Uncategorized

Rast BDP u 2015. će biti 1,6% i što je pozitivno u trenutnom političkom patu

1. Zadnji put sam prognozirao rast od 3% i bio najbliži ostvarenom od 2,84%, ali ne radi se samo o brojci, nego o uočavanju promjene trenda. Iako, medijske usporedbe moje procjene s drugima nisu bile pravedne, ja sam se ‘izletio’ još krajem rujna (a na jednoj večeri okladio za 2,7% deset dana prije), a drugi analitičari su gađali do kraja, mediji nisu uzeli u obzir tu dimenziju (puno teže je ‘pogoditi’ ranije).

Sada dajem procjenu rast BDP za cijelu godinu od 1,6%. To je malkice više nego sam prognozirao krajem rujna (1,5%). Dakle molim ako budete kasnije uspoređivali kasnije moje prognoze s ostalim analitičarima uočite kad ih je tko dao 🙂 (mislim da su praktički svi ostali analitičari na oko 1,2% ili niže).

2. Kao što sam rekao prije, ovaj ‘poklonjeni’ rast BDP može biti loš za reforme, jer političarima koji formiraju (ili ne formiraju) Vladu omogućava da ne rade ništa, voda je i dalje do grla, ali se više ne penje.

3. U međuvremenu su svi političari i analitičari političke scene kivni na situaciju, kako tko na koga, svatko na nekoga. Nitko ne primjećuje pozitivne stvari ovdje. A to je:
– ako se formira Vlada, ona će biti slaba, to znači da svaki napor Vlade može pasti u Saboru, parlement postaje stvarno zakonodavno tijelo, a ne glasačka mašina … to je jako važa stvar
– razmišljamo puno o demokratskim iskustvima, recimo manjinska Vlada, ima li smisla ‘vlada stručnjaka’ (naravno da ne, ali dobro da o tome pričamo); usput, pogledajmo ovo: George W. Bush is smarter than you.
– ako budu novi izbori, to je još jedna iteracija vježbanja demokracije, a kako smo demokratski jako mladi, svaka iteracija nam puno znači (cijena 100 mil. kn je mala za to).

4. U svakom slučaju, polika je odraz nas samih, tu može biti korak razlike, politika može voditi narod ili narod politku, ali tu smo negdje. Iskreno, mislim da je trenutno narod korak ispred politike, tako da malo vježbanjem demokracije napredujemo (politika dolazi na razinu naroda).

Kategorije:Uncategorized

16 replies »

 1. Narod u demokratskom smislu korak ispred politike. Rekao bih i dva ispred medija, “kolumnista” i “analitičara”.

 2. Nakon porođajnih muka reformska vlada na vidiku, na način da oporba dolazi na vlast. Sigurno da smanjenje porezne i administrativne presije, privatizacija, uređivanje javne i državne uprave imaju prioritet. Nadam se mandataru ranga i kapaciteta predsjednice KGK, koja je doista besprijekorna (to je naravno moje mišljenje, ali sve češće isto čujem i čitam). Božo Petrov nije “popio” ono što je Budiša ne tako davno popio naiskap. Vjerujem da bi bio dobar premijer zbog očite silne energije i čistih ruku.
  Što se tiče dionica na ZSE, hoćemo li biti ugodno iznenađeni obzirom da očekivanja nisu prevelika?

 3. Orešković T., živio i školovan u Kanadi od prije 7 godina u Plivi. Inženjer kemije sa MBA diplomom, u farmakoindustriji. Hm, hm, kako će se čovjek iz tog demokratičnog i ratom neokaljanog svijeta Kanade, nepolitičkog ali prilično korumpiranog svijeta farmakoindustrije snaći u ovom neredu od države i koga će sakupiti oko sebe da reformira ostale resore(uprava, zdravstvo, školstvo, mirovinsko…) tek će mo vidit. Nepolitički premijer neće baš imati autoriteta među političarima a i u Saboru, svak svakome će zapinjat noge, bit će vrlo klimavo. Nećemo mi na zelenu granu još 20 godina, unučad će nam valjda bolje živit, a naša djeca možda budu sudionici konkretnih promjena, mi nećemo, bar ne za radnog vijeka, U dementnim godinama ionako neću znat gdje sam i koja je zastava pa me neće bit ni briga jesmo li se riješili realsocijalizma, korupcije i uhljebničko-rentnog mentaliteta i jeli nam srednji sloj isplivao iz gliba..

  • Meni se čini da bi moglo jako dobro ispasti. Ako budu i ministri stručni te se izvrši 60-70% obećanog to je to iako to neće biti ni malo lak posao. Sad je prilika da Budimir provede dio izrečenog. Ma par velikih reformi i gro malih i krenulo bi to jakim uzlaznim smjerom, a kad bi se i optimizam vratio i digla potrošnja pa vratile investiciji i investitori iz vana sve bi izgledalo drugačije. Nije nemoguće – dapače. Prije godinu dana Leicester je bio na dnu 1. lige i svi su mu prognozirali 2.ligu i odgovarali našeg Kramarića da se tamo zaputi. Danas je na čelu, ali ne druge lige nego prve, a samo su par igrača doveli. Kad se zakotrlja mogli bi lijepe stope rasta dostići. Treba ih podržati u reformama i držati im palčeve. Burza u zelenom iako na malo maloj likvidnosti, ali svejedno je dobar znak.

  • E baš je počelo izvrsno! Jer nije bitno je li govori vlaški ili kajkavski. Jel iz HDZ-a ili nije, jel se obogatio kad je bio ministar graditeljstva. Čovjek ima iza sebe REZULTATE! Dobro je Bandić danas reko kad su ga pitali zašto je dao podršku njemu kao mandataru.

   “Zato što mislim da će čovjek, zajedno sa timom ljudi, napraviti nešto za ovu zemlju. (…) Daj Bog DA KONAČNO KRENEMO RADITI! Odluka je zato da se ide zasukati rukave i radit. Radit zajedno za ovu zemlju, da ljudi bolje žive, da oni koji ne mogu živjeti od svoga rada da budemo solidarni s njima.”

 4. Jako smo blizu da prvi puta u povijesti imamo premijera koji razumije tržišnu ekonomiju. S obzirom da je g. Orešković zapravo prelazi iz privatnog sektora u javni (gdje će mu primanja biti drastično niža nego do sada), treba pozvati sindikaliste da oni narave suprotno i da se okušaju u privatnom sektoru. S obzirom na njihova znanja i kompetencije, zanima me kolika bi bila njihova primanja.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.