DDJH

Đuro Đaković poslovanje, čiji je Mazal i što dalje

Van politiku, i pogotovo politikanstvo, iz gospodarstva

Nakon velike vijesti ne samo za ĐĐ nego i hrvatsko gospodarstvo, pogledajmo ključne poslovne varijable.

1. Poslovi

Nastavno na sjajne vijesti iz ĐĐ, proizvodnja BOV-ova za vanjska tržišta, pogledajmo ugovore objavljene na Zagrebačkoj burzi u zadnjih godinu dana, to je oko 950 mil. kn:

– 04/2015 Kogeneracijske elektrane, 53,1 mil. eura
– 08/2015 Vagoni cisterne, 80 mil. kuna
– 12/2015 Most Čiovo, 12 mil. kn
– 01/2016 Spremnici za naftne derivate 164 mil. kn
– 02/2016 Specijalni vagoni, 81 mil. kn
– 02/2016 Postrojenje u rafineriji, 5 mil. kn
– 04/2016 Remont tenkova, 10 mil. kn
– 04/2016 BOV-ovi, 26 mil. eura

Ovdje vidimo kako Đuro uspješno ugovara poslove u svim segmentima u kojima želi biti aktivan. ĐĐ ne objavljuje baš sve ugovore (vidite ovdje, stranica 14), pa se onda možemo zapitati zašto ove manje? Po mom sudu, da pokaže kako je aktivan, kompetentan ili vratio u neka zahtjevna područja (mostrogradnja, rafinerijska postrojenja).

Ovdje treba uzeti i ovakve stvari koje nisu potvrđene: Đuro Đaković borbenim stanicama oprema američke oklopnjake u Njemačkoj i reakcija iz ĐĐ.

Po meni izuzetno znakovita je izjava predsjednika uprave je da je sjajna jučerašnja vijest samo ‘početak dobrih vijesti’.

Pogledajmo malo narav tih poslova i tog ugovaranja. Mnogi su govorili da ‘Đuro nikad neće ugovoriti ništa u arapskim zemljama, jer ‘sve to’ previše traje i nikad ništa od toga’. Pa evo recimo, ovo s UAE i Patrijom pogledajte kako dugo traje, ovo je vijest još iz 2013. (a bilo je i ranijih):

The Emirati teams in charge of a tender for 600 8×8 wheeled armored vehicles are said to have recently made a comparison between the Patria AMV of Patria and VBCI of Nexter.

Još prije toga, je prema tom izvoru odabir bio izgledan u dva mjeseca:

UAE: 8×8 vehicle deal likely in two months

There is talk about the possibility of Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces General Sheikh Mohammad Bin Zayed Al Nahyan awarding a tender for between 600 and 700 8×8 wheeled armored vehicles in two months.

Tako da takve stvari ne idu baš samo tako. A ono što nas najviše zanima je Kuvajt.

Prije dvije godine je Defender pisao ovako. Za UAE je bio u pravu!! Patria AMV nije samo favorit u Kuvajtu već i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Usput, uočite što kažu svi ovi izvori: da se zapravo radi o 600 vozila u UAE, dakle ako je to tako, onda onaj mali iz Poljske i ovaj mali iz Đure mogu biti samo početak!

I ovo se pokazalo točnim, iz veljače ove godine: KREĆE IZVOZ NA BLISKI ISTOK? Đuro Đaković čeka mogući unosni posao za Emirate. Uočite posebno zadnji paragraf.

Uočite da ovdje ne spominjemo remont tenkova u Kuvajtu. Izvoz tih tenkova je bio najveći posao bivše Jugoslavije. Tenkovi su bili proizvođeni u ĐĐ. Sada ih treba renovirati.

2. Ukupno poslovanje

Prema gore navednom planu za 2016. nakon gubitka u prvom kvartalu, Grupa očekuje prvu dobit naokn 7 gladnih gubitaških godina uz 700 mil. kuna prihoda:

đđ planirani ebitda

To bi zaista bio jedan od najspektakularnijih ‘povrataka’ na Zagrebačkoj burzi. Osobno, s obzirom na razvoj događaja nakon datuma ovog dokumenta, očekujem još bolji rezultat.

Pogledajmo sada dugoročni financijski plan ĐĐ izdan krajem 2014., za koji uprava kaže da se ostvaruje ‘osim’ (o čemu više kasnije):

dugoročni plan

Kao što vidite, uprava računa nakon stabilizacije na dobit standardno preko 100 mil. kn.

Pogledajmo što kaže uprava za ostvarenje u 2015.:

planovi - ostvarenje 2015

Eto sada imamo i poslove u segmentu obrane.

Jako je dobro što grupa prekida s gubitaškom praksom, a usput vidimo da i nestaje problem popunjenost kapaciteta:

gubici na projektima

Vratit ćemo se još na poslovanje. Pogledajmo najprije nešto drugo.

3. Čiji je Mazal?

Još jednom smo uspjeli spriječiti tvrdo političko talambasanje po ĐĐ, naravno najviše sam ĐĐ i uprava (svojim rezultatima). Prirodno se postavlja pitanje: Pa čiji je taj Mazal?

Prije jedno dvije godine, kad je predsjednik uprave bio tvrdo imenovani (bespotrebno imenovanje čak na Vladi, kao da su slutili da je legitimitet slabašan, pa da se malo ‘pojača’) i još tvrđe imenovani prethodni ‘kadar’ SDP-HNS-a, i još tvrđe branjeni, i kad smo i mi investitori i radnici i mnogi drugi tražili da razriješi čovjeka, time pomogne i njemu i Đuri (katastrofalni gubici i još neke okolnosti), a politika je bila gluha na to, pitao me jedan jako visoki dužnosnik tada vladujuće koalicije:
– ‘Ti si u Đuri?’ (doslovno)
– ‘Jesam, ‘u Đuri”.
– ‘E, ondje imamo PROBLEM’ (super, netko ipak vidi da imamo problem) … ‘Tamo je (član uprave) Mazal, a Mazal nije NAŠ!!!’
– ‘Super, ako vam je samo to problem, onda nemate nikakav problem’.

Tadašnji predsjednik uprave je ipak smijenjen mimo volje države, zajedničkom akcijom predstavnika radnika i privatnih investitora u NO. Imenovan je g. Mazal.

Neki dan smo svjedočili degutantnom, neukom i agresivnom napadu na g. Mazala u Saboru, od strane lokalnog HDZ (malo su se poskliznuli). Pitanje je, kako to? Jer ako za SDP ‘nije naš’ kako onda i lokalni HDZ smatra da ‘nije njihov’ (inače čovjek ima odlične poslovne rezultate)?

Zato vas molim mišljenje o sljedećem:

Moje mišljenje je da g. Mazal svoj i naš, ali ne NAŠ, i da je to najbolje za sve, pa i NAŠE. Zamislite kako bi SDP-HNS prošao na izborima u Brodu da g. Mazal nije preuzeo vođenje ĐĐ i da je on eventualno kolabirao? Kako bi prošao HDZ na izborima u Brodu da (sada nevjerojatno) nametnu nekog svog-NAŠEG i da ĐĐ kolabira? Znači i NAŠI će uskoro shvatiti da im je najbolje ono pravilno, kao recimo da smo Švedska.

Napomena: Nikad ne spominjemo drugog sjajnog članak uprave, g. Bogdanovića, ali to je samo zato jer on nije meta glupih napada. g. Bogdanović je prethodno bio direktor proizvodnje u Ledo i očito je vrlo zaslužan za sjajno ugovaranje i tehničku izvedbu raznih projekata.

4. Što dalje? Mi koji stvarno volimo Đuru, svojim djelima i svojim novcem (oni što se busaju u prsa da ga jako vole, imaju jako puno novca, a nisu sudjelovali čak ni u dokapitalizaciji po smiješnih 20 kuna, molim da se ne busaju više u prsa svojom ‘ljubavlju’) pitamo se što dalje?

Krenemo li od strateškog poslovnog plana od prije godinu i pol, vidimo da ga uprava ostvaruje (do na gornje ograde), smireno i konzistentno komunicira, ne laže i sve što kaže totalno stoji!

Jedini dio koji nije ostvaren u tom planu je veličina dokapitalizacije. Naprosto sramotno ponašanje naših institucionalnih ulagača u tom trenutku, ali vratit ćemo se na to.

Po statutu, uprava ima pravo izdati još 2,5 milijuna dionica, bez odobrenja Skupštine. Kad bi uprava izdala te dionice po 100 kuna, imali bismo sljedeću situaciju:
– oko 10 mil. dionica
– kad bi dobit bila kako je u planu, nešto preko 10 kuna dobiti po dionici, što je P/E manji od 10; što je za ove koji bi upisali po 100 ako su dugoročni i kvalitetni jako OK
– nas ostale bi malo razrijedili, ali što ćeš; najvažnije, razrijedili bi državu, koja ga je ionako stavila na privatizacijsku listu, država bi pala na oko 37%; time bi se ujedno uklonio prigovor mogućih ulagača da je ‘tvrtka odlična i perspektivna, ali ne valja ulagati gdje je država većinski vlasnik’
– s novih 250 mil. kuna, tvrtka bi bila vrlo jake bilance, i time bi otpao prigovor ‘da se ne isplati ulagati u tvrtku slabe bilance’.

Ovo je, po mom sudu, naprosto krasna prilika za naše mirovinske fondove i druge institucionalne ulagače. Jer kad su (mirovinci) bili daleko manji, onako su hladnokrovno uložili 200 mil. kn (zakonom dozvoljeni maksimum za ta dva ulagača) u npr. obveznice NEXE kad je već bilo jasno da će tvrtka kolabirati (Nexe je nekoliko dana prije izdao press release kojim se hvali nekim pomakom u EBITDA ali se vrlo lako mogli izračunati da gubici traju i dalje te da je kapital praktički zbrisan, ako se ne varam na nekih 4% aktive.). Nakon toga su se dogodile jako zanimljive transakcije između kćerke Nexe i osobe povezane s aranžerom izdanja (!), to su stvari koje su vrlo očite i javne u knjigama dionica i teško da su mogle izbjeći pažnji upravitelja. Još veća ulaganja su završila u Ingri i Magmi itd. Tako da vjerujem da oni naprosto žude za baš ono kvalitetnim ulaganjima da ipak negdje pokažu da mogu!

(Inače bi meni, što se tiče upravitelja, bilo baš sjajno da ne ulože ako bude novog izdanja, pa ako se dogodi jako pozitivan rasplet poslije kukaju kako ‘nisu imali gdje ulagati, pa su morali u državne obveznice’, kao što sad kukaju, a promašili cijeli turizam, tj. imaju nešto skroz minimalno, kupljeno uglavnom po cijenama koje su več porasle nekoliko PUTA od kad su stvari postale očite, a bilo je i velikih količina za kupiti po daleko manjim cijenama. … kako netko može misliti da će državne obveznice nešto vrijediti ako turizam propadne, to je zaista misterija 🙂 )

A vjerujem da će Upravi nakon ovako sjajnih rezultata i kredibiliteta, i najava, biti lako izdati novi kapital, pa ma kome (naći će se).

Napomena: Imam dionice DDJH i ovo nije nagovor ni na što. Te iste dionice mogu kupovati ili prodavati, bez razloga (dođe mi) ili s razlogom (treba mi za druga ulaganja jako mi poraste udjel u portfelju, padne mi udjel u portfelju, osjećam se depresivno, osjećam se euforično, osjećam se proljetno). Ali sam jako sretan razvojem u ĐĐ i ponosan!

Kategorije:DDJH

25 replies »

 1. Nenade, zanima me tvoje misljenje da lu bi u slucaju dokapitalizacije od 2.5 mil dionica diglo kratkorocno cijenu na burzi preko 100 kn ili bi se ona kretala u tom nivou? Povlacim paralelu od prijasnje dokapitalizacije po 20 kn. Hvala

 2. To nije spekulacija vec prognoza, jer spekulacija bi bila kada bi kupovao dionicu da je preprodas skuplje a ovdje se o tome ne radi. Svakako je tesko prognozirati cijenu dionice ali mislim da sada s referentnim ugovorima cijena ima perspektivu odrzivog razvoja

 3. Po planovima Uprave Đuro bi u idućih nekoliko godina došao na korak do ERNT po prihodima i marži. S obzirom na tempo ugovaranja poslova ove godine, te poslove koje očekujemo ne izgleda nimalo nevjerojatno. Đurina TK 271 mil., ERNT TK 1.448 mil.
  Uz sve navedeno te dokapitalizaciju za koju se nadam da bi ovaj puta trebala biti provedena po puno višoj cijeni ni dug od cca 500 mil, nije tako strašan.

 4. A mozda bi Đuri bilo najpametnije da dokap izvrse nakon dobivenih poslova. Jer onda imas interes, i mozes stavit visoku cijenu. A to znaci vise novaca, pokrivanje gubitaka iz proslosti i najvaznije, ulaganje u buducnost.

 5. Meni ovo oko Đure sve bolje izgleda, jedina nepoznanica mi je cijena dokapa, kad se i to iskristalizira (uz uvjet ostvarivanja plana) planiram podebljati poziciju.

  • Jasno je ko dan da od reformi nista i jasno je tko ih koci. Oni koji su to specijalizirali zadnjih 25 godina…

   • Jedino sto je jasno ko dan je da su mnogi protiv BILO KAKVIH reformi. I da podmeću nogu di god mogu. Od kad se ova vlada sastavila svaki tjedan ima neki izvještaj o tome kako postoje svađe i kako se koalicija raspada. Od samog početka, svaki dan. To se zaziva i takvo se mišljenje pokušava nametnuti javnosti.

    Ja osobno vjerujemo da vlada radi i priprema svašta, al ne daje u novine ništa, ili samo neke nebitne stvari kao mamac. Meni su pokazali da rade bez novinara jer novinari nisu uspili doznati tko ce biti premijer. Tako i sada. A lešinari su nervozni.

    Očito da vlada golemi otpor prema bilo kakvoj reformi, a to vidimo i na zadnjem primjeru Mesicevog ureda i odluke o ukidanju koju miniraju…

    Nažalost… Mali ljudi “puše” svakakve fore… Najgore sto bi ova vlada mogla napraviti je stvarno unaprijed i najaviti sto ce napraviti. Trebaju raditi potiho, a ovi lešinari nek se igraju partizana i ustaša…

 6. Ovdje na blogu se često mantra o tome da je uzrok svih naših problema NAŠEVANJE ali ovdje imamo primjer DDJH koji je lišen politike okrenuo novi list i uskoro će od kroničnog gubitaša početi bilježiti rast prihoda i dobiti. Mislim da problem Hrvatske nije naševanje već politika i postavljanje podobnih ljudi na položaje koji onda svojom nekompetentnošću i političkom pristranosti uništavaju naše firme. Molio bih da se te dvije stvari malo više odvoje. Nema ništa loše u tome da što više poduzeća i resursa ostane NAŠE, problem je korupcije i politizacije svega pa tako i naše industrije a zaposljedicu imamo uništenu ekonomiju.

  • Jasenko, ne bi se bas slozio. Problem RH je upravo u NASIMA i NASEVANJU.
   Pojam NASIH je na blogu, ako se ne varam, prvi uveo Antun (Nenade ispravite me ako grijesim). Dakle, NASI su upravo ovo o cemu Vi pisete tj. politika i kadroviranje podobnih te posljedicno unistavanje poduzeca. Djuro se samo pukom srecom uspio otrgnuti iz kandza politike i to samo zato sto je kod malih dionicara postojala kriticna masa a ni oni ne bi bili dovoljni da radnici nisu progledali… Mozda im je pri tom na pameti bio susjed iz Kutine kojeg su upravo NASI “spasili”.
   Inace, jos malo o NASIMA. Poznanik je bio u vrhu prosle vlasti i kad se, prije 3 godine, pocelo spekulirati o mogucnosti da ce RH otkupiti Inu nazad, sutradan su poceli pozivi i nudjenje za razno-razne pozicije u Ini. Madjari, ocito nisu idealni ali da je pustiti NASE unutra ne bi kamen na kamenu ostao.

   • Ok u redu to se i ja slažem ali ovdje se zazivaju privatizacije koje i sam zazivam jer znam da mi svojim ne znamo upravljati. E sad umjesto da zazivamo privatizacije i mantramo kako mi ne znamo svoje voditi ajmo mi zazivati micanje politike iz državnih poduzeća, Đuro će možda biti odličan primjer za to. Narod zazire od prodaje obiteljskog srebra a ovdje se to upravo forsira, maknimo politiku pa nema rasprodaje srebra, naše će tvrtke poslovati s dobiti ako se ubuduće na natječajima budu javljali i u konačnici budu izabrani kompetentni ljudi pa ćemo svi imati koristi. Najlakše je prodati a zašto se ne bi konačno jednom uhvatili u srž problema a to je političko kadroviranje u državnim poduzećima.

    • Dok god su poduzeća državna (osim prirodnih monopola) postoji velika i stalna opasnost da će političari u nekom trenutku pokušat iskoristiti svoj mandat za imenovanje uprava takvih poduzeća, bez obzira da li su prethodno te uprave bile izabrane na javnom natječaju (a i natječaji se mogu štelit), iskoristit za ostvarivanje svojih PRIVATNIH političkih ciljeva kao npr. uspjeh na unutarstranačkim izborima plaćen trpanjem biračkog tijela (stranački uguzi i s njima povezane osobe) po državnim poduzećima uz pomoć svojih uprava,na štetu onih kojima redovito šalju račun nakon propasti tj. građanima RH. Njima su stranački izbori važniji od državnih jer je bolje bit šef oporbe nego neko sporedan u pobjedničkoj stranci. Ne smijemo zaboravit da je političar uspješan samo ako pobijedi na izborima bez obzira na učinak njegove administracije na stanje države. Nema te cijene koju oni nisu spremni platiti za uspjeh u onome čime su izabrali da će se bavit tj. političkoj karijeri, što je razumljivo. Do sada im je to uspjevalo zahvaljujući tome što većina građana razmišlja kao i Vi.
     Đuro je iznimka a Petrica pravilo.

    • Možeš ih maknuti jedan mandat, ali kad se garnitura promijeni opet će biti političkog kadroviranja. Ako i ne bude opet će u tim poduzećima radnici biti zaštićeni kao lički medvjedi i moći će raditi svašta. Neka se odrede koja su strateška poduzeća i njih nek se stručno proba voditi. Ova druga na bubanj i neka država makne šapu sa njih. Vrijeme je za više tržišta, a manje države i svima će biti puno bolje.

 7. Gledam Vrdoljaka neki dan na TV-u i izmedju ostalog se hvali time kako su uspjeli spasiti Petrokemiju. Kako su je restrukturirali, znatno smanjili gubitke i kako je ona sad spremna za privatizaciju. Zar on misli da smo svi toliko glupi i kratkog pamcenja? Sjecam se one jedinstvene prilike za privatizaciju Petrokemije kada je navedeni gospodin zamjenio Cacica i kada je za Petrokemiju bilo dosta zainteresiranih odn. prije nego je natukla par stotina mil. kn gubitka. Njegova izjava je bila da ni u kuloarima nije cuo za privatizaciju Petrokemije. Od tada je firma samo tonula, otpusteno je par stotina ljudi, dionicari su izgubili ogomne novce, drzava je kroz dokapitalizaciju izgubila ogromne novce… po mojoj racunici sveukupno par stotina milijuna eura. Znam cak da sam mu i pisao dopis na koji naravno nisam dobio odgovor… I on sad to predstavlja kao neko postignuce? Pa to je vrjedjanje zdravog razuma dionicara, otpustenih radnika i svih Hrvata. On je sada zasjeo na celo HNS-a koji ce mozda opet sudjelovati u nekoj koaliciji koja ce biti na vlasti. Jesmo li mi kao narod stvarno to zasluzili?

  • Da, većina ljudi to “puši” i stvarno će reći da su je spasili, a da ju je kriza uništila. Sreća pa su tu bili Vrdoljak i Co. da ju spase! To ljudi vjeruju!!!! Nije to jedini slučaj takvog besramnog prikazivanja govna kao ukusne pite…

 8. Kina uvodi smrtnu kaznu za pronevjeru ili loše upravljanje državnim novcem iznad 460 tis. dolara. Radikalna mjera, no možda zbilja prijeko potrebna da se neke stvari u našoj politici promijene. Istina, ne znam tko bi ju kod nas izglasao 🙂 i ne bi trebala biti baš smrtna, ali sigurno ozbiljnija od guljenja krumpira!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.