Turizam

Perspektive hrvatskog turizma – usporedba sa Španjolskom

Mnogi se boje da se dobra izvedba hrvatskog turizma neće nastaviti, navodno i zato jer su bili samo jednokratni utjecaji, a da je vrijeme ove godine bilo posebno dobro. Ne, vrijeme je bilo normalno, a u usporedbi s prošlogdišnjim katastrofalnim je bilo ‘posebno’. Iake je i u prošlogodišnjim katastrofalnim okolnostima turizam rastao.

Hrvatski turizam naravno kasni za puno razvijenijim španjolskim. Zato je dobro pogledati što se događa u Španjolskoj zadnjih godina. Je li možda Španjolska pod cjenovnim pritiskom koji će se intenzivirati i negativno utjecati i na naš turizam? Ili tko zna što.

Neki dan je izašlo ovo lijepo istraživanje od HVS. Zanemarite dio o gradskom turizmu (Barcelona i Madrid), pogledajte dio o mediteranskom. U njemu se primjerice ovi grafikoni.

(ADR – Average Daily Rate; RevPAR – Revenue Per Available Room)

(zanemarite plave ‘trendove’ — besmisleni su)

kpi marbela

kpi ibiza

Ovo je za Valamar Rivieru, iz istraživanja Intercapitala:

revpar rivp

U 2015. je ADR porastao oko 5,5%, a RevPAR oko 2,5%, imate to u zadnjem devetomjesečnom izvješću.

Kao što vidite, rast je bio značajno manji nego u ovim španjolskim mediteranskim destinacijama, iako je, vjerujem, unaprijeđenje kvalitete bilo veće (polazak s niske osnove). Tako da se ne bojim za održivost rasta cijena u našim hotelima.

Napomena: Imam dionice RIVP.

Kategorije:Turizam

18 replies »

 1. Čini mi se da ima prostora za cjenovni napredak. Ovih odokativnih 300€ dnevno za 4*, ustvari je vrlo jeftino po svjetskim standardima i kriterijima, koliko god se nama iz perspektive hrvatskih nadnica i standarda koji jedva da nam dopuštaju 30€ za beton-apartmanušu, čini jako puno.

  Nedavno mi frend išao u Irsku, pa malo gledali što se nudi i po kojom cijenama. Naletimo na manji resort 4*, sličnog koncepta i sadržaja kakav je Valamarov za istu kategoriju. Ali ono što u Valamaru košta 300€, ondje košta 450€ dan. S tim da je smješten na nekakvoj strmoj litici, pa ako popiješ koju, bolje je i sigurnije ostati u hotelu.😊

  Ne vjerujem da bi Irac tražio previše novca i riskirao slabu popunjenost. Niti me itko može uvjeriti da je Irska bolji izbor za odmor od Hrvatske. Barem ljeti.

 2. Mene plasi sigurnosna situacija u Europi i bojim
  se da bi ovakvi napadi kao nedavni mogli biti cesci sto bi ugrozilo turizam. U Siriji se bacaju bombe a u BiH ekstremista cini se ima sve vise i
  sve skupa mi ne izgleda da to vodi smirivanju situacije. Turizam nam raste ali rastu i ove napetosti koje bi mogle prekinuti rast

  • To je nama najmanji razlog za brigu, naime naš turizma se za sada primarno sastoji od turista iz relativno bliskog nam geografskog kruga i nemamo ništa protiv toga da to još neko vrijeme tako i ostane (jer smo daleko od iscrpljivanja nekih od većih emitivnih tržišta a koja su još blizu).

   U vremenima globalnih nesigurnosti turisti radije odabiru bliske lokacije. To znači da oni naši konkurenti (npr. Grčka) kojima turisti moraju prijeći cijelu Europu do odredišta (i odredište im nije daleko od Turske i tako nekih krajeva koji “zvuče opasno”) mogu biti malo zabrinuti, dok mi možemo čak i profitirati povećanjem broja npr. Talijana i Nijemaca koji će se odlučiti za što bližu ljetnu destinaciju koja je što dalje od sjevera Afrike i istočnih granica Europe. Tako da i taj “kratkoročni efekt” ako ga je bilo ovog ljeta ovim pričama se samo produžuje i na sljedeće godine, iako nama to nije potrebno, mi imamo druge izvore rasta, ovo je gratis. BIH nije problem, to je mala zemlja koju nitko ne doživljava, veći je problem biti blizu Turske ili blizu Afrike.

   A u ovoj jednadžbi dobro dođe i manje poznata činjenica: većina Nijemaca nikad nije bila u Hrvatskoj, između ostalog zato što je to “ispod njihove razine” (stavom “neće na more u zabiti tipa Bugarska, Hrvatska itd., tamo ljetuju samo balkanski gasarbajteri i njihovi njemački prijatelji, niža srednja klasa”). Mi bismo sasvim lijepo mogli dugoročno profitirati, pa i srednjoročno ovim biranjem “bližih destinacija”, od daljnjeg velikog rasta gostiju iz Njemačke, ovaj puta možda konačno i od onih bolje platežne moći, koji će popunjavati i bolje hotele zajedno s Englezima i drugim jačim gostima. Njemačka nije cijela nekakva zemlja niže srednje klase, tamo postoji cijeli niz različitih društvenih slojeva različite platežne moći i našim daljnjim razvojem i rebrandiranjem destinacija u višu klasu, gradnjom boljih hotela itd., možemo privući veliki broj sasvim novih Nijemaca, pa i sasvim novih Talijana, konačno možda i nešto Francuza, puno puno više Engleza koji su uvijek omiljeni hotelski gosti itd.

  • Prijetnja postoji ali sad su svi krenuli na njih i to jako. Anonymous im je proglasio rat i već iskopao dosta podataka i proslijedio dalje. Putin krenuo svom snagom. Sad će i Ameri i Europa. Ne vidim dobroga za ISIL i ekipu baš. Europa mora pojačati obavještajne službe i promjeniti Ustav. Sve osumljičene izbaciti iz Europe. Već su neke veće ovlasti dali obavještajcima. Nadam se da će svesti teroriste na minimum minimuma.

   Ovo sa Dandyem se slažem plus može se i mora bolje u pred i post sezoni gdje su pomaci vidljivi.

   • Da se ubacim u ovu raspravu, evo citata iz jučerašnje Slobodne Dalmacije:

    “A da terorizam nije uspio zaustaviti život u Francuskoj i prekinuti njezine poslovne veze u Europi, svjedoči i to da građani najnormalnije planiraju svoj zimski odmor, ali i već rezerviraju smještaj za iduće ljeto, pa je buking za iduću sezonu na tom velikom tržištu krenuo punom parom unatoč nemilim događajima prošlog vikenda. Prema pokazateljima iz studenog, Francuzi će u velikom broju 2016. ljetovati na Jadranu, ali i u Španjolskoj, Grčkoj i Italiji.

    Kako neslužbeno doznajemo od naših najvećih turoperatora, francuski su turisti gotovo u potpunosti odustali od ljetovanja u zemljama Magreba, koje su dugo bile njihova omiljena destinacija, plašeći se mogućih terorističkih napada, poput onoga koji se dogodio u Tunisu. Iz tih razloga rezervacije smještaja u hrvatskim hotelima idu toliko dobro da mnogi već javljaju agentima prodaje da su puni do zadnje sobe i da je, što se njih tiče, sve za ljeto 2016. već spremno. To znači da bi sljedeća sezona, što se francuskih gostiju tiče, mogla biti rekordna, no naravno sve ovisi o tome kako će se raspetljati izbjeglička kriza i hoće li mir na Balkanu potrajati.

 3. Da, ovo nije ni najmanje naivno ni bezopasno. Roknu li koju negdje blizu,( stalno prijete Bosni i Rimu), pa se onda Putin i Nato razgoropade sa ratnim igračkama ode sve u prah…. No valja biti optimist.

  • Jao evo opet svijet propada … jedino što ne propada je hrvatski defetizam i depresija. Pitamo se zašto su francuske dionice danas u plusu skoro 3%, sigurno nisu dobro informirani o onome što mi ‘znamo’ 🙂

 4. Jučer u dnevniku, Maistra gradi hotel od 4* sa 276 soba za 300 milijuna kuna. 
  To je oko 140.000 eura po sobi!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.