LPLH

Što znamo o LPLH

Shvatio sam da sam na dosta mjesta sporadično pisao o LPLH. a s obzirom na današnju sjajnu vijest evo i nekog popisa stvari s ovog bloga na jednom mjestu … ako nešto nedostaje, molim javite.

1. Lošinjska plovidba gradi hotel i marinu

Riječ je o projektu koji predviđa gradnju hotela sa 250 kreveta i marinu za megajahte.

2. BISER JADRANA — REPORTAŽA S LOŠINJA Kako su velika strana ulaganja transformirala otok

3. Neki dan je u nekoj od novina izašao članak o ulaganju / proširenju Zračne luke Mali Lošinj, ne mogu naći, ima li tko link? Za sada imam ovo, Kako su velika strana ulaganja promijenila Lošinj:

NOVI CIKLUS
Okosnica novog ciklusa investicija je proširenje i uređenje aerodroma na Lošinju te gradnja golfa na Mataldi na predjelu Punta Križa – najavljuje Šolić. Objašnjava da je na oba projekta već obavljen najvažniji dio priprema, a to uključuje pribavljanje i izradu sve potrebne dokumentacije, kao i prolazak kroz procedure podrške svih razina vlasti, od lokalne preko županijske do državne.

Što se aerodroma tiče, on je uvršten na listu strateških projekata Vlade RH i ako sve bude išlo po planu, radovi bi mogli početi već do kraja ove godine, a realno je očekivati da sve bude završeno do sezone 20l8. Taj je “zalogaj” za Jadranku, koja će temeljem javno-privatnog partnerstva preuzeti investiciju, težak oko 35 milijuna eura. Sa sadašnjih 900 metara pista će biti produžena na više od 1800 metara i potpuno asfaltirana, što je uvjet da na Lošinj, uz dosadašnje Cessne i male mlažnjake, mogu slijetati veliki airbus avioni kao što je Boeing 747, do l80putnika.

Za nas dioničare LPLH je ovo važno kao razvoj destinacije, ali još više jer tu imamo veliki mrtvi kapital. Kako smo vlasnici najvećeg dijela Zračne luke, a u ovom ulaganju LPLH zasigurno nema interesa sudjelovati, možemo monetizirati udjel ili dobiti od države zamjenski neki lijepi komad za turističke svrhe.

4. Skupština prošle godine.

5. Lošinjski brodograditelji.

6. Točka 2 ovdje, popisan je velik dio važne imovine LPLH.

7. Prostorni planovi – Lošinj

8. Točka 7. ovdje. Pogledajte kako sam baš godinu dana prije nego su OMF-ovi uložili u ARNT napisao:

Ovdje treba uoočiti zaista brutalnu bilancu brodogradilišta s patetičnom vrijednošću zemljišta, skoro potpuno amortiziranom ostalom imovinom, te valjda oko 40 mil. kn novca, depozita i sličnog.

Kao što znate, ovo promatram kao niz raznih ‘godišta’ dospjeća, našim fond managerima je sada RIVP postao razvidan, za ARNT će im trebati još možda godinu dana, a za LPLH još koja godina

A evo kako izgleda i dioničarska struktura LPLH pri vrhu:

dionicari lplh

Kategorije:LPLH

32 replies »

 1. Po meni možda i destinacija sa najvećim potencijalom za razvoj, iako je Jadranka dosta toga dobroga odradila, no prostara ima još i te kako od strane LPLH-e. Zbog toga sam i kupio dionicu prije par godina kao neku vrstu dugoročnog depozita. Barem 10 godina da ne mislim na nju, ako se naravno nešto nepredviđeno ne desi.

 2. Može li Lplh sa svojim obnovljenim kampovima imati bitnije koristi od ove plodonosne berbe u turizmu ove godine?
  Znamo da je njena vrijednost zakopana u imovini za koju čekamo već poprilično vremena da se upogoni.
  Rusi ušli i rasturili a u Lplh se spremaju i planiraju već desetak godina.

  • PU Jadranke izjavio da prve putnike u obnovljenoj zračnoj luci očekuju 2018. Znači da rješenje udjela vlasništva Lošinjske ne može dugo čekati. Biti će svakako zanimljivo vidjeti rezultat tog dogovora.
   Za projekt marine, hotela i brodogradilišta važno je da su napokon riješena sva prostorno-planska i imovinsko-pravna pitanja i da sada kreću u potragu za partnerom u vođenju hotela i organizaciji posla. Nadam se da s obzirom na lokaciju i riješene administrativne probleme neće biti problema s pronalaženjem odgovarajućeg partnera pa da čekamo još jedno desetljeće na realizaciju 🙂

 3. Što se tiče gradnje hotela i marine:
  “kreću u potragu sa strateškim partnerom za realizaciju ulaganja koja se ugrubo procjenjuju na 70 milijuna eura”
  Što znači inače ta cijena? Je li u to uključena i cijena zemljišta npr. ili neke druge stvari koje se već posjeduju ili je to samo cijena izgradnje (građevinski radovi) i opremanja (soba i ostaloga)?

  • Pitanje je i kako će to biti izvedeno, Tržišna kapitalizacija tvrtke na burzi 18 miliona eura a investicija 70 miliona eura. Kakve su tu sve kombinacije moguće da se takvo što izvede?
   Koja banka bi to kreditirala? Koje uvjete bi postavio strateški partner koji bi to investirao i vodio posao? Možda bi bilo najjednostavnija kombinacija koju je Valamar izveo sa Hotelima Baška.

 4. http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/nakon-sto-su-ulozili-170-milijuna-eura-i-otvorili-prvi-losinjski-hotel-s-5-zvjezdica-jadranka-sada-najavljuje-do-250-milijuna-eura-novih-investicija-326979
  Jadranka ne posustaje, urediti će otok kao uskrsnu pisanicu.
  Što ekipa iz Lošinjske ne uđe napokon u posao s njima ako ne mogu naći nekog drugog, imaju kapital, znanje, iskustvo … pa valjda postoji neki prihvatljiv model za jedne i druge. Ponos, tipa svoji na svome, neće dati puno koristi.

  • Planira li tko na skupštinu?
   Ja sam se prijavio, ali ne znam još hoću li moći ići.

   Ako bi nas bilo više možda bi mogli zajedno i podjelili troškove.

 5. boca stojte doma,
  nije baš jednostavno do Lošinja na skupštinu da čujete kako intezivno rade na traženju partnera i investitora. Ionako će biti još mnogo intervjua po medijima o najavljenim investicijama prije nego se nešto realizira. Pa Dumanić bio na TV-u prije desetak godina a možete gore vidjeti, Sučić prije godinu i nešto u novinama, ista tema, tek nešto manje rastojanje … nema tu žurbe.
  Biti će skupština 🙂

 6. Ministar Marić ovom je prigodom najavio je da se planira velika investicija, odnosno projekt izgradnje ACI-jeve marine u Malom Lošinju, pri čemu će se aktivirati državna imovina koja je zapuštena 27 godina…Ovo je Marićeva izjava danas nakon sjednice Vlade. Ima li tko ideju kako ovo tumačiti? Da li to znači da je LPLH odustala od svoje marine, radi je skupa s ACI, ili Lošinj dobiva dvije marine?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.