Društvene paradigme

(Nećete vjerovati) U međuvremenu … vrlo dobre vijesti iz gospodarstva

DZS je prekjučer objavio podatke o izvozu i uvozu. HNB pak ima ovu krasnu tablicu s tromjesečnim saldom izvoza i uvoza roba i usluga od 2000. Kombiniramo li te podatke s podacima za prvih 8 mjeseci, možemo dobiti podatke za treće tromjesečje. Uz pretpostavku prosječnog tečaja EUR:HRK od 7,59 u rujnu, dobijamo podatke za robe.

Za usluge, njih skoro u potpunosti određuje ‘izvoz’ turizma. Pretpostavio sam 8% veće prihode nego q3 prošle godine (iako vjerujem da smo mogli i 10%).

Dobijamo za zadnje 4 godine:

platna bilanca - robe i usluge q3a

U dužem razdoblju, od početka 2000.:

platna bilanca - robe i usluge q3b

Ovo je saldo uvoza i izvoza samo roba, uočite da je negativan:

platna bilanca - robe

Ovdje jasno možete vidjeti da nisu tajkuni rasprčkali zemlju niti zločeste banke odnijele naš novac. Hrvati su naprosto glasali svojim malim rukicama i nogicama za izborne liste pod imenima VW, BMW, Opel, Toyota, Apple, Microsoft, Zara, Sony, Warner Brothers, Disney, IKEA, Nike, Head, Natuzzi i ostale.

Međutim, vrlo zanimljivo, pokrivenost uvoza izvozom roba raste (nije mi se dalo raditi pipkavu računicu posebno za izvoz i uvoz roba, pa dajem samo do q2):

pokrrivenost uvoza izvozom

Kako turizam zadnjih godina odlično raste, on nadonađuje taj manjak i iako smo ‘oduvijek’ imali deficit na računu roba i usluga, on se u zadnje vrijeme pretvara u sve veći suficit:

platna bilanca - usluge

Ostaje kao veliki problem, naravno, javni dug.

Ovo sve, naravno, pokazuje koliko je luzerski SDP izgubio izbore. Odustajanje od reformi, makar malih, skupo ga je koštalo. Jer makar male reforme bi okinule gospodarski rast i gornje parametre i ranije. Možda je prevagnula samo privatizacija Petrokemije, gdje je (po mojim procjenama) država izgubila nekoliko stotina milijuna kuna, pacerski i kukavički popustivši pred malim ucjenama.

28 replies »

 1. Šteta, da je SDP barem na samom početku mandata išao u reforme sad bi bili u mnogo boljem položaju. Hoće li MOST biti naš posljednji đoker vidjet ćemo uskoro. Čitam Velimira Šonjeta koji je postao dosta kritičan prema toj stranci i to vjerojatno s pravom budući paket reformi koje predlažu su relativno mlake i nedefinirane što nije dobro ali dajmo imjoš vremena.

  Nenade ovo su dobri pokazatelji s platnom bilancom ali očito je to sve još uvijek slabo što vidimo i po reakcijama na ZSE koje su nikakve, reklo bi se burza je na aparatima… nadam se da ćete si dati taj odušak da kad sazre vrijeme za rast napišete jedan proročanski tekst u kojem isti i najavljujete kao što ste ga predvidjeli za turističke dionice. Nešto mora biti okidač, jer ovako već godinama stojimo u mjestu (1700-1900 bodova).

  Razumijem ja da definitivno još uvijek nije došlo vrijeme u kojem ćemo gledati bull kod nas zbog stanja gospodarstva ali imamo neke pomake na koje i Vi ovdje ukazujete. Povećanje potrošnje, industrijske proizvodnje pa u konačnici i BDP-a… to su sve podaci na kojima su sve Zapadne zemlje nakon krize rasle i kroz TK a mi na te (naše) podatke ne reagiramo, vjerojatno jer je to sve još uvijek pre slabo ali nadajmo se da će se i to uskoro promijeniti ili bar jednog dana u bližoj budućnosti 🙂

  • Činjenica je da se malo pomalo krećemo u pravom smjeru, no bez reformi ćemo sve više i više zaostajati za konkurentnim zemljama.
   Burza je na aparatima, o oni uvode porez na kapitalnu dobit u dosta nedefiniranom obliku koji bi dodatno mogapo odagnati obične ljude od nekih drugih obilka štednje i ulaganja, a da to nije klasična štednja u banci. Iako je na stranicama Porezne izašla brošura vezano na tu temu, definitivno bi burzu trebalo još neko vrijeme osloboditi tog tereta ili naći prikladniji model.

 2. A banke i fondovi drze burzu na aparatima jer im to odgovara, polako skupljaju novac od štednje i kredita koji su dali građanima i lagano uzimaju jeftino pozicije, pomalo ne stvarajući još euforiju.

  I tako građani jako malo sudjeluju na tržištu kapitala, čak i sada kada je većina pozicija na minimalnim vrijednostima kapital imaju uglavnom u nekretninama, štednji ili novčanim fondovima. Šteta da su građani tako slabo financijski obrazovani, al hbga.

 3. kako je na Indeksu spomenuo Luka Popov, možda je i bolje bez Vlade, možda i bolje što duže bez Vlade. Ako Vlada nije u stanju provesti promjene, slijedeće najbolje rješenje je stanje bez prave, “političke” Vlade, u kojem odluke donosi tehnička Vlada. Bolje je da to zamrznuto stanje, stanje bez promjena, status quo održava tehnička Vlada. Zašto? Jer nam to stanje zorno pokazuje koliko je politička klasa zapravo odvojena od stvarnosti, izolirana udobnim slojem privilegija.
  Najveća dobit za hrvatsko društvo od Mosta nije u tome da Most uspije sastaviti Vladu, nego baš u tome da u tome ne uspije, i da taj neuspjeli pokušaj traje dugo i bude detaljno popraćen u javnosti. I da građani dobiju prigodu shvatiti kako nam Vlada niti ne treba, ako neće provoditi reforme.

 4. Poštovani,

  Znam da nije tema, ali možete li dati osvrt na dionicu VPIK. Imam je duže vrijeme, čak sam bio ponosan što sam je prepoznao prije Vas :).

   • Bez namjere za išta, mislim da je Prgomet u pravu. Treba preuzeti odgovornost i udjel u vladanju i premijersko mjesto u nestabilnoj Vladi. Što će nam stabilne Vlade koje destabiliziraju zemlju? Na kraju krajeva i dalje podupire Petrova kao premijera i mandatara. Velika i vrlo inteligentna gesta.

  • Prema Danteu Drago 9. krug ne može izbjeći ni uz koju fintu.
   Mislio sam da je Petrina najslabija karika, ali nisam bio u pravu.
   Možda je bolje da čovjek zna što manje i vjeruje u bajke…

  • Treba odvojiti žito od kukolja 😀 Možda bi sad ipak bilo najbolje ići u nove izbore da se malo pojača izborni rezultat, i u međuvremenu umjesto ovih izbačenih nabaviti još pojačanja, posebice iz ekonomske struke, recimo uputiti otvoreni poziv svima koji se smatraju stručnjacima a u zadnje vrijeme konstruktivno kritiziraju program Mosta da dođu i doprinesu svojim znanjem. Ako ćemo napokon imati vladu u kojoj niti SDP niti HDZ neće imati nikakav utjecaj osim potčinjenog (mogu bit jedino izvršioci tuđih programa, radnici za opće dobro, po kazni – zasluži li su, kako jedni tako i drugi”), onda barem da oni koji donose odluke donose to kao stvarno pravi stručnjaci, napokon jedna korisna vlada u Hrvatska, nešto kao Montijeva vlada u Italiji, samo malo dugovječnija i uspješnija.

   • Priželjkujem nove izbore uoči kojih se Most mora odreć etatizma, ustrajat u svjetonazorskoj toleranciji i prepustit još više ekonomske slobode pojedincima. Etatizam je ples na rubu totalitarizma.

    • Ustrajat u svjetonazorskoj toleranciji svakako , ali ne na način da nam razno razni ljevičari i marksisti iskoriste toleranciju i opet nametnu svoj svjetonazor , naročito u ekonomskoj sferi!

 5. Nije raspad sistema nego pokaz tko je i što je g.Drago Prgomet , mjesecima prikazivan u “medijima” žrtvom Hdz-a , a vjerojatno je i od tamo otpušten sa razlogom . Jer malo je moguće biti “žrtvom” dva puta u godini dana !

  • Još jedan uhljeb, tzv. “regionalni ekspert”, koji žive od toga da prodaju maglu. Carl Bildt je najeklatantniji i najantipatičniji primjer te kaste. Imali smo i doma na Pantovčaku takvog, koji nas je gurao u regiju, jebala ga regija. Pa je pao sa milijun na 900 glasova. Svaka zemlja će biti onoliko dobra ili loša u bilo kojem smislu, koliko je njeni građani učine dobrom ili lošom. Ne političari, jer su po prirodi komformisti i oportunisti koji uvijek idu linijom manjeg otpora. Trgovački putnici, koji će bez imalo grižnje savjesti prodati i kvarnu političku robu, ako ta roba “ide”. Zato je koncept odgovorne politike pogrešan jer takvo što ne postoji. Postoji samo koncept odgovornog građanina, koji u konačnici kristalizira i artikulira odgovorne javne politike, koje onda izabrani političari manje ili više odgovorno provode.

   Stoga ne moramo trošiti vrijeme i energiju da rješavamo bosanske, makedonske ili kosovske probleme. Već si urediti i osigurati vlastitu zemlju, tako da njihovi problemi ne postanu naši, ili ne daj Bože naša država nalik njihovima. Imamo puno bolje uzore. 🙂 A i na dobrom smo putu. Ova post izborna situacija je super, bez obzira koliko se na dnevnoj bazi činila kaotičnom. Bez obzira na ishod povratka na staro više nema, budući su svi dionici javnih politika usvojili lekciju i šamarčinu, koje su im udijelili odgovorni građani. 🙂

 6. Ne bih želio branit Božu Petrova jer gospodina ne poznajem pa ne mogu stavit ruku u vatru za njega, ali mislim da nije imao izbora, ako je želio sačuvat vjerodostojnost. Naime, Drago Prgomet je vrlo dobro znao i prije izbora stav MOST-a, isto tako je morao znati da je neprihvatljivo sastajati se sa političkim oponentima, nekoliko dana nakon izbora, po stanovima i kućama, makar vam bili i najbolji prijatelji. Da, treba prihvatit odgovornost, ali Prgomet isto tako mora biti svjestan da će on jako jako malo toga moći učiniti u vladi gdje će sjediti zajedno sa 80% ostalih vukova iz HDZSDP(i sateliti) klana.

 7. Ne bih branio ni Prgometa koga osbno poznajem ni Petrova ali mislim da nam ne treba još jedna ne demokratska stranka u kojoj svi msile kao veliki vođa i bez rezervno ga podržavaju. To smo imali za vrijema Sanadera pa smo vidjeli kako je završilo. Glsovao sam za MOST i ako dođe do ponovljenih izbora opet ću. Mislim da je ovo jako dobra situcija za Hrvatsku jer ništa više neće biti kao prije. Nadam se da će MOST izdžati nalete bure i na kraju ipak preuzeti odgovornost u Izvršnoj vlasti uz bilo kojeg premijera samo da to ne budi ni Karamarko ni Milovanović

 8. Ali oni uporno govore da ih izvršna vlast ne interesira, a onda čuješ da će izać s predlogom za Petrova kao premijera. Sve pomalo djeluje amaterski. Kaotično i neuvjerljivo.

  • Zanima ih ali su obećali da neće koalirati sa SDP-HDZ i toga se drže. Žele reforme koje su obećali pa ćemo vidjeti. Nisu oni krivi za ovakvo stanje. Pa imaju najmanje mandata uspoređujući ih sad HDZ-om i SDP-om. Neka se oni dogovore i koaliraju. Lakše bi im bilo 🙂 Jedino bi se teže dogovorili oko ministarskih mjesta, no uhljebi bi im ostali ili čak malo i porasli.

 9. Kada se otvori link na ZSE , za glasovanje , na prvom mjestu i označena ADRS-P-A , a ja iz inata označim i glasujem za zadnju , eto ..!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.