RIVP

Valamar Investors’ day, Integrirano izvješće i moguća preuzimanja

Nažalost danas neću stići na Valamarov Investors’ day (pojeo me Croatian Makers – ali molim tko ide neka pošalje fotke), ali jučer nas je Valamar opet iznenadio sjajnim Integriranim izvješćem.

Mislim da je ovo najkvalitetnije do sada još nije viđeno u Hrvatskoj, to su neki novi standardi. Za nas dioničare to su sjajne vijesti! Pročitajte sve ali evo nekoliko sjajnih djelića:

integrated v2

 

Ovo bi valjda značilo da govorimo o megatrendu, a takvi ne staju lako:

 

integrated v3

 

Što se tiče zadovoljstva klijenata:

 

integrated v4

 

a pogledajmo par izvadaka iz današnjeg intervjua predsjednika uprave Jutarnjem:

 

jl vl1

 

Zanimljivo, prvi put službena potvrda da je neki kompleks za sezonu popunjen (‘prodan’), samo ne znamo kad …

jl vl2

 

Dosta o aktivizicijama, kako možebitnom interesu za Valamar, tako i Valamara za drugima:

 

jl vl3

 

 

 

 

Kategorije:RIVP

30 replies »

 1. Nije mi jasno zašto im je Dalmacija izvan fokusa. Mislim da je upravo u tijeku davanje koncesije na bivšu vojnu bazu Šepurine kod Zadra (između Turisthotelovog TN Zaton i Falkensteinerov-og kompleksa sa hotelima 4* i 5). Borova šuma, pogled prema jugo-zapadu, 100 hektara (20% trenutne površine Valamara), 1,5km obale (TN Zaton na sličnu površinu ima oko 750m obale usporedive kvalitete) na 15km od (dobro povezane zračne luke). Po meni definitivno nije za destinaciju 5 ali bi se 4* moglo fino isplatiti. Smeta li im možda što je green-field investicija?

 2. Vezano za HMST i HIMR: Vlada, CERP i DUUDI najavili su da nece objavljivati nove natjecaje prije nego sto dobiju garanciju investitora da ce sudjelovati u zavrsnom krugu privatizacije – onom kad se predaje obvezujuca ponuda.

  Kroz tu perspektivu treba gledati i povlacenje odluke o prodaji RIZ-a i nekih drugih poduzeca, kako je g. Boban tada obrazlozio, do konzultacija s potencijalnim kupcima.

  Stoga smatram da danas postoji realna sansa da se navedena hotelska poduzeca angaziraju u korporativni kapital Valamara ili kojeg drugog ponudjaca. Jedinu prepreku vidim u destabiliziranoj politickoj sceni, no i njoj vrlo vjerojatno dolazi “bonaca :-)” u skorije vrijeme.

 3. Jesu li bili predstavnici OMF-a? Sad je kompanija i transparentna osim investibilna, pa me zanima šta im sad nije po ukusu 🙂

 4. Nenade, obzirom na trenutnu cijenu Valamara, da li je pretjerano reci da je Valamar na odredjeni nacin vrijednost ovd dionice skoro pa do kraja otkljucana? Nemojte me krivo shvatiti, ali meni se cini da je potencijal rasta ove dionice neusporedivo manji od npr DDJH i da se vrlo tesko u narednih 5-6 godina moze ponkviti kretanje cijene ove dionice iz perioda 2009 – 2015.

  Sve da se i ostvare najave Valamara i da do 2020-te ulozi dodatnih 2mlrd kuna u svoj razvoj, nekako mi je tesko povjerovati da bi to rezultiralo rastom cijene dionice na 50, 60 ili 100 hrk, na stranu potencijalne dividende…Naravno da svatko od nas prizeljkuje takav rast, ali imam feeling kao da taj rast netko “koci” – da li su to stradalnici iz domovinskog rata koji prodaju dionice ili Market-maker ili se radi o necem trecem doista ne znam, samo iznosim vlastito misljenje…

  P.S. Znam da nije tema i u startu se spricavam na tome, ali bio bih Vam zahvalan ako biste mogli prokomentirati ovu “eksploziju” dionice Peveca – sto se to konkretno dogadja u pozadini?
  Da li Pevec doista tako izvrsno posluje ili je u pitanju borba za prevlast i kontrolu nad Pevecom?

  • Nažalost, u potpunosti se slažem s ovim mišljenjem o kretanju cijene Valamara. Kočenje rasta cijene intenzivno se provodi od jeseni prošle godine od strane MM-ova tako da se svaka pozitivna vijest dobrano “poklopi” što sigurno unosi debelu sumnju kod potencijalnih investitora te nanosi dugoročnu štetu Valamaru – jer sve ove sjajne vijesti rezultiraju čime? – padom ili stagnacijom cijene …

    • MM ne koci nikoga ali da ga nema mislim da bi dionica RIVP bila na 40-ak kuna…sto ne znaci da je trenutna cijena od 24 kn nesto lose.

  • DDJH je špekulativna dionica i zbog dosta većeg rizika se ne može uspoređivati njezin potencijalni rast sa potencijalnim rastom RIVP. Ne mislim da će RIVP uskoro (u slijedećih 3 godine) doći na razinu niti od 40 kn a kamoli 50. No uz uračunatu dividendu nadam se da bi mogla odraditi 10% godišnje što je jako dobar prinos. Izuzetak je, naravno, ukoliko dođe do preuzimanja RIVP od strane jačeg igrača što se trenutno ne nazire.

   • DDJH jest dionica drugačijeg profila rizika/prinosa ali sam se nadao da samo barem na ovom blogu naučili da takve dionice nisu ‘špekulativne’, sve je stvar pristupa. Imate naravno ‘znalce’ u našim fondovima i one ogorčne špkulantiće na ‘invetiicijskim’ forumima koji su na manja-veća-duplo, pa su ime neke dionice bolje a neke lošije za ‘špekulaciju’. U sastavu portfelja u kojem je i npr, RIVP, dionica kao DDJH može povećati očkeivani prinos, a smanjiti rizičnost … elementarno naravno, ali nedohvatljivo još uvijek nekima 🙂

    • DDJH čeka veliki posao u sektoru naoružanja. Za moj ukus je taj sektor previše vezan uz politiku da bih ga nazvao ikako drugačije no špekulativnim. Može biti samo razlika u terminologiji. Ono što ne shvaćam je kako neka dionica može nekom portfelju istovremeno smanjiti rizičnost i povećati očekivani prinos a da kao npr. turistički sektor nema nevalorizirane imovine (primjer koji ste i neki dan spomenuli je Lošinjska plovidba). Odmah da se ogradim, nisam profesionalni investitor pa DDJH nisam pratio i ne znam stanje imovine tog poduzeća. Još jedno pitanje za kraj: nije li onda bolje za portfelj kada smo već našli takvu dionicu (koja smanjuje rizik portfelja i povećava očekivani prinos) da prodamo čitav portfelj i kupimo samo tu dionicu (po onoj Buffetovoj da je najbolje imati sva jaja u jednoj košari ako je košara dobra)?

    • Ovo drugo vam je vrlo elementarno, Nobelova nagrada valjda iz 60 i neke, samo što je eto u Hrvata to još čudo, kao i kapitalizam
     Ovo prvo prilično naivno iz vieše razloga. Naime savaki binis ovisi o nečemu sistemkom; turizam o vremenu i drugim mogućim poremaćajima, naftni biznis o plinu i drugim stvarima, Apple o drugim tektondkim promejenama itd. Osim toga ĐĐ ne ovisi o nekim tamo političkim odlukama, naime kao što znamo knjige su pune i bez njih, a po poslovnom planu koji se ostvaruje s nekim pomakom, dobit u prvoj stabilnoj godini je preko 10 kn po dionici.

     Ovu priliku bih zamolioi još jednom da ovakve diskusije ipak ostavimo za ono gdje pripadaju, ‘investiicjske’ forume, ima ondje dosta ‘investicijskog’ ‘low lifea’ koji će Vam rado pomoći u razrješenju dilema.

  • Prošlo je dva mjeseca, nije tema i nije meni adresirano, ali ako Nenad dozvoli mogu komentirati vaše pitanje oko cijene Peveca, ukratko odgovor je i jedno i drugo.

   Samoborka je htjela staviti još jednog člana svoje uprave u NO Peveca, skupina drugih dobavljača (i dalje većinu kapitala u Pevec drže dobavljači koji su kao vjerovnici starog Peveca otpisali 85% potraživanja i ostatak unijeli kao temeljni kapital novog Peveca d.d.) nije htjela da jedna firma ‘zavlada’ Pevecom, i s treće strane i na sreću nas koji nismo stekli dionice kroz vjerovnički odnos su privatni fondovi sa značajnim udjelom. Novi NO su sastavili ova druga i treća skupina, s time da je i prije toga skupina dobavljača okupljena oko Dicentre pokušavala (i dalje pokušava) poboljšati svoj položaj kao dobavljači putem vlasništva u Pevec.

   Što se poslovanja tiče, 1. 6. je na Glavnoj skupština Uprava održala prezentaciju koja je uključila rezultate od 1.-4. mjeseca ove godine, te usporedne rezultate za prošlu godinu. U 2015. je Pevec ostvario dobit od 24 milijuna kuna. U prezentaciji su predstavili da su u prva 4 mjeseca 2016. ostvarili neto dobit od 4 milijuna kuna, u odnosu na 7 milijuna gubitka u istom razdoblju 2015. godine, tj. poboljšanje od 11 milijuna kuna, odnosno gotovo 50% prošlogodišnje dobiti. Treba napomenuti da će ove godine, za razliku od prethodnih, Pevec morat platiti i porez na dobit, ali je svejedno vidljiv značajan pomak u poslovanju.

   Malo detaljnije sam pisao na stranicama nedavno osnovane Udruge malih dioničara „Pevec“ d.d.

 5. Nije tema ali moram negdje napisati,kaze milanović kod cvetojevića u emisiji da ako se oni vrate na vlast vraća se i komunizam ili kako on to kaze ocuvanje socijalnog tkiva…bas me zanima kako će to izvesti ako dođu na vlast kad dođu stvari na naplatu slijedeće godine

 6. Vjerovali li ne 🙂 nisam upoznao cijeli Rabac, do prije neki dan.
  Zaintrigiralo me gdje će uložiti cca 500 milijuna kn, pa sam otišao u šetnju.
  Rabac je čudesan i fantastičan. Neopisivo.

  • Pa normalno da su nas Rumunji stigli i još mnoge će oni prestići. To je mogli biti jasno još prije 10 godina. Oni ipak imaju relativno discipliranu državnu potrošnju (umjerenu socijalu itd.), mali javni dug, niske poreze, štoviše flat tax umjerene veličine… time nisku nezapolenost. Takva država mora rasti, oni bez problema mogu godinama rasti po stopama i od 5-6 % pa nas koji uopće ne rastemo, ili rastemo po stopama koje bi bile neprimjerene i razvijenoj državi kao USA, naravno da je lako preteći. Vrijeme čini čuda. Bilo tko bilo koga može preteći ako dovoljno dugo raste po značajnim stopama.

 7. …”Valamar Riviera, najveća domaća turistička kompanija i AZ obvezni mirovinski fondovi, najveći domaći institucionalni investitor koji drži 9,45% vlasništva Imperijala Rab, zajedno će sudjelovati u procesu privatizacije Imperijala Rab. Potencijalno ulaganje u Imperijal Rab, tvrtku koja počiva na dugoj tradiciji i visokoj kvaliteti destinacije i turističkih usluga vide kao nastavak strategije investiranja u razvoj i podizanje kvalitete hrvatskog turizma. “

 8. http://www.cerp.hr/default.aspx?id=4445

  U postupku javnog prikupljanja ponuda za kupnju dionica društva Imperijal d.d pristigla je obvezujuća ponuda koju je dostavilo trgovačko društvo Valamar Riviera d.d. Poreč, koje je za kupnju 50,08% temeljnog kapitala Imperiala ponudilo cijenu u iznosu od 260.807.274,00 kuna odnosno 819,00 kuna po dionici. Ponuđena cijena predstavlja cca 898.017,72 kuna veći iznos od početne cijene koja je utvrđena u iznosu od 816,18 kuna po dionici, odnosno ukupno 259.909.256,28 kuna za dionice iz prodaje.
  Skrećemo pažnju i ujedno izražavamo zadovoljstvo da je ovom obvezujućom ponudom postignuta veća cijena u odnosu na prijašnja dva natječaja kada su dionice prodavane po cijeni od 782,35 po dionici, odnosno 249 mil kn za cjelokupni portfelj, međutim neuspješno budući da CERP nije zaprimio obvezujuću ponudu.

  …e sad ako HIMR- vrijedi 819 kn ….koliko vrijed npr ARNT i RIVP…..ovo bi moglo izazvati lijepe korekcije cijena u turističkom sektoru koji je podosta podcijenjen….HIMR na burzi bio oko 550 kn prije ponude…

  • 50% više od tržišne cijene! Istina da koliko onda neke druge perjanice vrijede 🙂 Ovo je odlična vijest iako me začudilo da i AZ ulazi zajedno sa Valamarom. Očito su mirovinci shvatili i sad će se tući za turistički kolač 😀

 9. Za koji dan su ponude za Maestrale, može li biti

  “Oba dva oba dva, oba su pala” 🙂

  Financiranje nikad jeftinije, profitabilnost raste…Dubrovnik.

  Imperijalu prodavatelj nije spustio cijenu, ali Maestralima jesu značajno, hm
  Ovo dizanje cijene iz natječaja HIMR sa 816 na 819, možda je
  uvertira za Dubrovnik.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.