Tržišta kapitala - turizam

Perspektive investicija u turizmu

HVS (najugledniji analitičar sektora turizma) je upravo objavio svoje mišljenje za 2016.: HVS Looking Ahead to 2016.

Kaže unutra, zanimljivo:

Strong demand for hotel acquisitions prompting private equity investors to sell their assets ahead of the usual investment time-frame, continued consolidation amongst the branded hotel chains, and the impact of recent terrorist activities are the key issues facing the European hotel sector into 2016, according to global hotel consultancy HVS.

“The propensity to travel should recover quickly, but not before resort locations in Spain, Italy, Greece, the Adriatic, Cyprus and Malta continue to benefit from displaced demand from North Africa and Egypt.

“Migrants and refugees fleeing from Syria and other areas of conflict will continue to put pressure on Turkey, Greece and neighbouring countries, a situation that is unlikely to be alleviated in 2016,” Kett added.

Kao što sam već rekao, i u 2016. očekujem snažan rast hrvatskog turizma iz više razloga. Što se tiče ulaganja/transakcija u smislu gornjega mislim da ulagači trebaju gledati prvenstveno tvrtke gdje većinu imaju financijski, tj. nestrateški ulagači, pri čemu mi padaju na pamet prvenstveno Valamar (EPIC ima nešto preko 50%), Arenaturist (fondovi Goldman Sachsa pri akviziciji, ne znam da li sada tim fondovima netko drugi upravlja, imaju oko 75%, pri čemu jedan manji dio ima Park Plaza), LRH.

Napomena: Imam dionice RIVP, ARNT i indirektno LRH.

32 replies »

 1. Koje je tvoje misljenje za migrante, ako krene milion mjesecno kako se predvida ove godine?
  Ako ih bude puno na nasoj granici, mislis da ce strani turisti htjeti u “tu guzvu”?
  *nisam katastroficar i nadam se da ovoga nece biti

 2. Kakva je perspektiva dionica nastalih od SNHO
  Nekako mi ne djeluje obecavajuce kad se nesto cijepa na cetri djela i mislim da im dobro ide kao 2005g ne bi bilo tog dijeljenja. Imam ih i neznam sto s njima?

 3. Nisam siguran da razumijem onu tablicu svjetske banke koju ste stavili na fejsbuk… ili nije točna ili ja nešto nisam razumio… Na stranicama visit denmark ima lijep prikaz njihovog turizma u brojkama… ispada da je jedna danska koja ima katastrofalnu klimu zaradila 91 milijardu kruna/kuna što je duplo više od brojki koje su prikazane u statistici svjetske banke..

  Click to access tourism_in_denmark_2015.pdf

 4. eppur si muove…novi izgled stranice proficio.hr sa ažuriranim informacijama o investicijama pa i o očekivanju sudske presude za 2016. godinu..Imate li komentar…

 5. Odlične vijesti! Tržišna kapitalizacija Proficia je na burzi trenutno oko 76 mil kuna. U sporu sa državom potražuju glavnicu od oko 140 mil. kuna. Ukoliko se potvrdi prvostupanjska presuda koja je bila u korist PRFC te će biti firma apsurdne valuacije, neprepoznatih potencijala na našem tržištu. Zapravo, već sada je tome tako :). A da uopće ne spominjem sve ultra atraktivne nekretnine koje bi se trebale konačno staviti u funkciju (npr. Hotel Rovinj je građen na jednoj od najboljih lokacija u cijeloj Europi). Nije nemoguće da će država morati platiti i zatezne kamate te nadoknaditi pravne troškove a riječ je vjerojatno o nekoliko mil. EUR.

 6. Ima država u svom portfelju još vrijedne imovine tako da ne bi bilo loše ni na taj način riješit spor…pa znamo da je Ostoja sklopio nagodbu u vrijeme Sanadera tako da su okolnosti sada puno bolje nego za vrijeme Linića.

 7. http://net.hr/danas/novac/gospodarske-smjernice-vlade-za-problem-javnog-duga-jos-jedna-agencija-a-stize-i-brdo-poreznih-rasterecenja/

  “Među smjernicama se navodi i pojednostavljenje administrativnih prepreka za ulaganja u turizmu i porezna rasterećenja s naglaskom na fiskalna rasterećenja u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te izmjene zakona o PDV-u u smjeru smanjenja stope sa 13 na 5,5 posto (13 posto je trenutno važeća stopa PDV-a za usluge smještaja i hrane i pića u turizmu).”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.