BDP

Gospodarski rast je stvaran i održiv, u 2016. će biti preko 2%, a od Vlade moramo zahtijevati barem 3%

“Never let a good crisis go to waste”


– Gospodarski rast je održiv i stvaran, ali slabe strukture
– Jako zanimljivi podaci o tržištu automobila

1. Uvod: Da ponovim neke stvari koje sam stavio na FB:

Rast BDP: OPET pogrešne prognoze!!

Neistinit članak u JL neki dan, da prognostičari očekuju rast 1,2%-1,9% (klik za veće):

analiticari

i ovako:

prognostičari

Članak nije istinit, jer se samo o profesionalnim ‘prognostičarima / analitičarima’, koji su svi odreda brutalno promašili rast BDP u Q3 i cijeloj 2015., pa čak i kad je sve već bilo očito.

Mene očito nisu uvrstili u ‘prognostičare’, iako:
– Jdini sam, i to još u rujnu (uz Ivicu Brkljaču, čiji rad na FB grupi nisam tada bio pratio) prognozirao da će rast u Q3 biti oko 3% (i bio je, DZS je objavio 2,84, ali mu je metodologija pogrešna/nepotpuna) i pripadno za 2015. 🙂 Pri tome uočite da je ovakve prognoze značajno teže dati čim ranije. Neki analitičari su čak i pred kraj 2015. tvrdili da će rast u 2015. biti oko 1%, što je tada već bilo teorijski nemoguće!

– Tu moju prognozu je i sam JL objavio na naslovnici (dakle, smatra me ‘prognostičarem’):

bdp rast

Da ponovimo, rast BDP će biti minimalno oko 2% ako ne bude značajnih vanjskih šokova, s ničim ispod 2% ne smijemo biti zadovoljni, a Vladi treba staviti cilj od 3%, što je skroz moguće (naravno, nadamo se da će DZS popraviti metodologiju, ali ionako će dio onoga što su prošle godine propustili zbrojiti, ući indirektnim mehanizmima ove godine više).

Ako mediji ovako nastave, još malo pa će o stvarima tržišta kapitala ubrajati samo ‘prognoze’ upravitelja mirovisnkih fondova … znate ono: turizam je neprofitabilan i ‘neinvestabilan’, a Ingra, Nexe i Magma su super ulaganja 🙂 optimalna strategija za dugoročnu životnu štednju je staviti 75% portfelja u državne obveznice samo jedne junk zemlje, za tako tešku i mudru odluku uzimati ogromne naknade (ako ti kocka slučajno i usprkos i tvojim vlastitim očekivanjima uspije – jer u sklopu svih teorijskih i pratkičkih saznanja upravljanja portfeljima ovo nije ništa drugo nego kocka, osobno ne znam ni jedan najrizičniji hedge fond koji bi 75% imovine alocirato samo u obveznice jedne junk zemlje – proglasiti se investicijskim genijem) 🙂

2. Vjesnici proljeća. Pogledjamo i 3 vjesnika / potvrde proljeća.

A. Prodaja automobila. Ovo je jako zanimljivo i samo po sebi (možda je trebala biti posebna tema)

Pogledajmo najprije 20-godišnji trend novih registracija osobnih automobila u RH:

prvi put regsitrirana osobna vozila 2

Pogledajmo sada mjesečne podatke o prodaji NOVIH vozila u RH, prema podacima MUP-a (Promocija Plus):

registracija novih osobnih vozila mjesecno

Ovaj trend se nastavlja i u 2016.: Prodaja novih vozila u prvom tromjesečju porasla za 12,6 posto.

Sad pogledajmo nešto vrlo zanimljivo! Od ulasaka u EU je znatno olakšan uvoz rabljenih automobila, pa taj poraz regisracija nose uglavnom rabljeni. Čini se da je po prvi puta u povijesti registracija rabljenih veća od novih. Podatke sam dobio tako da sam od ukupne brojke DZS oduzeo gornje brojke za nove automobile:

registracija osobnih vozila nova i rabljena

Napomena: ono što je ovdje jako zanimljivo je da se sve ovo događa na manjem broju ljudi, jako puno produktivnih ljudi baš u dobi kupnje auta se iselilo.

B. Potražnja za uslugama u potrazi za kadrovima.

Kao što možda znate, prvi sam i najavio gospodarski oporavak početkom 2015. na osnovu poslovanja naše tvrtke SELECTIO: Prvi (jaki) znakovi oporavka gospodarskih aktivnost.

SELECTIO je zaista dominantan u ovom biznisu u Hrvatskoj, teško da je teško moguće povećavati tržišni udjel (među relevantnim klijentima), to smo postigli beskompromisnom kvalitetom u ovom inače često ‘trashy’ biznisu (čest nastup: ‘Halo Bing, kako brat, imam ti 3 CV-ja, ‘looks good on paper’). Recimo, podnijeli smo 4 mil. kn gubitaka jer nismo htjeli značajno smanjiti operacija kad je posao potpuno ‘ispario’ (u prvim godinama krize), kako bismo zadržali najbolje ljude i sačuvali procese i kvalitetu. (A ako imaš vrhunsku kvalitetu, onda te deal flow osnažuje jer imaš doseg do ogromnog broja kandidata i najboljih poslodavaca.)

Međuitm, poslovanje krajem prošle godine se ubrzalo, što se nastavilo i ove (sve veće ubrzanje).

Ovdje je jako bitno primjetiti da se ne radi o zapošljavanju u masovnim razmjerima, niti som HZZ niti nam je to misija. Ali kad se gospodarska aktivnost počne ‘mrdati’, najprije se pojavljuje potražnja za novim/boljim/više rukovodećeg i specijalističkog kadra. Uostalom, kao što sam pisao još prije 5 godina (kada nitko nije očekivao da će ‘kriza’ ovoliko trajati), očekivao nas je Gospodarski oporavak bez zapošljavanja. (Socijalističkim talibanima: ne krivite za ovo HZZ, agencije za zapošljavanje niti ‘poduztenike koji ne zapošljavaju’).

C. Procvat marketinških agencija.

Prošli vikend sam bio na Danima Komunikcija u Rovinju (vodio ‘Export stage’). DK su bili posjećeniji nego ikad, a mnoge agencije imaju više posla nego ikad. Čini se da je cijela ta ‘indsutrija’ veća nego ikad. Inače, jako zanimljivo, mnoge agencije su kroz krizu ožilavile i počele izvoziti (to je ipak manji dio, tako da rast nije zbog toga).

Očekujem konsolidaciju u tom sektoru, jer je ovo premala bara, oni su kvaliteom iznad nje (imaju izvoznu kvalitetu), ali pojedinačno još ne i snage za sistemske izvozne napore.

3. Ovdje dolazimo do još zanimljivih stvari.

A. DZS nije prošle godine ispravno zahvatio porast BDP u turizmu (koji je najznačajniji za BDP). Naime, orijentirao se na volumni pristup, diskontirao sve prihode s obzirom na cijene, pa se rast cijena u našem turizmu nije ogledao u rastu BDP (tretirao ih kao da su čista inflacija). Čisto da ne shvatite pogrešno, nije DZS baš za osuditi ovdje, to su vrlo komplicirne stvari, ne piše sve u manualima, i sigurno im fali resursa.

Ali, ako su cijene porasle, to je generički rast BDP (kao što recimo kad cijena nafti poraste, Saudijska Arabija i ostlai imaju rast BDP; nije to baš direktna veza, uvijek ima volumnog dijela u računici, ali ima i cjenovnog).

Tako da DZS nije pravilno ubrojio ono što se tiče
– stvarnog poboljšanja usluge, pa zato veće cijene
– stvarne potražnje iz niza drugih razloga, koja je digla cijene.

Za očekivati je da će DZS ovome ove godine ipak pristupiti suptilnije te na neki način uključiti i cjenovnu komponentu (inače se radi o složenoj stvari).
ALI, veće cijene će sigurno dovesti i do veće posjećenosti, na dva načina:
– poduzetnici su uočili veću potražnju pa dižu kapacitete
– turisti se ‘razmazuju’ u pred- i po-sezonu kako bježeći od viših cijena, tako i jer stvarno nema kapaciteta.

Ovaj volumni dio će DZS sigurno uhvatiti.

B. Jako zanimljivo je i da BDP per capita raste brže, zbog masovnog iseljavanja. Znači potrošnja raste na manjem broju stanovnika. Što znači da je trend per capita brži, što je održivije. (da sad ne duljim).

C. Ovo sve se može gledati i kroz niz makro varijabli, ali za to se obratite Ivici Brkljači! 🙂

4. Međutim, ovaj rast je prilično loše strukture. Zapravo preživljavamo na rentnoj poziciji turizma. Tako da oabla može podnijeti ukupno jako veliko porezno opterećenje. Pa ga je država takvim i napravila. Ali to guši druge. Proizvodnja se muči, Slavonija se iseljava. To je kao da imate neke visoke 2 metra, neke 1,50 metra, pa dignete razinu vode na 1,70. U prosjeku je to kao OK. (A prošla Vlada je potpuno odustala od reformi iako je imala praktički carte blanche, ne samo svojih glasača, vidjet ćemo još što će biti od ove, ne bih ih odbacio za sada, primjerice čim ministar financija ništa ne govori, sigurno nešto sprema; a mislim da ne moramo ni spominjati silovanje prošle vlasti nekih d.d., konkretno ĐĐ, a usporedimo to s ponašanjem ove, a bez velikih riječi!)

+ + + +

Zaključak: Profesionalni analitičari ne samo da nisu pogodili zicera prošle godine, nego neće ni ove. Rast će biti barem 2%, a trebamo očekivati 3. Kao što sam napisao na sam dan izbora, kad su se još drugi bavili kombinatorikom, novoj Vladi bi se mogao ‘dogoditi’ rast i stoga neće biti prisiljena raditi reforme. To sam dakle napisao na sam dan izbora!

izbori 3

izbori 1

izbori 2

A ako vam se da, pogledajte i ovo (naslov je odabir urednika): MANIFEST NENADA BAKIĆA Hrvati, dosta je krize! Imamo rast BDP-a, uopće nam nije tako loše. Još samo da nemamo taj depresivni mentalitet! Čini se da je to bilo skroz ‘pogođeno’!

Kategorije:BDP

16 replies »

 1. A kako bi Vas uvrstili u prognostičare , kad su njima draži gospoda Stiojić i Šantić turbo zabrinuti i depresivni prognostičari što još dodatno osnažuju njihovi nastupi na TV-u na kojima izgledaju blijedo i ispaćeno što dodatno pojačava dojam 😕😉

 2. Evo napokon neki pozitivni pomaci,Vlada je najavila povećanje godina za odlazak u penziju,veće kazne za preuranjenu penziju,a na indexu piše da traže procjenu vrijednosti za privatiziranje državnih tvrtki,btw. I riz je među njima… Ipak Vlada ide naprijed s reformama

 3. Evo, naš premijer kreće sa privatizacijom.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/pocinje-privatizacija-narucena-procjena-54-drzavne-tvrtke-prije-odluke-o-prodaji/888596.aspx

  Ovo su po meni odlične vijesti, mnoge firme spominjane na ovim forumima će profitirati.

  Jedni mi je bilo žao na popisu vidjeti tek sada Petrokemiju nakon što je na njoj napravljena takva šteta. Zaista očekujem od permijera da će ovaj put privatizacija proći, ali kad se sjetim gdje smo sad mogli biti da se to obavilo za prošle vlade krenu mi suze niz oči.

  • To su dobre vijesti samo što sumnjam da će biti provedene, jer ova vlada to ne zna iskomunicirati ni najmanje. Sada ćete vidjeti slogu i lijevih i desnih oko rasprodaje ” obiteljskog srebra”

 4. Uzdajem se u činjenicu da je premijer Orešković business oriented i iz tog miljea je. Tako da definitivno postoji grupa u vladi koja podržava pro tržišne reforme. Nadam se da će biti dovoljno da pokrenu stvari unatoč “partizansko-ustaško” orijentiranoj većini.

  • Pa baš zato što je iz tog miljea je u hrvatskoj omrazen po difoltu , i baš zato to netko mora dobro iskomunicirati i objasniti najnepismenijem narodu u europi po pitanju financija,zašto je upravo “prodaja obiteljskog srebra” jedan od najvećih nacionalnih interesa a ne njegova izdaja.ja još nisam vidio u hrvatskoj protrsisnog zagovaratelja koji to zna objasniti glupavom narodu na njima razumljiv način,nije mi jasno da nitko osim Milana Račića ne shvaća da je komunikacija tu najbitnija za provedbu takvih stvari

 5. Evo Marić najavljuje uvođenje eura prije isteka mandata ove vlade. Što, nama laicima možete preporučiti kako da pripremimo vlastitu ušteđevinu, u kojem obliku, osim u dionicama? Što napraviti s kunskom štednjom?

 6. Meni se čini da je dosta ovih reforma pogođeno. Marić za 2 mjeseca najavljuje poreznu reformu što bi trebalo značiti da će od iduće godine doći do korekcije poreznih stopa na niže. Nadam se da je na listu uvrstio i pdv na turizam. Još ako Most uspije razbiti otpor HDZ-SDP i barem donekle smanjiti tj.ukinuti dio općina i županija onda smo na dobrom putu. Samo Most radi ono što je obećao i bori se za smanjenjem uhljebarske ekipe, a popularnost im pada! Možda su neki očekivali više, no opet treba imati na umu da nemaju sami većinu i ne mogu sami odlučivati i zato se dio vremena troši na unutarkoalicijskim sukobima.

  • I ne samo to! Nego je ovo i političko pitanje. Treba i politički biti mudar. Ako u narodu vlada socijalistički mentalitet trebaš onda ne možeš provoditi reforme radeći samo ono što je dobro. Nažalost. Treba taktizirati jer naš narod treba i reformu mentaliteta! Vidiš da se ne može ništa privatizirani bez histeriziranja da se prodaje “obiteljsko srebro”. Ta reforma je i važnija i zato mi je zao kad neki kolumnisti koji inače imaju dobre ideje napadaju vladu kako ne radi dovoljno dobro. Moraju imati u vidu tu političku komponentu i bas u tome bi morali malo podržavati vladina nastojanja i cim vise naglašavati ono pozitivno!

 7. Ova je reforma jako važna. Možda i određena prekretnica. Zove se reforma nacionalnih interesa i Petrov je upravo održao predavanje HDZ-u i svim akterima političke scene. Ako Vlada padne i dođe do novih izbora, ne znam kako će se to reflektirati na gospodarski rast. Moglo bi doći do korekcije rasta, ali dugoročno je to jako dobro, tako da samo naprijed. To je ona evolucija koja nam toliko nužno treba.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/petrov-karamarko-postaje-teret-ovoj-vladi-mora-dati-ostavku/895984.aspx

  • A dvojbeno je bi li bilo dugoročno dobro! Jer ako bi ljudi onda mislili “eto, vidimo da ne može drugačije, oni prije su bar bili ozbiljni” i onda opet sve po starom. Mislim, zašto bi “moralo” bolje? Biti će bolje ako budemo radili bolje. Ako ne, biti će nam sve gore i gore.

   • Nece biti bolje dokle god netko treci ne dobije pravi mandat za upravljanje zemljom. MOST ima dobre namjere, ali bojim se da su ih ljudi PERCIPIRALI kao neozbiljne i da ih HDZ vuce vamo tamo, tj da nemaju kontrolu. Tako da mislim da ce se gradjani opet okrenut hdz/sdp-u.
    Most je isao na rizik, da proba napravit najbolje sto se u ovoj situaciji moze napravit sa Hdz-om..ali mislim da ce ih to kostat debelo rejtinga. Nasi su ljudi razocarani, iako ne vidim cime…jer kad probaju, ne valja glasacima. Ako ne probaju participirati u vlasti, opet ne valja. Jednostavno ovako mutavom narodu, demokracija samo odmaze. Treba nam netko izvana postavit gazdu i nista nas ne pitat, vec samo slusat.
    Sta fali Singapuru sa takvim stilom vladanja?

 8. Uvijek se sjetim ove recenice Platona…

  Vidis prijatelju ona tri cobana? Sve dok oni mogu da nadglasaju mene i Sokrata, i onda donose odluke, u demokratiju ne vjerujem! (PLATON)

  I dok ova nasa bagra u drzavnoj sluzbi glasa za svoje guzice…nema nam pomoci. Upravo zato, za nas nije demokracija…jer glasaci nas vode u unistenje. Mi mozemo biti nerealno optimisticni ili optimisticni bez temelja…ali mi i dalje idemo u provaliju.

 9. Istina da. A oni pametni i radišni koji su otišli van i koji vjerojatno ne bi da li glas vodećim strankama neće izaći na izbore. Imao sam se prilike susresti sa jednim javnim poduzećem i stvarno su jadni, ali kako možemo očekivati da budu posloženi kad ih je politika postavila. Uzmimo primjer HEP-a recimo, di su svi direktori postavljeni od strane HNS-a (stranka koja je na razini statističke pogreške!). Nekima da imam ovce ne bi dao da mi ih čuvaju. Toliko o mojem povjerenju prema tom “stručnom” kadru.
  Austrija ili Švicarska neka upravljaju nama i prema rezultatima da im isplaćujemo izdašne naknade i bonuse. To bi bilo idealno riješenje. Na dugi rok možda bi nam se i mentalitet približio inima.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.