Društvene paradigme

Što je najgore oko izbora?

“Never let a good crisis go to waste”
― Winston S. Churchill

0. Nastavit ću se na ovaj članak Vuka Vukovića u kojem kaže:

U ekonomskom smislu Hrvatsku u svim slučajevima čeka negativan scenarij. Tko god sastavljao iduću Vladu, to neće moći učiniti bez zadovoljavanja barem nekoliko manjinskih i parcijalnih interesa. … Opet će se radi vlasti trgovati funkcijama. Ovakav ishod imat će negativne učinke na hrvatske javne financije. Dug u zemljama s vladajućim koalicijama s puno stranaka uvijek raste, dok su deficiti u prosjeku puno veći nego kada su na vlasti samo jedna ili par stranaka.

1. Tko god sastavi Vladu, dočekat će ga sjajan poklon, velik rast BDP u trećem kvartalu (ostajem kod svoje davne procjene od 3%, analitičari banaka su još oko / ispod 1%, jedino su se HNB i EBRD nedavno implicitno približili mojim procjenama, digavši procjene za cijelu godinu, što nije moguće bez vrlo jakog trećeg kvartala).

Kao što vidite, jučer je i sam ministar napokon došao na moje procjene s početka sezone (zapravo još iz predsezone) da će turizam ostvariti preko 8 milijardi eura prihoda od stranaca.

No, ono što je još ‘gore’ (u biti je bolje, ali u ovom kontekstu je gore) je da će, ako ne bude velikih iznenađenja, turizam iduće godine opet jako rasti. Pogledajmo najprije stope rasta u zadnjih 11 godina.

Napomene:
(i) Rast je bio duži ali su tek 2004. uključeni kampovi, pa brojke nisu usporedive.
(ii) U 2010. su iz statistike izbačeni boravci u nautičkim lukama, što je bilo oko 7%-7,5% ukupnog, pa sam u toj godini dodao 7% (radi usporedivosti podataka)
(iii) Podaci za 2015. su za prvih 9 mjeseci, prema jučer objavljenim podacima DZS.

dolasci stranih turista - stope rasta godisnje

Očekujem u idućoj godini opet veliki rast, na skoro 9 milijardi. Vraćam se na to na kraju. Pogledajmo što to znači.

2. Glavni booking velikih turopoeratera počinje već početkom godine. Tako da će novoj Vladi, koja god to bila, ako sam u pravu (a vidite dolje zašto jesam), jaka sezona biti razvidna već početkom godine. Pretpostavimo da će turizam rasti 10%. Mislim da je ovo konzervativno, jer osim dolazaka i noćenja, rastu i cijene. To će onda biti 800-900 milijuna eura prihoda od stranaca više. Recimo da oko 2/3 toga ide u BDP (novi, tj. ekonomskim riječnikom ‘marginalni’ porast prihoda od turizma većinom je dodana vrijednost), to bi značilo 1,2% – 1,3% porasta BDP koji bi praktički ‘pali s neba’.

Ako ne bi bilo velikih šokova izvana, i ovaj dio privatnog sektora koji je ožilavio u krizi, nastavio bi rasti, pa bi i to doprinjelo rastu.

Najbolja predviđavanja za cijenu nafte koju imamo su sadašnje cijene. Ako bi one ostale takve, i to bi doprinijelo rastu.

Tako da je lako moguće da se u 2016. ‘dogodi’ rast od 2%, što god Vlada ne-radila. Ako bi Vlada toga bila svjesna već početkom mandata, mogli bi, potpuno racionalno, s obzirom na dosadašnju politiku skoro svih vlada zvanu ‘uhljebizam’ odustati od svih reformi.

3. Na tragu onoga što govori novi Nobelovac Deaton imamo i drugi problem, koji se tiče neravnomjernog razvoja u Hrvatskoj. Produktivniji dio zemlje, konkretno Dalmacija (a koja je to zbog rentne pozicije) trpi, i može trpiti, veliko ukupno oporezivanje, direktno ili indirektno. Ogromna količna stranog novca se slijeva, a država ga ovako ili onako uspijeva zahvatiti (ako nigdje, ono u potrošnji), a ne može ‘zatući’ taj dio gospodarstva. Međutim, ukupna porezna stopa je uglavnom ravnomjerna u cijeloj zemlji, tako da ono što je podnošljivo za Dalmaciju, nije za Slavoniju, ili proizvodnju u cjelini. Odnosno je, ali s kakvim posljedicama? Daljnje iseljavanje, nedostatak invseticija (osim u turizmu), ogorčenost itd.?

4. Ukupno, što je najgore, ovakva kriza je za nas (u nedostatku velikih eksternih šokova) potpuno održiva! Primjerice, Argentina propada već 100 godina, a nikako da propadne (samo što je radikalno osiromašila u odnosu na ono što je bila ili mogla biti). Ili se sjetite Sto godina samoće. Čak i iseljavanje mladih doprinosi financijskoj stabilnosti zemlje, o čemu sam pisao ovdje: Dobre stvari u lošim stvarima: švicarac, iseljavanje mladih, Syriza.

Glavni hrvatski problem je, kao što znamo, mentalni (zagađenje socijalizmom). Uvijek nam je kriv netko drugi, uspjeh se nikad ne slavi, zavist je velika. Po mentalitetu je Hrvatska najsocijalističkija zemlja Europe (uz Sloveniju, koja je ipak u boljoj poziciji). Lako je raći razloge i dokaze, ali evo primjerice jedan simptom. Iako se naši mediji često žale na ‘veliko radno vrijeme Hrvata, među najvećima u Europi’ (pa tako i danas Večernji), istina je da podaci za Hrvatsku i Sloveniju nisu uopće usporedivi s ostatkom Europe, jer smo jedine dvije zemlje u Europi gdje se pauza za ručak računa u radno vrijeme. S oduzeta ta 2,5 sata tjedno, padamo na dno efektivno odrađenih sati u Eruopi. Naravno, uhljebi i uhljebari uvijek ‘pariraju’ tom argumentu navođenjem da ‘poslodavci ionako ne plaćaju prekovremene’ ili čak i ‘svjesno ne isplaćuju plaće’ (ovo više nitko ne spominje nakon što je uveden ‘Stup strama’ takvih poslodavaca (ovaj sramotni naziv je naravno etablirao Novi list, novina tvrdo socijalističke orijentacije), pa se pokazalo da nema puno takvih poslodavaca, a najveće većina su propale, zagušene tvrtke koje ne mogu isplatiti plaće.)

Kriza je dobra jer čovjeka, organizaciju ili društvo natjera na promjene. Nije ugodna, ali one prave natjera da budu bolji i zadovoljniji. Hrvatska je nažalost ostala mala, zgrčena i ogorčena. Uhljebi i uhljebari su smislili da ne napredujemo ‘jer nas je ugrozio (neo)liberalni kapitalizam’, mediji su to služinački prenosili. Neko vrijeme je najveći heroj naših medija bio čak i balkanski muljator Cipras (‘socijalist’, a u stvari uhljeb je upravo najavio isključenje struje za 2,1 milijuna neplatiša u Grčkoj.)

Kod nas, kad se govori o budućnosti, onda se spominje ’21. stoljeće’, nevjerojatno (tipa: ‘Kakvi želimo biti u 21. stoljeću?’). Umjesto da iskoračimo u suvremenost, ostali smo zemlja Kargo kulta.

Mijenja se onaj tko se ne mijenja. Hrvatska se nije promijenila, svijet se radikalno promijenio, a nama je ostala kuknjava i ogorčenost. Hrvatska će se, naravno, promijeniti. Ali možemo birati hoće li to biti svojom voljom ili ‘voljom’ okolnosti. Je li stabilnija jedrilica koja jedri svojom voljom (čak i najbolje u vjetar) ili je ona koju se vuče ili ju more baca?

+ + +

ad 1. Ovo su razlozi zašto je razumno očekivati velik rast turizma i iduće godine:

A. Dobro vrijeme ove godine je bilo blizu prosjeku, uobičajenom, nije ‘izuzetak koji će se teško ponoviti’. A i prošle, kad je bilo katastrofalno, bilo je čak 6% više dolazaka stranaca nego prošle godine.

B. Veliki turoperateri će početi zaobilaziti južni Mediteran, pogledajte samo neke od današnjih naslova iz samo jedne (najčitanije) novine u Velikoj Britaniji:
MAX HASTINGS: Suddenly, the world’s become a frightening place for tourists. But I fear this is just the start
– (ovo se dogodilo nikom drugom nego TUI-ju) Rocket ‘attack’ on UK tour jet: Pilot with 189 passengers dodged missile above Sharm El Sheikh in August with just ‘seconds to spare from disaster’
Sharm el Shambles: Relief of British tourists as they arrive home on first flights from Egypt… but thousands remain stranded after UK planes were barred from flying to the rescue

Pazite, Velika Britanija je jedno od najvećih emitivnih turističkih tržišta u Europi (a ne dolaze autima), a u Hrvatskoj ostvaruju svega oko 15% dolazaka koliko i Nijemci. Kako to izgleda kad se recimo taj ‘val’ okrene nekamo, pogledajte ovdje: Wish you weren’t here! British tourists pack out Benidorm beaches as record numbers head for Spain in wake of Tunisia terror attacks.

A veliki turopetari poput TUI-ja su do sada radili vrlo malo s Hrvatskom. Najveći problem je, naravno, nedostatak kvalitetnih kapaciteta. Što se zadnijh godina također jako promjenilo. Pogledajte samo investicije Valamara, naročito Isabella.

C. Sada već imamo višegodišnju spiralu pozitivnog razvoja i pozitivnih očekivanja: više turista -> veća zarada -> mogućnost za veća ulaganja -> veća kvaliteta i bolje upravljanje -> više cijene -> još veća zarada. Na koncu, prosjek rasta dolazaka stranaca zadnjih 5 godine je cijelih 6,9% ili 40% u pet godina. Što bi se moralo dogoditi da se ovaj rast zaustavi pa da je i po samoj inerciji? A svemu ovome treba dodati i cijene.

D. Sve ovo se nadovezuje da ogroman rast turizma u svijetu.

E. Kao što znate još krajem lipnja sam bio u pravu kada sam napisao (za dolaske stranaca): “…gledajući konzervativno, možemo računati na oko 7-8% više dolazaka nego prošle godine.”

Također sam ispravno procjenio da će prihodi (od stranaca) biti veći od 8 milijardi eura: “Ukupno dolazimo do nekih 10-12% većih prihoda, iako mi se čini da sam gore u nekim varijablama bio konzervativan (možda možemo i više?).” (ovo je na osnovicu prošle godine od 7,4 milijarde).

Te sam također ispravno procjenio da će se to jako preliti u profitabilnost:

“Što se tiče hotelskih tvrtki, za većinu očekujem značajno povećanje profitabilnosti. One naime najbolje mogu reagirati na veću potražnju, zaustavljanjem bookinga ako je predobar (kao što smo čuli na skupštini Valamara za Resort Isabella), itd.

Kako bi dakle prihodi nekih hotelskih kuća možda mogli biti i 7-10% veći, kako je standaradna EBITDA recimo 28-35%, a kako je turizam biznis jako malog marginalnog troška, to bi se EBITDA lako moguće mogla povaćati za npr. 25% ili čak i 30%. Posebno bi lako značajno veći EBITDA mogle ostvariti kuće koje su značajno uložile u nove kapacitete ili njihovo unaprijeđenje, od onih koje pratim, to prvenstveno mislim na Jadranka, Valamar i Arenaturist (možda još neki?).”

Naša najveća hotelska kuća Valamar je ostvarila i više od toga, pogledajte samo ovaj izvještaj. (Koliko točno više, ne da mi se računati, jer su dodani Hoteli Baška). A i Arenaturist je ostvarila u 9 mjeseci EBITDA veći za 29%. Bez sumnje je odličan rezultat ostvarila i Jadranka, ali ona je povučena s burze (i mali dioničari fer isplaćeni).

Znači sve sam točno ‘pogodio’, naizgled nevjerojatno. Ali sam pratio logiku. A ista logika mi govori ovo što sam napisao gore.

Napomena: Imam dionice RIVP i ARNT (i neke druge turističke doinice) i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

55 replies »

 1. Naše zračne luke ne prate porast . Konkretno sam negdje pročitao da bi niskotarifne kompanije dovodile još više gostiju iz Velike Britanije ali da zbog nedovoljnog kapaciteta u smislu prihvata zrakoplova nisu u mogućnosti posebno vikendom, i u tome vidim mogući problem rastu broja gostiju iz tzv.avionskih destinacija.

 2. Najgora stvar oko izbora, naših, je da se potroši puno novaca, a ništa se ne promijeni. Promjene koje nama trebaju može provesti bilo tko, ako ima volje i muda. Ako toga nema, možemo mi na izbore svake nedjelje, ništa se promijeniti neće.

  • Slazem se s Matejem i mislim da kod izbora mandatara i vlade je bitno osobe s politickom voljom i odlucnosti, jer ima dovoljno pametnih ljudi koji mogu dati savjet sto i kako napraviti, ali problem je tko ce to provesti

 3. Ne slazem se s ocjenom da je glavni hrvatski problem onaj mentalni. Argument za moje neslaganje nalazim u cinjenici da se ista stvar dogadja u velikoj vecini bivsih socijalistickih zemalja, ukljucivsi u to i nekadasnji DDR. Integracija DDR u danasnju Njemacku ide puno teze nego sto se to u hrvatskoj javnosti zna. Hrvatski problem ima veze sa socijalistickim sistemom iz kojeg se, realno gledano, jos nismo maknuli. To mi se namece kao nuznost, znajuci da i sve druge bivse socijalisticke zemlje imaju slicne probleme kao i Hrvatska.
  Vjerojatno ce i nakon raspada sjevernokorejskog rezima, koji je neminovan, Koreja imati slicne probleme. Nadam se da nikome nece pasti na pamet tvrditi da pola Koreanaca ima probleme s mentalitetom.

  • Pri ‘mentalitetu’ sam upravo i mislio na zagađenje socijalizmom (o čemu sam često pisao). Ali hvala, pojasnit ću gore!

  • Apsolutno se ne slažem da nije vezano za mentalitet, Poljska,Češka,Slovačka,Mađarska su imali puno teži oblik komunizma, i velika je razlika u mentalitetu. Uspoređivat pak Koreance sa ovim narodima u ex Yu konkretno Hrvatima i građanima HR je nerealno.

  • Točno to je taj mentalni problem koji još danas postoji između zapadne i istočne njemačke!
   Ali, zanimljivo jest da većina moje generacije (istočnih njemaca ) koji su ranih ’90 iskoristili priliku da se školuje i/ili rade u zapadnoj njemačkoj već drugačije razmišljaju.

 4. ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA SU HRVATSI PROTRŽIŠNO ORIJENTIRANI I SPREMNI ZA REFORME, U PROITVNOM JE OD 2017. GODINE MOGUĆ GRČKI SCENARIO

  …Čini se da Hrvatska po tome sliči na Grčku koja također ima ogroman javni sektor s privilegiranim radnicima, a koji je kočnica efikasnim reformama….
  Znači li to da je zemlja sve bliže grčkom scenariju? „Hrvatske fiskalne neravnoteže, unatoč nepovoljnim trendovima u javnim financijama, manje su izražene nego u Grčkoj. Kao mala zemlja Hrvatska treba biti prilagodljivija reformama, a nakon izbori, uz primjenu adekvatnih mjera, strukturnim reformama možemo povećati potencijalni rast BDP-a, a kroz fiskalnu konsolidaciju možemo smanjiti javnu potrošnju s naglaskom na njezinu strukturu. Ona mora biti usmjerena na stavke koje će povlačiti veće perspektive za gospodarski rast. Treba smanjivati troškove javne uprave, mirovinskog i zdravstvenog sustava. Ušteđena sredstva treba usmjeriti u reformu sustava obrazovanja, jer za malu zemlju s nepovoljnom demografijom i migracijama, razvoj ljudskog potencijala je ključni čimbenik dugoročnog rasta“, kaže ekonomist Šantić. Dodaje da su odgađanja stvarnih reformi dovela do toga da će Hrvatska biti u nezavidnoj situaciji, ako dođe do poremećaja na međunarodnom tržištu kapitala. „Sadašnja razina kamatnih stopa nije pravilo, već izuzetak, koji je posljedica relativno sporog oporavka Eurozone, ali i rizika od deflacije. Hrvatska će se suočiti i s rastom referentnih kamatnih stopa, ali i s rastom premija rizika. Budimo svjesni da smo percipirani kao izrazito rizično gospodarstvo.“
  Ekonomistica Pribičević pak predviđa da će doba jeftinog zaduživanja završiti najkasnije početkom 2017. godine i zaključuje da s ovakvim tempom rasta javnog duga, u uvjetima u kojima ne raste BDP, Hrvatska nema velikih izgleda. „U tom slučaju prognoziram grčki scenarij u idućih pet do šest godina. S tim da je Hrvatska za EU puno manje bitna, jer nije u Eurozoni i još je manja svojim udjelom u ukupnom BDP-u. Bit ćemo potpuno nebitni u toj priči i moći ćemo u tišini defaultirati, ako se nešto ne poduzme“, kaže Vedrana Pribičević….
  …Reformske mjere nisu nešto što je vlada ocijenila kao nešto što bi im moglo pomoći u izbornoj trci. Ali varaju se. Istraživanja pokazuju da su Hrvati protržišno orijentirani i spremni za reforme. Vide da nema drugog izlaza. Kada bi se to dobro upakiralo, kao što je upakirao Cameron u Velikoj Britaniji, birači bi birali reforme.“…

  ŠTO JE NAJGORE OKO IZBORA, TO ŠTO NEMA KONKRETNOG EKONOMSKOG PROGRAMA IZLASKA IZ KRIZE…ČAK I DONALD TRUMP I JEB BUSH OBEĆAVAJU NEŠTO KONKRETNO SVOJIM BIRAČIMA…

  Nije najgore ako turizam poraste do 2% u 2016. godini, a za otplatu kamata na javni dugsamo treba 3% BDP, pa je to samo održavanje glave iznad vode i odgađanje bankrota…Najgore bi bilo oko Izbora, da se ne pojave nove reformske stranke, jer glavne stranke SDP – HDZ imaju jedan način upravljanja strankom i državom koji se ne može na lak način promijeniti, već ćemo se najvjerovatnije kao mali nevažni narod i gospodarstVo u EU koje je podjelom karata dobilo turizam, promet i nešto sitno, sa važnom Geostrateškom pozicijom mijenjati htjeli ili ne htjeli diktatom, pod utjecajem EU i SAD, zbog zadržavanja njihovih interesa u ovom dijelu Balkana, koji su još definirani tzv. Churchill – Staljinovom salvetom na Jalti.
  Koliko svi stanovnici RH vjeruju u državu i Kunu, najbolji je indikator količina štednje u Bankama u EUR-ima , a još bolji dokaz vjere u RH imaju političari, tajkuni i mafija, koja drži svoj novac za crne dane u inozemnim bankama i off shore oazama. Onaj koji misli da se samo dekretom i promijenom zakona može prijeći u tržišni kapitalizam gadno se vara, trebaju desetljeća da se evoluciom promijeni kolektivna svijest…
  Ako netko zna, neka mi nabroji naše neke domaće srednje ili velike kapitaliste ( osim g. Nenada Bakića ) koji su među prvih 100 najbogatijih u RH, koji su do svog kapitala došli bez pretvorbe i na relativno pošten način, bez političkog klijentelizma , i izvoze značajan dio svojih prozivoda ili usluga ( osim turističkih tvrtki ), i plaćaju dobro svoje radnike???

 5. Obećavajući rezultati izbora ! Mnoge gnjide potpuno otpale, a neke će tek otpasti.
  Jasno desna vlada uvjetovana snažnim ekonomskim reformama.Most i HDZ.
  Svjetonazor društva definiran, ekonomija u prvom planu. Zaista nije moglo bolje !
  Petrov detektira pravosuđe kao rak-ranu. Odlično. Treba hitno smanjiti državnu potrošnju
  i raditi. IDS glumata, jer brani sinekure u Istri (po općinama). Općine na pola!

  • Ma nemojmo se zavaravati. Još jedan veliki poraz za Hrvatsku i nova propuštena prilika. Ako se ovakav mandat nagradi sa 56 mjesta onda ne znam što bi se trebalo dogoditi da se neka nesposobna vlast kazni. Valjda su trebali zapaliti cijelu državu, onda bi možda dobili 46.

   Dokazali smo da nam nije do ničega nego do ideologije i da smo gori nego iskompleksirani teenageri… Meni tužno i žalosno.

 6. Jesmo li zapravo na izborima prosli dobro?

  Petrov neka bude premijer i sastavi vladu te stavi kao svoje suradnike i karamarka za odnose sa braniteljima i crkvom da se rijese ti troskovi i milanovica za neki drugi segment, recimo racionalizacija zupanija i javne uprave.

  A Bakića neka uzmu kao nezavisnog suradnika za gospodarska i razvojna pitanja 🙂

  • Jesmo, jer se uglavnom ne priča o partizanima i ustašama već o reformama i ekonomiji. Sad ćemo vidjeti od čega je sastavljen Most.

   • Most je sastavljen od različitih ljudi različitih uvjerenja koji se nisu mogli nidje uklopiti (zato su i nezavisni) i nema stranački aparat i stranačku stegu kao HDZ i SDP. Po meni će se sada razletiti kao kula od karata jer će obje stranke loviti pojedinačne zastupnike MOST-a raznim obećanjima i privilegijama. Po meni sada možemo očekivati razne stranačke trasnsfere na relaciji MOST-HDZ i MOST-SDP. Nažalost, Petrov će ubrzo uvidjeti kakva je vlast slast za neke …. nadam se da griješim, to je samo moje skromno viđenje MOST-a

    • Ne znam zašto svi govorite ovakve stvari ili pak da će Petrov biti premijer i sl. Ako su ljudi jasno i glasno rekli da su jednistveni, da ih ne zanimaju fotelje, da ne misle koalirati niti s kime, pa tako niti imati bilo kakvo premijersko/ministarsko mjesto, zašto im ne vjerujete? Mislim da nema razloga biti toliko skeptičan. Ponekad poneki ljudi mogu napraviti ono što i kako govore.

     Aka neće koalirati, ako se neće raspasti, zar nije sasvim jasna jedna jedina mogućnost: Most će podržati u Saboru manjinsku vladu koju sastavi mandatar kojega odredi predsjednica republike, tko god to bio, ali isključivo pod uvjetom da ta vlada prihvaća Mostov plan reformi, dakle bez ikakvih pregovora i drugih komplikacija, sve ili ništa.

     Čim se dogodi da vlada proturječi bilo kojem detalju Mostovih reformi podrška otpada, slijede novi izbori, gdje će Most dobiti još više glasova i još jaču poziciju za nastaviti svoj ulogu prosvijećene vlade u sjeni.

     Valjda bi sad trebalo već biti jasno je da je jedini pravi pobjednik izbora Most i da će se njihov program ispunjavati do zadnjeg slova bez mogućnosti prigovora bilo koga neovisno tko on bio na poziciji vlade, jer ako nema koalicije, nema niti pregovora, nema kompromisa, vlast je apsolutna, u rukama Mosta. Vlada, kakva god bila, samo je instrument Mosta u provođenju reformi. Ako je pametna i ako želi osnažiti poziciju svoje stranke u budućnosti ta buduća vlada će bespogovorno izvršavati sve što Most kaže, i lijepo oportunistički zaslugu za pozitivne rezultate na kraju preuzeti na sebe. To im je besplatni poklon. Samo ako su budale bunit će se na tu ulogu “izvršitelja” tuđeg programa i bivanje pukom tehiničkom vladom ispred prave vlade bez premijera i bez ministra koja samo sjedi u Saboru i vuče sve konce jer ovako bez puno brige i pameti, bez puno rizika, dobivaju sve, dobivaju konačno pravi oporavak države, udarane pravih temelja dugoročnom napretku, a za čega će ni krivi ni dužni moći na kraju preuzeti zasluge.

    • Mene ne bi ništa čudilo. Čemu podrška mosta? Lakše će se složiti SDP i HDZ nego što bi se bilo koja od tih stranaka složila sa bilo kojom PRAVOM reformom! Tako da bi najbolje za nas svih bila velika koalicija i da se vidi onda tko je tko. Onda bi tek ovi veliki propali. I mi skupa s njima. Al onda bi se valjda počeli mijenjati.

    • Zato što živimo u zemlji Hrvatskoj, gdje vlada surova politička realnost, a ta je ugrabi što možeš i kad možeš, jer ne znaš da li ćeš sutra moći. Ali da ne mudrujemo previše, u slijedećih petnaestak dana, a možda i ranije, sve će biti jasno …

    • Mclynx za mene bi bilo razocarenje da daju glas za onog koga Kolinda odredi kao mandatara vlade zato sta je za ocekivati da ce mandat dati HDZ-u iako niti je ustav jasan kako je vise pravnika komentiralo, niti je jasno tko je pobjednik izbora.

     Ako HDZ broji dijasporu, zasto SDP ne bi brojao manjince koji su direktno iz njihove koalicije, znaci po meni realno su stvarno izjednaceni.

     “Valja napomenuti da Juhas, Bilek i Kajtazi imaju stranačke iskaznice, iako predstavljaju manjine. Šandor ima SDP-ovu, a Bilek i Kajtazi HNS-ovu.”

     Ako racunas SDSS i IDS onda je SDP u prednosti.

     Uglavnom za mene bi bilo veliko razocaranje da u MOST-u u ovakvoj situaciji gdje je predsjednik drzave vrlo pristran , a pobjednik izbora vrlo dvojben sami ne odluci sa kime mogu bolje suradjivati, a time i veci ucinak postici.

     Mislim da je na MOST-u sada da preuzmu i dio odgovornosti, ministarstva i premijersko mjesto nisu samo fotelje to su pozicije s kojih se mogu raditi realne promjene, meni se ne svidja ova taktika gdje oni misle sjediti u saboru, a da netko drugi provodi reforme, mozda je i politicki pametna ali za mene je to cisti kukavicluk, preuzmi ministarska mjesta ili cak i premijersko i provodi promjene, lako je pricati sa strane da su potrebne promjene i nekome drugome davati ocjene.

    • @Marko

     Meni je svejedno, bitno je samo da se reforme racionalizacije državne potrošnje odnosno smanjenja poreza provedu, kao i druge pro-tržišne/pro-poduzetničke reforme, nije mi važno tko ih provodi. To za kakav model odnosa s vladom će se opredijeliti mislim da je njima primarno određeno time što misle da glasači očekuju a to je dosta uvjetovano njihovom retorikom koju su imali prije izbora tako da moraju na to jako paziti. To vjerojatno znači da ne mogu ići u nekakvu formalnu koaliciju, pa što mogu unutar tih ograničenja neka naprave kako misle da je najbolje.

   • Marko , ja se ne bih složio da je predsjednica pristrana zašto bi eventualno dala mandat Hdz-u za sastavljanje vlade , jer ako imaju relativnu većinu i ako se dogovore sa Mostom to je onda to. A sa druge strane kakav legitimitet ima Sdp da bi predsjednica njemu dala mandat za sastavljanje vlade. Pa oni praktički četri godine nisu pokrenuli ( niti su htjeli) niti jednu ozbiljnu reformu , a i ovo nešto malo populizma je odrađeno zadnjih par mjeseci . Oni su se sad sjetili vikati da bi oni reforme , da su spremni za njih bla,bla ! A to što bi Most bez premijerskog ili ministarskog mjesta davao tempo i smjer reformama je pametba i pragmatična odluka zbog mogućih prijetnji i izljeva “bijesia” određenih skupina sa kojima bi se ipak lakše nosili ovi koji su ipak iskusniji u političkoj areni .

 7. Prvo pitanje uvođenje vinjeta, pa nemogu pobogu Slovenci vise zaraditi od puno manje km od Hr???

  Koliko turista ide preko GP Rupa na Rab, KRk, cres, losinj, opatiju, crikvenicku rivijeru…. I plati samo 8 kn cestarinu?!?!?!?

  Pametni slovenci bi to naplacivali bez beda 15 eura i to za 7dana :), tako da moras uzeti 2 komada, i to bi strancima bilo sasvim normalno jer doma placaju i manje, a za hr građane godisnja vinjeta bi bila olakšanje

   • Ma sigurno, zbog 15 eura koje ce potrosit na par gluposti će se mrcvarit starom cesto, pa kroz Rijeku, kostrenu, bakar?!?!?!?!?! Da dođu do krka, cresa, raba?

    Stvarno svakih gluposti se pročita, tako valjda i u Vladi razmišljaju, jel i ti kad ides u sloveniju voziš Rijeka – ljubljana , ili zagreb – ljubljana starom cestom? I gledaš di ćeš naletit na gužvu i policiju da platiš neku kaznu, koja te dođe 10 puta skuplje i ubiješ se u vožnji, potrošiš 3 puta više vremena

    • Zeko, odgovor je djelomično točan … recimo, turisti koji dolaze autom u Istru iz pravca Italije koriste staru cestu od Škofija do Kopra kako nebi za tih desetak km slovenskog autoputa plaćali vinjetu od 15 EUR i to dvaput, jednom u dolasku i jednom u odlasku. U to se možete lako uvjeriti svake subote u sezoni, cesta je doslovce zakrčena a autoput takoreć prazan. Turisti koji dolaze iz pravca Austrije i dalje gore ionako dolaze kroz tunel Karavanke pa imaju 200 km slovenskog autoputa i isplati im se kupiti vinjetu. Isti bi slučaj vjerojatno bio i sa turistima koji bi išli u pravcu Rijeke i dalje dole, oni koji bi kasnije išli na autoput za Dalmaciju, kupili bi vinjetu i vozili autoputom, oni koji bi išli na otoke, zakrčili bi cestu Rupa – Matulji ….. nisu ni turisti baš toliko glupi da se razbacuju lovom kako se nama sprdi. to naravno ne znači da ne treba uvesti vinjeti, dapače, ja bi ih odmah uveo i poslao doma tri četvrtine neradnika u HAC i ARZ-u, ali to je objektivni problem sa kojim bi se susreli u tom slučaju …. ali obzirom da je magistrala ionako ljeti zakrčena, mislim da to i nije neki veliki problem koji se uz malo organizacije prometa nebi dao riješiti ….

 8. A prije 10-tak dana su neki pitali dali Most prelazi izborni prag 🙂 Čestitam ekipi i neka ostanu vjerodostojni. Neka koaliraju sa jednom strankom, a sve te sitne parazite nek skinu sa sise! Nadam se da će burza dobro reagirati na reforme koje su na vidiku..

 9. Ja ovdje vidim svakakvih komentara. Pa donedavno ste za MOST govorili da je ovakav, onakav, dva tri mandata da ce uzeti. Mene su priznajem jako izennadili, ocekivao sam 7-8. Vjerujem da ni oni nisu bili spremni na sve ovo. I da, postoje ljudi koji ce odrzati svo je obecanje , postoje ljudi koji imaju obraz. Jedan od takvih sam i sam, a nisam clan nijedne partije, MOST-a ili bilo cega drugoga. Ovakva razmisljanja dovode samo do toga da se zapitas pa zar stvarno postoje jos ovakvi ljudi koji misle na ovakav nacin kao sto poneki ovdje komentiraju. zar stvarno ne mislite da moze bolje u ovoj RH. Ja sam sinoc dosao iz Slavonije malo ranije da bih mogao glasati u ZG, u Varsavskoj, i odusevio se brojem ljudi, pretezito mladih koji su konacno shvatili koje im mjesto pripada u drustvu. Shvatili su da im ne mogu nekakve prodane duse tipa Holy, Cacic, HDSSB, Josipovic i ostala ekipica krojiti sudbinu. Mislim da bi i vi stovani komentatori mogli biti ponosni. Moje misljenje je da bi Milanovic (da je kojim slucajem dobio izbore) i sam proveo reforme, jer je vrlo svjestan situacije. Sad cemu to biti puno lakse, jer ce mu na neki nacin izgovor biti da to mora uciniti zbog MOST-a i ljudi koji su glasali za njih. I eto, dodju vinjete na ovaj ili onaj nacin :). I stosta drugo jos.

  • Pridružujem se. I ponosan sam. I nismo svi na prodaju, na taster i na žeton. Rađa se ljepša, pametnija, modernija, uspješnija, poštenija, tolerantnija Hrvatska. I ne budimo neskromni, velikom zaslugom ovog slobodarskog bloga. Svi smo mi iznikli ispod Bakićeve kabanice.😊

 10. Ali MOST mora preuzeti odgovornost i kasnije zasluge. Ako ostanu samo Vlada u sjeni kad reforme daju rezultate oni ce nestati. I onda opet po starom.
  Kljucne funkcije mora preuzeti MOST. Ne nuzno mjesto premijera. Ali ministarstvo financija, gospodarstva i poduzetnistva. Bez obzira koalirali sa SDPom ili HDZom.

  • Slažem se. Na njihovom mjestu išao bih i korak dalje. Zatražio bih premijersko mjesto kao garanciju provođenja reformi. I raspustio Vladu ako zapne na bilo kojoj. Dosad su bili odvažni i nekonvencionalni za hrvatske prilike. Takav završni potez legitimirao bi ih kao istinske igrače.😊

    • Slažem se. Najsporniji i nikako ne spada u ovo društvo. Svejedno, ne može napraviti više štete od Vrdoljaka i Lalovca.

 11. Ovo je odlicno,po mom misljenju vrhunski,siguran sam da će Most prisiliti ili SDP ili HDZ na reforme,daj boze sto jace i sto brze…bilo bi idealno da se donese odmah na pocetku paket reformskih mjera,pa se kasnije moze i raspasti Vlada…

  • I ja se slažem. Prgomet bi to mogao odraditi odlično. Petrovu je ipak Metković na prvom mjestu, a mogao bi biti u Saboru.

 12. I napokon su ljudi odbacili teske komunjare tipa josipovića,radnicku frontu,zivi zid,i najuzasniju među njima MIrelu Holy i njen Orah i njihove hašomanske venezuelanske spike…

 13. Kaže Prgomet da onaj tko sa njima koalira treba biti spreman izgubiti vlast za 4 godine 🙂 Svaka im čast. IDS se već prodao. Kakvi luzeri. Jučer je bio ko fol uvjet decentralizacija i Ipsilon, a danas su zaboravili na sva obećanja. MOST plus HDZ ili SDP. Sve ostale parazite treba poslati u oporbu što je mogući scenarij 😀

 14. Ovdje svi uporno zaboravljate da ni HDZ a ni SDP samostalno, znači bez tih silnih strančica koje su im u koaliciji a koje su donijele 1-2-3 glasa u svojim uporištima, nemaju šanse niti sa punim MOSTOM sastaviti vladu. Znači, opet hrpa malih interesa u vladi … recimo umirovljenici protiv ikakvih smanjenja mirovina, Pusička protiv poreza na nekretnine, Hrg protiv smanjenja poticaja poljoprivredi, itd, itd, mogli bi do jutra nabrajati … i čim krene nešto protiv nekog od tih interesa, eto prijetnje raspadu koalicije a samim time i vlade … pa Račan koji je bio nemjerljivo bolji manipulator od Milanovića nije uspio na hrpi održati koaliciju od 6 stranaka, a ovi ih imaju koliko ono ? desetak svaki, a još im treba da bi uopće sastavili vladu … sori, ljudi ali to je naša politička realnost trenutno, htjeli si vi to priznati ili ne. Jedini spas je kada bi se ova dva nesposobnjakovića nekako dogovorili (što je čista utopija) oko nekog programa i izbacili sve živo iz koalicije osim čisto HDZ-SDP zastupnika, e onda bi se nešto moglo napraviti jer ne bi bilo sitnog stranačkog interesa, naravno pod uvjetom da obojica mogu držati krdo pod kontrolom. Onda bi svih ostalih zastupnika bilo nedovoljno za ruđit vladu pa vi velika koalicija kako se to obično zove u svijetu politike mogla odraditi posao. Ali opet, ponavljam, kod nas je to u sferi znanstvene fantastike, možda za jedno pedeset godina kad dođu neki novi klinci, neopterećeni prošlošću i svime što uz to ide ….

  • Previše filozofije Marijane,

   Ovome sam se nadao da će most pokupiti dosta glasova, šteta da nije još više ljudi izašlo na izbore i to onih koji inčače ne glasaju. Jer HDZ i SDP imaju svoju masineriju i svoje ljude i ne možeš promjeniti ako se ne stvori dovoljna kritična masa novih glasača koji će biti ujedinjeni.

   Sada trebaju biti baš MOST, most između HDZa i SDPa i uvjetovati reforme, ako ovi ne pristanu, traziti nove izbore, i vjerujem da će tada dobiti većinu, ako ljudi žele promjene. Ako ne onda će nam biti kako je bilo kroz zadnjih 25 godina, bez vizije razvoja, samo prodaja, uhljebljivanje, zaduživanje i guranje do sljedećih izbora.

   Pa ne možeš se zaduživati do besvjesti ako ne jačaš svoju privredu i proizvodnju

  • Sa manjinama bi mogli. Ok može se Budimiru ili recimo Lorencinu dati mjesto iako bi bilo najbolje najstručnije ljude staviti na te funkcije. Recimo zamjenik ministra turizma Daglas Koraca nije ima niti dan radnog iskustva u turizmu i eto ga na funkciji zamjenika!! (dobio otkaz u komunalnom poduzeću 6.Maj pa ga je trebalo negdje uhljebiti). Takve bi trebalo maknuti i staviti kompetentne ljude. Kako god jako nas zanimljivo razdoblje čeka 🙂 Jezgra Mosta je super, a ostatak su sve ljudi sa titulama. Puno bolje u svakom slučaju nego ostale stranke, a pisalo se i pisat će svašta. Pa i Bakić je htio zaraditi na Petrokemiji i Rizu i špekulira i blablaba..

  • Danas Tomić teško podnosi obećavajuće izborne rezultate i političku evoluciju u Hrvatskoj (ipak je gospodin pitomac JNA i antikapitalist). Zaista, ovaj tekst je kulminacija Tomićevog talenta, pa i stvaralaštva. On slabo razumije, kao što nije razumio slobodu izražavanja kroz umjetnički mu darovane fekalije, koje inače sam obilato prosipa u svojim tekstovima. Da u vrijeme spomenutog performansa na Rivi u Splitu nismo već bili u EU, ne bi niti ušli dok izvršitelj trodimenzionalne instalacije na velikoga pisca ne bi bio izručen miliciji na batinjanje ili barem prijeki sud. Dobro je rekao Baldasar, to se moglo svakome dogoditi.

 15. Nevjerojatno :D. Ja se pitam da li je moguce razmisljati ovako kao sto se ovdje razmislja. Sami stranci a svi Bosanci rekao bi Edo Maajka. Je, nemaju kapaciteta, ali imaju snagu i zelju. I imaju volju i sto je najbolje, vide gdje treba rezati. Pa zar je normalno da, nakon što se nakon 25 godina konacno nesto pozitivno dogodi, mi idemo sa ovakvim insinuacijama, nepovjerenjem itd itd. Zasto ljudima ne dati podrsku. Pa svi ti ljudi imaju nesto iza sebe, profilirani su, imaju nekakve uspjehe. Pa pogledajmo prvo iza sebe i vidimo sto to mi imamo. Oni su imali snage uhvatiti se u kostac sa problemom, dok mi tu, hajdemo slikovito reci, naklapamo i tipkamo. I uspjeli su. Zar samim time nisu zasluzili podrsku. A ako ih i netko proba minirati, taj netko ce na izvanrednim izborima izgubiti svaku sansu za politicko prezivljavanje. MOST ce jos vise nakon toga dobiti. A trenutno mislim da im to ne bi bilo od koristi. Neka se uce (spreman sam prihvatiti to) sljedecih 4 godine a onda potpuno uzmu stvari u svoje ruke.

  • Vedrane, FYEO (ono E je ears, not eyes), i ja sam glasao za MOST, ali to ne znači da ne smijem razmišljati kako razmišljam, još u prvom postu sam napisao da se nadam da se varam, a ustalom sve će se vidjeti i znati za najkasnije petnaestak dana ….
   a sve što sam napisao stoji, i svaki dan ćete imati sve više tekstova po medijima na tu temu, jer će se ljudi otrijezniti od izbornog pijanstva i početi razmišljati svojom glavom …
   jedno pitanje za vas: da li ste recimo ikada pokušali okupiti veći broj ljudi oko nekog projekta (recimo neka udruga ili slično, ne poduzetnički projekat) i ako jeste, i ako vam je recimo u tom projektu krenulo, zaredali se neki uspjesi (ne moraju biti materijalni), zanima me kako je završilo ….. jako je teško održati grupu volontera na okupu jer svaki ima neke svoje interese, tu pomaže jedino partijska stega i jednoulje. I ja sam vjerovao da u početku milanović i ekipa žele promjene, pa su me on i pusičkin potrčko olešili za lijepu svoticu na petrici (i ne samo mene, naravno, ima nas puno) jer su prevladali stranački interesi (ne talasaj, glasovi su bitni, jebeš one tamo male dioničare)…. tako da ja više političarima ne vjerujem, jer su za sitne interese u stanju prodati dušu vragu, ali to je samo moje osobno mišljenje. Vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu …. opet ponavljam, nadam se da griješim, ali nama treba još jedno pedesetak godina izbora da se tu nešto bitno promijeni. Ovo je samo nesmiljena borba za fotelje, sinekure, povlastice, bolji život i slićno …

  • Marijane, dapače. Vjerujem da ste iskusniji, dok sam ja mozda naivniji. I dok se ne naucim bit cu ovakav. Meni je u krvi da budem pozitivno nastrojen, da dam podrsku onome tko zeli. Kod nas nije cini mi se nikad bilo pitanje znanja nego zelje nesto pokrenuti. Evo, pokrenuli su i cestitam im. I naravno da ce izgubiti moje povjerenje a vjerujem i svacije drugo ukoliko me iznevjere. A pazite, lokalni izbori su vrlo brzo te ce oni biti jasan pokazatelj kuda sve to ide. Ja vise ne vjerujem u partijsko jednoumlje i stegu i u to da ono nesto moze dobroga donijeti. Zastarjelo je to. Jer, gdje nema slobode tu ne dolazi do izrazaja kreativnost iz koje mozete puno toga korisnog izvuci. Pustimo ih, dobili su povjerenje, na njima je da ga zadrze. Zadrzat ce ga samo i ako budu postupali onako kako su govorili prije izbora. Ako ne, uvijek postoje izvanredni izbori, sto je sada opcija vise.

 16. Bojim se da ovi izbori samo potvrđuju činjenicu da je u Hrvatskoj nastupio intelektualni i duhovni kolaps koji će uskoro dovesti i do materijalne katastrofe.
  Nigdje se kao tema izbora nije pričalo kako podići konkurentnost nacije na svim nivoima. UNIDO je izdalo studiju gdje je navelo da HR nastoji izvesti cca. 1500 proizvoda, a samo smo sa 4 konkurentni na svjetskoj razini. Dok se vani ljudi satiru razmišljajući kako svojim proizvodom opstati na tržištu, naši mediji svjesno forsiraju one političare koji prosipaju dilentatizam i nameću trivijalne teme.
  Svo to elementarno neznanje bi se i moglo nekako podnijeti da nam svjetska događanja idu na ruku. Međutim: migrantska kriza, sukob USA-Rusija, nesnalaženje EU oko događaja u MENA regiji te lagano, ali kontinurano dizanje napetosti između USA i Kine u Južnom kineskom moru zahtijevaju puno seriozniji pristup u vođenju države.
  Nedavno je u Matici Hrvatskoj bilo predavanje na temu ISIL-a. O tome nigdje nije bilo niti slova, jer valjda je to za Hrvate potpuno nebitna tema. Događaji oko ISIL-a su nam inače pogurali turizam, ali ga isto tako mogu utopiti pa bismo vrlo brzo bili na razini Biafre.
  Kako smo očigledno lijen narod koji izbjegava suočiti se sa problemima ili ih možda niti ne prepoznaje, očekujem dalji pad države u svakom pogledu od ekonomije preko demografije do obrazovanja i sporta bez obzira na sastav koalicije.

 17. Petrov i Mostovci inzistiraju na jedinstvnoj vladi. Čini mi se da je to utopija nad utopijama i vodi nas u nove izbore. Tko zna koliko će ovo sve trajati. Sve je oko nas stalo i zato bi bilo dobro da ovo završi što prije ali sumnjam….

 18. http://m.tportal.hr/biznis/352195/Najblizi-Karamarkov-savjetnik-Trziste-je-najvece-zlo.html Ahahha, ovaj lik savjetuje Karamarka… Ne znam što se događa sa ovom zemljom. Vrištim od smijeha na ovakve tekstove. Pazite, on zna što bi Hrvatska trebala proizvoditi a slobodno tržište je najveće zlo. Platim vam put u Sjevernu Koreje ali molim da se više nikad ne vraćate. Što su birači rekli o takvima, pitajte Holy ili ekipu iz Radničke fronte. Sramota.

 19. Lalovac je još u kampanji i očito ne razumije bankarstvo 🙂 Sad bi i kamatne stope spuštao. Burza mu kockarnica itd. Pogubio se dosta u zadnje vrijeme. Svi se čude kako su sada rate nekima veće nego prije. Sad će tražiti da i kamatna stopa ostane na 3,23% ili koliko je bila. Majko mila tko nas je vodio svih ovih godina još smo dobro i prošli!

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/lalovac-iznenaen-bahatoscu-banaka-kamatne-stope-su-neprihvatljivo-visoke-304874

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.