Uncategorized

Kamilica plan Ifo insituta: primjer tečaja

Prethodne reakcije na samo postojanje, a i prve reakcije na sadržaj pokazuju kako su jake i histerične antireformske snage u Hrvatskoj

Za jučerašnji Jutarnji napisao sam članak o planu Ifo instituta NENAD BAKIĆ ANALIZIRA EKSPLOZIVNI DOKUMENT IFO INSTITUTA ‘Mjesecima su nas plašili, ali plan je prilično nježan’.

Oprostit ćete mi što je pregled mogao biti i puno bolji, ali je napisan u par sati (pregled i pisanje) i strogo ograničen prostorom, pa nisam pokrio mnoge aspekte.

Histerija je potpuno besmislena, što vidimo već i po temi bauka devalvacije. Ifo institut naime zbog smanjenja euriziranosti uklanjanjem kamatnog diferencijala predlaže vrlo slabu deprecijaciju kune. Koliko slabu? Oni kažu nešto bržu, nego do sada, oko 1% godišnje, umjesto 0,5%. Tu međutim griješe, jer je zadnjih 5 godina (od 25.1.2011) kuna deprecirala u prosjeku točno 0,7%, odnosno zadnjih 6 točno 1%. Što možete vizualno vidjeti i na ovom grafikonu (izvor: Oanda).

historical eur hrk
Dakle, Ifo institut ne predlaže NIŠTA osim upravo nastavka trenda. No i sam HNB se uključio u rasrpravu o tome da ‘nećemo devalvaciju’. Siguran sam da oni znaju o čemu se radi, ali smiruju histeriju (jer očekivanja od deprecijacije dovode do deprecijacije).

U svakom slučaju dokument je prava kamilica, a nije ni čudo kad ga je pisao ordoliraberalni Ifo, pogledajmo što bi bilo ordoliberalno (Wikipedia):

“… While the ordoliberal idea of a social market is similar to that of the third-way social democracy advocated by the likes of the New Labour government (especially during the Premiership of Tony Blair), there are a few key differences. Whilst they both adhere to the idea of providing a moderate stance between socialism and capitalism, the Ordoliberal social market model often combines private enterprise with government regulation to establish fair competition (although German network industries are known to have been deregulated) …”

Kao što vidite, teško da ima ‘socijalističkijeg’ kapitalizma od ovog ‘ordo’. Međutim, Hrvatima je i to previše, hoćemo druga Titu i samoupravljanje, sve ostalo je hereza i okrutno! Tako primjerice jedan lijevi medij jučer (vrlo nepristojno) tumači izjave naše ekonomistice tako da joj upada u riječ učeći narod (jer revolucija i edukacija nikad ne staju) da je to zapravo ‘varijanta neoliberalnog’ (a neoliberlani je kao što znate, psovka za ono gdje je čovjek čovjeku vuk i odakle dolaze iPhonei, FB, Google, automobili, Hollywood i sve ostalo što obožavaju domaći urbani socijalisti):

‘U tim mjerama nema ničeg senzacionalnog. Sve to i sami znamo. Radi se o njemačkom ordoliberalizmu (op.a. varijanta neoliberalizma) koji bi oni prekopirali na Hrvatsku. Ali ono što nisu mogli ukalkulirati je to da mi nemamo njemačke političare’, naglašava Pribičević.

Dokument Ifo intituta je jedan od mogućih razumnih planova za pospremanje kuće, i ni po čemu agresivan.

Kategorije:Uncategorized

18 replies »

 1. Malo o suprotnom, aprecijaciji: evo kako je Tim Cook, inače jako pozitivan, optimističan, totalno pošizio što mu jak dolar srezao 15 % prihoda (i ne pomaže činjenica očekivanja prvog pada prodaje iPhonea u odnosu na kvartal prošle godine, za ovaj tekući kvartal :D) da je uspio izreći čak ovako ludu rečenicu “We’re seeing extreme conditions unlike anything we’ve experienced before just about everywhere we look.” 😀 http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-27/tim-cook-we-re-seeing-extreme-conditions-unlike-anything-we-ve-experienced-before-in-the-global-economy

  Što onda da kažu naši izvoznici, turizam za sve ove godine jake kune… Očito da će nam ta daljnja postepena deprecijacija (i nek slobodno tako malo, kontrolirano, ubrza) biti isključivo blagotvorna, jer tko je dužan nek se razduži, tko mu kriv, bitno je da naši izvoznici/turizam ne ispaštaju i svaki vjetar u leđa im dobro dođe.

  To što će kuna biti slabija samo znači da nismo baš jaki/bogati kao što mislimo, kao što jak dolar znači da su oni bogati i jaki i da moraju moći za te svoje dolare kao od šale kupovati po vani, a onda naravno ako je lakše kupovati da je teže prodavati, jer ne može si ta europsko-azijska sirotinja tek tako priuštiti najbolje američke proizvode. Normalno je da te sve valute dugoročno padaju u odnosu na dolar, dokle god su oni svi tako jadni i nekonkurentni i sva tobožnja “zarada” im zapravo tek božji poklon iskopan iz zemlje, izronjen iz mora itd., a onda prodavati sirotinji vrhunske američke proizvode… treba se samo malo još više potruditi, učiniti ih toliko privlačnima da požele ne samo kopati rukama i nogama naftu, plin, sunce, more… nego i prodati bubreg za te stvarčice sa zapada, pa će nekako se potruditi si priuštiti ih.

  Tržište valuta u dugom roku ne griješi: jake valute su dokaz jakog gospodarstva, sigurne i poželjne za život i rad države, a slabe države moraju imati i slabe valute, zato naša kuna nije skroz primjerena, znamo kakva smo država, ne možemo si mi koji ne stvaramo ništa moći prišutit sve to što si priuštavamo, živimo u zabludi na tuđi račun, i nešto povrh onoga što se vidi iz vanjskog duga, zamislimo kunu malo slabijom pa onda revalorizijamo si taj dug da vidimo kako stvarno stojimo.

 2. Jak tečaj je izvoznicima velik izazov, ali što te ne ubija, to te ojača, to posebno vrijedi na tržištu. Tako da ovo koliko god kratkoročno koma, dugoročno ojačava http://www.wsj.com/articles/strong-dollar-batters-earnings-for-big-tech-firms-1454287828

  Slično je i s našim uspješnim izvoznicima. Oni koji su preživjeli do sada, može im biti jedino sve bolje i bolje. Ako nam tečaj bude polagano slabio, to je njima jedan vrlo ugodan vjetar u leđa, a ostalima svejedno, tko nije sam po sebi konkurentan tečaj ne može puno pomoći.

  • Sto je to visoki/niski tecaj? Sto je to nerealan tecaj? Drzava poput Hrvatske ne moze ‘visoko’ drzati/braniti tecaj. Moze ga samo rusiti, nerealno spustati ’tiskanjem’ domace valute. Za mene je trenutni tecaj HRK/EUR poprilično realan. Stovise, relano bi mogao biti i jos ‘vislji’.

   • To je vremenski relativna kategorija, govorimo o odosnu valuta kroz neki (uglavnom srednji do duži) period. Visok/jak tečaj neke države (naše npr.) u odnosu na neku državu (Njemačku npr.) znači da kroz neki vremenski period (npr. zadnjih 10 godina) odnos cijene naše valute u odnosu na njihovu nije u srazmijeru s odnosnom promjena produktivnosti gospodarstva našeg odnsono njihovog kroz to vrijeme (nego ima neke druge “tehničke” uzroke, ili neke “privremene” koji nisu porijeklom iz rasta konkurentnosti realnog gospodarstva), drugim riječima: ako hrvatsko gospodarstvo kroz 10 godina nije jednako povećalo produktivnost kao i njemačko gospodarstvo kroz istih 10 godina onda a tečaj je ostao npr. jednak, to znači da je neočekivano/neobično/”neopravdano” jak, trebao je oslabiti za iznos te negativne razlike rasta produktivnosti da bi sve bilo i dalje “isto”. Naravno, možda je prije 10 godina bio preslab pa je upravo sada kako treba. To je samo usporedba te dvije točke.

    Pa istina, kada ne bi bilo deviznih doznaka (nezasluženog zasipanja neke države/naše novcem iz inozemstva, kroz razne pomoći i druge nekomercijalne transfere, pa i kroz prihod od tobožnje tržišne aktivnosti ali zapravo na račun prirodne rente a ne stvaranja vrijednosti, rasta produktivnosti, kao je što je prihod od naftnih buština, mora itd.) i kada ne bi bilo zaduživanja u stranoj valuti na lijepe oči (kao što nama, tj. svima u zadnje vrijeme, ali ne još za dugo, daju kredite šakom i kapom) tada država poput Hrvatske ne bi mogla držati/braniti “visoki” tečaj neko duže vrijeme.

    No ako bilo što od ovih efekta pomaže, tečaj se lako “drži visoko” (na neko vrijeme, dok se kolo sreće ne okrene, dok se povjerenje ne izgubi, kao npr. u Grčkoj, koja da je imala svoju valutu to bi se vidjelo na tečaju i brže i lakše umjesto onog sporog i mučnog procesa jer bi se tečaj jednostavno uskladio na stvarne odnose njemačkog/grčkog gospodarstva iako je neko vrijeme možda taj odnos bio razno-raznim razlozima prekinut pa da smo to znali tj. bili dobri špekulati kao GS, Soros itd. mogli smo tamo govoriti o “visok tečaju” kao što bismo možda mogli u manjoj mjeri to reći za Hrvatsku danas, ili slično tome kao što se vidi na tečaju rublje u zadnje vrijeme koja padom suradnje/povjerenja s inozemstvom i prihoda od prirodnih resursa gubi na cijeni u odnosu na druge valute, što indicira da možda i nije bio “realan” u prethodnom razdoblju, tj. da je bio previše određen prihodima od nafte i drugim efektima koji bi u dobro promišljenoj politici centralne banke trebali se nastojati minimizirati kako bi se što bolje održavalo stabilnost domaćeg gospodarstva i poticalo njegovu diverfikaciju).

    Samo sam to htio reći, da je naš tečaj možda dobrim dijelom tehnički održavan uz pomoć tih raznih priljeva koji nisu posljedica konkurentnosti šireg gospodarstva (i to nazivam “jakim”) pa da svako njegovo usklađivanje s ostatkom gospodarstva može biti prije sveg pozitivno, ako se odvija nekakvim kontinuiranim tempom, bez nekih lomova, nego da samo imamo jednu konstantnu godišnju promjenu (kao jedan konstantni lagani vjetar u leđa) dok se jednog dalekog dana ne dođe skroz do toga da je tečaj efektivno takav “kao da turizma, priljeva od iseljenika, kredita itd.” niti nema, a to što ih ima, onda nam je samo “tim bolje”.

    • Ali priljev od turizma jest jedna od stavki koje tecaj cine realnim. Zasto priljev od turizma ne racunat kao parametar tecaja a racunat recimo priljev kod izvoza BOV-ova Kuvajtu?

     Da nemamo takav priljev od turizma vrlo vjerojatno bi tecaj bio nizi. Isto tako mislim da sto se tog priljeva tice trenutno bi mogao biti i visi tecaj. Vjerujem da cak i kod losije sezone do dvije ne bi bilo znacajnijeg utjecaja na tecaj.

     Stvar je vrlo jednostavna, mi ne mozemo namjerno precijeniti kunu iznutra sami od sebe. Podcjenit je mozemo vrlo lako. I jednom ako se krene u tom smjeru…

    • Hocu reci, vjetar u leda je vec to sto je tecaj stabilan (tocnije blago klizi, 7-8% u zadnjih 7-8 godina) a trebao bi rasti sudeci prema priljevu.

 3. Izgleda da će se stvarno ići sa rezanjem rashodovne strane za 4 mlrd kn. Ministrica uprave jučer najavila ukidanje županija. To bi trebao biti pravi put no biti će jakih pritisaka da se to ne napravi. Sindikati će odmah u prosvjed, a i oporba jedva čeka udariti po “Todorićevom” ministru. Danas Nansi Tireli kako su to odmah najave korporativnog upravljanja i ukidanje radničkih prava!!! Hello pa di ona živi!! Neka ode u privatni sektor malo raditi pa neka se onda za par godina očituje.

 4. Nitko ne spominje pomilovanja kriminalaca i oslobađajuće presude za one koji su ogrezli u krađu i kriminal, nema šta napredovati ćemo na onoj ljestvici za par desetaka mjesta unazad, em nas pokrali i još zbog korumpiranih sudaca koji ih izvlače ugrožavaju naš pravni poredak pa time i kreditni rejting i sve i svašta što s time ide. Šaljemo loše poruke ponovno. Kriminalna hobotnica opet jaše, MOST je tu zadnja šansa.

  • Taman kad pomislim da je ta žena normalna, ona me odmah razuvjeri. Prvo ono da joj je SOA trebala javiti da je Mamić pod praćenjem. Pa što uopće predsjednica jedne zemlje ima radit s takvim likom?!?! A sad i oslobađanje nekih dilera, koji su začudo nekako povezani s avetima HDZa koje je rehabilitirala (Šeks).

   Stvarno nekad izgledamo ko neka iskarikirana srednjeamerička banana država iz nekog akcijskog filma 80-ih…

   • Dobra, bolja, Kolinda! Šeks se spetljao oko ovoga. Predsjednica se drži Ustava i zakona. Što će kada može pomilovati samo osuđenike, a ne one izvrsne. Mamić je građanin samo treba platiti porez, koliko mu država odredi, a do danas nije dobio rješenje koliko i kada mora platiti. Zašto nije dobio to je pravo pitanje, odgovor možda zna SOA ?

 5. Vidim dan nam se nep piše dobro.Ministar Panenic kaže u Lideru da se ne može smanjiti deficit prodajom manjih udjela u državnim firmama a otežavaju državi posao pab bi bilo dobro osnovati specijalnu agenciju da timeu upravlja, ovom ludilu nema kraja i uopće me ne veseli rast gospodarstva naprotiv htio bih da padne još višej jer tek sad ćei imati opravdanje da ništa ne rade. Bojims se da ulazimo u zacaarani krug ludila kojim može potrajati godinama kao u Venezueli

   • Ne razumijem kako može biti dobro.prvo kaže da im otežava upravljanje pa onda da će osnovati agenciju za upravljanje.logično bi bilo ako ti je s nečim teško upravljanje da to prodas, zašto bi opće država upravljala s tim kad su to manjinski udjeli koji ne daju upravljačka prava, s prvom konstatacijomp pobija drugu.

    • Vjerojatno za ovo što ne mogu tek tako prodati, ili dok ne vide što će s time …

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.