Uncategorized

Zavist = Socijalizam

Puno puta sam pisao da je zavist moneta socijalizma.

Kako je Hrvatska mentalno najsocijalističkija zemlja u EU, evo i znanstvenog dokaza zašto je u Hrvatskoj tako puno zavisti: Sociolozi: Hrvatska zaostaje jer se svako poboljšanje položaja pojedinca smatra opasnim po zajednicu.

Inače to sa zavisti i našim socijalističkim mentalitetom je tako očito da se gornji članak trebao nasloviti ‘Soiolozi još jednom potvrdili ..’.

Pogledajte više u ovom mom postu iz 2014.: Zavist.

Kategorije:Uncategorized

4 replies »

 1. MISLIM DA SE IPAK RADI O RECIDIVU POSLOVNOG MODELA BIVŠEG SUSTAVA I OBIČNOJ STAROJ NEREFORMIRANOJ KLEPTOKRACIJI I UHLJEBIMA

  Pravom tržištu, na kojem su najuspješniji oni koji su najizvrsniji, mi u četvrt stoljeća samostalnosti nikada nismo ni dali priliku

  Javna rasprava o karakteru ekonomskog sustava u Hrvatskoj izrazito je polarizirana. Dio javnosti zastupa stav da u Hrvatskoj vlada neoliberalni kapitalizam, a drugi dio nje, pak, tvrdi da mi, de facto, još živimo u socijalizmu. Zvuči pomalo nevjerojatno da građani koji žive u istoj zemlji imaju oprečna viđenja istog ekonomskog sustava. No, kako se rasprava odvija uglavnom na ideološkoj razini, često i da bi se skrenula pozornost sa stvarnih gospodarskih problema, ne iznenađuje da postoji velik jaz u percepciji ekonomskog sustava.

  Jedini način da se premosti jaz u percepcijama jest da se pogledaju empirijski nalazi o funkcioniranju tržišta u Hrvatskoj. A takve nalaze odnedavno, na sreću, imamo. Kao posljedica suradnje znanstvenika Ekonomskog instituta Zagreb s istraživačima Svjetske banke, hrvatska javnost dobila je istraživanje o stanju tržišnih mehanizama.

  Pod tržišnim mehanizmima podrazumijevamo proces formiranja novih poduzeća (ulazak na tržište) i eliminiranja starih poduzeća (izlazak s tržišta). Ti mehanizmi su temeljni zamašnjaci tržišnog kapitalizma. Oni omogućuju proces kreativne destrukcije koji s tržišta eliminira neučinkovita poduzeća kako bi se oslobodio prostor za nove i učinkovitije tvrtke, s ciljem povećanja ukupne količine proizvodnje.

  Kako se kod nas ukupna količina proizvodnje ne povećava, nije iznenađenje što istraživanje sugerira da tržišni mehanizmi ne funkcioniraju. Nova se poduzeća osnivaju, a stara gase dva do tri puta rjeđe nego u zemljama regije.

  Istraživanje pokazuje i da su poduzeća koja se ugase ili završe u stečaju efikasnija od onih koja ostaju na tržištu. To znači da se tržište u Hrvatskoj može opisati kao močvaru. Niti se u nju ulijeva nova voda (nova poduzeća), niti se iz nje izlijeva ustajala voda (stara neefikasna poduzeća).

  Ovo malo tržišnih sila koje pak funkcioniraju teško je svesti pod pojam neoliberalni kapitalizam – njega možemo pripisati tek procesima vezanim uz divljački provedenu privatizaciju…(Maruška Vizek, Jutarnji List 24.08.2015. )

  http://www.jutarnji.hr/trziste-nije-ostalo-u-socijalizmu–ali-je-preslo-u-ortacki-kapitalizam/1404069/

 2. Na hrvatskom jeziku nismo imali knjigu o zavisti sve do pojave knjige “Žuta neman zavist
  Ili kako uspješnije izjedati sebe i druge.” Prof. dr. sc. Šimun Šito Ćorić, koji je godinama odgajao i odgaja tisuće studenata po sveučilištima, te mnoštvo vjernika po kršćanskim zajednicama, obdario nas je probranim spoznajama o toj „žutoj nemani” i njenim posljedicama u svima nama i kraj nas.
  Fra Šito nam s mekom ironijom s naslova ove knjige nudi priručnik iz kojega možemo začas naučiti kako još uspješnije izjedati sebe i druge. A u stvari, on književnim nadahnućem i primjerima, umom teologa i psihologa otvara pred nama vidljive i skrite, svjesne i nesvjesne sadržaje, pojavne oblike, načine djelovanja i posljedice ovoga urođenog, ali i naučenog zloćudnog osjećaja baš u svakom od nas, bez obzira što su uvijek zavidni – drugi. Ipak nakon ove knjige svatko će moći bolje razumjeti opasno čuvstvo zavisti, a onda i uspješnije se nositi s njime. Tako, da manje izjedamo zadovoljstvo i sreću u sebi i u drugima. Vrijedna čitanja, preporučam.

 3. HRVATSKI DOSJEI X:

  KAKO BIROKRATI PIJU KRV PODUZETNICIMA Bizarne i nevjerojatne, ali istinite ispovijesti iz zemlje apsurda

  Ovo bi mogao biti predložak za snimanje nove sezone Dosjea X. Radnja se odvija u Hrvatskoj, maloj europskoj zemlji, koja je, onako iz velikih visina, iz nekog aviona koji je prelijeće, lijepa da ti srce pukne. A onda se gledatelja spusti u surovu stvarnost, u kojoj je državnu administraciju, zakonodavce i političku elitu zaposjela neka […]

  Opsjednuti izgledaju normalno, kao ostatak stanovništva, ali smišljaju takve zakone i pravila, kojima je cilj totalno izluditi obične ljude i poduzetnike, pa u jednom trenutku požele iskočiti iz vlastite kože, odseliti na drugi kraj zemaljske kugle ili one slabijih živaca obuzima potištenost i apatija.

  Cilj nezemaljske populacije je upravo to, izluditi ljude toliko da najluđe, najnelogičnije stvari počnu uzimati zdravo za gotovo, da se pokore i ne stvaraju nered kad iz svemira stigne ostatak izvanzemaljaca koji će osvojiti planet. Mislite da pretjerujemo, da smo se najeli ludih gljiva i pričamo gluposti. Pa evo vam malo stvarnih situacija, iz života. Akteri priča željeli su ostati anonimni. Razlog: progovore li imenom i prezimenom, na vrata će im pokucati inspekcija. Njima ste uvijek krivi i teško ćete se izvući bez kazne.

  http://dalicom.eu/hrvatski-dosjei-x/

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.