BDP

Rast BDP

Evo oglasio se i premijer: Orešković pršti optimizmom: ‘Sve u Hrvatskoj raste, želimo povećati BDP na iznad 2,5 posto!’.

Kao što znate, ako čitate moj FB zid ili izjave u novinama, odavno govorim da ove godine imamo praktički već zagarantiran rast 2%, a Vladu trebamo po uspješnosti ocjenjivati ako ‘dogura’ do 3%.

Kao što se možda i sjećate, ni jedan profesionalni ekonomist-prognostičar, nije bio ni blizu ‘pogotka’ da će rast u Q3 biti 3% i godišnji koliki je bio — a moja prognoza od 3% je još u rujnu izašla na naslovnici JL. Rast je doduđe ‘bio’ svega 2,84%, ali DZS tu ima poveću metodološku grešku, pa je stvarni rast bio 3,2%-3,3%. A bilo je tako jednostavno to ‘pogoditi’.

Za prvi kvartal sam opet naravno najoptimističniji (bio 2. svibnja), ali nije sad bitno hoće li biti baš tako, nego trend koji je očit. Po najavama će sezona biti sjajna, a turizam nam nosi 20% BDP uz veliku marginalnu dobit (nadamo se da DZS neće opet napraviti veliku grešku da diskontira sav porast cijena zbog kvalitete i veće potražnje jer da je to ‘čista inflacija’).

Evo:

rast bdp

Kategorije:BDP

8 replies »

  1. Broj izdanih građevinskih dozvola u Q1 2016 veći za cca 50% u odnosu na isti period prošle godine…nije loše, unatoč katastrofalnoj brojci izdanih dozvola u Q1 prošle godine

  2. Ovo već postaje PRESMIJEŠNO 🙂

    Nakon što su se debelo i sramotno ispromašivali prošle godine (kad nitko nine bio ni blizu očitih 3% koje sam ja bio predvidio), sada za Q1 makroekonomisti predviđaju u prosjeku 2,4%, upravo koliko sam ja prije mjesec dana (vidi u komentaru niže), kad su oni SVI bili ispod, a većina jako ispod.

    Na stranu hoće li biti 2,4%, ali ova ‘koincidencija’ i brzo podešavanje procjena je malo smiješno 🙂

    http://m.tportal.hr/biznis/430355/U-prvom-tromjesecju-hrvatski-BDP-porastao-vise-od-2-posto.html

    • Ja ću vama dić mali spomenik u vrtu,od rivp dividende😉 stvarno svaka vam čast na procjenama,kolko ocekujete ukupni za 2016?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.