Uncategorized

Lagodno poslovanje u Hrvatskoj

Jedan biznis je i prošle godine imao profitnu maržu, u smislu dobiti prije oporezivanja, od skoro 70%.

Od 2009., godine u kojoj je službeno počela kriza u Hrvata, imao je kumulativnu maržu slične veličine (smislu dobiti prije oporezivanja). U odnosu na prihode od osnovnog poslovanja ta marža je čak i veća od 70%.

Radi se o velikom biznisu, zadnjih godina su mu prihodi preko 100 mil. kn godišnje.

Bez sumnje, radi se o ekstravagantnoj profitabilnosti. Osobno ne znam ni za jedan legalni biznis te veličine s tako velikom maržom, a mislim da ni oni najpoznatiji ilegalni nemaju toliko.

Što mislite, iz koje je branše taj biznis:

 

 

Kategorije:Uncategorized

93 replies »

 1. Pa dobro ali nisu ni tako daleko. Doduše ne znam za sve ali kod kladioničara se ističe jedna firma (koja je i lider na tržištu) a koja uspijeva već dosta dugi niz godina ostvariti preko 50-60% EBT s prihodima između 200-300mil. Znam da sam je gledao prije jedno dvije godine na Poslovnoj, onako usput pa sam ostao fasciniran, s tim da mi se ne čini baš sofisticiran biznis, ok pored centrale koja je očito zasebna priča u biti kad pogledaš trošak širenja su im najam prostora od 30-50m2 bez skupog uređenja, A4 papiri, toneri, stručni/obučeni ali s nižim primanjima zaposlanici, marketing, IT. Dosta slično start up skalabinom modelu ali se šire fizičkom pojavom (s tim da sad imaju i online igranje). Uglavnom do sada sam mislio da je to eldorado biznis na ovim prostorima ali sad me živo zanima ko je na tronu 🙂

 2. Eliminacijom recimo da je to Metalskog biznis ili Građevina.
  Od toga mi više vjerojatnije izgleda Metalski biznis – “prijateljski” dogovor o nabavci materijala, a za cijenu se ne pita.

 3. Sindikati mi se cine izgledni…al nisu u gore navedenim kategorijama. Zagreb parking mi se cini logicno, ali isto nije u kategorijama. Da jest, vec bi bio proglasen pobjednikom.
  E sad sta nam je jos ostalo? E da, sindikati! 🙂
  Jedino se na prodaji magle moze toliko zaradit. Od magle, ne vidim maglu.

  Jel mozda otpad? Ono sto ima pripuz

 4. Mogao bi biti metaloprerađivački biznis, proizvodnja nekog konkurentnog stroja ili možda proizvodnja oružja, npr. HS PRODUKT je izuzetno jaka firma?

 5. Još ovaj pokušaj i predajem se: Maloprodaja odjeće i đinđi (Zara, NewYorker i sl. ) Nešto tipa ulaz na kile a prodaja po komadu (karikirano). Dakle Maloprodaja

 6. Đuro Đakovic 🙂 hahaha salim se

  Ljudi, relativno velika tvrtka, povezana sa drzavom ili drzavna i 4 jahaca apokalipse. Dakle, nemre bit Zara…

  • vidjet ćemo, g. Bakić nije još ništa decidirano napisao, drugi su nagađali, a fyi Zara tj. Inditex, H&M, New Yorker i sl. su bome velike firme čak i na našem mikro tržištu. To su vam stotine miliona prihoda, zajedno i preko milijarde al ne znam za profitabilnost, to nagađam 🙂

 7. Uhljebi su evoluirali u super uhljebe i kako se samo brzo male ruke (HDZ-SDP) slože kad se radi o njihovoj debeloj guzici! Čak ih predsjednica podupire što je svake van pameti. A jesmo u glavama ograničeni. Po meni može biti gradsko komunalno poduzeće ili pak gradska firma za naplatu parkinga. Iz privatnog biznisa javni bilježnici. Imaju i stomatolozi, ali ne ide kroz papire gro toga.

 8. Ja mislim da su oni koji najviše plaču, koji rade (čast iznimkama) 3 mjeseca u godini a od toga rada žive 12, koji ne mare za tržišne uvjete, koji dobijaju poticaje pa s njima kupuju traktore od par milijuna kuna, s kojima kasnije blokiraju ceste dok se ne ispune njihovi ultimatumi… It does not get LAGODNIJE than that!

 9. Vjerovatno neka tvrtka iz turističkog sektora, npr Turisthotel nije toliko daleko po neto profitabilnosti a sigurno postoji još svijetliji primjer HR turizma

 10. Evo mali isjecak analize sa weba i mali dokazic 🙂

  “…Međutim, učinak 2. stupa na zarade mirovinskih društava je i te kako pozitivan. Od početka reforme zaključno s 2013. ostvarili su ukupno 1,2 milijarde neto dobiti. Unatoč činjenici da u svojim redovima ne primjenjuju „mjere štednje“ odnosno imaju prilične troškove, njihova profitna marža je 70%. Osim profita, moć upravljanja imovinom koja raste iz mjeseca u mjesec, a koja nema titulara otvara razne druge apetite, uključujući rizičnu imovinu. Pri svemu se zaboravlja da se ne radi o nekom višku novaca u mirovini nego o minimumu potrebnom za kruh i lijekove umirovljenika….”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.