Uncategorized

Lagodno poslovanje u Hrvatskoj – popravni!

Dragi moji investitori i analitičari, razočarali ste me u jučerašnjoj anketi 🙂
Jednoj od najpopularnijih na Eclectica, preko 1000 odgovora u manje od 24 sata (vjerujem da ni mainstream medijima nije lako skupiti takav uzorak) 🙂

Evo najprije rezultata, zatim komentari i onda hint.

Ovako ste glasali:

koje je najprofit

Pa ljudi moji! Turizam jest naša najvažnija i jako profitabilna djelatnost, ali, primjerice, naša vodeća i vrlo profitabilna tvrtka Valamar, imala je u 2015. dobit prije oporezivanja ispod 11% u odnosu na poslovne prihode!

Ovdje govorimo o više od 6 puta većoj marži!!

Maloprodaja? Pa tu su marže nekoliko posto …

Evo sada novog hinta:

 • dobit prije oporezivanja u zbrojenih 7 godina od kad je počela kriza (u Hrvata, za neke, očito ne za sve) je iznosila oko 71% od poslovnih prihoda i to prilično konzistentno (nešto malo manje ako se uzmu u obzir svi prihodi, tako i financijski, koji se vjerojatno nabace ‘vrćenjem’ dobiti prije isplate dividende, a i nekim – barem za mene – vrlo neobičnim prihodima; ali kao što rekoh, razlika je mala)
 • meni ovaj biznis ima dosta sličnosti s homeopatijom ( (c) MR) i kockarnicom (a nisu kockarnice)EDIT i isprika: lapsus, htio saam reći ‘kladionice’ 🙂
 • velik biznis: prihodi već više godina za redom preko 100 mil. kn

Ponovimo anketu ako nije turizam:

Kategorije:Uncategorized

138 replies »

 1. One babe sto citaju tarot kasno navecer na TV? Ili bilo koji telefonski biznis s tarotom, proricanjem buducnosti i sl?

  • Pa kako 100 mil. kn?! A moraš i te radnice platiti … očito su ovi dosta low profile, lijepo su se prikrili, ima ih ali nema ih 🙂

    • Onaj iz Osijeka? Pa oni su mala firmica, 6 milijuna kn prihoda, skoro nikakva marža dobiti. Jer, kao što već rekoh, ne padaju novci s neba nigdje pa niti u ICT. Oni imaju zaposlenike, njih treba platiti. Njima samo na plaće ode više od 70 % prhoda tako da marža dobiti ne može biti neka velika.

     Ne mogu takvi startupi biti odmah ne znam kako profitabilni. Normalno je da se u počektu i gube novce, zato nam treba VC novac, andeli itd. A kako su te stvari na zapadu razvijenije, najviše najboljih startupa nastaje tamo. Faremeron i slično su časne iznimke koje se slučajno dogode kod nas, ali naše podneblje nije prirodno za nicanje takvih firmi.

  • Pa vrlo lako, nekakvo (loše) financijsko savjetovanje, nekakvo (bedasto )upravljanje nečim, jako preplaćeno, netržišno vjerojatno.

  • Pa Nanobit nam možda i dogura do toga. Trenutno je na oko 50 milijuna kn prihoda, i mislim nešto manje od 50 % marže prije poreza. Držim im fige da doguraju preko 100 milijuna i maržu 70 %!!! 🙂

 2. Ako ne znamo što je, pokušajmo vidjeti što od ovoga sigurno nije 🙂 Pa ćemo tako možda zaključiti što je.

  Pretpostavke:
  1) trebalo bi se raditi o uslugama, jer svaka trgovina/preprodaja nečim materijalnim teško da danas u vrijeme interneta može imati tolike marže. Znači, maloprodaja nije.
  2) Građevina nije (imaju prevelike ulazne troškove (radnici, materijal, strojevi…)
  3) Metalska industrija također nije (razlozi isti kao za građevinu)
  4) Financije – teško… tu se dobit ostvaruje na tečajnim razlikama, kamatama, dobiti od ulaganja… teško da to može biti 70% svake godine. Dakle, financije nisu.
  5) Poljoprivreda – teško. jedva sklapaju kraj s krajem, kuna je visoko, uvoznici ih ubijaju…

  Znači, vjerojatno je to ICT. tu se radi o uslugama i proizvodima koji jednom kad se razviju prodaju po visokim maržama… a tu je i održavanje… Znači, moj tip je ICT:

  Naravno, može biti i nešto sedmo (npr uvjeren sam da pekare imaju sličnu maržu), ali moj tip je ICT.

  • Možda neka mafijaška ICT firma koja posluje s državom na način da je to neki netržišni “proizvod”, ugovoren koruptivno, i ništa ne valja i nikad neće jer se ne održava itd.

   Na tržištu, iako je moguće postići visoke marže, jako teško baš toliko visoke i stvarno na dugi rok (a tko uspije, svaka mu čast, zaslužio je, ima jako vrijednu stvar za svoje korisnike!).

   I mali ispravak: ne postoji (tržišni) ICT proizvod koji se “jednom razvije” i onda prodaje, bar onaj čisto softverski proizvod. To je uobičajena zabluda, a istina je sasvim suprotno od toga. Softverski proizvod za razliku od zgrade koja se jednom izgradi i dalje samo održava/amortizira, razvija se zapravo stalno. Čim se prestane razvijati postaje beskoristan u kratkom roku.

 3. Nasi poljoprivrednici koji proizvode kukuruz repu i zito , to je 15 dana posla godisnje i uz poticaje i cinjenicu da je to 15 dana posla godisnje kad se podjeli rad uz ulozeno i dobiveno kao i nevjerovatno mali broj zaposlenih ja mislim da samo oni mogu imati takvu zaradu a potvrda toga je da stalno kukaju 🙂

 4. Stvar je suvise jednostavna… pa i vrapci na grani znaju.:-).Evo mali isjecak analize sa weba i mali podacic:-)

  “…Međutim, učinak 2. stupa na zarade mirovinskih društava je i te kako pozitivan. Od početka reforme zaključno s 2013. ostvarili su ukupno 1,2 milijarde neto dobiti. Unatoč činjenici da u svojim redovima ne primjenjuju „mjere štednje“ odnosno imaju prilične troškove, njihova profitna marža je 70%. Osim profita, moć upravljanja imovinom koja raste iz mjeseca u mjesec, a koja nema titulara otvara razne druge apetite, uključujući rizičnu imovinu. Pri svemu se zaboravlja da se ne radi o nekom višku novaca u mirovini nego o minimumu potrebnom za kruh i lijekove umirovljenika….”

 5. Citat Tony: “U tom biznisu su samo 4 firme, 4 jahača apokalipse.
  A kada apokalipsa i dođe oni će naći spasenje.”

  nbakic: “Blizu ste”.

  Lol…

 6. prvo sam mislio da nije nešto neprofitno, ali onda vidim da spominjete dobit prije oporezivanja
  a da nije:
  – upravljenje i održavanje parkirališta?

 7. Ja bi rekla da se radi o poslovanju koje uključuje intelektualne usluge, od navedenih na popisu tu su mi broj jedan financije, ali sam razmišljala i čini mi se negdje to i pročitala, ljudski resursi, tj firme koje se bave ljudskim resursima ostvaruju jako veliku dobit, pa bi i njih kandidirala pod “nešto sedmo”.

 8. molim vas pojasnite mi jedno, dal se traži biznis kao konkretna firma ili je biznis kao skup pod nekom branšom tipa poljoprivreda pa uzgajivači lješnjaka tj. orašastih plodova (nagađam). hvala

 9. G. Bakić

  ovo traje već dva dana, molim vas otkrijte nam više da uletimo u taj posao 🙂
  Ja se već umorio od nagađanja!

 10. Allianz ZB d.o.o. A i Raiffeisen društvo za upravljanje nije daleko. Pretpostavljam da slijedi tvoj novi post o kvaliteti njihovog upravljanja imovinom i usporedba s nbakic. Na žalost nikada nećemo saznati istinu tko bi bio uspješniji jer teško je uspoređivati kruške i jabuke. Stoga Nenade oformi fond ili se zaposli u nekom društvu koje će ti osigurati fond pa slijedi ograničenja koja imaju gore navedena društva prilikom upravljanja fondovima. Za pet godina od toga dana moći ćemo reći tko je uspješniji (što naravno nije pokazatelj za buduću uspješnost). A do tada puno sreće svima na tržištu kapitala. Bez obzira na ovaj dugogodišnji sportski rivalitet hvala svima na dobrim inputima o nekim drugim profitabilnim projektima. Možda ne bi bilo loše početi njih nagovarati za pristup tržištu kapitala.

  • Poštovani Umirovljenik, hvala ti na srčanom doprinous, ali ovdje si temeljito promašio ‘cijeli fudbal’, št me ne čudi s obzirom na tvoj background i lojalnosti 🙂

   Dakle, vidim da iščitava še čaga nema, ali ako baš želi, možemo pričati i o tome. O uspješnosti ne bih govorio, to je smiješno. Pa prinosi su im uglavnom slučajni, rast cijene hrvatskih obveznica zbog nevjerojatnog QE u EU kojeg nitko nije očekivao (da su ga znai predvidjeti bili bi danas 1000 bogatiji jer bi to znanje mogli matrijalizirati na Wall Streetu). Ali nije za zgorega primjeiti da su PODUPLALI ulaganje u hrv. državne obveznice baš dok je kum vođe čopora bio na vlasti 🙂

   Ograničenja nisu nikakav izgovor za uložiti 3/4 u državne obveznice jedne junk zemlje iako je ograničenje svega 50%. Pitanje je naravno, kakav je to dogovor i kada pao da se taj limit ne smanji na 0 u skladu s planom reforme. Ograničenja, kao što znaš, ne uključuju Nexe, Ingru, Dalekovod, ‘ono’ kupovanje INE itd.

   Staviti 75% kad ti netko vrlo agresvino ograniči na 50% je toliko apsurdno, a o namjerama se lako da prosuditi baš i iz argumenta koje čujemo iz tih strana i kojima si nažalost i ti nasjeo. Recimo da netko zaboravi na cesti gdje se vodzi 130 znak od ograničenje 60, ti to znaš i voziš 40, i kažeš ‘zbog ograničenja’.

   Nažalost tjeraš me dapišem o mirovincima a to ne bih htio previše, ne da mi se. Ako treba mogu 🙂

  • Nažalost uhljebi ali na entu. I to ne jeftini uhljebi za 4, 5 tisuća nego skupi uhljebi.
   Član sam Raiff. dobrovoljnog fonda 3. stup i ubacim svake godine 5 tisuća kn za mirovinu.
   Počeo sam prije nekih 13 godina na početku i sa državnim potporama sam u dobrom plusu ALI
   u 2016. moj prinos je minus 0.98%. Član sam i obveznog II. stup i to kategorije A. Oni su me pomogli sa -1,10 % u 2016. Idioti, to je Vama OK. Promašiti CIJELI hrvatski turizam mogu samo retardi. Zašto DANAS ne investiraju u HIMR Rab kad je sve jasno ili Valamar koji još ide prema zenitu profitabilnosti i jednog dana prodaji.
   Radi se svojevrsnim štetočinama. Nadam se da će evoluirati ili će izumrijeti.
   Uhljebi su prekrasni prema njima. I ne razumijem ovo prema Bakiću, kao “zaposli se” kao da ga
   želite svesti u vaše okvire u koje on očito ne pripada. Kamo sreće da imamo nekoliko stotina Bakića u Hrvatskoj ili barem desetaka. Ne preostaje mu nego skinuti šešir. I taj altruizam treba poštivati, to je kvaliteta.

   • Boli njih ona stvar jesu li vama (nama) zaradili ili nisu. Oni su svoje naknade i bonuse pokupili i vako i nako. Tako im je svejedno.

  • Evo za našeg umirovljenika koji misli da bih se ja trebao ‘zaposliti u društvu koje će mi osigurati fond’, nije baš laskavao o njegovim prijateljima, ali što ćeš, ima i nezavisnih novinara 🙂

   Cijeli tekst je ovdje.

 11. ICT, naravno. A tu je mozda i ključ zagonetke zašto me već ima registriranog kao odglasanog ( Thank you, we have already counted your vote.) iako sam tek sad stisnuo gumb?

  2016-05-06 6:56 GMT+02:00 Eclectica :

  > nbakic posted: “Dragi moji investitori i analitičari, razočarali ste me u > jučerašnjoj anketi 🙂 Jednoj od najpopularnijih na Eclectica, preko 1000 > odgovora u manje od 24 sata (vjerujem da ni mainstream medijima nije lako > skupiti takav uzorak) 🙂 Evo najprije rezultat” >

 12. Mora da je neki fond ili agencija, pa ajmo probati s ovim jahačem apokalipse:
  “Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško”

 13. Kladionice posluju na maržu kao i maloprodaja. Marža (sportskih) kladionica u svijetu ne prelazi 9%. Bet365 je na marži od 8,75% (lako se vidi kod klađenja tipa: tko će prvi do 20 koševa). Kod nas i u sličnim banana državama možda dogura i na duplo više – dakle kladionice nisu.

 14. ICT firma sa 70% maržom mi se čini malo vjerojatno. Ove etabliranije firme koje uglavnom rade/prodaju softver ili usluge imaju maržu do 30%.

  S obzirom da se govori o 4 jahača apokalipse i monopolu pa to mogu biti samo OMF – Obvezni Mirovinski fondovi. Apokalipsa zato što što će akumulirana štednja iz 2. stupa biti nikakva zbog niskih izdvajanja od 5% B1 plaće i zbog riskantnih ulaganja u junk obveznice, a monopol zato što su svi zaposleni prisiljeni štedjeti u jednom od ova 4 fonda.

 15. Mora biti neki biznis koji za poslovanje treba odobrenje države u vidu licence, tako da nema puno ili uopće konkurencije pa zato nema tržišnog natjecanja koje bi dovelo do pada cijena. Također ta firma nesmije imati veliki broj zaposlenika niti ulaganja u skupu opremu jer to donosi velike troškove. Vjerovatno neka usluga za koju je od države propisano da se mora koristiti. Da nije izdavanje energetskih certifikata ili nešto takvo u pitanju?

  • Kolega je poput mene vjerojatno mislio na javne bilježnike kao “industriju” – dakle svi javni bilješnici Hrvatske imaju zajednički godišnji prihod od par stotina milijuna kuna, a uspješni među njima ostvare i 70% profitnu maržu.

 16. Ma to samo poduzetnici znaju za kakve nebuloze plaćaju kazne..Ja ima par primjera ali evo jedan baš za rubriku “za ne povjerovati”.

  Dođe inspektor u trgovinu da pregleda alkoholna pića.S jednog pića pala markica koja mora biti zalijepljena preko čepa boca.No kako je ljetno doba, a klima radi stalno ljepilo se na markici osušilo i markica pala na policu.Znači markica je pokraj boce, nije da je nema.
  I zbog toga što nije markica bila na čepu dobijemo kaznu 10.000,00kn.
  I o čemu više da pričamo…Sramota..

 17. Ispada da je “nešto sedmo”…nego kad se već dotičemo onog što donosi maržu iznad 50 %,imam i ja prijedlog za rekordera-tzv.digitalni certifikat kod FINE. Oni koji su bili IT svjesni prije 10-15 godina,platili su ga tad nekih par stotinjak kuna i mislili da su riješili problem.Ali,gle vraga poduzetnog u državnoj tvrtki- sad FINA lijepo naplaćuje godišnje 100 eura za istu stvar,pa se vi slikajte. To je pravi posao….

 18. Pretpostavljam:
  1. da se radi o nekoj firmi naslonjenon na poslovanje nekog javnog poduzeća kroz koju “prolazi” roba/usluga u kojoj ostaje velika marža…možda nešto tipa preprodaja energenata i slično ili
  2. također firma naslonjena na poslovanje neke vće firme/javnog poduzeća a koja radi “mainteance&operations” pa povlači visoke marže

  • Meni je ovo s druge strane i pokazatelj koliko smo mi zapravo siromašna država, malo i siromašno tržište. Ovdje biznis velike marže, velikog tržišnog udjela, nakon 15 godina marljivog truda i rada dvojice osnivača i vlasnika, zarađuje onoliko koliko bi ti vlasnici puno prije 15 godina “radnog staža” na zapadu imali godišnju plaću kod poslodavca.

   Ti svi naši poduzetnički uspjesi koji se mjere u malom broju milijuna malo vrijednih nam kuna, nekako mi izgledaju kao ono kad gledamo kraljevsku obitelj u zemlji trećeg svijeta, de facto na farmi, s kravama, palaći od blata i slame.

   Ja želim vidjeti startupe u Hrvatskoj koji će za umjerni broj godina (5-10) izrasti u firme koje će izlaziti na burzu uz valuacije standarndo u stotinama miljuna dolara, ponekad koju milijardu dolara, i/ili koje će postizati zreliju fazu uz neto zarade u desecima ili stotinama milijuna dolara, kao start za daljnji zreli rast i razvoj.

 19. Možda posao sa stanicama za tehnički pregled? Jutros bio regati motor i samo za “Poslove koji predhode registraciji” maznu mi 156kn! Još da mi je znati kakvi su to poslovi, valjda sam morao platiti čekanje u redu da mi se ukaže gospodin u plavom mantilu! 🙂

 20. ICT sektor / izrada mobilnih i web aplikacija

  profit može ići preko 50%, pa i 70% (kao u slučaju ove firme kojoj pogađamo ime)
  pretpostavljam da bi mogla biti neka od domaćih ICT kompanija osnovanih unazad 10-tak godina koja je svoje poslovanje proširila na EU, te SAD-a – te veliku većini prometa ostvaruje na ino tržištima / ovdje je ključno da su im troškovi poslovanja relativno niski u odnosu na prihode –
  Mogući scenarij: nakon što svoj proizvod plasiraju na određen tržište, te prošire bazu korisnika, mogu ubirati solidne prihode od održavanja (support services) koji im dižu profit na takve stope.

  Možda “Infinum” ?

  • U agencijskom poslu tako velike marže nisu moguće. Ni blizu toliko nema niti naša najbolja i najveća firma te vrste (Pet minuta) pa pogotovo onda od tih drugih ne možete očekivati neku preveliku profitabilnost. To su radno intenzivne djelatnosti. Ne troši se tu na kapital ali se troši na plaće.

   To bi u ovom području mogle jedino firme koje rade vlastite proizvode, ali eto niti Nanobit nam još nije došao baš do tih razina profitabilnosti.

   I niti jedna od njih nije 100 milijuna kuna prihoda, ali Nanobit i Pet minuta su negdje na pola puta 🙂

 21. U prvoj anketi nije bilo ponudjeno ICT, a drugoj je ponuđeno….. Btw ja mislim da je poljoprivreda zbog poticaja, jer znam da u mom gradicu poljoprivrednici kada sve prodaju su u plusu oko 3000e i onda jos dobiju poticaje od 500 000 kuna … ne znam …

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.