ARNT

Turisti

Ostao sam jučer još i dužan noticu o ‘turistima’.

Krenimo od ovog grafikona Ivice Brkljače s Croatian Economists and Friends. Broj noćenja u hrvatskom turizmu u dužem razdoblju. Procjena za 2015. je njegova, ali tu ne može biti puno greške:

nocenja

Ovo mi se čini kao vrll uvjerljiv trend, iza kojeg stoje razlozi, temeljne varijable, koje nam idu u korist i dalje.

Sjetimo se zatim najava od neki dan:

booking

Kao nadogradnju pogledajmo i ovo: Povećan turistički interes za Hrvatsku iz Rusije.

Također smo i čuli najave o smanjenju PDV.

Jako puno je to dobrih vijesti, ali mislim da su samo neke od ovih dovoljne.

Kao što znate, prije nekih 5 godina sam ‘otkrio’ dionicu KORF (sada RIVP), koja je od tada porasla više od 10 puta, da ne pričam priču ispočetka, znate ju. Tu je situacija sada svima vrlo jasna i potencijali očiti. Za ilustraciju koliki potencijal u turizmu još postoji, pogledajmo moju drugu najveću turističku poziciju, Arenaturist.

Većina naših ulagača (ponajviše institucionalnih) naprasto ne znaju gledati (ni samo jedan) korak unaprijed, tako da su i Valamar, pa onda naravno i Arenaturist (koji razvojem kasni koju godinu) gledali prvenstveno kroz trenutnu dobit, a ne kroz produktivnu imovinu. Gledajte kako sam pisao još prije 2,5 godine, baš na primjeru ARNT: Hrvatski turizam: asset play. Mnogima je bilo nerazvidno da ovo mora dovesti kad-tad i do dobiti. I to se napokon sada počelo događati, i to kako! Pogledajte ovdje. Sada to već i oni zaista kratkovidni moraju vidjeti, iako je sve bilo jasno već i prošle godine, pogledajte ovdje: Rezultati turističkih tvrtki: odlični i mnogo bolji nego financijski izvještaji to pokazuju.

Međutim, kao što sam rekao, sada kad se pokazuje profitabilnost, opet treba gledati potencijale. Kao što sam ovdje opisao, primjerice, Arenaturit ima jako velik kamperski biznis, i ne sumnjam da će ga upogoniti kako se doliči. A samo kamp Kažela je velik kao kamp Zaton, na kojem se bazira valuacija Turisthotela (uz lijepu profitabilnost – a ne mislim da bi Park Plaza trebala biti lošiji u upraljanju kampovima od Turisthotela). A ako se ne varam, ukupna vrijednost (EV – enterprise value) cijelog Arenaturista (svi kampovi i svi hoteli i sva naaselja) je sada svega 40% veća od Turisthotela! Odnosno tržišna kapitalizacija mu je čak i manja, što mi je apsurdno jer mislim da je Turisthotel već sada tako dobro optimizirana (razvijena s obzirom na potencijale) kompanija da nema ni približno potencijal kao Arenaturist. O svemu tome sam već više puta pisao (u stvari već godinama pišem).

Što se tiče perspektive dobiti naših kompanija, mislim da je jako zanimljivo ovo: Perspektive hrvatskog turizma – usporedba sa Španjolskom.

A ono što mnogi ljudi u Hrvatskoj nisu razumjeli da je ulaganje u turističke dionice u stvari ulaganje u nekretnine, ali ne one koje donose mali tekući prinos i pada im cijena, nego obratno. Pogledajte ovdje.

U biti, nisam ovdje rekao ništa novo, govorim sve ovo već godinama, ali mislim da je vrijedno podsjetiti na stvari (rekao sam jučer da nemam briga oko tih ulaganja, pa eto).

 

P.s. ovdje je zgodna okolnsost da KD Victoria daje baš neku zgodnu likvidnost jer stalno udara u 10%, kao što možete vidjeti na slici dolje.  Kako ima oko 7 mil. kn tih dionica, ako sve ostalo ostaje isto, na svakih 1% pomaka cijene (tj. oko 3,5 kn) on mora prodati oko 70.000 kn, tj. oko 200 dionica.

arnt kd

Napomena: Imam dionice ARNT i RIVP.

Kategorije:ARNT, RIVP

24 replies »

   • Ovo zvuči zbilja jako dobro, upravo ono o čemu govorim već duže:

    “Za iduću se godinu u Medulinu planiraju pomaknuti za jedno mjesto naviše i prestići Dubrovnik, budući da Arenaturist najozbiljnije razmatra ulagati u svoj najveći kamp Kaželu i podići je na razinu od 4 zvjezdice. Sve će se ovo potvrditi do kraja godine, kada javnosti bude i službeno predstavljen novi investicijski plan ove tvrtke za 2016.godinu.”

 1. Dodan p.s. gore:

  P.s. ovdje je zgodna okolnost da KD Victoria daje baš neku zgodnu likvidnost jer stalno udara u 10%, kao što možete vidjeti na slici dolje.  Kako ima oko 7 mil. kn tih dionica, ako sve ostalo ostaje isto, na svakih 1% pomaka cijene (tj. oko 3,5 kn) on mora prodati oko 70.000 kn, tj. oko 200 dionica.

  arnt kd

 2. Kakvo je razmišljanje glede najave povišenja upravljačke naknade kod Arnt, te skupih kredita koje daje matica, jel se ima povjerenja u transparentnost tih vlasnika ili će i ovdje biti potrebno pojačati ulagački aktivizam?

  • Ne daje ‘matica’ kredite (osim onog starog kreditnog odnosa), već dva velika povoljna kredita je dala ZB, recimo http://zse.hr/default.aspx?id=48779

   Nema ‘matice’, ako mislite na PP, oni imaju manjinski udjel, i zašto bi većinski vlasnik dao da ovi podižu naknade kad se samo puni? Mislite da je ekipa iz GS bedasta? 🙂

   Općenito, ovaj Vam je doprinos malo ‘forumaški’, a znate da je ondje sitna trash ekipa … pristup tipa ‘podmentnem nešto negativno a neistinito kao pretpostavku pa diskutiram’. Moj Vam je prijedlog da krenete od fundamenata i ne kupite stvari s foruma … firumaščići su imali ista pitanja i ‘zabrinutost’ još od cijene 55 kn: ako ne znaju brojke moraju malo palamuditi 🙂

   • Ma imam ja Arnt odavno i na njoj oko 100% plusa, nije mi intencija da to pada, ona mi je i dalje treća pozicija u portfelju, vidim i dalje ogroman potencijal. . Doduše mislio sam da su te kredite dali vlasnici, negdje sam to pokupio i to mi je stvorilo dojam da se tu ne skrbi o troškovima kao npr u lrh ili rivp

 3. Sve jasno oko Arene 🙂 Nema tu zime. Pula ima još gro potencijala i samo neka više krene taj projekt Brijuni riviera. Pomalo nam se svi turisti pretvaraju u beton. Nenad je bio par koraka ispred svih i odlično to detektirao.

 4. Kako nisam školovani ekonomist, pojam “produktivna imovina” mi odlično paše u nekim lokalnim raspravama, a koje se djelom dotiču i investitorskih strategija…
  U dnevnim analizama (koje povremeno pratim) je potpuno zanemaren.

 5. Kao što rekoh, pratkički jedini prodavač je KD Victorio koja mora (nevoljko) jer udara u granicu od 10% vrijednosti cijelog portfelja. Znači na svakih 1% porastas cijene oni moraju prodati oko 1% svoje pozicije, tj. oko 200 komada, to nije puno:

  • I tako već 2 godine raspon 320-360. Malo off topic, ako u serach udarim vinjete ne prođem bog zna kako… zanima me neki vaš osvrt koji ste napisali u kojem stoji da se vinjete za hrvatsku ne isplate zbog specifičnosti naših autocesta i slažem se sa time… evo butković nešto kao najavljuje uvođenje vinjeta što je super za ljetne čepove ali mislim ne i za proračun? Osim ako naplatničarima daju otkaze u što sumnjam jer nemaju petlje za to.

    • Ne razumijem što želite reći?
     Upsoredite to s CROBEX i dva najpoznatija blue chipa u zadnje tri godine:

    • Pa ništa pametno ne želim reći, samo primjećujem da je nakon eksplozije dionica živa dosada i da godinu i 7 mjeseci igra ping pong 320-360… blue chip dionice koje ste pejstali su povijesno trome i živa su dosada za moj špekulantski ukus. Arnt ima potencijala ali nikako da se opet dokaže vjerojatno jer je mnogo toga već uračunato u cijenu.

 6. Evo danas se intezivirala kupnja na ARNT.Ustvari ovdje jedan ozbiljniji kupac može začas pokupiti likvidnost do 400 kuna,čudim se da nitko od fondova nije još ušao.Pretpostavljam da su im premale količine dostupne na prodaji.

 7. He,he, stvarno je zanimljivo kako se netko igra sa izvedenicama iz sn holdiga. Već par mjeseci ima naloge po 104 komada. Tako su nekada bili na petrokemiji po 106 komada. Doduše ti su bili dobiveni a ovi su zarađeni

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.