ARNT

Arenaturist neki podaci

Evo i nekih podataka za Arenaturist, mislim da je ovo snažna indikacija zašto PPHE i mirovinci to kupuju.

Od prve godine cijele u kojoj PPHE i fondovi Goldman Sachsa upravljaju (2009.), prihodi su se skoro udvostručili, i to izgleda vrlo sistemski (želim reći: čini mi se da će se trend nastaviti):

arnt revenues

Rasli su po prosječnoj stopi (geometrijski prosjek) od 11,2% godišnje:

arnt revenues GR

Međutim, EBITDA (= brza i prljava aproksimacija toka novca od operacija) je rasla puno brže, po prosječnoj stopi od 20%, ili ukupno 180% u 6 godina:

arnt EBITDA B

A evo što sam pisao prije više od godinu dana: 10 razloga zašto mislim da su dionice hrvatskih turističkih tvrtki najbolja široko dostupna štedno-investicijska (pod)klasa u Hrvatskoj.

Napomena: Imam dionice ARNT i ovo nije nikakva preporuka. Gornje analize mogu biti pogrešne, imate podatke na MojeDionice i Zagrebačkoj burzi, pa prije eventualnih investicijskih odluka analizirajte sami 🙂

Kategorije:ARNT

13 replies »

 1. Nenade, nije li ispravno pitanje zašto je dosadašnji vlasnik prodao bez isplate onih 280 kuna ili moguće više, odnosno zašto nije ušao u neku od mogućih radnji kako bi maksimizirao profit dobrog posla kojeg je odradio?

 2. Vezano za preuzimanje Arene, ne znam da li nešto pogrešno razumjem, ali ovdje PPHE preuzima društvo Bora (odnosno 80%udjela u društvu, od prije imaju 20%) znači imovinu (dionice Arene) i obveze (vjerojatno vidljive u izvj.PPHE) tog društva te za to plaća 51m e. Ako pogledamo samo W2005/28 (indirektno u vlasništvu Bore) kolike je imao obveze na kraju 2014. (preko milijardu kuna) dolazimo do sasvim druge slike vrednovanja Arene (51m e + preuzeti dug društava u vertikali).

  • To je to. Neće biti slobodne sobe u špici sezone. Korekcija cijene će biti prema gore, no trebaju nam još kapaciteta. Od Uskrsa ćemo bilježiti sjajne rezultate i stvarno bi država uz minimalne napore mogla ubrati sjajnu lovu. Ovo ide ko po špagi, međutim nije vrijeme za opuštanje, nego se treba iskoristiti ovaj momentum, riješiti pitanje zemljišta i smanjiti PDV i dugoročno možemo mirno sjediti i kupiti vrhnje od rentne pozicije koju na našu veliku sreću imamo. Ne znam kakve projekcije je Vlada radila u svezi rasta BDP-a vezano za turizam, no biti će brutalno i bolje od prošle godine koja je bila sjajna.
   Mogli bi Nenade ove godine krivulju uvesti malo ranije tj.na Uskrs recimo, a obuhvatiti i 10.mj. pa da vidimo trendove i kretanja na malo duže razdoblje.

 3. Zvuči mi za nevjerovat, pa ovo su super planovi…
  Pripojit će neke hotele iz Njemačke i Art’otel budapest + korištenje licence brenda Park Plaza u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i dosta ostalih EU zemalja.
  Nakon tih akcija društvo će biti spremno za nova upravljanja drugim hotelima (to je ono upravljanje što je arena plaćala 18 mil.)
  Cilj je da se razviju u vodeću hotelsku kompaniju u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi sa jedinstvenim modelom vlastitog upravljanja i upravljanje hotelima u vlasništvu drugih pod brendom Park Plaza…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.