Uncategorized

Svjetska tržišta skoro uopće nisu reagirala na kukavički napad u Parizu

Napisao sam na FB da je sramotni napad u Parizu početak kraja ISIL-a. Kao i inače, najbolja mjera značaja stvari su svjetska tržišta kapitala (‘kanarinac u rudniku’). Preko vikenda su tržišta bila zatvorena, ali sada imamo futures za Zapadna tržišta.

Stanje je ovakvo:
– futures za pariški CAC 40 su pali manje od 1%
– međutim, futures za franakfurstki DAX i londonski FTSE 100 su pali 0,9% i 0,4%: što znači da glavni ‘driver’ čak i ovog malog pada nije teroristčki napad, nego tko zna kakve druge okolnosti (ovo je uobičajena volatilnost)
– štoviše, i futures za S&P 500 su u minusu 0,2%: što dodatno dokazuje da ovaj pad nije vezan za Europu (da je jako vezan uz napad, razlika bi morala biti veća).

futures 2015-11-16

Inače jako zanimljivo, u našim ste medijima mogli jako puno čitati kako i Kina ‘propada’ jer da joj ‘rast usporava na samo 6%’ (vjeurujem da prepoznajete terminologiju potpredsjednka Grčića, koji je tvrdio da je za nas dobro jer nam ‘pad usporava’, čvojek očito zna što govori, što ide kod raje, jer su naši novinari zaista tako izvještavali o Kini). Te da se to vidi u ‘strašnom’ padu šangajske burze. Zaboravili su vam reći da je u zadnjih manje od dva mjeseca ona porasla oko 20% i u zadnjih godinu dana je porasla oko 50%, ovdje.

Jednako tako, kad vam naši vlastodršci kažu da naš javni nije problem, a vi samo odite na Bloomberg i pogledajte koliki nam svjetska tržišta ‘dodjeljuju’ CDS (cijena osiguranja od bankrota države). Treutno je oko 300 baznih točki, iliti oko 3% godišnje.

Uvijek više vjerujte tržištima nego političarima i medijima. Ali znajte i da tržišta griješe.

Kategorije:Uncategorized

6 replies »

  1. Već u dva posljednja teksta između redova možemo iščitati da i naše tržište uskoro očekuje nešto bolje? Možda ja samo sam sebe pokušavam uvjeriit u to 😛

  2. A je li Hrvatska u toj godini imala rast od “samo 4 %”?! Naš potpredsjednik bi trebao jako dobro znati da Hrvatska ne smije imati više od 2 % negativne razlike u prosječnoj dugoročnoj stopi rasta GDP-a u odnosu na Kinu ako ne želimo da u roku tek jedne generacije (20-ak godina) nas ta nekada iznimno siromašna zemlja ne pretkene u glavnim per capita brojkama. Čak i Amerika razmišlja (i razbija glavu “kako” naizgleda nemoguću misiju ostvariti) o tome da njihove stope rasta ne smiju biti previše različite od onih kineskih, a kad smo čuli da naši političari vuku paralele s Kinom i tako temelje svoje svoje ciljane stope? Naši očito žele da mi postanemo nova najsiromašnija zemlja svijeta kada ih baš briga što će nekadađnje najsiromašnije zemlje svijeta nas sve redom preteći, od malih do ovih najvećih, nema razlike, nas svi pretjeću.

  3. Početak kraja ISIL-a? Kao što je 9/11 bio početak kraja Al Kaide? Ovo je asimetričan rat koji traje najmanje 14 godina između Zapadne civilizacije i radikalne struje unutar Islamske civilizacije koja je i sama u ratu – građanskom ratu.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.