ARNT

Arenaturist – velika priča

Još jedan ‘mali’ ulagački trijumf. Gdje su sad oni fond managerčići koji su me ismijavali zbog ulaganja u ‘neinvestabilne’ turističke dionice, vozali se okolo u Mercedesima, pokvareno se cerekali kad sam bezupješno pokušavao spasiti Petrokemiju (makar su imali i sami uloženo novce svojih članova), dok su istovremeno ulagali u Ingre, Dalekovode, Nexeje, državne junk obveznice (i time slučajno nešto i ‘zaradili’) i slično … 🙂

Dakle imamo ovu javnu ponudu za Arenaturist.

Ono što već dulje tvrdim, da su hrvatske turističke tvrkte toliko jake da mogu komotno raditi međunarodne investicije, se nakon zadnjeg intervjua CFO Valamara potvrđuje u velikom stilu u slučaju Arenaturista. Ako dobro razumijem ovo, ispravite me ako griješim, ovo ne samo da znači međunarodnu ekspanziju Arenaturista, nego i govori o novim emisijama dionica (dokapitalizacijama), naime ‘pristup tržištu kapitala kroz Službenu kotaciju’ itd.

Naprosto sjajno. Kad se samo sjetim da skono ni jednom fond manageru ovo nije bilo dovoljno dobro ni po 55 kuna, ni po 100 kuna, ni po 150 … sramota! E sad me baš zanima koliko će ih biti koji će se usuditi ovo NE imati u portfelju 🙂

arnt planovi

(Napomena: Kao što znate, imam dionice ARNT.)

Kategorije:ARNT

14 replies »

 1. G. Bakiću
  Po Vašem pisanju shvaćam da Vi ne izlazite iz Arene i ostajete “unutra” bar dok se ova priča ne razvije još bolje u pozitivnom smislu.

 2. Gospodine Bakić, Vi ste odavno nadišli ovu našu malu zbilju, da sutra otvorite svoj fond, ja bih vam bio prvi član, a ti klauni koji upravljaju našim mirovinama pokazali su domet svojih sposobnosti sa magmom,hg spotom…i ostalim biserima.

 3. Jedno od najznačajnih preuzimanja u zadnje vrijeme http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-30/foxconn-group-says-taking-control-of-sharp-in-reduced-buyout. Japan sa svojim tehnološkim sektorom je u mnogo čemu sličan Hrvatskoj i njenom turizmu. To je njima sad jedan ogromni resurs, velikog potencijala, velikih “skrivenih” vrijednosti koje se tek trebaju “otključati”, velike tradicije i velikog značaja za cijelo društvo danas i sutra, međutim trenutno (puno kritičnije nego mi u turizmu) trebaju svježi kapital, nove partnere, koji mogu donijeti ključne ekspertize koje im fale, koj ih mogu gurnuti u svjetlu budućnost (inače im u suprotnom, za razliku od nas, čak prijeti i trajan gubitak tržišnog značaja, kolaps). A Japan je (koje li ironije da nisu oni bili komunisti nego Kinezi) kao vrlo zatvoreno društvo, kolektivističko, nesklono stranim investicijama, svojim “društvenim stanjem” i u težoj situaciji nego mi po pitanju izgleda za razrješenje situacije u kojoj se nalaze. Ali evo stvari se ovako ipak događaju, sve tako teško, napeto do zadnjeg trenutaka, ovo je već N puta bilo propalo u zadnji čas, ali kažu da je sad gotovo i konačno!

  Ekrani su inače stvar od nepojmljivo velike važnosti u narednim godinama. Evo pogledajte ovaj tek predstavljeni iPad Pro 9.7″, s još dodatno smanjenom reflektivnošću u odnosu na cijelo vrijeme od predstavljanja do danas market leading iPad Air 2, uz sad i novu inovaciju True Tone koja ekran dodatno približava fizičkom papiru, pa i taj povećan icolor gamut i maksimalna svjetlina u kombinaciji dobro dođu… Lako je za pretpostaviti da možda već kroz par godina dolazimo u vrijeme kada ćemo moći reći da je “ekran” (bar neki, onaj najbolji) postao “papir 2.0”, da na ekranu možemo postići sve što i najkvalitetnijim tiskom na najkvalitetnijem papiru (i više).

  Već danas čitamo više nego ikada u povijesti čovječanstva, već danas glavni medij je ekran, već danas ekrani su dosta kvalitetni (velike rezolucije, realistične boje, čitljivost na direktnom sunčevom svjetlu), već danas (od iOS 7) sučelja su pretežno tekstualna (na iOS-u nam i nativni gumb izgleda kao labela, samo tekst i boja), pa zamislimo što će biti za par godina kada ekran bude “bolji” od papira kako god okreneš. Slobodo ćemo moći reći da je “aplikacija” knjiga našeg doba, da je najbolja tipografija ona na ekranu, u aplikaciji. Ljudi će aplikacije uživati između ostaloga značajnim dijelom i podsvjesnim uživanjem vrhunske tipografije na ekranu (i drugih elemenata grafičkog dizajna, pa i umjetničkog izražavanja) kao nekada što što su uživali u rukom pisanim i oslikanim knjigama. Da, danas su nam aplikacije na razini manuskripta, i to je dobro, imamo time prilike za dobar dizajn obogaćen čak i umjetnošću. Jednog dana će nam i aplikacije doći u “Gutenbergovu eru” ali ima još dosta vremena do toga (mnogi kao naš domaći Shoutem i sl. pokušavaju izmisliti tiskarski stroj za aplikacije ali ručno pisane i ručno oslikane su još dugo one glavne :D)

  U ovakvom vremenu ovladati najboljim tehnologijama izrade ekrana je kao nekada izrade najboljeg pergamenta. Foxconn jako dobro zna što radi! 😀

   • Ovisi kako definiramo pojam “pratiti” i pojam “trend” 🙂 Ali moglo bi se reći da ponešto znam o tome i da sudjelujem u nekim procesima koji utječu na razvoj tih trendova. Kao i u drugim stvarima, više se fokusiram na sam mega trend.

  • Ali ja ne shvaćam CERP. U smjernicama vlade je da se rasprodaju dionice sa manjinskim udjelom ove godine da skupe novce. I sada umjesto da na pametan način to riješe prihvaćanjem ponude, oni će valjda organizirati javnu dražbu za udjel u Arenaturistu. Na kojoj će dobiti onu cijenu po kojoj su sada kupili mirovinci. Jer nisu ni oni glupi, ako su uspjeli natjerati PPHE da im proda po niskoj cijeni, sada bi baš od države kupovali po većoj… Ako stvarno na kraju tako bude i na kraju na 42000 dionica dobiju 40 kuna manje nego što su mogli, netko bi stvarno trebao za to odgovarati.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.