Tržišta kapitala - turizam

Investicije u turizmu – prezentacija Horwath HTL

Nenadmašni turistički eksperti Horwath HTL imali su, odnosno partnerica Sanja Čižmar, prezentaciju na upravo završenom Adria Hotel Forumu. Ljubaznošću Horvath HTL ovdje je cijela ova izuzetno zanimljiva prezentacija, evo nekih izvadaka (no kratka je, pročitajte ju cijelu).

Mislim da je ovo vrlo korisno ulagačima u turističke dionice, ali je važno i svu hrvatsku javnost jer turizam nosi već oko 20% BDP (što mislim da će se ove godine i povećati). K tome, mislim da će se jako povećati greenfield ulaganja u turizmu što će imati jako velike i dalekosežne posljedice.

Ovo je prezentacija o kojoj govorimo:

hc1

Transakcije na istočnom Mediteranu (Hrvatska, Crna Gora i Slovenija) su manje od 1% svih transkacija u hotelskom sektoru u Europi:

hc3

Ali se to jako ubrzava … mislim da bi i slijepci sada trebali prepoznati trend, odnosno ‘promjenu brzine’?!

hc4

 

Ono o čemu sam puno puta pisao, da je valuacija ‘po ključu’ vrlo legitimna i da je godinama ukazivala na veliku potcijenjenost naših hotelskih tvrtki, recimo ovdje prije dvije godine, ali i puno ranije:

hc5

U prezentaciji se našlo i mjesta za ova dva moja grafikončića 🙂

hc6

 

Evo sad i sjajen ilustracije teme o kojoj sam više puta pisao. Naime, velik broj hotelskih turističkih tvrtki je rješavao ‘problem’ vlasništva, fokus je bio na učvrščivanju vlasničke pozicije i kod mnogih na sitno-rentijerskoj mužnji postojećih biznisa, a vezano i uz način na koji su te tvrtke stečene (stoga sam često pisao da jedan broj hrvatskih turističkih tvrtki nema prirodne vlasnike i da se transakcije moraju početi događati). Ipak, čak i takvi vlasnici su na koncu prepoznali potencijal i počeli značajno više ulagati, pogledajte koliki porast temeljitih obnova!

hc7

 

Famozna sezonalnost je jako velika:

hc8

Međuti, drugačije gledano, ona je zapravo velika prilika jer je popunjenost naših hotela na vrhuncu sezone praktički potpuna, i tu više nema mjesta za rast. Zato hotelske tvrtke ulažu u bazene, dodatne sadržaje; destinacije se razvijaju itd. Na osnovu ovoga možete vidjeti koliki je potencijal (ADR = Average Daily Rate; RevPAR = Revenue per Available Room):

hc9

 

Naravno, po Horwathu ovo bi sve skupa trebalo dovesti do više transakcija, tako da neki tranzicijski vlasnici pokupe novce sa stola, a novi vlasnici s većim ambicijama preuzmu štafetnu palicu:

hc10

Napomena: Imam različite turističke dionice, najviše RIVP, ARNT, LPLH, zatim ‘alfabet’ nastao iz SNHO, tj. de facto društva koja kao imovinu imaju LRH, PRFC i možda još nešto. Ovo naravno nije preporuka na kupnju ili prodaju tih dionica.

23 replies »

 1. Na Yutelovom dnevniku večeras http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/ pardon HRTovom, vijesti iz turizma od 19:40 (prije o turističkoj nagradi Zadru). Na velikom turističkom sajmu u Njemačkoj HRVATSKA +20%. SJAJNO! Prema tome, možemo očekivati najbolju sezonu do sada 🙂 Mislim da kasnije neće biti važno da je “špica” sezone, biti će važno da je sigurna i turistički sve bolja HRVATSKA.

 2. A naši sveznadari drobe da je nemoguće ostvariti prošlogodišnji rast! Ja ono što čujem sa terena je stvarno fenomenalno i preporučio bi svakako izlazak iz ureda i papira te spuštanje na teren da se iz prve ruke doznaju neke stvari. Ok može se i par telefonskih poziva obaviti. Ovo +20% je fenomenalno. Meni se čini da bi svaki mjesec mogao biti oko +10% (i tu mislim da sam dosta konzervativan) osim naravno kolovoza u kojem će faliti kapaciteta, ali će zato profitabilnost biti bolja zbog viših cijena. Ne treba uopće govorit što će to značiti za hoteljere.

 3. https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-oreskovic-s-predstavnicima-drustava-za-upravljanje-mirovinskim-fondovima-18409/18409

  http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/415945/Sto-je-privatizirao-Milanovic-a-sto-ce-na-bubanj-staviti-Oreskovic.html

  Nece li se i tu konacno nesto pokrenuti?! Prema hrt vijestima, razgovara se o reaktiviranju neiskoristene drzavne imovine kroz privatizaciju i ulaganju u nove i strateske investicijske programe.

 4. Sinoć na dalekovidnici tip iz Mirovinskih Fondova mrtav hladan kaže kako nemaju gdje ulagati u Hrvatskoj…dođe mi da se preselim na Jupiter…

 5. http://www.vecernji.hr/hrvatska/mirovinci-zele-ulagati-u-hac-hep-i-hotele-oreskovic-im-jos-ne-nudi-nista-1060508 [vecernji.hr]

  …Kako smo napomenuli, interes postoji i za preuzimanje turističkog portfelja, ali s obzirom na to da su mirovinci ipak veliki igrači, trebao bi im se ponuditi svojevrstan holding nekoliko hotelskih kuća koje država ima u svojem vlasništvu.

  Eto sad žele kupiti sve što se nudi,ne pita se za cijenu….na kraju bi se ovo moglo prodavati i iznad procijenjene cijene!?

   • Ali nije baš neka ponuda. Tromjesečni prosjek je trenutno 325 kuna, a koliko vidim preprodaju višak mirovinskim fondovima po 285…

    • Meni to zvuči jako dobro … dali su mirovincima jeftino da i ovi zarade nešto (jer kakvi su), ali zašto? Pa rekao bih zato jer im trebaju za iduću fazu, razvoj …

    • Krivo, oni će dati mirovincima po 285, da malo i oni umoče … pitanje je zašto 🙂

    • Meni se ovo cini OK. Ne zbog cijene preuzimanja, nego za buducnost. Posto ce mirovinci ako sam dobro shvatio imati nakon svega ovoga 14 % (9% allianz i 5% PBZ), to mi daje sigurnost(kakvu takvu) da nece delistirati dionicu s burze ili da ce dionica pasti zaborav.

     Isto tako, ocekujem ovdje vrlo brzo pocetak isplate dividende. Mozda vec ove godine, jer iz najava nemaju nekih vecih ulaganja planiranih ove godine.

     Uz sva moguca ulaganja, ovo mi se cini dobro.

     Necu prodati svoje dionice u ponudi. I bas me zanima kako ce se KD fond ponasati, sada ima priliku prodati sve ili barem veci dio onoga sta ima.

    • Mislite na nekakvu dokapitalizaciju ili izdavanje obveznica? Možda planiraju zamijeniti nepovoljni kredit od bivše matice za nešto povoljniji, možda ih ulazak fondova i natjera na otvorenije poslovanje…
     U svakom slučaju ako ponuda bude 325 kuna, meni će poslužiti taman za otvaranje sezone roštilja za potpalu. 🙂 Molim da se ovo ne shvati kao investicijski savjet.

    • Znaci daju mirovincima toliko da njima ostane 50.15%. Po koliko su kupilo ovu fimu se nezna
     E sad pitanje za vas je da li je ovo pokazatelj kako ce ici prodaja LRH? Kupe se alfabeti tako da se ima 50% LRH-a a dionicarima LRHa se da prosjecna cijena na burzi koja nije ni priblizna cijeni od 5000kn koliko oni ocekuju?

 6. A šta će mirovinci sa tim neivestibilnim dionicama bez potencijala ? Zar oni ne ulažu samo u investibilne HAC-ove i slično ?

 7. koja je sad procedura sto se tice trgovanja dionicom? vidim zaustavljeno je trgovanje na burzi. Do kad? Planirala jucer kupit ali mi nisu sjeli novci na racun. 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.