Uncategorized

It’s the economy, stupid!

“(It’s) the economy, stupid!”, pobjednički je moto Clintonove kampanje 1992. A svaki bi socijaldemokrat, ili ljevičar, htio biti ‘kao Clinton’, ako već ne može kao Kennedy. Ovdje jasno ne uzimamo u obzi otužne lenjiniste i trash-marksiste koji misle da je biti za tržišno gospodarstvo (=kapitalizam) — biti ‘desno’.

Ovo je stalno aktualno, pa se pa i parafrazira: baš prekjučer je tako njemački ministar financija Schäuble rekao balkanskom muljatoru Ciprasu: “It’s the implementation, stupid!”

A SDP je pao, i to baš jako, na implementaciji. Bez namjere da sad kritiziram unazad, nego s namjerom da ubuduće bolje držimo političare za riječ i tako pomognem javnosti da pomogne političarim, pogledajmo neke ključne izvatke iz Plana 21.

Pogledajmo najprije kako je i Kukuriku koalicija prepoznala da je u (tako teškoj, strukturnoj) krizi gospodarstvo ključna dimenzija politike:

Sigurnost, solidarnost, ravnopravnost, pravednost i napredak svih hrvatskih građana temeljni su ciljevi i načela na kojima koalicija gradi svoju politiku. U teškoj gospodarskoj krizi s kojom se Hrvatska suočava, ispunjenje ciljeva uvelike će ovisiti o političkoj snazi, odlučnosti i umijeću da se pokrene gospodarski oporavak i rast, da se osiguraju nova radna mjesta i novo zapošljavanje, da se pravednije raspodijeli teret krize te da se stvori temelj za veća primanja i rast životnog standarda građana. Radno mjesto i ekonomska neovisnost građana uvjet su za napredak prema ekonomskom blagostanju, ali i daljnjem razvoju demokracije i ljudskih sloboda u Hrvatskoj.

Naša politička pozicija Koalicija polazi od ključnoga cilja da svakom hrvatskom građaninu i obitelji treba osigurati ekonomsku i socijalnu sigurnost! Da bi to bilo moguće, nužno je snažno
potaknuti gospodarski oporavak i rast koji će omogućiti “povrat” izgubljenih poslova, otvaranje novih radnih mjesta, rast primanja te poboljšanje kvalitete života.

Najveća povreda radničkih prava je nezaposlenost. Radno mjesto, poštena plaća za pošten rad i ekonomska neovisnost radnika najsnažnije je oružje u slamanju barijera koje danas u našem društvu dijele građane na povlaštene i nepovlaštene, bogate i siromašne, tajkune i najamnike, one koji vladaju i ovisne poklonike!

Evo, praktički nasumice, nekih obećanja i mjera:

– Gospodarski oporavak i ponovno zapošljavanje ljudi koji su zbog krize izgubili radno mjesto prioritet je ekonomske politike. Cilj nam je do kraja mandata postupno povećavati stopu gospodarskoga rasta kako bi se do 2015. godine kretala na razini od oko 5%. U istom razdoblju znatno ćemo smanjiti stopu nezaposlenosti, odnosno povećati stopu zaposlenosti.

– U srednjem i dugom roku stabilizirat ćemo gospodarski rast, povećati konkurentnost gospodarstva te otvoriti prostor za kreiranje novih industrijskih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednosti, a u skladu s tim i novih, visokovrijednih radnih mjesta. Krajnji učinak mjerit će se upravo povećanjem proizvodnje i BDP-a, izvoza i zaposlenosti.

Srž našeg ekonomskog modela može se, ukratko, izraziti s nekoliko ključnih riječi koje počinju na “I“: investicije – industrija – izvoz – inovacije – integracije! Najvažnije, ali ne i jedine mjere i aktivnosti za postizanje navedenih ciljeva su:
[izbor] …

2.1.4. Unapređenje poslovnoga okruženja, razvoj institucija i poticanje novih investicija

Mi vidimo veliki prostor za nova ulaganja u četiri područja:
— turizam – gradnja hotelskih kapaciteta kao, na primjer, na lokacijama Brijuni Riviera, Duilovo, Kupari, Pelješac, Sveti Juraj na Lastovu ili Prevlaka, …
— energetika – gradnja novih elektrana, kao, na primjer, četiri HE na Savi, dvije HE na Dravi, HE Senj, HE Kosinj, HE Ombla, HE Trebišnjica, TE Plomin 3, TE Ploče, novi blokovi plinskih TE Zagreb i TE Sisak, nova plinska TE u Slavoniji … LNG terminal Omišalj i naftovode Družba Adria i dio Južnoga toka
— infrastruktura – rekonstrukcija i gradnja ravničarske željezničke pruge (Krk)-Rijeka-Zagreb, novi kapaciteti Luke Rijeka, modernizacija željezničkih koridora X i Vb
— navodnjavanje i okoliš – projekti navodnjavanja poljoprivrednih površina, uz promjenu strukture poljoprivredne proizvodnje …

Što se tiče javnog sektora:

2.2. Učinkovita država

Veliko “pospremanje” države na putu prema boljoj učinkovitosti javnoga sektora, stabilnim javnim financijama te pravednom i za gospodarstvo stimulativnom poreznom sustavu, važan je preduvjet gospodarskoga oporavka. Glavni ciljevi u tom području su: smanjiti udjel javne potrošnje i ukupnoga poreznoga opterećenja u BDP-u do razine koja osigurava očuvanje potrebne razine i kvalitete javnih usluga (uz pretpostavljenu veću učinkovitost javnoga sektora) te istovremeno pridonosi većoj konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva

2.2.1. Fiskalna konsolidacija

Razradit ćemo plan cjelovite fiskalne konsolidacije u kratkom i srednjem roku s ciljem: smanjenja deficita konsolidirane države na manje od 3% BDP-a i primarnoga deficita na nulu smanjenja udjela proračunskih rashoda u BDP-u za oko 4,5 postotnih poena do kraja mandata zaustavljanja rasta i preokretanja trenda udjela javnoga duga, uvećanoga za državna jamstva, u BDP-u na razinama manje od 60%.

Još jednom, ne pišem ovo da skačem po SDP-ovcima, nego kao poticaj za dizanje standarada, koje vjerujem da ćemo znatno podići već i za ovu Vladu. Dobro pazimo što pišu i govore, a što će ostvarivati!

Kategorije:Uncategorized

51 replies »

 1. Minstar branitelja je izjavio jutros na HTV1 da će njegov prvi potez biti dovođenje svećenika da blagoslovi (lustrira zrak i namještaj) prostorije Ministarstva. Izaziva mi istovremeno šok i zebnju što li nas još dalje čeka. Mislim da je i KGK u startu isti potez napravila na Pantovčaku.

  • Predsjednica je ako se ne varam prvo maknula bistu komunističkog diktatora, ‘druga’ Tita, ako se ne varam. Jeste na to mislili? 🙂

  • Nekad treba pročistiti Augijeve staje , a pročišćenje je počelo kako kaže g. Bakić micanjem biste diktatora i zločinca druga Tite, a ovo je samo nastavak toga . To je tako bitna promjena paradigme u Hrvatskoj i zaokret prema zapadnim vrijednostima a posebno ekonomskim , što nam je nasušno potrebno !

   • Možda je gospođa mislila na uklanjanje kipa povijesne osobe koja je Hrvatskoj osigurala povrat polovine nacionalnog teritorija, trećine stanovništva, pravni okvir kasnije državnosti i samostalnosti i svrstavanje na stranu pobjednika nad fašizmom?

    • I stoga nikako nije mogla biti komunistički diktator ‘jer za antifašista nije lijepo reći da je komunistički diktator iako je i komunist i diktator, a svi koji se s time ne slažu su fašisti’ 🙂

     Čudi me samo da od silnih antifašista u Hrvatskoj se nije uspjelo skupiti ni ono sitne lovice da se spasi čuveni antifašistički Galeb, najveći simbol ‘druga’ Tita.

    • Ako nije problem, molio bih da polemiku na razini ustaša, partizana, klerofašista i sl. upražnjavate na Indexu, tportalu, dnevno-haeru, Forum.hr isl., a gdje se ne traži nekakva pretjerana razina poznavanja bilo kakve materije… bitno se napucavati glupostima. Ovdje nam ipak nije do toga.
     Drugo, prvotna akumulacija kapitala titove Jugoslavije je imala temelj u nacionalizaciji (krađi) privatne imovine, pa je gotovo nemoguće i u konceptu pobrojati tvornice koje su pokradene vlasnicima, automobile, strojeve, motorne brodove, kuće, oranice, šume, njive i drugo, a što je oteto privatnim vlasnicima.
     Nakon 30 -ak godina, kao i u svakom sličnom slučaju “socijalizma u pokušaju”, socijalisti su raskućili tuđi novac i propast je samo pokucala na vrata.
     To danas možete gledati u Južnoj Americi, gdje divljanje socijalista upravo dolazi na naplatu.
     Stoga još jednom molim, teme gdje veličate mudrost “vođa” i “ogromne industrijske podvige u socijalizmu”, postajte u topicu “priče za djecu” na Forum.hr-u.

   • A možda smrad dolazi od filofašista koji okružuju novu predsjednicu i vladu, ili je po vama povratak zapadnim vrijednostima opravdavanje rasističkih zakona i daljnji povijesni revizionizam zapravo “pročišćavanje”?

    Činjenica da je u ww2 u nas bjesnio građanski rat među fašistima, trgovcima hrvatskim teritorijem, rasistima, uz prešutno odbravanje retrogradnog klera s jedne strane, i komunistima s velikom podrškom (osobito u otuđenoj Dalmaciji) među narodom uslijed režima i stanja u razdoblju kraja AU i Kraljevine Jugoslavije (“tamnica naroda”).

    Na žalost kripto i neo ustaša, nikakva količina revizionizma neće nikad zatrijeti činjenicu da je taj režim najveća mrlja na hrvatskoj savjesti, ali i da su tu mrlju sprali časni građani Hrvatske koji su ju porazili i kaznili. Spomenici se mogu rušiti, kler upinjati da nas vrati u 19 stoljeće, ali vidjet ćete kako će to završiti.

  • Pa što vama to osbno smeta? Je li to zbog neke mržnje prema vjeri ili? Nemojte mi samo reći da ima pametnijeg i važnijeg posla, jer vjerojatno nije rekao da će to biti najvažniji njegov zadatak. A za početak će napraviti to. Stvar osobne vjere i svjetonadzora. Kao da je rekao da će se ujutro protegnuti, napraviti malo tjelovježbe i onda krenuti na posao. Jel bi vam i to izazvalo šok i zebnju?

  • To su njegova svjetonazorska razmisljanja i ako nikom ne idu na stetu, ne vidim problem u svemu tome. Zanimljivo kako ljevicari odmah zestoko napadaju tuda svjetonazorska pitanja koja se razlikuju od njihovih i odmah su drugi fasisti, katolibani, zatucani, itd. I to vecinom dolazi od ekipe s filozofskog koji imaju 30 godina, apsolventi su vec 4. godinu za redom i zive kod mame i tate 🙂

   • Religija u državnoj ustanovi nije svjetonazor nego povreda Ustava. No, kako naš Ustavni sud nije reagirao, a nije ni reagirao kad je trebalo štititi privanto vlasništvo i druge ustavne vrednote kao što se odbija izjasniti o nekoliko drugih vrućih tema, a istovremeno urgira kao redovni sud četvrte instance, što ću ja sad tu vama tumačiti te dosadne pravne detalje. Bit će da ste i vi neki vječni student s Filozofskog?

 2. Šteta što edukativnih textova ovakve tematike nije bilo u zadnjih 4 – 6 godina.
  Možda bi prosječna razina informiranosti većine bila dovoljno visoka da ne dopusti strmoglavo propadanje društva u svim njegovim bitnim elementima…
  Ali što je tu je, sakrijmo se od oluje! Bolje ikad nego nikad.

 3. Nenada vrlo ste lijepo napisali da se radi o dizanju standarda te da ih valja držati za riječ. ‘Riječ’ je, boji se, tanka, a isto tako i dobar dio članova vlade. O kojem programu pričamo? O kojim reformama? Gdje je ‘Plan 21’ ove vlade? Dobro IFO program je kao tu. Prezentacija gospodina Oreškovića sa onih par šlampavosti kao što je rang na Doing business, praznog slajda (onog sa zaduženjima i rokovima) i općim mjestima nekako me ne ohrabruje. Prvi pravi lakums je proračun.

 4. Grad Rijeka je za 2016. smanjio proračun, ali je povećao udio dotacija za sada olupinu, a nekada Titovu luksuznu jahtu Galeb. Dakle, ipak se misli na to i skuplja sve više 🙂 U pravu je g. Bakić svakako bi štovatelji druga Tita morali poduzeti privatnu inicijativu, jer je očito da NAŠI gradski novci nisu dostatni, a ne idu tu baš jeftini materijali i oprema. Iako se i danas izdvajaju silni novci Galeb propada, i očito je da mu je prije bilo puno bolje. Što čeka Ministarstvo kulture sa uplatama? Ili neka plate ili ulični prosvjedi ili stupidne političke etikete.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/olupina-titovog-galeba-grad-rijeku-kostala-vise-od-sedam-milijuna-kuna/755221.aspx#lightbox%5Bgalerija%5D/0/

  http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=858534

  Za Vas BRobert jedan članak koji ste do sada možda propustili
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/brojke-koje-razbijaju-mit-jugoslavija-nije-zivjela-od-industrije/816851.aspx … ima toga još. Ne radi prošlosti, to je abeceda.

  Moramo osvjestiti da imamo NOVU Vladu. Kada su premijera Oreškovća pitali za šampanjac, rekao je kada budemo imali rezultate. Ciljevi, vrijeme i rezultati, manji porezi u turizmu (i javna davanja općenito), privatizacija mislim da je to dobar gospodarski lijek.
  Optimističan sam u svakom slučaju, a i ovo bezvezno pamfletiranje etiketiranje će postupno prestati, odnosno trebat će osnažiti HRT sa stručnijim ljudima. Ljevičari se boje demokracije.
  Predsjednica je do sada zaista odlična, nadam se da će Vlada stvoriti dobre uvjete za sve koji žele raditi. Lp.

  • Velebit, kad već prozivate, nikad nisam branio Jugoslaviju niti socijalisticki model. Štoviše, u replikama sam to jasno naznačio a vi pitajte g. Bakića zašto ih nije objavio. Moja replika je bila u odnosu na originalni post, gdje i dalje mislim da osobna religijska uvjerenja nemaju što tražiti u javnom prostoru. O tome sam linkao krasne izjave Ante Starčevića, američkih pisaca ustava, šteta što ih nećete vidjeti.

   Od nove vlade očekujem rezanje poreza, smanjenje broja parafiskalnih nameta, sive ekonomije i korupcije, porez na nekorištene nekretnine i privatizaicju velikog broja državnih poduzeća.

   Prerano je za ocjene, ali neki najavljeni potezi, kadrovska rješenja, skandal oko reforme kurikuluma i raznih registara ne nude pretjerani optimizam…nadam se da se varam.

 5. smatram da je u program nove vlade trebalo staviti i pasus “obavljanje svih priprema za završetak 2. svjetskog rata na teritoriju RH”

 6. Bilo je dosta i ekonomskih stvari za prokomentirati u saborskoj raspravi.

  Našao sam se pred TV-om kada nas je jedna oporbena zastupnica uvjeravala da agencije za kreditni rejting nemaju nikakvu vrijednost, da nas vrijeđaju i govore nam da smo smeće. Trajao je taj njen žustri govor dulje vrijeme, ali shvatili ste o čemu govorim. Odgovor sada vladajućeg zastupnika ne pamtim, ali je napomenuo da je on htio osnovati domaću agneciju pa su ga napadali sa svih strana.

  Bilo je govora o tome da pričamo o investicijama i stranom kapitalu, a nitko ne govori o pravima radnika itd. Ne želim reći da takva pitanja nisu dobra i potrebna, nego da su bila postavljena u jednoj antikapitalističkoj atmosferi, govor mržnje je to danas popularno zvati.

  Sve u svemu, standardno, socijaldemokrati koji se bore protiv kapitalizma na svjetskoj razini.

 7. i filateliste
  ?
  staljinov totalitarni režim u jednoj se od cikličkih čistki obrušio na filateliste
  zašto?
  jer ljudi skupljaju marke, a na markama su slike povijesnih ličnosti (kojih više nema i ne smije ni biti…) država (kojih više nema i ne smije ni biti …)
  Trocki, Litva, Letonija, Estonija
  ubijeni su jer čuvaju pamćenje, pamte
  Terorom uvoditi zaborav znanstveno je i psihološki nemoguće, (legenda o caru Trajanu ima i znanstveno, psihološko objašnjenje)
  ali posljedice su teške

  Pol Pot je grad PnomPhen od milijun i pol ljudi reducirao na 30.000 stanovnika
  svi su ostali odvedeni na polja… smrti
  putem su izdvojeni i odmah likvidirani svi koji su nosili naočale
  ne zbog eugeničkih ciljeva, želje da se iz populacije ukloni genetska sklonost kratkovidnosti/dalekovidnosti (znanstveno je to neizvedivo, ali kome treba znanost ako ima velikog vođu)
  nego jer ti ljudi … čitaju
  ubijeni su jer čitaju, dakle htjeli bi znati

  Totalitaristi ne mogu sami
  njima trebaju njihove žrtve
  kao vampiri, hrane se strahom

  najefikasniji protuotrov je
  IGNORE

 8. Bože mili, zar i ovdje drugi svjetski rat?!
  A da zaključimo već jednom ta sranja.
  Evo dakle jedna grupa građana je svoje dvadeset i jedno predizborno obećanje izigrala izignorirala i posljednično izgubila naredne izbore.
  Sad dolaze novi, nešto su pojačani stručnjacima, iako podjeljeni na više skupina, daju neki optimizam. Neki od njih znaju što pričaju.
  Međutim poučeni iskustvom nit im je za vjerovati nit uzimati za ozbiljno.
  Sad dolazimo do poante gornjeg posta, a to su mjerljivi ciljevi.
  Iako sfušana Timova prezentacija ima zgodan detalj. Podići BDP po stanovniku! Haha izgelda da je Tim čitao Ecleciticu! Tj. G. Bakića.
  Nezaposlenost <14℅, hm pa to nije neostvarivo, u najgoru ruku malo korekcije statistike zavoda za zap. i voila!
  Deficit na 3,5% u 3 godine, pa to je ful ostvarivo jer za 3 godine krediti će biti preskupi cak i za RH.

   • Ona fora sa Grčićem na kraju današnjeg teksta u JL je zakon! hahah
    Mr. Nenad Optimistic!
    hhh
    Radujem se idućm člancima.

  • Toto , šta Vi imate čarobnu kuglu pa znate da će za tri godine krediti biti preskupi , a ovo za nezaposlenost i njegovo smanjenje malom korekcijom statistike , pa to se do sada radilo a nije se gledala zaposlenost što će biti puno važnije !

   • Recimo još dvije godine deficita od 5% će povećati dug na preko 100% BDPa pa će stiska kamata i voda do grla onemogućiti deficit preko 3% u trećoj godini.
    Naravno, možda se varam.
    A i matematiku bih trebao provjeriti kalkulatorom..

 9. Meni je jedan detalj ostao u uhu nakon govora premijera, prilikom izglasavanja povjerenja vladi, a to je da su i stranci počeli kupovati hrvatske obveznice… je li to istina i gdje se to može provjeriti, te zašto mediji nisu to prenesli???

 10. Nenade ne znam zasto branite vladu ciji prvi potezi su dobro poznato mazanje ociju javnosti, polivanje svetom vodicom, moljenje krunice i ostalo, koliko vidim nista od ekonomskih reformi, nista od sturcnih ministara itd.

  • Koliko ja vidim prvi potez je bio i cak prije formiranja Vlade. A to je sastanak s kreditorima. Htjeli mi priznat ili ne o njima trenutno ovisimo. A ZNA SE kako smo u tu situaciju dosli i zbog koga HRVATSKI dug RASTE.
   Vjerujem da se dosita nalazimo na ekonomskoj i politickoj prekretnici. I da cemo to vidjeti vec u prvoj godini mandata.

  • Po čemu to ministar financija nije stručan a on je jedini bitan. A za lustraciju se potpuno slažem s karamarkom jer bez raščišćavanja s komnistickom ideologijom i slabljenjem utjecaja zagovornika te ideologije ne možemo ići u nikakvu reformu . ta mentalna reforma je daleko najbitnija od svih reformi, a prva i najvažnija je smjena Radmana i pola HRVATSKE TELEVIZIJE jer će tu biti najviše podmetanja nogu i manipulacije. ULTIMATIVNA REFORMA

 11. Kako očekivati kvalitetnu raspravu na temu ekonomije kada nam svi novinari i cijela bivša vlada, a čiji je predsjednik mislim dobio i rektorovu nagradu, imaju problem sa upotrebom osnovnih pojmova. Tako gore navedeni stalno koriste pojam “tvrtka”. “Tvrtka” prema ZTD-u predstavlja naziv pod kojim trgovačko društvo posluje, a ne označava entitet u smislu trgovačkog društva. Silikonska/silicijska dolina je jednom našem bivšem ministru potpuno isto. Našima isto nije jasno da novci u banci pripadaju klijentima banaka, a ne samim bankama, a iz ideja o načinu ukidanja 2. stupa je vidljivo da smo i dalje u ’45. Rodočelnici ideja o 2. stupu još predaju na faksu pa mogu zamisliti što još uče studente.
  Premijer dolazi iz Kanade, a tamo razni bezveznjakovići poput GONG-a, 112, Documente, Eko Kvarnera i sl. ne predstavljaju relevantan faktor u društvu pa se nadam da u svom budućem radu neće imati problema da se posveti samo matematici i excel tablici.

 12. Izgledaju ko iz Monty Python-a, a takva im je i ideja.

  Ne podupirem ideju postotnog smanjenja plaće svima, jer se na taj naćin demotiviraju oni javni službenici koji svoj posao obavljaju pošteno, odgovorno, s entuzijazmom i energijom. Takvi uvijek imaju najmanje plaće i nemaju nikakvu mogućnost napredovanja, ni samoaktualizacije.

 13. Orešković ponovio da će uvest porez na nekretnine. Gosp. Bakić Vi se zalažete za taj porez, da li je po Vama Linićev prijedlog zakona bio dobar, dali su stope trebale biti manje ii veće po vama?

  • Pa to bi na sasvim lijep način promijenilo svjetski poredak, jer tada bi Amerikanci i Kinezi odlučili (ovi prvi na vlastito iznenađenje i kontra danas aktualnih planova) uvišestručiti svoje starteške rezerve, pri tome usput slučajno kornerirati to tržište, i onda kada cijene krenu rasti sasvim bi im bilo OK smanjiti te kupnje i gledati kako im se prethodno fizički uvišetručene rezerve još jednom idu i cjenovno uvišestručiti, i problem nafte bi bio riješen za sva vremena, jer bi domaća proizvodnja na ponovo visokim cijenama lijepo prosperirala a te rezerve bi bile tu jedna lijepa “strateška” alokacija federalne proračunske uštede (koja će jednog dana postojati kada proračun uđe u suficit, pa dobro je da su ta sredstva diverzificirana u razne klase).

   • Ha! Proud of myself! Prije nekoliko godina ne bi razumio ništa od ovoga. Komentar mi je kristalno jasan. Odlican komentar.

   • Predivno! http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-01/bofa-the-oil-crash-is-kicking-off-one-of-the-largest-wealth-transfers-in-human-history

    I još su na kraju glede Saudijske Arabije zaboravili spomenuti kako će kralj morati dugoročno gledano doslovno kupovati dane svog kraljevanja (i života uopće, obzirom kako te stvari završavaju u pobunama i sl.) gradeći infrastrukturu, školstvo i druge socijalne transfere za održanje javnog mira, sve iz uvoza “made in USA”, kako bi istovremeno kupovao i savezništvo koje mu omogućava da to tako mirno ide dok ide (dok ne potroši sve do zadnjeg centa).

    Svi dolari koji su zarađeni na pukom iskapanju prirodnih resursa, kao prirodna renta, dakle nezasluženo, će se vratiti nazad! Tržište u dugom roku funkcionira, pravda uvijek pobjeđuje.

    Zato se i Hrvati trebaju bojati vječne pravde. Sve što smo ikada “zaradili” od turizma, jednog dana ćemo vratiti nazad ako se u međuvremenu ne promijenimo i počnemo stvarno stvarati novu vrijednost.

 14. Ne znam ali od ove vlade možemo očekivati samo jednu pravu “reformu” a to je uvođenje novi poreza (porez na nekretnine). 5,5 milijardi će nadoknaditi prodavanjem državne imovine a rezova neće biti. Najavljuju smanjenje poreza (PDV-a) za turističku branšu a s druge strane će turističke tvrtke opteretiti 5 do 10 puta veći porezima na nekretnine. Kako je naglasio Vuk Vuković: On smatra da će se vlada vrlo brzo suočiti s potrebom oštrih rezova na rashodnoj strani, ali problem vidi u brojnosti koalicijskih partnera. ‘Istraživanja su pokazala da vlade s velikim brojem koalicijskih partnera s različitim partikularnim interesima u pravilu imaju rastući deficit’, zaključio je Vuković

  • Kako bi turističke firme mogle biti obveznici plaćanja poreza na nekretnine? To vjerojatno ne bi trebale moći trgovačka društva uopće ali pogotovo ne ona kojima je osnovna djelatnost vezana za uporabu tih nekretnina (to bi bilo kao da Končar-u naplatite porez na strojeve u tvornicama – to bi vajda jedino socijalisti mogli, da destimuliraju tehnološki napredak u svrhu povećanja zaposlenosti, obrnuta evolucija od strojeva ka manufakturi).

   To je obveza fizičkih osoba (po mogućnosti za sve nekrentine u vlasništvu radi pravednosti, ili barem ovako kako oni sad predlažu: za one nekrentine koje nisu stavili u gospodasku funkciju, dake koje nisu rentante, tržišno ili čak ovako i “imputirano” kroz osobno življenje u toj nekrentini kako za sada predlažu) a ne pravnih osoba kojima je nekretnina sredstvo za rad, kapital, jer ne možete oporezovati bilancu na taj način, jer u gospodarstvu se porez ubire kroz porez na dobit, to je osnovna postavka zapadnog kapitalizma, to samo fizičke osobe plaćaju poreze na brade, na nekretine, prozore i sl. ideje, čisto kao dodatak porezu na sol/duhan/općenito danas PDV, poreze na dohodak itd., dok trgovačka društva plaćaju porez na dobit i ništa osim toga (sve ostalo, kako god se zvalo i kako god tehnički izvedeno može se smatrati “neopravdanim i podlim parafiskalnim nametom” – sve treba biti u jednom porezu na dobti, pa koliko god ta stopa bila, pa neka se iz visine stope vidi kakav je odnos države prema gospodarstvu i time budućnosti svojih građana).

   • mclynx – načelno štima koncept no property tax (baš tako kao vrstu poreza na kapital) plaćaju baš i biznisi u SAD-u i Kanadi a bojim se i šire. Kad su u pitanju rentne nekretnine i nerijetko sa manje izuzeća i olakšica od ‘vlasnika stanara’ ili čak i po višim stopama. Možda je površno ali evo dva nasumično izguglana linka http://tinyurl.com/83nd5pj http://tinyurl.com/gookqgn

    • Pa njihov porezni sustav je trenutno u totalnom rasulu :D, to je opće poznata stvar, ne samo što već preko 50 godina prelaze kritičnu brojku od 20 % ukupnog poreza u GDP-u (a koja bi bila sasvim prihvatljiva danas kao gornja granica, nitko ne traži da se ide baš na ispod 10 % kao što je bilo početkom 20. stoljeća..), nego su vrste poreza i kompleknost sustava i nepravednost sustava (da se i dan danas plaća poreze na svjetski dohodak itd.) na svom vrhuncu i slijedi velika reforma poreznog sustava koji će biti jedan od ključnih koraka u povratka stare slave američke proizvodnje (svega, materijalnog i nematerijalnog), izvoza (svega), veličina profita američkih građana/kompanija (svih), tj. pretvaranja prvog dijela, sredine 21. stoljeća u još puno bolju verziju prvog dijela, sredine 20. stoljeća.

  • @Alen – Da dam ruku. 29 je koalicijskih partnera (ako Most računate kao jednog) – 8 Domoljubna, Čačić 5, Bandić 14, HDSSB. Ne računajući manjince koji su glasali za vladu i ove rasute i skupljene exMostaše. Ovi bi išlu u skupinu ‘ostala piljevina’. Među partnerima je 5 regionalnih stranki, 4 zelene, 4 umirovljeničke, 2 seljačke, 2 radničke i jedna ženska. Pluralizam 😀 Naravno da tu ima ‘stranaka’ i ‘strančica’ (a samo se za rasnim konjem diže prašina). Da pobrojimo mandate i ekšli prevagu vladinoj većini daje piljevina. Enivejz tu ima poprilično dilova. Da se vratimo na ‘reforme’. Nema smanjenja plaća, mirovina i socijale. Ako mene pitate nakon višegodišnjeg štucanja materijanih troškova i javnih investicija tu se dalje poštucati ne da baš puno. Svakako je moguće ali na hrpi nema toliko. Subvencije. OK. Može li se tu odgristi pola? Tri četvrtine? Što ostaje? Ah da: smanjiti broj onih koji su na kopanji. Lustracija? E tu nas čeka pičvajz 😀 My2cents tko nije spreman zagristi u najveće hrpe u proračunu (sve redom personalne stavke) nema baš nikakve šanse da išta uspije napraviti.

   • Predlažem Vam da proučite Linićev prijedlog zakona iz 2012.g. Ne kažem da će novi zakon biti jednak ali u prijašnjem prijedlogu zakona porez na nekretnine plaćaju i poduzeća te su tada turističke tvrtke izračinale da bi porez na nekretnine bio 5 do 10 veći od komunalne naknade.

    • A čujte , drug Linić bi da je mogao udario porez i na zrak jer takav je komunistički mentalni sklop , a oko poreza na nekretnine i plašenja da bi i turističke firme plaćale isti , makar nekretnine koriste za poslovanje , lijepo Vam je gore objasnio mclynx !

   • Bojim se da imate pravo, nikakve prave reforme ne budemo vidjeli (nadam se da griješimo). Vidite što se desilo, jedan Budimir nije ušao u vladu, jučer sam baš gledao njega i Dogana na HRT 4 i uživao sat vremena. Mostu su bila puna usta reformi, vidjeti ćemo što će ostvariti, na riječima je lako biti jak.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.