjima najmanje 5 pravopisa razlicitih autora od 90. i imaju znacajne razlike i vode se prijepori oko toga.. npr. “Podaci” kako sam ja ucio u skoli i po nekima “podatci” po novom… i sl. I to sve placamo… takve rasprave i izdanja… i fotelje…

    A znacajan dio jezika su nam turcizmi…https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Turcizam

    a ima i germanizama ii talijanizama…

 5. Velika konferencija imena ” Financijska sigurnost”
  Moderatori : g. Zoran Šprajc
  g. Velimir Šonje
  Predavači i sudionici : g. Boris Lalovac-SDP g. Nenad Bakić
  g. Tomislav Čorić-HDZ g. Boris Galić , Alianz
  prof.dr.sc. Marijana Ivanov- EFZG g. Goran Šaravanja , INA
  prof.dr.sc. Ivo Bićanić- EFZG g. Igor Škrgatić , HUP
  g. Franjo Luković , predsjednik NO-a EPH

  Konferencija (jako zanimljiva) počela je u 10:00 (umeđuvremenu završila) i mogla se je pratiti putem live-stream -a , a sada je dostupan video iste . Preporučam pogledati!

   http://izbori.jutarnji.hr/uoci-velike-konferencije-2-studenog-poslodavci-otkrili-u-anketi-jutarnjeg-ovo-su-prvi-potezi-koje-mora-povuci-nova-vlada/
  
   • Vide i znaju jako dobro o kakvom se društvenom problemu radi!
    A ova konferencija je jako dobar putokaz kako osvjestiti Hrvatsku javnost tj. pokazati kako bi trebalo biti . Na ovakav način bi trebala djelovati i javna TV tj. raditi ovakav tip tv emisija i edukacijom mijenjati paradigmu u Hrvata ( za ovo je nužna ideološka preobrazba) .
    I nova vlada će se također morati uhvatiti u koštac sa ovim problemom i naravno sa svim drugim problemima .

 6. Gospodine Perhat kad bi to islo jednostavno sto bi onda ta sva birokracija radila, bilo bi ih vise od polovice viska pa oni na taj nacin cuvaju svoja radna mjesta .

 7. Nenade koliko je po vama dionica optimalna diverzifikacija za prosjecnog dugorocnog ulagaca? 4-5? Mozda vise?manje?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.