Trzista kapitala

Aktivno upravljani dionički fondovi značajno i konzistentno podbacuju

Jučer zanimljiv članak na FT: 86% of active equity funds underperform.

Iz njega:

“Overall in Europe, four out of five active equity funds failed to beat their benchmark over the past five years, rising to 86 per cent over the past decade, according to S&P’s analysis of the performance after fees of 25,000 active funds.

Within that sample, 98.9 per cent of US equity funds underperformed over the past 10 years, 97 per cent of emerging market funds and 97.8 per cent of global equity funds.

David Blake, director of the pensions institute at London’s Cass Business School, said: “The average equity fund manager is unable to deliver outperformance from stock selection or market timing. This means a typical investor would be almost 1.44 per cent better off per annum by switching to a UK equity tracker.

“A small group of star fund managers are able to generate superior performance, but they extract the whole of this outperformance for themselves via fees, leaving nothing for investors. All but the most sophisticated investors should invest in index funds.”

Cijelo istraživanje na koje se članak poziva je ovdje.

Tako da se zaista ne morate čuditi kako su naši fondovi praktički u potpunosti promašili i takvu stvar kao što su hrvatske turističke dionice (a koliko shvaćam neki nakon što su totalno promašili, pa se kasnije opravdavali ‘neinvestabilnošću’, sada imaju ‘ponos’ jer ‘neću valjda sada uložiti i time priznati da sam već godinama griješio’. Jedan od idiotskijih izgovora koje sam čuo je da su neki od njih ‘veliki’ pa nisu mogli prikupiti odgovarajuće udjele.

Meni je među našima najveća fora Erste ADRIATIC equity koji i dalje nema nikakvog turista među Top 10, ma barem tek toliko da strancima koji bi možda uložili u njega pokažu kako eto barem razumiju lokalnu priču kad su ADRIATIC. 🙂 … ovdje. Ali ne samo to, čini se da imaju manje od 0,77% u cijelim SEKTORU turizma, pogledajte strukturu po sektorirma. Naravno, da su imali bar nešto više, vjerojatno ne bi imali tako bijednu izvedbu, ako uzmete u obzir izvedbu CROBEX turista:

crobex turist 5

Ne bi stoga trebala čuditi ovakva im izvedba:

erste adriatic izvedba

Ipak, ima i pozitivnih primjera, kao što je Allianz Equity. Ako dobro vidim, ovaj je imao 2012.-2015. prinos oko 35%, za razliku od Erste ADRIATIC equity koji je imao ispod 14%. Simpatična razlika!

Allianz equity (moraju poraditi na grafičkom izražavanju):

ae 3

Kategorije:Trzista kapitala

17 replies »

 1. Točno, ali također je poznata da long term debela većina fondova ne može pobijediti market, pogotovo ako se uzmu u obzir naknade fondova. Čast iznimkama.

 2. Uplaćujem od 2003. godine radi diverzifikacije.
  Stravične izlazne naknade 10%, netrasparentni, loše upravljaju, promašili praktički cijeli
  hrvatski turizam. Dobrovoljni MF nemaju obvezu objavljivati ulaganja osim prvih 10.
  Obvezni moraju barem dvaput godišnje.

  Proučite ove izlazne naknade i ako ih uzimaju i prilikom preslaska u mir.osiguravajuće
  društvo (kod isplate) onda bih to izbjegao, vidim da neki imaju niže.
  Nekih 70% sam u plusu u odnosu na moje uplate (uzmite u obzir dugo razdoblje 2003-2016
  i da su uračunati visoki državni poticaji u tome).

  Manje – više, jadni fondovi i isto takvi analitičari.

  • Hvala Velebite, znam da imaju te neke izlazne naknade, proučiti ću ali mislim da unatoč svemu nije loše ulagati u dobrovoljne MF, konzervativno ali ipak neko oplođivanje… računam na 25-30 godina ulagati po 500 kn… po nekom izračunu ipak na kraju fina lova ispadne.

   • Uzmite u obzir i mogućnost da kakav redikul ala Lovrinović dođe na poziciju i ukine drugi mirovinski stup. Time će i treći izgubiti smisao. 25-30 godina je ipak previše za uzdati se u nešto s predznakom mirovinski. Evo npr: http://bit.ly/2epksst

    • Nisam upućen u tu problematiku, ako i ukinu 2.stup treći valjda ostaje ili? To su novci koji tamo leže i ne može ih nitko ukinuti, mogu eventualno naštetiti krivom investicijskom politikom… ne znam… pa u što onda ulagati za mirovinu?? Ja ću imati koma mirovinu i jedna od opcija da to izbjegnem bila je dobrovoljni MF… po ovome ispada da su opet nekretnine najsigurnije. Smiješno.

    • Za mirovinu je najbolje da sami štedite, koristeći ‘suvremana’ (70-ak godina stara, ali Hrvatima ‘još nepoznata’) saznanja iz upravljanja portfeljima. Treći stup je jedinu prednost imao jer je bio porezno stimulativan, ali i kao dopirnost poslodavca. Tko vam brani da kupite turbo-jeftino upravljane gloablne fondove u inozemstvu? Zar zaista mislite da su balkaknse nekretnine najsigrunije ulaganje?

    • @nbakic
     Tu opet mislite na Vanguard fondove?
     Koji mislite da je konkretno najbolji?
     I što mislite oko ulaganja u njihove fondove preko ETF-ova?

 3. Imate prijedlog kako jeftino kupiti jeftino upravljane globalne fondove u inozemstvu. Raspitao sam se u PBZ koji nakon otvaranja skrbničkog računa možete kupovati Vanguardove fondove no oni zaračunavaju proviziju koja dosta poskupljuje kupnju jeftino upravljanog fonda. U ZABI nisu imali pojma o čemu pričam, IC brokeri su skuplji od PBZ-a. Eto, ako ima netko savjet…..inače to nije problem samo nama, koliko sam čitao američke blogove sa tom tematikom skupih naknada i prednosti Amera za jeftino ulaganje u odnosu na Europljane podosta ljudi u Europi ima problema. http://jlcollinsnh.com/2014/01/27/stocks-part-xxi-investing-with-vanguard-for-europeans/

  • Tu opet mislite na Vanguard fondove?
   Koji mislite da je konkretno najbolji?
   I što mislite oko ulaganja u njihove fondove preko ETF-ova?

   • Ova pitanja su bila namijenjena komentaru nbakic.

    Općenito me zanima je li efektivno ista stvar ulagati preko ETF-ova i kupiti udio u fondu? Jer dosta je lakše trgovati ETF-ovima (i pristupačnije?).

  • Prije par mjeseci sam gledao i cini mi se najpovoljniji
   Zaba (zb trader global) iako da, na salterima zabe obicno ne znaju o cemu pricate, najbolje potrazite na njihovom webu tel brokera i raspitajte se za detalje. U okviru te usluge vam otvaraju skrbnicki racun koji ne naplacuju.
   Takodjer usluga prebacivanja novca na brokerski racun nije skupa.

   Optimtrader je takodjer ok, brokerske naknade su manje, ali pri prebacivanju novca na brokerski racun (koji je na stranoj banci) placate troskove doznake, pa ako necete dnevno trgovati, vjerojatno u sumi i nesto skuplje nego zaba.

   Sto se tice vrijednosnica npr VOO – vanguard 500 eft. Bitne razlike izmedju etf i udjela u istom indeksnom fondu nebi trebalo biti, osim sto etf kao stranac bez problema kupite na burzi dok udjel u indeksnom fondu mislim da ne.

 4. Za vremenski period od 25-30 godina nitko ne može bit toliko pametan da sebi ili drugima garantiri prinose iznad 5-7%. Ona stara o tome da se ne stavljaju “jaja u istu košaru” možda je način kako umanjiti turbulencije i globalne potrese od kojih nitko nije pošteđen. Malo banka, malo DMF, neki Bond, dionice, kešovina pa će nešto od toga ostat za 30 godina. Ulaganje u vlastiti biznis i edukaciju svakako je najbolja investicija. Što ste mlađi dajte riziku više %, tih 500 nije puno ali za 30 godina može dati finu svoticu,DMF može za to biti sasvim ok.Pošto ste vjerovatno mlađi od 40 g.izdvojite koju kunu više pa dajte malo življe ne samo konzervativno. Mislim da je poanta u izdvajanju redovito na dulje vrijeme a gdje izaberite sami. Vremenom će te ionako raditi inventure i preslagivanje. Teški sam laik po pitanju investicija, sama se igram sa svojim portfeljom, a čitanje i ovog bloga pomaže mi da manje griješim. Moje savjete uzmite sa rezervom, to su čisto moja iskustva.
  Lijepo je što planirate i što izdvajate.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.