Uncategorized

Hrvatska lijepa naša – zemlja odlagališta smeća :(

Osim u uplitanju države u gospodarstvo i općenito život građana, izgleda da smo šampioni još u nečemu: odlagalištima smeća.

Naime, Hrvatska je s 83% smeća odloženog na odlagališta treći najveći zagađivač tog tipa u EU, nakon Malte i Latvije.
Prosjek EU je svega 28%. Pogledajte nove podatke Eurostata ovdje.

Ovo je dobra vijest za one koji se bave saniranjem smeća: evo gdje će sigurno biti novca iz EU fondova. Također će oni koji misle da je ‘cirkularnm gospodarstvo’ naša budućnost (to je sad moderno u EU) misliti da je to odlična vijest. Ali jao … da bio imao ‘cirkularno gospodarstvo’, najprije moraš imati ‘gospodarstvo’.

Tu smo vrlo slični BiH, Srbiji, Crnoj gori i Turskoj (koji odlažu svo smeće), a potpuno drugačiji od Švicarske (0%), te Njemačke, Danske, Švedske i Nizozemske (1%).

Evo kako izgleda prosjek za cijelu Europu, i za Hrvatsku.

Napomena: Podaci za ovaj grafikon su najnoviji (za 2014.), a u gornjem jučer objavljeno izvještaju Eurostata su čini se malo stariji, tako da se razlikuju za koji %.

smeće

p.s. Čini se da smo baš dobro izabrali za poduzetnika godine Đuru Horvata, osnivača tvrtke Tehnix, koja se bavi baš proizvodnjom postrojenja za recikliranje. JAKO ZANIMLJIVO, pri intervjuima nam je rekao da puno izvozi jer ga u Hrvatskoj ‘nikad ne trebaju’!!

Kategorije:Uncategorized

12 replies »

 1. Ta tema mi je zanimljiva već par godina,otkad sam zapravo i čuo za Tehnix u jednom tv prilogu.Tehnologija koju su prepoznali u nekoliko zemalja i kontinenata jednoj Hrvatskoj iz koje ta tehnologija i dolazi-ona ne treba.
  S obzirom da svake godine imamo na desetke priloga samo na domaćim tv postajama o problemima gradova sa odlaganjem smeća,od obale do kontinentalne HR…mislim da je samo jedan grad prihvatio Tehnixov pogon…Prelog ako se ne varam.Čak i u BiH se napravilo nekoliko pogona.Stvarno ne shvaćam koji su tu interesi da se ovako nečemu ne dopušta prilika.Prilika da se razvije i Tehnix u jednu puno veću firmu(iako je to i sada po meni odlično),svi gradovi bi imali po nekoliko zaposlenih u tim pogonima-sortirnicama+korist od sortirane sirovine….naravno i glavni razlog,nebi više bilo zakapanja smeća,možda bi se i divlje odlaganje smeća u tom slučaju smanjilo.
  Uglavnom,tehnologiju imamo,problem-tj. sirovinu imamo,ljude koji bi htjeli raditi imamo…samo nema podrške onih koji odlučuju da se krene.

  • “Stvarno ne shvaćam koji su tu interesi da se ovako nečemu ne dopušta prilika”, vrlo jednostavan odgovor, korupcija na lokalnoj razini.

   • Da se radi o lokalnoj razini onda bi se negdje u HR i sagradio koji pogon(koji bi možda nekim slijepcima otvorio poglede)…ovako,izgleda da je problem na malo većoj razini.Nadamo se nekim promjenama,ali s druge strane smo svjedoci kako jedine stvari koje se kod nas mjenjaju su one kozmetičke naravi…koje će boje biti kockice i sl.

 2. Nenade, oprostite, ali moram: He, he…postrojenja za reciklažu… a što se otpada tiče – na naplatu stiže nesustavni pristup javnog sektora i neodgovorni aktivizam civilnog sektora, nemam drugih riječi kako nazvati to; dugo sam radio na tome i činjenica jest – što se vidi iz statistike (usput – Belgijanci obrade više nego li proizvedu, zanimljiva činjenica) – da se kvalitetni postotci postižu zahvaljujući termičkoj obradi – suspaljivanje i spaljivanje – uz reciklažu, naravno, tamo gdje postoji ekonomska računica; super je tvrdnja da ne pokreće gospodarenje otpadom cirkularno gospodarstvo, već inovativno gospodarstvo istražuje mogućnosti zamjena prirodnih sirovina onima koje se generiraju iz otpada – zbog upravljanja troškovima, smanjena ovisnosti o uvozu itd…bez industrije, sekundarne sirovine mogu samo na deponiju…da, možda u izvoz…vrlo nisko u lancu vrijednosti. Nedostatak vizije, nedostatni kapaciteti za sagledavanje “šire slike”…i tu smo gdje smo…

  Srdačan pozdrav

 3. Imamo jako dobrog(provjereno) novog ministra, vjerojatno i najbolji u ovoj vladi. Samo nek ga puste da radi ono sto zamisli i bit ce neka druga prica za 4 godine

 4. Kao i svega lošeg čega imamo su suficitu, tako i smeća, primarno imamo zato što smo u deficitu s kapitalizmom. Kapitalizam želi sve pretvoriti u profit, reklamu itd., pa tako i smeće (evo jedan svježi primjer http://www.apple.com/recycling/). Mi niti (potencijalne) oranice ne znamo pretvoriti u kapital a kamo li smeće.

 5. Ha, ha da stvar bude zanimljivija, Zagreb kao najbogatiji u Hrvatskoj, grad/županija, je na zadnjem mjestu po recikliranju od svih europskih glavnih gradova….kakav glavni grad takva i država…

  I bdv. mislim da se ustvari reciklira samo oko 9 %, a ovo bi moglo biti iz friziranih podataka koje se šalju eurostatu

 6. Što se tiče g. Horvata ne da ne trebaju njega, g. Gradonačelnik ne treba nikoga iako na mjesečnoj razini dolazi netko na razgovore koje zanima kako se reciklira i rješava gospodarenje otpadom u gradu Zagrebu…a rezultati se vide 🙂

 7. Kao pozitivan primjer, barem na papiru, a čini mi se da je situacija i na terenu dobra, izdvojio bih otok Krk, gdje se “trenutačno se odvojeno prikuplja oko 40% otpada”.

 8. ĐĐ je kao stvoren za proizvodnju spalionica smeća, imao bi lijepu zaposlenost godinama, samo da je malo dobre volje iz vlade i malo manje sitnih interesa.

 9. Pozdrav iz Finske, gdje se 50% otpada spaljuje. Ovdje se to koristi za zagrijavanje gradova ili proizvodenj struje. Postavlja se pitanje da li je to ´´reciklaza´´, i tko ´´placa´´ takvu praksu. Recimo Finska (prema podatcima iz 2012 http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=tsdgp410&toolbox=type ) ima emisiju CO2 otprilike duplo vecu nego HR, i sada ok oni se rjesavaju svog otpada spaljujuci ga, ali cijenu takve prakse mora trpiti ostatk svijeta trpeci klimatske promjene.

 10. Ima puno dobrih primjera u svijetu, dok se kod nas dobre namjere gube u bespucu administracije i interesa, osim toga moramo mjenjati navike, a to nam bas i nije lako, u protivnom cemo placati penale. Dovoljno je pogledati susjede kojima se neda odnijeti ambalazu na recikliranje do zelenog otoka udaljenog 50 metara. Nosi nas uvjerenje u velike neiskoristene potencijale dok trzisna ekonomija stvara nove vrijednosti…
  http://www.nytimes.com/2016/03/29/science/san-francisco-the-silicon-valley-of-recycling.html?_r=0

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.