ARNT

Turističke dionice – usporedba

Radim na jednom većem tekstu za koji mi je trebalo ovo, usporedba naših turističkih dionica s benchmarkm, u ovom slučaju Melia, koja je zapravo jedina veća tvrtka usporediva s našima (mediteranski resorti), iako ne u potpunosti.

Sljedeći grafikon prikazuje usporedbu dva parametra:
– EV / EBITDA (ako trenamo odabrati samo jedan ključni paramater sad kad su kompanije postale profitabilne, onda je to ovaj … dok nisu bile, bilo je besmisleno, pa su tako mnogi analitičari zeznuli)
– porast EBITDA (brza i prljava aproksimacija za tok novca od operacija)

Napomene:
1. Za izračun porasta EBITDA je uspoređeno prvih 9 mjeseci ove godine, s prvih 9 prošle. Za naše dionice je izvor Zagrebačka burza, za Melia je izvor njen website.

2. Uzete su u obzir sve hrvatske dionice tržišne kapitalizacije veće od 200 mil. kn, s izuzetkom SUNH (nije mi se dalo kopati po podacima, a MojeDionce mu ne prikazuje Q3 nego samo Q2 i ACI (pad EBITDA pa da ne kvari preglednost slike). Filter za 200 mil. kn kao i EV/EBITDA je preuzet s MojeDionice. Inače ACI ima jako mali EV/EBITDA, a SUNH veliki porast EBITDA.

3. Kako su na EBITDA 2015. za PLAG i RIVP utjecale akvizicije (PLAG vrlo jako zbog ISTT, RIVP malo zbog Hoteli Baška), za njih sam za stopu rasta EBITDA uzeo u obzir nekonsolidirane (dakle usporedive) podatke. Za Meliu sam normalizirao podatke na načim da sam gledao EBITDA bez trgovanja imovinom (kupnja i prodaja hotela), ali nisam odbio akvizicije, tako da su za nju usporedivi podaci vjerojatno lošiji nego je ovdje prikazano. EV za naše tvrtke sam preuzeo s MojeDionice, a za Melia izračunao kao tržišna kapitalizacija + neto dug (koji navode da je 840 mil. eura). Izvor za tržišnu kapitalizaciju je Madridska burza.

4. Svi parametri su s obzirom na cijene jučer na kraju dana.

5. Oznake ‘Skupo’ i ‘Jeftino’ su provizorne, naime s obzirom na ova dva parametra, jeftinija bi trebala biti dionica s manjim EV/EBITDA i većim rastom EBITDA. U ovom prikazu bi značilo da su relativno najjeftinije RIVP, SLRS, ARNT, HUPZ. Međutim, vjerujem da će porast EBITDA za PLAG biti veći u budućnosti zbog potencijala koji će iskoristi u Istraturistu kojeg prethodni vlasnici nisu. Također, LRH se može značajno jeftinije kupiti kroz SNHO (kao što se prije RIVP mogla kupiti kroz KORF), pa je efektivni EV/EBITDA značajno manji. S obzirom na ta razmatranja u ovom modelu bi najskuplji bili Melia i TUHO. Ali ovo nije ni u kom slučaju preporuka za kupnju ili prodaju dionice (pogledajte napomenu na kraju teksta).

Pogledajte nakon grafikona još neke zanimljive stvari.

turisticke dionice - usporedba

E sad, ovo su samo dva parametra. Naravno, važni su i mnogi drugi, recimo financijska stabilnost tvrtke. Gledajte što piše Melia:

• Emphasis is given to the important improvement in financial ratios, maintaining the 2015 commitment of a Net Debt/Ebitda (ex-capital gains)
ratio below 3.5x. Also of note is the EBITDA/Net Interest Expense ratio performance after efforts to reduce financial expenses.

A koliko vidim (ako dobro računam ovako površno), za RIVP je već sada taj parametar ispod 2,5, a za Plavu lagunu ispod 1,5.

Ima tu još mnogo zanimljivih stvari, neka ovo bude samo poticaj za razmišljanje!

Napomena: Od navedenih imam dionice RIVP, ARNT i LRH (indirektno kroz SNHO). Ovo jasno nije preporuka za kupnju ili prodaju istih. Svi podaci i izračuni mogu biti pogrešni, za eventulna ulaganja izračunajte sami ili se obratite svom omiljenom profesionalcu. Sve navedene dionice mogu kupovati ili prodavati kako mi dođe iz raznih razloga, recimo osjećam se euforično ili depresivno ili mi treba novac ili imam viška novca ili tko zna što …

51 replies »

 1. “Također, LRH se može značajno jeftinije kupiti kroz SUNH” Vjerojatno ste mislili na SNHO. Inače, odličan grafikon, vidi se da su praktički sve naše turističke firme još uvijek jako povoljne, a SLRS je abnormalno jeftin

 2. Kod SLRS top 10 drži 92,78% svih dionica, krije li se tu opasnost za male dioničare da budu istisnuti i ako ima po kojoj bi cijeni to išlo tj. ima li kakav propis kod takvih slučajeva?

  • ATLN nije čisto turistička firma premda veći dio prihoda ostvaruju od žičare. Ako još uzmemo i porast EBITDA od 25% u odnosu na lanjski period, to ih svrstava u ‘jeftine’ dionice uz bok SLRS, a tek malo skuplje od RIVP. I još ako dodamo da keša na računu imaju toliko da bi mogli odmah riješiti sve kredite koje imaju ….

 3. Ja bih dodao da lrh odnosno lrh kroz Snho imaju značajnu rezervu u neooerativnoj imovini koja puno vrijedi a skoro da se ne primjećuje u papirima. Riječ je atraktivnim vilama koje postižu visoke cijene u prodaji, trenutno se neke od njih i prodaju. Barata se s cijenom od možda 300 mio kn, koja kad se proda i investira u nove profitabilne projekte koji su u planu, dramatično poboljšava sve parametre

 4. imam Hupz samo opaska od sljedece godine radit ce im svi hoteli Dubrovacke rivijere od pocetka posezone pa s tim vjerujem da ce to sto se tehnickih parametara izgledati bagatelno ako sljedeca turisticka seona bude bar priblizno kao ova

 5. Baš da se nadovežem na komentar od Bicka, jer to sam mislio napisat, neke firme se bave samo excel-lom i brojkama i čim ta marža pada u pred i podsezoni ajmo zatvorit, trend je pokazao a imam statististike čini mi se od 1996 da je u objektu gdje ja radim kontinuirano baš svake doslovce svake godine bilo više gostiju od 15.09. pa do cirka 02.10. ovisno o nedjelji. I nakon ovakve fenomenalne sezone mi druge godine zatvaramo ranije tj 25.09. kad sam to vidio zavrtilo mi se u glavi. U tom periodu ima sve više Šveđana i Britanaca koji dolaze ok. nisu sad to neke bolesne cifre ali prije 10 godina ih nije uopće bilo, i sad ono dođeš krajem 9 i vidiš da je skoro sve zatvoreno, a vani 25-27stupnjeva. Pitao me jedan Nijemac pa kako da već zatvarate, pa u Njemačkoj kampovi ne zatvaraju prije 01.11. i sad šta da ja njemu kažem da pljujem po firmi i Hrvatskoj. Ne znam možda sam ja amater u tom poslu pa ne kužim, ili želimo prikazat turizam kao sezonski pa nam ne trebaju stalni, ili možda je marža mala pa hajmo zatvorit. Meni prijatelj ima 40 bungalowa u najmu i njemu se isplati bit otvoren do kraja 10 mjeseca, pa ko je tu lud.
  Mislim da te velike firme gledaju samo EBITDA i excel da treba malo imati šlifa za turizam, moje viđenje da uopće ne koristimo blagodat pozicije blizine EU država i klime kao i situaciju u Egiptu,Grčkoj,Tunisu itd.
  Volio bih da mi g. Bakić napiše nešto na ovo moje razmišljanje jer jer sam pričao i sa drugim kolegama koji se susreću sa sličnim problemima.

  • Ne rade sve tvrtke u Hrvatsakoj na isti način, neke prilino čvrsto optimiziraju dobti tekuće godine, a neke rade malo više i na razvoju destinacije. Ali vjerujem da će se to mijenjati.

  • 10-tak turističkih firmi se uključilo u program produženja sezone na način da se delux pozicije u kampovima (prvi red do mora i sl.) u mobilnim kučicama mogu zakupiti u razdoblju 1.10-1.3. (ili tako nešto) za par stotina eura. Bilo bi zanimljivo ako je neko negdje naletio na rezultate takve ponude.

 6. I kad pročitaš ovakav članak : http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/306131/Default.aspx neznaš bi li se smijao ili plakao..
  Tko kaže da je nekretninski biznis neisplativ..Čovjek će u par dana, naravno ako pronađe kupca, zaraditi cca 40000 €, narugat se državi i svim mladim obiteljima koje vabe za takvim stanovima! Amoralno ali očito legalno!
  Znam da su ovo ipak jedinstveni primjerci ispaltivosti takvog tipa ulaganja, no ovdje više brine nereguliranost dodjele stanova ljudima kojima to nije potrebno i koji to ne zaslužuju i kojima to isključivo koristi za obrtaj novca.
  Sramotno ali istinito u našoj državi, i za bolje društvo bi takve ljude svi trebali prokazivati!

  • Nevjerojatno, u nepotpisanom članku kažu da je Valamar “relativno zdrava tvrtka”. Eto zašto je Hrvatska kakva je …

  • Ma. Pogledajte naslov, a na temelju čega to zaključuju? Zato jer je Valamar obavio dubinsko snimanje, a Rusi su kupili Kupare. Mislim da ovakvi članci nisu vrijedniji od natpisa na forumu.

   • Prije par tjedna je u Jutarnjem listu predstavnik Marriot grupe izjavio da ih zanimaju i hoteli Maestral. Gazda je oduševljen Dubrovnikom. Ako im cijena nije problem onda je lako moguće i da se obestine nagađanja.

 7. Ovi iz Duudi-a su nevjerojatni , treći put prodaju ono što je bez problema trebalo biti prodano iz prve ( eh zaboravio sam ipak mi štitimo “naše” ) . Kao prodali bi a mole boga da ne prodaju !

 8. Koliko se sjećam, neka me ispravi netko ako griješim, mislim da sam negdje pročitao da postoji neki pravilnik CERP-a (ili DUUDI-ja) koji kaže da se tek nakon trećeg pokušaja prodaje po istim uvjetima, može krenuti u prodaju po izmijenjenim uvjetima. A ovo je treći pokušaj, dakle uvjeti bi po tome trebali biti isti kao i u prva dva, znači za Imperialovih 50,08 posto dionica tada se u obvezujućem krugu tražilo početnih 249,12 milijuna kuna, dok se za Maestralovih 68,26 posto dionica tražilo početnih 168,3 milijuna kuna. Dakle, dogoditi će se kao i u prva dva kruga, jedno veliko ništa. Pisma namjere služe samo da kupiš kartu za gledanje iz prvog reda ….

  • G.Bakić, koliko je po vama ignoriranje turističkih kompanija od strane fondova (omf-i), o čemu ste pisali, vezano uz politiku? Može li se (i tu) očekivati promjena u slučaju stvarne transformacije političke klime?

 9. Lrh je pred prodajom pa je nekako logično da se više vrednuje na burzi jer
  teško je vjerovati da bi Ostoja prodavao ispod današnjih 4,000 kn.
  Meni je zanimljivije što po toj cijeni u SNHO po dionici ima 270 kn samo od Lrh
  te još LRHC nekih 60-70 kn. To je nekih 40% diskonta na rizik.

  • Ovo je lijepa vijest pogotovo za Dubrovnik. To je i Kukurin izjavio. Očito im cijena nije problem. Nadam se da će se obestiniti izjava direktora Marriota za Hotele Maestral. Obzirom da sam dioničar nadam se i takvom raspletu i novom ruhu sa popunjenošću kroz cijelu godinu.

   Nego lijepe vijesti iz Mosta. Ukida se porez na dividendu. Super vijesti i za poduzetnike, a upravo je Karamarko na telki izjavio da će oni još više ponuditi što se reforma tiče! Vidjet ćemo tko će skinuti gače do kraja 😀 Čini mi se i jedni i drugi kako je krenulo.

   http://www.index.hr/vijesti/clanak/komentari-na-reforme-mosta-ovo-je-korak-u-dobrom-smjeru/856534.aspx

 10. Ruska Duma usvaja rezoluciju kojom se protivi ulasku crne gore u NATO. Rusko veleposlanstvo reagira kao da je crna gora dio varšavskog pakta. Ruski medo širi teritorij. Mi Kupare dajemo Rusima i o tome odkučuje ruski čovjek Pejnović. Više me je strah eskalacije u crnoj gori nego izbjegličke krize za naš turizam. Ovakvi pritisci u susjedstvu a nas vodi Milanović i pusićka. Ipak je bolje biti američka pudlica nego da nas prca ruski medo. I most bi trebao razmisliti o tome

 11. A 2016.bi trebala biti još bolja 😀
  Danas nekih 23 tis.kom na kupnji Valamara. Počeli su OMF-ovi grickati po turizmu.

 12. Pitanje u vezi SLRS ako je netko dublje istrazivao… ono po cemu SLRS mozda najvise iskace u odnosu na ostale kompanije iz nenadovog grafa je iznimno mala neto profitna marza, svega 0,36% dok je EBITDA marza iznad 40% sto je relativno visoko (u odnosu na ostale). Stoga neto dobit pada zadnje 3g, a shodno tome i EPS sto onda iskrivljuje osnovne pokazatelje.
  Koji je razlog? Gledala sam malo u P&L i skuzila da je visoka stavka amortizacije ali kako nisam pretplatnik na mojedionice.com ne vidim zadnji kumulativ u detalje.
  Vidim da se ta cinjenica smanjene neto dobiti u zadnje 3g nije negativno odrazila na cijenu dionice, naprotiv…pa me to zbunjuje.
  Inace sam pocetnik u investiranju. Hvala unaprijed.

 13. Spomenuta dionica je vjerojatno jedna od najpotcjenjenijih kvalitetnih turista, ali ima par nedostataka koji je sprijecavaju da stane uz bok prvoj ligi. Tehnicki dio koji spominjete je manje bitan od drugih faktora. Naime, prilicno je nelikvidna, ima mali free float i veliku koncentraciju. Kao takva je dobrodosao clan svakog uravnotezenog portfelja, ali nikako nije dionica u koju biste se bez rizika kladili kao pojedinacnu ili s prevelikim udjelom portfelja.
  Imam SLRS, i ovo nije nagovor na kupnju/prodaju ili savjet, radi se samo o mojem skromnom misljenju.

  • Razumijem bitan dio koji navodite. Imate li mozda kakav detaljniji uvid u ovo sto sam navela? Je li uzrok toliko niskoj marzi neto dobiti jednostavno poslovni ciklus u kojem se nalazi Solaris? jednostavno me to buni, jer i ostali turisti investiraju u materijalnu imovinu i prikazuju amortizaciju.. pliz pojasnjenje kako vi to tumacite.

   • Velika amortizacija, ali dugorocno to ne bi trebao biti nikakav problem. S obzirom da je sve ostalo odlicno nema razloga da se to negativno odrazi na cijeni, dapace ja bih prije rekao da zbog stvari koje sam spomenuo, rast cijene kaska za ostatkom sektora.
    Ono sto mene kao malog dionicara pri drustvu s takvom koncentracijom i tako velikom amortizacijom brine je eventualna mogucnost da vecinski kroz troskove odrzavanja izvlaci dio novca kroz drustva koja izvode radove i odrzavanje, a nisu vidljivo povezana s njime.
    Ili da se mozda usluge koje se fakturiraju drustvu zapravo izvode na drugim objektima vecinskog.
    Medjutim to je samo daleka slutnja koju ne mogu ponuditi nikakve dokaze, i ciji rizik sam opet spreman progutati jer jos uvijek drzim dionicu.

   • Pa nema neke velike mudrosti, Solaris amortizacijom anulira vise od ostalih. Dugorocno to nije bitno, medjutim, opet ponavljam da je ovdje kao faktor rizika jedino bitna koncentracija koja vecinskom kod tih troskova omogucava vecu “kreativnost”, samo je pitanje da li se kod te kreativnosti interes manjiskih poklapa s interesom vecinskog.

 14. Plus mislim da u FI nije uračunat kamp Vranjica koji bi dao još bolju krvnu sliku. Ako griješim neka me netko ispravi. Imam i ja Solaris.

 15. “I drugi je top događaj iz 2015. godine vezan uz LRH, a radi se o objavi koja ipak sve do danas nije ni potvrđena, niti demantirana – u priču oko kupovine ove hotelske tvrtke uključila se Adris grupa i navodno iskazala namjere da proširi poslovanje i na »biser Jadrana«. Rovinjska Adris grupa, odnosno njezina Maistra, navodno je potencijalni kupac većinskog udjela u opatijskim Liburnia Riviera Hotelima, te bi se više o tome moglo znati već u siječnju 2016. godine. ”

  http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1585/Obnova-Lida-i-prodaja-dionica-LRH-glavni-dogadaji-godine-u-Opatiji

  • Prošle godine su bili suzdržani i ne baš optimistični a imali smo pravomoćnu presudu i cijenu x2 na danas. U svakom slučaju idem vidjeti što imaju za objaviti.

 16. Poštovani,

  dali nam možete sta otkriti, te dali ste uopće upoznali gdina Susmana, jer vidim da je dao podršku croatia makers programu,ali i drugim projektima koji imaju za cilj informatizaciju društva i dobrobit šire zajednice.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.