ARNT

Turizam rezervacije

Jučer i danas dvije jako važne informacije.

Danas u Forbesu jako zanimljiv intervju Boris Ivesha, čovjek koji promatra ljude, iz njega:

U posljednjih sedam godina nismo imali bolje rezervacije. Sve to zasigurno ima veze sa stanjem na drugim turističkim tržištima. U Turskoj i Tunisu, kao i na Sinaju i u Africi, problema je mnogo i turisti se boje tamo otići na odmor. Grčki otoci, pak, imaju problema s izbjeglicama. A u Hrvatskoj je sigurno. Obnovili smo hotele pa možemo ponuditi i više cijene, i svi pokazatelji govore da će sezona biti odlična. Tek smo preuzeli Arenuturist od Goldmana. U Pulu je stigla cijela uprava, puni smo ideja, sjedimo i razgovaramo… Ni sami još ne znamo što ćemo ostvariti. Vjerujemo da će predstojeće razdoblje za Arenuturist biti bolje od dosadašnjih. Tvrtka će rasti. Moguće su nove investicije u Hrvatskoj, a radnici će imati mnogo više mogućnosti za osobni razvoj. I najvažnije je što će naši dioničari vidjeti da tvrtka ima nove ciljeve”, optimističan je predsjednik Uprave PPHE-a.

A Valamar Riviera je objavila sjajan prvi kvartal, a u njemu:

Značajno postotno povećanje bookinga realiziranih i najavljenih noćenja do kraja godine ukazuje na pozitivna očekivanja poslovne godine.

Prošlogodišnji i ovogodišnji intenzivni investicijski ciklusi te vrlo dobri prihvat novo investiranih objekata u Dubrovniku i Poreču predstavljaju pozitivna očekivanja glede daljnjeg povećanja broja noćenja i prihoda od prodaje te rasta EBITDA-e kroz poboljšanu operativnu efikasnost.

vr q1 2

Nevjerojatno kako su se fond managerčići sprdali kad sam kupova KORF i ARNT (po 55 kn, oni su ju ‘otkrili’ na 300), kao što se i sprdaju s mojom investicijom u ĐĐ (koji i dalje kupujem).

A davno sam rekao da će ova turistička godina biti sjajna (što ovo sada potvrđuje) i da je rast BDP pd 2% praktički zagarantiran. Ako Vlada ne ostvari 3%, neka se sakrije u mišju rupu. 🙂

Napomena: Srećom, imam dionice ARNT, RIVP i DDJH.

Kategorije:ARNT, RIVP

20 replies »

 1. Stvarno inspirativan intervju s g. Iveshom!
  Zna li se kakav je plan s ARNT dionicom, uvrštava li se na burzu nova dionica, kad ce zavrsiti javna ponuda, biti objavljeni planovi novog vlasnika? Vjerujem da su to razlozi radi kojeg se dionica ne mrda od datuma objave preuzimanja ili nesto propustam?

 2. Nenade,kako vi gledate na privatizaciju državne imovine tj.hotela Maestral i Imperial koji su pripremljeni za privatizaciju te ostalih državnih udjela u npr. podravci i ht?

  • 25%+prirez se računa za dodjelu vlastitih dionica kao bonus (plačanje u naravi) za članove uprave. Na RIVP nije dodjela vlastitih dionica članovima uprave, nego obična isplata dividenda koja se oporezuje sa 12%+prirez, koja se može preuzeti u gotovini ili u naravi (dionicama).

  • To je već puno kompliciranije. Ali koliko sam ja ulovio budući da su izmjenili da se porez na kapitalnu obračunava samo na kraju godine, na kapitalnu dobit se naplaćuje 12% poreza+prirez. Problem je ako želite/morate raditi prijavu poreza na dohodak. Koliko sam shvatio može se napraviti samo prijava poreza na dohodak od rada, a sve ostale ignorirati, ali ukoliko se išta uključi u obračun poreza na dohodak, onda treba ubaciti sva oporeziva primanja – dividende, kapitalna dobit, najamnine… i to po poreznim razredima, tako da bi možda trebali doplatiti porez na dividendu ili kapitalnu dobit u tom slučaju.
   Napomena: nisam porezni stručnjak, nije porezni savjet, ako ima nekoga tko ima više iskustva sa tumačenjem obračuna poreza na dohodak bilo bi odlično da proba objasniti. Posebno što sam vidio u zakonu da porezna može izvanredno tražiti godišnji obračun poreza na dohodak, nisam siguran koristi li se to, i da li bi onda trebalo obračunati sve, i platiti dodatni porez.

    • Dobro pazite,ja sam tako na faksu tražio povrat poreza,ali su mi zbrojili i rad preko sc-a i stipendiju pa sam skočio u najvisi porezni razred i na kraju platio jos vise nego prvi put…

    • Da, izgleda da je bitno ne tražiti povrat poreza jer onda tek pribrajaju sve i svašta.

 3. http://www.poslovni.hr/hrvatska/francuska-zaradi-prosjecno-450-dolara-po-turistu-hrvatska-uspjeva-tek-166-dolara-312702

  “Što se tiče hotelskog smještaja, mi smo dosegli limit i teško više možemo naći slobodnu sobu na Jadranu. Nama bi podjednako trebali hoteli s četiri i pet zvjezdica kao i oni s tri”, pojašnjava Varga. Dodaje da je njihov posao za ovogodišnju sezonu završen još sredinom 2015. i da se sad već radi sezona 2017. Tvrdi da će, barem prema rezervacijama, ova turistička sezona biti 20 posto jača od one prošlogodišnje. No, isto tako ističe da se mora biti oprezan jer je turizam postao vrlo dinamična djelatnost koja je jako osjetljiva na nestabilnosti, prije svega one političke i sigurnosne. “Trend je da jačaju kratke, posebice automobilske, destinacije. S druge strane bilježimo pad dalekih destinacija, pa i onih koje su sigurne, poput Australije i Dalekog istoka”, kaže Varga.”

  Ne mogu boldati pa ću navesti još jednom:
  – slobodne sobe za 2016. popunjene još sredinom 2015., sada se pune za 2017.
  – turistička sezona biti 20 posto jača od one prošlogodišnje
  – Trend je da jačaju kratke, posebice automobilske, destinacije (istra)

 4. Mislim da usporedba prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu nije mjerodavna zbog velikog utjecaja Uskrsa koji je prošle godine bio u 4. mjesecu, a ove u 3. mjesecu.

  Drugim riječima mislim da je ove povećanje većinom prouzrokovano različitim timingom Uskrsa.

  Ako pogledamo na MUP-ove ulaske vidjet ćemo da razlika u odnosu na prošlu godinu nije toliko velika: http://imgur.com/VUK0sB7

 5. Istina. Tako i piše u članku. Ako bude travanj na razini prošle godine (kad je i padao Uskrs) onda ćemo imati pravi rezultat za prva 4 mjeseca, iako će trebati uzeti u obzir i svibanj da imamo pravu usporedbu za prvu polovicu predsezone.

 6. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dugorocna-prognoza-dhmz-a-kakvo-ce-vrijeme-biti-u-ljeto—438879.html

  Vremenska prognoza za ljeto 2016, ide potpuno u prilog turističkim kompanijama. Rast BDP-a se ubrzava. Sigurnosno stanje odlično u odnosu na konkurenciju. Turizam očekuje stabilan rast.

  Odlično dakle za turizam, idealno za kampove koji podižu profitabilnost na visoku razinu. Ove godine i prvi kamp sa 5 zvjezdica na Krku (RIVP), a HIMR ima ogroman udio kampova u noćenjima.

  Kakve će tek biti stope rasta, kada se provedu privatizacije koje sadašnja Vlada forsira.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.