ARNT

Ponuda za preuzimanje ARNT – zanimljiv razvoj

Ovo s Arenaturistom je mislim jedan od prijelomnih trenutaka za hrvatski turizam, pa evo malo ažuriranja.

Vrlo zanimljivo, nema puno trgovanja dionicom ARNT, a cijena po kojoj su naslagani nalozi na kupnju i danas je veća od očekivane cijene javne ponude (tromjesečni prosjek). To i nije čudno ako se razumije da kupci koji sada kupe imaju besplatnu put opciju na cijenu javne ponude, za idućih (mislim) nešto više od mjesec dana, naime ponuda mora biti odobrena i objavljena i onda postoji rok od 28 dana za prihvaćanje (nažalost, mislim da ipak vrlo malo profesionalnih ‘znalaca’ razumije ovo s besplatnom put opcijom i koliko vrijede put opcije).

MEĐUTIM, u javnoj ponudi preuzimatelj mora objaviti i planove s društvom, pa ćemo vjerojatno vidjeti unutra bar dio priče zašto su inače inertni mirovinci, koji su pratkički potpuno ispromašivali ulaganje u turizam i stoga su vjerojatno jako oprezni da ne ispadnu loši ulagači još jednom (prvo najveća greška: propustiti kupiti; a onda nikako ne bi bilo dobro: kad kupiš, promašiš) u ovoj priči. Znači moguće da to budu značajne informacije. Recimo da s obzirom na te informacije tržište procjeni da dionica vrijedi više od ponuđene cijene: tada kupac koji kupi danas, zadrži dionice. Recimo da procjeni da vrijedi manje: tada izvrši besplatnu put opciju uz mali gubitak, ima besplatno osiguranje.

Ono što je jako zanimljivo je da je kod prethodnih većih preuzimanja (KORF i MAIS) dviju koje su bile prilično trgovane, učinak ponude bio takav da ju je prihvatilo svega 4-5% dioničara, a jednoj je malo više godini dana nakon ponude cijena porasla preko 100%, drugoj u dvije godine oko 80%!

Što se tiče Arenaturista, dionička struktura je prilično zgusnuta. Ako onih 74% što imaju fondovi dodamo mojih skoro 3%, dolazimo do okruglih 77%. Recimo da ja ne prihvatim (ovime ne impliciram hoću li, neću, ili djelomično), kako vidimo da je preostalo prilično malo dionica, nejasno je koliko bi ova javna ponuda mogla biti uspješna.

A zanimljivo, dok sam pisao ovaj članak natrapao sam na ovaj svoj prošli od prije dvije godine: Mogu li hrvatske turističke tvrtke postati mediteranski i srednjeeuropski konsolidatori i time značajno doprinijeti razvoju Hrvatske? U skladu s time i dalje vjerujem da će se naše tvrtke ohrabriti i krenuti u aktizicije i biti konsolidatori, mislim da brojke očito pokazuju da za to imaju snagu, a nadam se da bi ulazak brenda kao što je PPHE mogao zapravo ukazati drugim tvrtkama na taj potencijal.

Napomena: Imam ARNT, RIVP, LPLH, PRFC, dionice proizašle iz SNHO i možda neke druge turističke dionice i ovo nije preporuka na njihovu kupnju ili prodaju, niti ikakva preporuka za prihvaćanje ili ne javne ponude dionica ARNT!

Kategorije:ARNT

18 replies »

  • Iako se ne radi o “pravoj” / by the book OTC put opciji, naravno da je ova arnt put opcija besplatna, jer nema placanja opcijske premije 🙂

   Steta sto domace banke nemaju dozvolu za trgovanje opcijama na cijene dionica, to bi bilo vrlo zanimljivo.

 1. Pitanje, koliko može mali dioničar ARNT nakon preuzimanja očekivati neku zaradu u kratkom roku?

  To što su mirovincu ušli ispod cijene možda znaći da imaju izlazak već dogovoren (npr. u 5 godina izlaz na 400 kuna). Naravno možda su dogovorili neki plan podjele dobiti (znači da bi ARNT usvojila neku dividendnu politiku). Ili pak dogovorili neku ekspanziju (npr. podrška konsolidacije sektora). Možda se ovi planovi razkriju u samoj ponudi, a možda ne.

  Ja bih rekao, da će likvidnost na burzi pasti. Uz to će cijena lagano stagnirati sve do tada, kad ARNT uđe u klub “jeftinih” dionica. Ako najave dividendu, onda će tečaj reagirati. Sve to meni govori, da ako ne planirate biti više od 3 godina u samoj dionici, onda se treba pitati šta vam (ne)likvidnost znaći.

  • Mislim da će mnogi profesionalci i ljudi koji su nesrećom prodali ili nisu kupili misliti baš kao Vi, međutim ja sam uvjeren da će se likvidnost baš povećati, vidite što je bilo s MAIS i KORF. A da dugoročne perspektive ne bi trebale utjecati na kratkoročnu cijenu je skroz pogrešno, čak i u Hrvatskoj.

 2. Postovani g Bakic, zasto je ponuda za preuzimanje niska s obzirom na p/b 1 a pisali ste o jako amortiziranoj imovini.Dali gledam nesto krivo jer svo investicijsko znanje ste mi dali preko svog bloga i za to vam hvala.

 3. Napreduje se i sa refinanciranjem nepovoljnog kredita Arenaturista kako su financijaši izašli iz vlasništva:

  Click to access yvLysdWfGep1qFS4hXkODA==.pdf

  Iako tko zna koliki su penali za prijevremenu otplatu. Vidjeti ćemo na izveštaju za Q2.
  Zanimljivo je pitanje što će biti sa upravljačkom naknadom, budući da je plan da Arenaturist pod sobom uzima druge hotele u vlasništvo i na upravljanje, valjda bi on njima naplaćivao upravljačku naknadu, onda mi nema baš smisla da njemu vlasnik također naplaćuje upravljačku naknadu.

  • Meni se cini da ce biti prilicne ustede sa ovom prijevremenom otplatom kredita. Iz godisnjeg izvjesca za 2014 g. (jer za 2015. jos nije izasao), pise da je efektivna kamatna stopa na kredite od povezanih drustva bila 8,85%, sto je prilicna kamata. Imate ovdje, stranica 59:

   Click to access ARNT-fin2014-1Y-REV-N-HR.pdf

   Prilicno sam siguran da je kredit uzet od Zabe sa barem duplo manjom kamatom.

   Proslih par mjeseci ima vise jako dobrih vijesti oko Arenaturista.
   Bas me zanima kako ce se razvijati cijela ta prica sa preuzimanjem hotela u Europi….

   Bit cemo pametniji za kojih godinu dana,a nadam se i ranije….

 4. Max 2%, iako moguće i manje. Kratkoročno je trošak, ali dugoročno je računica napravljena i niža kamata će to vrlo brzo pokriti. Što se naknade za upravljanje tiče nadamo se da je ove godine neće biti u fin.izvješću 🙂

 5. Click to access ahG7vH2ky2vw42EmKTsVuw==.pdf

  Komentirajući preuzimanje, Reli Slonim, Glavni izvršni direktor Arenaturista, istaknuo je:
  “Preuzimanje ovih triju društava sljedeći je korak u razvoju Arenaturista u vodeće europsko
  hotelsko i turističko društvo i omogućiti će daljnji rast i razvoj u Hrvatskoj te na ostalim
  tržištima centralne i istoče Europe. Očekujemo kako će njihova integracija proteći glatko i
  kako će predstavljati dodanu vrijednost dugoročnoj strategiji Arenaturista.”

  • Koliko sam shvatio sa ovim u povijest odlazi upravljačka naknada, kao što je i u RIVP otišla kada su sve integrirali u jednu tvrtku. Cijena 9,7 EV/EBITDA, u prosjeku zadnjih nekoliko turističkih transakcija u Hrvatsko. Meni ovo izgleda kao odlična vijest.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.