20 replies »

 1. Kako objašnjavate pad CDS spread za HR obveznice i današnjeg pada vrijednosti udjela svih obvezničkih fondova u RH?!?

 2. Gospodine Bakiću, što se događa s depozitom(štednjom) u bankama ukoliko Hrvatska objavi ‘default’? S obzirom da sama država kao garantira do 400 000 kn.
  Tj u slučaju defaulta države, je li banke uvijek propadnu ili ima i primjera gdje je država bankrotirala, a banke preživjele?
  Bio sam na predavanju na pravnom fakultetu 2015-e kad ste održali famozno predavanje!
  Samo mi je taj dio ostao nejasan, gdje ste rekli(koliko se sjećam) da bi se inozemna matica banke u slučaju propasti banke u napr Hrvatskoj, odrekla te banke(odsjekla kao ruku)..

  • Pozdrav Petre, strana banka uvijek teorijski može održati svoju kćerku na životu da i država bankrotira, ali mislim da to nije vjeojatno. U slučaju bankrota vjeorjatno bi nastupilo nešto kao ‘stara devizna’, dakle banke bi zamrznule svu štednju, možda isplaćivale nešto na kapaljke, bankomati prestali raditi, također transferi .. na koncu možda udarili neki veći ili manji ‘haircut’ na štednju, i ostalo isplaćivali u ratama u dužem periodu. Ili bi naprosto sve propalo, tko zna!

   • Ako dođe do takvog scenarija kako doći do sredstava od prodaje dionica ako je račun za pražnjenje račun koji je otvoren kod banke?hvala, pozdrav

   • Ukoliko dođe do takvog scenarija, na koji način doći do sredstava od prodaje dionica budući je račun za pražnjenje, odnosno isplatu sredstava, račun otvoren kod banke?hvala, pozdrav

    • Ako na svojem investitorskom/brokerskom racunu koji je otvoren u banci imate sredstva od prodaje dionica, mislim da za ta sredstva vrijede ista pravila kao i za orocene depozite-do 100 000 EUR garantira DAB, iznad toga u worst caseu “nula” bodova.
     Naravno-ako trgujete dionicama preko e-tradea od Zabe, sredstva sa brokerskog racuna mozete prebaciti na svoj tekuci racun isti dan.

    • Brokerska društva službeno imaju račune za držanje novca od klijenata u bankame na koji se ne dobivaju kamate, ali koji bi zato morali biti 100% pokriveni gotovinom u blagajni banke, i prvi po isplatnom redu u slučaju problema. Na žalost nedavna povijest sa Credo bankom je pokazala da se toga ne drži.
     Što se tiče dionica, one su vaše, i bez dolaska čavista na vlast i nacionalizacije, nitko vam ih ne bi smio uzeti, čak i u slučaju propasti banke ili brokera. Vjerojatno bi kao i u Grčkoj prvih dana krize burza bila zatvorena dok se ne bi stabiliziralo stanje sa bankama. Banke bi se valjda eventualno stabilizirale i ukinula bi se kontrola kapitala i mogli bi trgovati svojim dionicama. Depoziti bi možda bili skraćeni kao u Cipru.

    • Kao što su vam objasnili u ranijim postovima, dionice vam ne može nitko oduzeti osim neke čaoističke vlasti, međutim do novca od prodaje, ovisno o ozbiljnosti scenarija, najvjerojatnije nećete moći doći, tj. ovisit će o ozbiljnosti ograničenja upravljanja depozitima koje će biti na snazi.
     Ja osobno tada ne bi prodavao udjele, a novac koji je potreban za život je pametno držati kako neki kažu u čarapi (to nije moja strategija, samo davam ‘doomsday’ savjete) i dio u stranoj banci.
     Tako da dok ostali stoje u redovima ispred banke vi možete na avion i bjež iz zemlje 🙂 ili ako je iznos dovoljan, čekati da se situacija stabilizira, tj povrati likvidnost.

     Neki su mi govorili da se gotovina digne sa depozita i stavi u bankovni sef, (što mislim da nije legalno) time vam gotovina ne podliježe zapljeni i koliko toliko vam je sigurnija nego da je doma držite.
     Meni osobno nije opcija jer tko zna što banka može smisliti, pa vam ograničiti i pristup sefovima, tko zna…

   • Svatko tko se tješi i pouzdaje u jamstvo DABa je ektremno naivan. Gospodo, DAB je 1% kapital, a 99% lista dobrih želja. On je pod ogromnim stresom kad propadne banka koja drži par promila na tržištu, a u slučaju propasti banke koja ima 10%, stvar se raspada.
    Ako bi se desilo nešto veće, njihova jamstva vrijede koliko i “I owe you” papirići iz filma Glup i gluplji.
    U biti slažem se sa DamirT, dionice koje imate upisane su po pitanju sigurnosti vlasništva najsigurnija stvar u većini loših a vjerojatnih scenarija za našu zemlju. Iako njihova vrijednost može poprilično fluktuirati, ostaje činjenica da ih bez neke revolucije i nacionalizacije nitko ne može uzeti.

 3. Novac/ gotovina ne moze biti polozena u bankovni sef jer ce banka (ne)opravdano posumnjati na “pranje novca” , tako da od te “doomsday” varijante nazalost nula bodova.

 4. Arrpegio,

  nije to ‘moj’ scenario. Lijepo sam napisao gore.
  A osobno znam za ljude koji drže gotovinu u sefovima. Pa znate da imate privatnost kada ste tamo, službenik ne gleda što vi stavljate u sef.
  Nitko vam ne branio da jedan dan dignete gotovinu a drugi dan zatražite pristup sefu.
  To što je to ilegalno je drugi par rukava.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.