ARNT

Arenaturist: preuzimanje

Kao što već godinama pišem, hrvatsko turističko tržište je zrelo za razne transakcije, jer mnogi tranzicijski vlasnici nisu prirodni.

Arenaturist mi je svakako jedno od omiljenih ulaganja. A evo dobili smo najavu jako zanimljivog preuzimanja.

O njemu sam pisao puno puta, pogledajte kako je sve bilo očito:
– 2013.: Hrvatski turizam: asset play
– 2011.: ARNT
– 2013.: Još o turističkim tvrtkama: Asset play, imovina
– veljača 2015.: Rezultati turističkih tvrtki: odlični i mnogo bolji nego financijski izvještaji to pokazuju
– 2013.: Investicija Arenaturista – novi investicijski datapoint
– 2014.: Rezultati: ARNT
– 2014.: Turističke tvrtke: profitabilnost i asset play
– 2014.: Valuacija hrvatskih turističkih kompanija (opet)
– 2013.: Kako vrednovati turističke dionice (3)

Sada je valjda i investicijskim slijepcima očito 🙂

Ono što je jako zanimljivo je da su mirovinci napokon prepoznali potencijale hrvatskog turizma (ja sam srećom u ARNT najviše ušao prije 5 gpdina po 1/6 sadašnje cijene), nakon što su u zadnje vrijeme malo poprčkali po Ilirija (odlična kompanija!) i Imperijal. Kao što sam već više puta pisao, smatram ulaganje u hrvatske turističke dionice sigurnijima nego novac u hrvatskim bankama (ali s daleko većim potencijalom).

Što je još zanimljivije je da je je PPHE žrtovao jedan lijepi dio paketa mirovincia po 285 kuna. Mislim da PPHE nema nikakvih problema s financiranjem, pa da mu ovo nije bilo nužno. Naime da imaju daljnje planove s ovom kompanijom i dionicom. Mirovinci pak skoro sigurno ne bi ulazili da nisu uvjereni da nema opasnosti od delistanja ili zamiranja dionice. A također, kako su praktički potpuno propustili ulaganje u turističke dionice, mislim da idu ‘na sigurno’ (naime bilo bi zaista smiješno da ne ulažu i onda izgube). Tako da je tu nekakva sinergija, mislim da postoje veliki planovi.

Na koncu, AZ je nedavno kupio udjel u ILRA po oko 870 kuna, danas je dionica 15% skuplja (uz vrlo jaku kupnju / čišćenje na ovim razinama).

E sad, kakvi bi to mogli biti planovi? Više puta sam pisao o jednoj okolnosti (i u linkovima gore), a to je da su naše velike turističke tvrtke unikatne po tome što su 100% vlasnici hotela kojima upravljaju (i kampova, do na neriješeno zemljište), a ne radi se na u svijetu uobičajeni način, a to je da postoji operativni biznis (upravljanje, brand) i nekretninski. Naše turističke kompanije su k tome (kad bi se pogledala stvarna vrijednost imovine), vrlo malo zadužene. Pa kad bi se biznis razdvojio na operativni i nekretninski dio, obveznice ili udjeli u nekretninskim dijelovima bi bila odlična ulaganja za mirovinske fondove, a kompanija bi time mogla prikupiti puno novca za ekspanziju. Drugo, moguće je da PPHE zanima porast cijene dionice i danas-sutra izlaz. Treće, moguće je da ih zanima novi kapital direktno u kompaniju … tko će ga znati, ali zasigurno mirovinci tu nisu ušli kratkoročno špekulantski.

Napomena: Kao što znate, imam dionice ARNT. Ne znam hoću i prihvatiti ponudu za preuzimanje. Ovo nije nikakva preporuka za ulaganje u tu dionicu, ili za njenu prodaju ili držanje.

Kategorije:ARNT

16 replies »

 1. Sada bi za trejdere trebala biti prilično zgodna situacija jer imaju bespatnu put opciju na 326, ako kupuju preko te cijene, ne mogu izgubiti više nego razliku, a potencijal rasta je sav njihov!

 2. Baš se prisjetio kako je odaziv na Maistrinu ponudu bio skoro pa nikakav. I tata bi sine kupovao da ima kesu po takvim cijenama 🙂 Ja se nadam dividendi ove godine, pa makar ona bila jako mala.

 3. Možemo li ovako postaviti stvari: Ako je do sada Park Plaza operativno vodila Arenaturist, i sada postala većinski vlasnik, da od sada više neće biti one godišnje naknade koja je narasla na 18.3 mil. kn. godišnje i bila plaćana Park Plazi. 🙂

  • Sve je moguće! Pri ponudi za preuzimanje moraju dati obrazloženje, kako vide perspektivu poslovanja itd., u toj ponudi očekujem lijepe vijesti!

   • Nenade,
    Da li ste mozda u doba dokolice pokusali izracunati kolika je bila prosjecna cijena dionice ARNT vis a vis Zakona o preuzimanju dionickih drustava a koja bi predstavljala minimalnu cijenu kod preuzimanja?
    Isprika s moje strane ako je taj podatak eksplicitno naveden u dopisu odvjetnickog drustva kojeg ste zakacili u samom postu/topicu, priznajem da sam ga samo brzinski procitao.

 4. Na listi 10 prioritetnih turističkih projekta, kojima je cilj ubrzanje privatizacije te stavljanje u funkciju neiskorištene imovine, a koje je novi šef Dudija predstavio premijeru, najviše bi trebala profitirati Istra. Ja bih rekao Pula jer tu su projekt Muzil, projekti Saccorgiana i Hidrobraza u Puli, te projekt Larun Golf Resort u Taru. Istarski Ipsilon ide dalje i biti će ubrzo izgrađen u punom profilu. Znači Pula bi se u dogledno vrijeme trebala podići na jedan viši nivo te uz bolju pred i post sezonu Arena bi mogla postati pravi cash cow. Ako se izuzme, a trebala bi, i naknada za upravljanje od 18 mln kuna sve je jasno. Tu je i potencijalno smanjenje PDV-a za kojeg ne treba ni govoriti koliko bi značilo, tako da ja sigurno neću prihvatiti ponudu. Neka se isprse drugi put kako treba 🙂

 5. Plus zaboravio sam navesti kamp Kaželu kao izuzetan potencijal. Ova sezona će pak biti brutala i ako prošla nije, otvoriti oči mnogima..

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.