Uncategorized

Izdanje obveznica: ne paničarite (2)


– Koji je puno veći problem za zaduživanje Hrvatske
– I zašto bih ipak prodao hrvatske obzvenice da ih ipak imam

Da malo proširim jučerašnji status na FB.

1. Odustajanje od izdanja obveznica nije sjajna vijest, ali nije ni izbliza tako loša kako nam predstavljaju katastrofičari i zlobnici.

Istina je da je prinos na naše obveznice dan prije izdanja porastao i vjerojatno jednim dijelom zbog političke situacije. Ali još vjerojatnije, jer su neki akteri malo ‘namještali’ cijenu kako bi se jutrošnje izdanje upisalo po što boljoj cijeni; odnosno to se sponatno događalo tako da su prodavali staru obveznicu da naprave mjesta za novu u portfelju.

MEĐUTIM, zanimljivo, jučer je cijena naših obveznica porasla, tj, prinos se smanjio (nakon što je ‘propalo’ izdanje obveznice, a trebalo bi valjda biti obratno da je ‘jako izgubljeno povjerenje’?).

To znači da RH nije u problemu izdati novu obveznicu, nego da je ministar financija ispravno odlučio čekati bolju cijenu. Ono što vjerujem da se dogodilo (nemam info ‘s terena’) da su tokom sastanak za načelni iskaz interesa bili odredili prilično uzak raspon, pa zbog nestabilnosti se nije moglo prodati unutar tog raspona. Ali se sigurno lakoćom moglo prodati po nešto višoj cijeni. Da li je ministar taktizirao prema kupcima ne želeći im dati povoljnije ili naprosto nije osjećao da se osobno treba izlagati pristajući na prodaju izvan raspona, ili je posrijedi nešto treće (pričekati da tržište ispravno procesira rast BDP i ostale makro okolnosti?), ne znamo, ali sve činjenice govore da su se (po većoj cijeni) obveznice mogle lako plasirati.

Naime, pogledajmo sljedeće

A. Prinos naše benchmark euro obveznice s dospijećem 2025 je bio:
– prije tri dana 3,739
– prije dva dana3,819
– jučer 3,771 (pad)
A za usporedbu, prije pola godine je bio 4,10! Pogledajte i sami na grafikonu:

5 gdp 2

Još važnije, pogledajmo CDS spread (nisam mogao pribaviti za euro, evo za USD). Ako ne znate, to je premija na rizik neke zemlje, razlika između prinosa koju treba platiti ‘loša’ zemlja, u odnosu na ‘bezrizičnu’.

Opet, kao što možete vidjeti, on je jučer bio znatno niži nego prije pola godine:

CDS spread USD 5g

2. Koji je daleko veći problem za zaduživanje? Kao što svatko zna, za neku kompaniju ili državu nije problem gubitak ili deficit, koliko tok novca. Naime ima li se novca za pokriti gubitke, zaduživanjem, dokapitalizacijom itd.

Tako da Vlada neke države, ako ima kratkoročne ciljeve ne mora brinuti ako ostvaruje gubitke, ako ima tko će joj posuditi. U javnosti je malo poznato, ali glavni kreditori prošle Vlade su bili mirovinski fondovi (prisilna štednja građana Hrvatske) koji su tokom četiri godine s 25 millijardi uloženih u hrvatske državne obveznice to povećali na 50! Usprkos tome što su morali značajan dio imovine dati državi i za neke kateogorije posebnih umiroviljenika. To naravno nije samo zbog porasta imovine fondova, oni su izloženost hrvatskim obveznicama (jako zanimljivo: svi vrlo slično!) povećali na perverznih oko 75% portfelja?!

E toj priči je došao kraj, fondovi više nemaju prilika za rast udjela obveznica u portfelju. I to su ti značajni kupci koji sada nedostaju na tržištu i čine svaki plasman težim (direktno ili indirektno).

3. Zašto bih ipak prodao hrvatske obveznice, odnosno probat ću ih shortati ako nađem načina? Pa samo zbog double alpha strategije. Naime, za novce dobivene shortanjem kupio bih hrvatske turističke dionice. Jer zaista ne vidim kako hrvatske obveznice mogu rasti (cijenom, padom kamata, manjim rizikom države) ako turizam ne vuče i dalje jako. Dakle, ako sezona podbaci, pa ako zbog toga padnu cijene dionica, mislim da će obveznicama još više (dugoročne obveznice su jako osjetljive na male pomake stopa); obratno, ako sezona bude kako je očekivano za sada, mislim da će dionice ‘odraditi’ jako, a obveznice objektivno nemaju više puno prostora.

I kao što znate, više puta sam rekao, mislim da su naše turističke dionice manje rizične od obveznica. Zamislite najgori, grčki scenarij. Recimo da Hrvatska bankrotira. Hoteli su i dalje gdje jesu, i vrijedit će Kinezima, Rusima, Turcima i Amerikancima neovison da li je država banktorirala. A naše turističke tvrtke imaju vrlo snažne bilance, lakoćom mogu preživjeti i nekoliko vrlo slabih godina (konkretno, usporediti s turističkim divom Meliom i vidite po koliko on vodi imovinu, a svejedno koliki mu je udjel duga u bilanci).

Napomena: Jasno, imam razne hrvatske turističke dionice i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:Uncategorized

34 replies »

 1. A što ako se dogodi teroristički napad i izgubimo povjerenje turista?
  Ja se jedino toga bojim, da toga straha nema, stavio bih sve novce u turističke dionice (sad imam oko 35%).

  • Tada biste u gornjoj situaciji zaradili na short obveznicama. A sa svakom dionicu na svijetu UVIJEK postoje neki takvi sistemci rizici. Svejedno, već preko 100 godina, dionice kao grupa prinose oko 6% više od obveznica. I kroz svjetske ratove.

 2. Oko cijele situacije se stvorila novinska pompa bez razloga. Prava istina je kako je izdanje bilo spremno za realizaciju, ali je zaustavljeno u zadnji čas. Neodgovan ministar ili vlada bi prihvatila i nepovoljnu ponudu pa bi mediji valjda bili sretni.

  Apsurd Hrvatske je što se pametna odluka za izbjegavanjem zaduzivanja u nepovoljnom trenutku proglašava velikim porazom vlade. Koliko su kod nas stvari iskrivljene.

 3. Strasilo, čini li Vam se da zadnjih mjeseci izvršna i zakonodavna vlast u ovoj zemlji ne funkcioniraju ? Pa i ova današnja odgoda sjednice Vlade te stalno ekskiviranje medija i javnosti od strane Premijera ne ulijevaju nadu da će se nešto promjeniti na bolje. Prijašnja vlast nije bila baš kao zgoditak na lotu ali ovo do sada s novom sve više sliči na horor.

  • Da, čini mi se. I to je sjajno. Praktično niti jedna glupa regulativna nije donesena, niti jedan novi porez nije još uveden, niti jedna trošarina još nije povećana, a gospodarstvo raste samo od sebe. Go figure.

 4. Evo prodali su Koncar iz državnog portfelja…barem neki uspjeh od ove vlade,steta sto nisu jos par tvrtki stigli privatizirati

 5. Mislim da mi nemamo vremena za nove izbore. Neki bi trebali stavit svoj ego sa strane i odluciti sto je dobro za drzavu a ne za njihov osobni ili stranacki interes.

 6. Nenade molim Vas ako nađete način da shortate obveznice da nam javite na koji ste to način napravili! Mislim da ne bi bilo loše kladiti se na long preko CDS-a također, ali definitivno bi htio short na hrv obveznice ukoliko je moguće!

  • Istina je da jedino što nas može izvući(iz kolapsa) je sama činjenica da smo “emerging market” te da unatoč velikom državnom aparatu imamo relativno veliki potencijal rasta kojem je turizam na čelu predvodničke kolone. U nas se stvarno teoretski može dogoditi rast sljedećih godina 3 pa prema 5 posto godišnje koje bi nadvisile deficite, time i omjer javnog duga u BDP-u te optimizmom skrenula pozor na kronične mane u hrvatskom gospodarstvu(zaposlenost, konkurentnost, iseljavnje, sve veći broj umirovljenika..).
   Ali što ako nam se BDP bude “vukao” po stopi jednakoj visine deficita narednih 5 godina, a kamatne stope se na međunarodnom tržištu počnu oporavljati…uzimajući u obzir da već plaćamo preko 11-12% kamata s obzirom na prihodovnu stranu RH.
   Ja osobno nisam optimističan, a čak i da uzmemo u obzir da se RH neće naći u situaciji da proglasi bankrot, svakako bi se volio kladiti na dugoročni rast kamata, tj pad cijene obveznica.

   p.s. Ne mogu zamisliti Vaš ponos kad znate da Vas i bloomberg prati!! Iskrene čestitke!

 7. Zanimljivo, izdanje obveznice uz najniži prinos od 2001. nije dobilo ni približno pozornosti u medijima, a kamoli u opoziciji, kao što je odgađanje izdanje obveznice od prije mjesec dana, što su svi, unatoč priopćenju Ministarstva financija da je odgođeno zbog ocjene da mogu izdati po povoljnijim uvjetima, prenijeli kao propalo izdanje obveznica zbog nepovjerenja investitora. Također vrlo zanimljivo, glavni kupci ovog novog izdanje nisu OMF-ovi, za razliku od gotovo svih prijašnjih izdanja, nego same banke!
  RHMF-O-217A
  HPB 13,3%
  Zaba 12,67%
  Erste 8,33%
  Raiffeisen 6,28%
  PBZ 4,42%
  PBZ Skrbnički 4,42% (vjerojatno neki nemirovinski fond)
  Erste Plavi tek prvi OMF s 3,84%
  Splitska Banka 3,6%

 8. Nenade, mislim da im mogu prebaciti/prodati samo uz neki diskont – pitam se koliko bi se to bankama isplatilo, obzirom da su referentne kamatne stope negativne, a ovdje se de facto radi o risk-free ulaganju (ponder rizicnosti za izracun RWA za izlozenosti sredisnjoj drzavi bi trebao biti 0%)

 9. Jesam ja nesto krivo skuzio ili sta? U EU smo se zaduzivali po 3.2% a sad 2.nesto %.
  Jel se radi o istoj valuti ili je negdje drugdje catch?

 10. U EU smo se zaduzivali u eurima, doma smo se zaduzili u kunama. Bankarski sektor u RH je visoko kapitaliziran, ima visak likvidnosti, referentne kamatne stope su negativne, drzava je risk free ulaganje – kada se to sve zbroji, nisam iznenadjen ovako povoljnim zaduzenjem. Kada je u pitanju zaduzivanje u EU – pretjeruju/zele nas ozeniti. Nakon 2008., rejting agencije i njihove procjene gube svaki smisao.

 11. Zanimljivo da na natjecanju za najportfelj 2016 portala moje dionice.com (http://www.mojedionice.com/portfelj/IzvNajPortfelji.aspx?god=2016) od 369 igrača njih 358 ima pozitivni prinos!

  “Igrati” se može samo sa likvidnim dionicama i promjene su moguće samo 1 mjesečno (trejderima su djelomično vezane ruke), tako da je to isto jedan lijepi pokazatelj kako ove godine dionice lijepo rastu unatoč tome sto je svijet propao jedno 3 puta zbog Kine, Europa jos dodatno zbog Brexita, a Hrvatska jos ekstra zbog pada Vlade.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.