RIVP

Još o valuaciji ‘turista’

Vidio sam kako naši analitičari rade velike greške kod valuacije turističkih tvrtki. Evo recimo u vezi ove jedne nove vijesti: VALAMAR Riviera – Obavijest o sklapanju ugovora sa HBOR-om. Zaista sjajne vijesti za Valamar!

Ovdje recimo neki analitičari i fond manageri (većina) ih ne zna da se kod računanja EV uzima neto vrijednost duga, a EV je koliko u zamišljenom scenariju preuzimač treba platiti za kompaniju (uklj. dug). To znači da ako kompanija ima puno dugoročnog, a vrlo jeftinog duga, njen EV je manji. Zamislite da preuzmete kompaniju koja ima 100 mil. kn duga na 100 godina s 0% kamata. Ili da vam čak taj dug plaća 1% kamata (negativna kamata). Tada je očito kompaniju jeftinije za preuzeti. U tom slučaju je dakle EV/EBITDA manji nego bi bio uz standardne kamate, može biti značajno manji.

Razmislite sada što znače krediti od 17 godina (s počekom?) s 1% kamata, kakve je HBOR davao, a mislim da se takvim financirala obnova otoka Sv. Nikola.

Pogledajmo što kaže u zadnjem izvješću Valamar, a krediti su im u prosjeku prilično dugoročni:

trosak kamate rivp

Druga greška vezana na istu stvar je kad računaju Neto dug / EBITDA. Ovdje također treba uzeti realnu vrijednost neto duga.

Treće, vezano uz isto, je kad računaju WACC. Tu se gleda dugoročni trošak financiranja, ali naravno što kad imaš nešto duracije 7-10 godina, a jako je jeftino? Mora se uzeti u obzir u WACC! Pogotovo ako je tok novca takav da se sav neto dug može isplatiti u tih 7-8 godina.

Dalje, i ono kad potpuno promašuju je kad gledaju omjer neto dug / EBITDA ne uzimajući u obzir da se u stvari radi o nekretninskim firmama s ekstremno potcijenjenom, a vrlo produktivnom, imovinom.

E sad, to su tako pacerske greške da je teško za pretpostaviti da baš toliko ne znaju. Prije se radi o uvjeravanju samih sebe da ‘eto sad kad smo propustili kupiti, imamo i dalje opravdanje, a to je da je preskupo!’ A to se vidi i po onom baš pacerskom namještanju valuacija kad misteriozno u zadnjoj godini EBITDA padne, iako sadašnja vrijednost zadnje godine im često nosi i 70% valuacije.

Naprosto, meni se čini (a i podaci pokazuju) da su bilance naših vodećih turističkih tvrtki baš jake, i da im je imovina vrlo produktivna, što će se tek pokazati. A to nam i same signaliziraju. Pogledajete samo Valamar. Najavljuje tako veliku dividednu (redovnu, koja raste, plus buyback 1% dionica), a istovremeno uzima ovaj kredit!

I još ‘malo’ dokaza koliko su jaki je ovdje: Valamar Riviera želi širenje u Austriju i Italiju.

Mislim da se slično odnosi i na Arenaturist, čije planove tek trebamo vidjeti u javnoj ponudi, a sudeći po ovom što je navodno iscurilo (zadnji paragraf), trebalo bi izgledati sjajno.

Napomena: Imam dionice RIVP i ARNT.

1 reply »

  1. Bravo g. Bakic.
    Stvarno je respektabilna firma.
    Da li možete preporučiti neku literaturu koja o ovim evaluacijama govori u detaljima koji vi iznosite. Tražio sam po blogu ali nisam uspeo naći.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.