ARNT

Razvoj u turizmu

Plus mala lekcija o korporacijskim financijama za naše fond managere: radikalno povećanje dividende Valamar Riviere

1. Iako smo već viđali i crtali slične grafikone, lijepo je kad DZS na naslovnici objavi upravo ovo. Sad dobro uočite 2014. kad su doslovni svi (pa i tadašnji ministra) histerizirali o ‘spranjskoj rupi’, a ja sam jedini govorio da to ne postoji (u čemu spomen i dalje ovaj grafikon lijevo 🙂 ).

nocenja turista 2

Evo i duže vremenske serije koju je napravio Ivica Brkljača:

nocenja turista 4

Ne znam … meni su ovo ‘vrišteći’ grafikoni. Ali s hrvatskim turizmom događa se nešto još značajnije, a to je napredak u kvaliteti, koji onda dovodi do nove i održivije kvantitete (dolazak na mape velikih turoperatera).

2. No, ono što je jako zanimljivo je obavijest koja je upravo osvanula, gdje Valamar Riviera otkupljuje (do) 1% vlastitih dionica.

U teoriji korporacijski financija ovo je naprosto ekvivalent dividende. I to za one koji imaju dionice od prije 1.1.2016. – neoporezivo. Znači do sada smo imali slučaj dividende (porez manje-više):

– 2014.: 0,50 kn
– 2015.: 0,55 kn
– 2016.: 0,60 kn (što je trenutni dividendni prinos od oko 2,5%)

ali sada se dividendni prinos za 2016. diže znatno više, na porezno efikasan način (ako se izvrši cijela kupnja, a s ozbirom na puno gotovoine i vrlo jaku bilancu u Društvu, vjerujem da hoće, ovo je oko 1% dividendno prinosa više). Ne zaboravimo da je na Skupštini Društva uprava rekla da planira ‘održive’ dividende … dakle, po meni, ovo je novi benchmark za budućnost! Znam da većina naših fond managera ne razumije ovo (naslušao sam se o ‘neinvestabilnosti’ turističkih dionica kao što su RIVP i ARNT, valjda za razliku od ‘investabilnosti’ junk obveznica i dionica raznih drugih tvrtki), pa eto …

3. Ono što sam pričao već duže, da nas očekuje dolazak velikih imena, da dolazimo na mapu turoperatera, se opet potvrđuje. Nakon sjajne vijesti o preuzimanju Arenaturista od strane PPHE, evo i vijesti o suradnji naše najveće turističke tvrkte (opet Valamar, što ćeš!) i giganta TUI.

4. Koliko vidim ima još sjajnih vijesti o bukingu, ali ne stignem sve popratiti … što ćeš.

5. A evo i prekrasnog godišnjeg izvješća za RIVP (čiji sam ponosni dioničar, kao i ARNT), na engleskom. Tako da možete slati prijateljima strancima. Meni pak takva kvaliteta izvješča na engleskom ‘vuče’ na to da se tvrtka sprema ozbiljnije komunicirati, ili komunicima, i s međunarodnim tržištima kapitala! A ovdje pak imate prezentaciju novog vlasnika Arenaturista, izgleda sjajno!

29 replies »

 1. Odlična vijest , otkup dionica, ali imaju socijalisti ljek i za to , zato su uveli porez na kapitalnu dobit da slučajno sva dobit od otkupa dionica ne bi išla samo vama pa će oni uzeti i tu svojih 12%, ako prodate zbog rasta cijene poslije 1.1. I Most i HDZ mudro šute oko obećanja da će ukinuti porez na dividendu.

 2. Evo još dobrih vijesti, upravo objavljeno:

  Skupštinu dioničara još ste lani izvijestili o brojnim sastancima s investitorima i kazali da bi Valamar, prema vašem sudu, trebao biti prvi izbor za ulaganje u hrvatski turizam. Čime opravdavate tvrdnju o prvom izboru? Tko su potencijalni investitori i koliko su odmakli ti razgovori?

  Kontinuirano razgovaramo s institucionalnim investitorima s ciljem da ih motiviramo da ulažu ne samo u Valamar nego da općenito prepoznaju hrvatski turizam kao priliku za sigurna ulaganja s odličnom perspektivom rasta. Svi razgovori trenutno se prvenstveno odnose na stvaranje dodatne likvidnosti, povećanje vrijednosti dionice i uključivanje investitora koji mogu doprinijeti daljnjem rastu vrijednosti Valamara.
  

  Zašto prvi izbor? Najveća smo turistička kompanija, prvi smo domaći hotelski brand u Hrvatskoj, držimo 10 posto kategoriziranog hotelskog i kamping kapaciteta, što je statistički gledano reprezentativni uzorak. Sve ono dobro ili loše što će se dogoditi hrvatskom turizmu, na početku ili naposlijetku dogodit će se i Valamer Rivieri. Ako se netko misli izložiti hrvatskom turizmu, Valamar Riviera mu je logičan izbor. Radimo biznis u dvije turistički najrazvijenije regije u Hrvatskoj koje se lijepo nadopunjuju strukturom gostiju. Imamo rastuću profitabilnost i potencijal daljnjeg rasta i razvoja. Još uvijek imamo oko 14 posto kapaciteta s jednom ili dvije zvijezdice koji su potencijal za daljnje investiranje. Zatim, za prvi izbor je izuzetno bitna likvidnost, a free float moje dionice je preko 50 posto, što nema ni jedna druga; uobičajeno smo među tri prve kompanije na Zagrebačkoj burzi po prometu i za 2015. smo dobili nagradu za dionicu s najvećim porastom prometa. Imamo potencijal za isplatu održive dividende. Dovoljno, zar ne?

  http://www.banka.hr/hrvatska/valamar-riviera-je-spremna-postati-regionalni-igrac

 3. Ma da znam 🙂 nego pustimo ministre, oni znaju svašta govoriti pa sutra promijeniti ploču jer u nas u politici nema odgovornosti za izrečeno. Zato Vam prenosim info od pravih izvora, mada znam da je Vama već sve odavno jasno 🙂

 4. Kažete “ako se izvrši cijela kupnja, a s ozbirom na puno gotovoine i vrlo jaku bilancu u Društvu, vjerujem da hoće”. Al ne ovisi samo o Valamaru nego treba biti i onih koji su voljni prodati. 😉

  • Koliko sam ja razumio(vjerojatno krivo), napravit ce tabilicu sa ponudama i kupit ce miljun i nesto najjeftinijih. Znaci teoretski se moze desiti da sve ponude budu po 25 i onda ce ih oni i kupiti po toj cijeni. Ispravite me ako grijesim u razmisljanju

 5. što nije otkup dionica samo kupnja, koja se može prodati, podjeliti itd., a ono što nama treba i s čime postajemo vlasnici više rivp-a poništenje kupljenih dionica?

 6. Ja volim povlačenje dionica i smanjenje ukupnog broja dionica i na osnovu toga temeljnog kapitala, te su dionice nestale a ja sam vlasnik većeg dijela poduzeća nego li što sam prije bio, samo to je sigurno nepovratno tj. neoporeziva dividenda. To sam lani doživio na tuhu i hupzu i bilo je slatko.

 7. Mora da su jako precijenjene kad ih društva sama otkupljuju.
  Stvarno je istina da naši mirovinci nemaju kamo ulagati nego u obveznice RH. 😉

 8. Pretpostavljam da su ove dvije blok transakcije i tri OTC transakcije rezultat otkupa. Super, znači išle su po 25, i nisu uspjeli skupiti svih 1% nego malo manje (1174655 dionica).

  • Odlično!!!! I super je vidit da nisu uspili skupit količinu čak ni po ponuđenoj cijeni iznad tržišne!

   P.S. Ja sam zbrojio: 1,241,200 (19,075 manje od maksimalne količine).

    • Nisam gledao preko gledalice nego preko ZSE, pregled trgovanja i pregled OTC trgovine za taj dan… No, vidjet ćemo točno kad daju izvještaj. U svakom slučaju super…

    • Evo obavjesti:
     “da je Društvo dana 24.3.2016. godine steklo 1.174.655 vlastitih dionica što predstavlja 0,9320% temeljnog kapitala Društva”

  • Povećava? Ma ovo je neka greška! Ne razumjem! Zar nije cilj porobiti te radnike i da rade besplatno? Kako sad povećanje? Zar Valamar ne spada u krupni kapital? Ništa mi sada nije jasno… Valjda je vijest od prvog aprila…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.