Uncategorized

Konkurencija svuda dovodi do boljeg

U zadnje vrijeme podosta medijske prisutnosti, s pravom, našeg velikog znanstvenika prof. Igora Rudana. Ono što nedostaje, a čemu sam se osobno osvjedočio, je koliko je to jednostavan i skroman čovjek. Profeosor Rudan i njegova ekipa spašavaju živote u milijunima, uspjeli su smanjiti nepotrebno umiranje djece u svijetu s 20.000 na 10.000 dnevno.

Pogledajmo kako prof. Rudan i njegova kolegica Kit Yee Chan opisuju ulogu konkurencije, ondje gdje bi se možda najmanje očekivalo, u području globalnog zdravstva — ‘zdravorazumski’ (a pogotovo u zemljama socijalističkog mentaliteta, kao što je Hrvatska) bi se valjda u tom području trebali očekivati najbolji rezultati kroz centralno ko-ordiniranje multilateralnim WHO? — u članku Global health metrics needs collaboration and competition. U njemu opisuju kako je konkurencija Bill and Melinda Gates Foundation dovela do značajno bolji rezultata! U njemu diskutira i koristi konkurencije u projektu ljudskog genoma, pa čak i internu konkurenciju u CERN.

To je ujedno uvodni članak u knjigu Healthy Ideas: Improving Global Health and Development in the 21st Century.

U Hrvatskoj, nevjerojatno, konkurencija se još uvijek uglavnom smatra lošom stvari, bitan je ‘dogovor’ i ‘uloga države’. Tako je socijalizam u jednom dijelu mutirao u korporatizam.

Inače je prof. Rudan silno pametan čovjek, pogledajte kraj intervjua u Slobodnoj Dalmaciji:

Istovremeno hrvatski političari “plaču” nad negativnim demografskim kretanjima. Kada će u Hrvatskoj prevladati bolja Hrvatska kojoj biste vi i slični vama trebali biti ogledalom i čije bi savjete i rješenja trebali koristiti?

– Svi su procesi u prirodi na neki način samoograničavajući, od epidemija i požara do sloma burzi. Mladi koji sada odlaze ne idu zato što misle da će u inozemstvu bolje živjeti, jer pretpostavljaju da neće, i da će im biti teško. Oni idu zato što tamo neće morati trpjeti nelogičnosti i nepravde na svakom koraku, koje sada moraju trpjeti u Hrvatskoj i koje vrijeđaju njihov zdrav razum. Užitak je živjeti u današnje doba u dobro organiziranim i pravednim društvima, koja su meritokratski ustrojena, čak i ako ste na vrlo niskom stupnju socijalne ljestvice. Određeno je zadovoljstvo i uspinjati se tom ljestvicom vlastitim snagama, u društvu gdje su sva pravila jasna i logična, te se ne mijenjaju stalno. No, kada dovoljno ljudi napusti Hrvatsku, cijene nekretnina padnu, te nastupi niz drugih problema, povratak u Hrvatsku odjednom će postati vrlo atraktivan svim tim ljudima koji su iselili, i oni će onda podići Hrvatsku na noge, a pridružit će im se i mnogi stranci koji će u Hrvatsku doći jer je jeftina, a prelijepa zemlja. Što bi naš narod rekao, dok jednima ne smrkne, drugima ne svane. Važno je samo nastojati se naći što rjeđe na strani ovih kojima je smrknulo.

Kategorije:Uncategorized

4 replies »

 1. Konkurencija je potrebna čak i na području socijalne skrbi.
  Naime, gleda se samo razlika u cijeni koji korisnik plaća ali ne i ekonomske cijene.
  Nažalost rodbinu (Skrbnika) uglavnom ne zanima kvaliteta skrbi dok je cijena manja.
  Državnim domovima ova situacija odgovara jer kad bi se izjednaćile ili ukinule subvencije oni bi u veoma kratkom roku morali drastično poboljšati kvalitetu ili bi propali.
  Naravno, to ne bi bili u stanju ostvariti jer nisu naučili na takav način rada.
  Btw.: Na ovom blogu je sigurno nepotrebno govoriti o korupciji u sustavu zbrinjavanja starijih i nemoćnih.

 2. Izuzetno dobar komentar prof. Rudana na iseljavanje.
  I ja sam otisao, svjestan kako vani ne teku med I mlijeka, ali kako se radom moze postici puno. I gdje se cijeni rad.

 3. Slažem se sa komentarom uvaženog gospodina jer imamo identično mišljenje glede iseljavanja mladih. Točno tako sam primjetio vani npr.UK ili FRA da je nebitno nekad na kojoj se drusveno imovinskoj ljestvici kad vam se bitni sustavi drzave poput pravosuđa i školstva ne mijenjaju kako kome puhne, nego imaju stalnost ili se nadograđuju pozitivnijim propisima. Iskreno, nije tesko raditi i teske poslove ako te nitko u temeljnim građanskim stvarima ne hebe u mozak a imas sansu znanjem i sposobnostima bez kuverte i rodijaka napredovati ili stvoriti neku novu vrijednost. Tako da su i ova i ona i ona koja ce doci vlast nikakvim vatrogasnim mjerama tipo eure za bebe, promjena naziva ulica ili političkih zamjena fotelja, zapravo unaprijed fulali. I zbilja vrijeđaju jos koliko toliko zdrav razum stanovnika RH.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.