RIVP

Skupštine dioničara

Skupštine dioničara su važna stvar za demokraciju uopće. Kad dioničari počnu sistematski tražiti ‘accountability’ od uprava društava, tražit će i od političara.

Jedan fenomenalan primjer razvoja imamo u Valamar Adriji. Još 2010. su me kontrolni vlasnici prekidali ‘jer da skupština traje VEĆ pola sata’, na što sam odgovorio ‘Naravno, pa ovo je glavni sastanak jednog društva u godini dana, svečanost dioničarstva’. Ta skupština je ujedno bila prijelomna za transformaciju Valamara u zvijezdu Zagrebačke burze.

Sada se skuštine Valamara zaista pretvaraju u prave svečanosti dioničarstva, pogledajte samo ovaj poziv dioničarima za organizirani posjet našem flagship kampu Lanterna nakon glavne skupštine (čini se i uz plaćeno dobro iće i piće)! Valamar je u ovu sezonu u taj kamp investirao 86 mil. kn!

Kakav je sada odnos prema investitorima i međunarodnim tržištima kapitala, možete vidjeti i iz zadnjeg godišnjeg izvješća Valamara.

Napomena: Imam dionice Valamara Napomena i ovo, jasno, nije preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica, kao i obično. Također mogu imati razne motive da neku dionicu prodam ili kupim (osjećam se euforično, depresivno ili blentavo, treba mi za neku drugu investiciju …) tako da nemojte nikako svoje eventualne investicijske odluke donositi na ime mog pisanja ili transakcija.

Zato ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao ikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Sve ovo što gore analiziram, ‘smatram’, ‘vjerujem’ itd. je moje osobno razmišljanje i vjerojatno je subjektivno i ni na koji način nije preporuka za kupnju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaita ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log.

Kategorije:RIVP

17 replies »

 1. Pozdrav svima!
  Ja zbog prirode posla kojeg radim nisam u mogucnosti odlaziti na skupstine onih drustava ciji sam dionicar, pa bih ovim putem molio one dionicare Petrokemije koji ce prisustvovati njenoj skupstini, da pitaju Upravu da li se i na koji nacin stite / hedgiraju kada je u pitanju tecajni rizik? Ako me pamcenje dobro sluzi, Petrokemija je u 2015. iskazala negativne tecajne razlike od 180 i kusur milijuna kuna, pretpostavljam primarno zbog nepovoljnog kretanja USD/HRK tecaja. Ako se Petrica ne hedgira, volio bih znati sto je tome razlog – skupoca zastite ili “tete” u racunovodstvu ne znaju izracnati i proknjkziti FX derivate?

  Nenade – ne znam da li ste i u kojoj mjeri na svojem blogu obradjivali financijske derivate i mogucnost njihove primjene u trgovackim drustvima, ali imam osjecaj da osim velikih korporativnih igraca (Valamar, Adris, Atlantic trade, Agrokor i sl.) ostatak realnog sektora i dalje zazire od hedginga, bilo da se radi o jednostavnijem “natural hedgeu”, a o hedge accountingu sukladno MRS 39 da i ne govorim…

 2. Hoce li dividenda biti u dionicama ili u HRK. Ili oboje, tj.moci cemo birati sto zelimo? Nesto sam nacuo da bi ova druga opcija mogla biti prihvacena (biranje).

  • Gdje ste to procitali da ce se moci birati kako zelite dividendu? Za mene je ovo prvi glas
   Mislim da ce prijedlog biti 60 lipa po dionici i to je to. Ispravite me ako grijesim

 3. Kada je vec rijec o skupstinama, da li ste mozda bili na skupstini od ARNT? Ili mozda netko od citatelja, da podijeli sta se pricalo tamo.
  Ja nazalost nisam stigao ici.

 4. DIONICE JADRANA D.D. CRIKVENICA MORAJU NA BURZU

  NOVI LIST 02.03.2016. Anto Ravlić

  Udruga vjerovnika bivših radnika Jadran d.d. Crikvenica u javnost je uputila prijedloge većinskom vlasniku Jadran d.d., Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), Nadzornom odboru i Upravi Jadrana d.d.:

  Ministar turizma Vlade RH, g. Anton Kliman nedavno je u tisku najavio u vezi Jadrana d.d. da očekuje strateškog partnera koji će ući u tvrtku, da bi se podigla kvaliteta same destinacije, uz ulaganje u turističku infrastrukturu za bolju poziciju poduzeća, te da se nada da će se u daljnjim pregovorima za Jadran naći kvalitetnog strateškog partnera i da će Crikvenica postati turističko odredište kakvo ona i zaslužuje, što UVBR JADRAN podržava u cijelosti, ističe predsjednik Udruge M.V., dodajući da jedan od ciljeva mora biti i veća zaposlenost.
  UVBR JADRAN smatra da je za većinskog vlasnik i sve dioničare, posebno 840 radnika vjerovnika, odnosno malih dioničara Jadrana d.d. najkvalitetniji model privatizacije tvrtke prodaja većinskog paketa dionica Jadrana d.d. u cijelini na javnom natječaju po procijenjenoj vrijednosti iz stečajnog plana od 490.000.000 Kn u prvom krugu, jer Jadran d.d. ima 410.000 m² zemljišta, 9 Hotela i Autokamp u svom vlasništvu, a to je i uobičajeni način prodaje hotelskih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, kako bi se osigurala tržišna utakmica i izabrao za tvrtku i sve njezine dioničare najbolji kupac, strateški partner.

  U slučaju da se pokaže nedovoljan interes na tržištu za kupnju većinskog paketa dionica Jadrana d.d. po nominalnoj cijeni na javnom natječaju u prvom krugu, zbog slabog interesa investitora, tek tada će se konačna vrijednost Jadrana d.d. pokazati u procesu usklađivanja uvjeta javnog natječaja za prodaju tvrtke s interesom kupaca, koji će odrediti koju su cijenu i uvjete prodaje investitori spremni prihvatiti. Većinski vlasnik, DUUDI može putem uvjeta javnog natječaja u slučaju da početna cijena tvrtke bude jednaka, a posebno ako bude manja od one procijenjene u stečajnom planu, uvjetovati da budući strateški partner – kupac Jadrana d.d. podigne sve hotelske objekte Jadran d.d. na nivo 4* sa pratećim sadržajima za cijelogodišnje poslovanje u roku od 5 godina (što je bio dosadašnji standard DUUDI-a kod prodaje hotelskih tvrtki ), a u istom roku se također ne bi mogli prodavati hotelski objekti Jadrana d.d., predlaže V.
  Najbolji način zaštite interesa malih dioničara Jadrana d.d. je da se dionice Jadran d.d. izlistaju što prije na Zagrebačkoj burzi, što je i nužan uvjet da kupac kontrolnog paketa dionica Jadran d.d. bude u obavezi otkupiti dionice od malih dioničara koji to žele, prema Zakonu o preuzimanju Trgovačkih društava, smatra V.

  Izlistavanjem dionica Jadran d.d. na Zg Burzi znala bi se njihova tržišna vrijednosti, jer trenutno nema neke velike trgovine dionicama Jadrana d.d., a zbog heterogenosti dobne strukture 840 malih dioničara, oni imaju različiti vremenski period interesa zadržavanja dionica u svom vlasništvu. Kako dionice Jadrana d.d. JDRN-R-B nakon izlaska iz stečaja početkom 2014. pa sve do danas nisu izlistane na Zagrebačkoj Burzi iz nepoznatog razloga, trenutno se ne zna njihova realna tržišna vrijednost, što otvara prostor “torbarenju” i raznim netransparentnim načinima otkupa dionica od radnika vjerovnika, malih dioničara Jadrana d.d., koja se navodno događaju u posljednje vrijeme, zaključuje V.

  NEAMBICIOZAN STRATEŠKI PLAN RAZVOJA

  V. ističe da nisu u potpunosti zadovoljni predloženim strateškim planom razvoja Jadran d.d.:
  U prezentaciji i istupima u medijima HTL Horwath spominje se mogućnost da Jadran d.d. s oko 150 mil.kn. prometa postane za 10 godina, vodeća hotelska tvrtka na Kvarneru, što nije realno jer je poznato da Jadranka d.d. Lošinj ima ukupni prihod od oko 370 mil.kn., a LRH d.d. Opatija ima oko 350 mil.kn. ukupnog prihoda, pa se opravdano postavlja pitanje da li se u skladu s tržišnim potencijalima tvrtke (na oko 410.000 m.kv.zemljišta Jadran d.d. koji je do 1990. godine bio jedna od najujspješnijih tvrtki u PGŽ, i čak u RH) i nekada jedne od 5 najpoznatijih turističkih destinacija u RH, mogao izraditi i realno ambiciozniji strateški plan razvoja Jadran d.d. koji bi dostigao po kvaliteti usluge, tržišnom udjelu, broju zaposlenih i ukupnom prihodu već kroz 5 godina konkurente, ako se već u studiji tvrdi da Jadran d.d. ima veliki potencijal razvoja, pita se V.

  P.S. Pitanje je za g. Nenada Bakića i ostale: Imaju li 840 malih dioničara Jadrana dd neke zakonske ili institucionalne mogućnosti da prisile Upravu Jadrana dd da izlista dionice tvrtke na ZG Burzu, za što ne postoje nikakve zakonske prepreke, i koji bi bili eventaulni motivi Uprave za ili protiv toga…Tvrtka se sada nalazi u investicijskom zamahu i obnovi nekoliko Hotela na 4*, a u medijima se najavljuje i njezina skora privatizacija ? Ima li većih Hotelskih tvrtki u RH koje nisu izlististane na ZG burzi i zašto?

  • Za uvrštenje na službeno tržište nisam siguran imate li zakonske osnove za tražiti, zanimljiva je i situacija sa LRHC, gdje su čak obečali da će uvrstiti na skupštini, a sada oduglovlaće, ali možete i bez posebne suglasnosti društva ili većinskog vlasnika probati udruženi uputiti molbu prema nekoj brokerskoj kući, ili direktno prema burzi, jer ih ona može uvrstiti na MTP-Fortis što će vam bar dati mogućnost trgovine na burzi.
   Uvjeti za uvrštavanje su na http://www.zse.hr/userdocsimages/MTP/ZSE_MTP-Fortis_Brosura_04_WEB.pdf

   • Jadranka sa Lošinja nije izlistana otkad ima novog vlasnika s 98%+ udjela u kapitalu.
    Kako ja to vidim, s tako malim free float-om, cijena na burzi ne bi nužno oslikavala pravu vrijednost poduzeća, a većinski vlasnik koji nema namjeru svoj udio smanjivati nema ni poticaja da poduzeće snosi troškove burze i dodatnog izvještavanja.

    http://www.jadranka.hr/Onama.htm

 5. Raspitao sam se telefonom u ZG Burzi, Jadran dd Crikvenica ima sve zakonske uvjete da bude izlistan na Burzi, free float oko 20% s oko 1000 malih dioničara…Tvrtka je u stečajnom planu bila procijenjena na oko 490 mil.kn., a po novoj procjeni LTH Horwath ZG metodom diskontnog novčanog tijeka na samo 150 mil.kn. što bi za 410.000 m.kv. iznosilo samo 20 – 25 EUR/m.kv. što je 10-tak puta manje od tržišnih cijena samog zemljišta, i još su predvidjeli privatizaciju dokapitalizacijom od 70%, zanimljiv holokaust scenario za male dioničare, ali rekli su mi da nitko ne bi dokapitalizirao tvrtki u državnom vlasništvu,jer to je zadružna krava koju svi hebu…Stvar je u tome da li sadašnja Uprava želi izigrati 840 malih dioničara kod privatizacije, jer prema Zakonu o preuzimanju Dioničkih društvava, novi kupac večinskog paketa 80% dionica tvrtke ne bi tada bio u obavezi ponuditi otkup dionica malim dioničarima, ali to je kokošarska politika na kratki rok bez vizije, kao i kod svih Turističkih tvrtki u državnom vlasništvu…Državi nedostaje novac pa će Jadran dd ipak pokušati prodati po višoj cijeni iz Stečajnog plana iz 2013. godine….

  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/spor-drzave-s-veneto-bankom-koci-brzu-prodaju-1070020

  • Obzirom da se radi o protuprijedlogu vecinskog dionicara, ocito za sebe zeli isplatu u dionicama. Poruka je jasna – dionica je trzisno potcijenjena. Bar za razliku nedavnog otkupa u trezor (25kn) i trenutne cijene, a to je u visini jos jedne dividende. Dakle, efektivno ubiru dvostruku dividendu.

 6. Gospodine Bakić, volio bih čuti vaš stav po ovome pitanju. Osobno, uz one pozitivne aspekte, smatram da je protuprijedlog mogao/trebao doći ranije, a također i da određivanje cijene na temelju samo jednog trgovinskog dana ostavlja prostor manipulacijama. Napomena: Imam dionice Valamara i ovo je samo moje osobno razmišljanje.

   • Itekako! Ovo je kao da EPIC kupuje dionice na burzi!

    S druge strane pokazatelj da im je stalo i da vrijednost kompanije bude čim veća, a ne samo da “izvlače dividendu”! Dobar, dobar znak!

    I opet….itekako dobra, odlična stvar ZA SVE, i male i velike, i one koji žele lovu, i one koji su mislili uložiti dividendu natrag u dionice!

  • Da li to uopće može biti problem što se cijena određuje temeljem jednog trgovinskog dana ? I po kojoj cijeni bi to bio problem ? Isto tako postoji i regulator, tako da i neki majmun proba, prostor za manipulaciju ovakvog tipa oko cijene gotovo nemoguć, samo teoretski. Poništili bi sve takve transakcije.
   I naravno, znati će se cijena unaprijed, … nakon srijede, a onda para na paru uš na fukaru 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.