Tržišta kapitala - turizam

Turizam: sve po očekivanjima (rekordna sezona)

Prije točno godinu danas sam objavio skoro svima tada nevjerojatne procjene Turizam: Ove godine oko 10%-12% veći rezultati, i moguće značajno veća dobit.

Članak je tjedan dana kasnije objavljen i u JL, a ovo su bile glavne prognoze iz njega koje su se skoro pa 100% ostvarile!

Ukupno dakle očekujem barem 7-8% više noćenja.

4. Što se tiče cijena, one će, ali uglavnom u službenom sektoru rasti iz više razloga, kako sam i naveo. Kako oni nisu cijeli turizam, recimo da na razini cijelog turizma možemo očekivati 3-5% veće prihode po noćenju.

Ukupno dolazimo do nekih 10-12% većih prihoda, iako mi se čini da sam gore u nekim varijablama bio konzervativan (možda možemo i više?).

5. Što se tiče hotelskih tvrtki, za većinu očekujem značajno povećanje profitabilnosti. One naime najbolje mogu reagirati na veću potražnju, zaustavljanjem bookinga ako je predobar (kao što smo čuli na skupštini Valamara za Resort Isabella), itd.

Kako bi dakle prihodi nekih hotelskih kuća možda mogli biti i 7-10% veći, kako je standaradna EBITDA recimo 28-35%, a kako je turizam biznis jako malog marginalnog troška, to bi se EBITDA lako moguće mogla povaćati za npr. 25% ili čak i 30%. Posebno bi lako značajno veći EBITDA mogle ostvariti kuće koje su značajno uložile u nove kapacitete ili njihovo unaprijeđenje, od onih koje pratim, to prvenstveno mislim na Jadranka, Valamar i Arenaturist (možda još neki?).

U međuvremenu, naša najveća turistička dionica Valamar (RIVP) se etablirala kao neprikosnoveni blue-chip (rekao bih glavni blue-chip Zagrebačke burze), cijena joj je porasla oko 20% (bez dividende, uz sada već uobičajenih oko 2,5% dividende) a veliki Arenaturist se senzacionalano pozicionirao kako vlasnički (prvi veliki brand kupio većinu, u ovom slučaju Park Plaza od Goldman Sachsovih fondova), tako razvojno, a i na tržištu kapitala (ušli mirovinci).

A evo i podataka za ovu godinu:

ulasci stranaca 2016-06-27

Kao što vidimo, predsezonu je teško pojačati. No, upravo počinje sezona, te očekujem:
– 0%-2% više noćenja
– 4%-5% veće prihode od turizma
– 10%-20% veću dobit većih (boljih) turističkih kompanija; u nekima zbog restrukturiranja (recimo Arenaturist) još veći rast.

Zadnja dva pokazatelja se baziraju na dvije činjenice:
– znatno bolji buking prije sezone je omogućio veću alokaciju u direktnu prodaju i kasniju prodaju uz veće cijene; cijene su vezane i uz povećanje kvaliteta, mnogi su jako ulagali
– veliku marginalnu dobit (mali marginalni trošak) turističkih biznisa našeg tipa.

Napomena: Turističke dionice su mi glavnina portfelja, i to najviše RIVP i ARNT, zaitm LPLH, ali imam i raznih drugih kao što je ‘alfabet’ nastao od SNHO, PRFC itd.

30 replies »

 1. Tu bi jos po meni trebalo uzeti u obzir mozda jos dvije stvari vezano za predsezonu. Prvo – Euro i drugo nase vece turisticke kuce mozda imaju bolju predsezonu, a privatni smjestaj losiju pa se to malo zamuti u ovom prikazu. Ali za taj drugi dio ce se trebati pricekati i neki izvjestaji. IMHO

  • Članak upravo i goovri da je sezona odlična, da nema smanjene potražnje, ali da se gosti sele u kvalitetnije vidove smještaja te da je ponuda apartmana povećana preko mjere i stoga im pada cijena i popunjenost.

 2. Svake godine u isto vrijeme (vikend za dan državnosti) sudjelujem u jednoj manifestaciji u Bluesun hotelu Elaphusa u Bolu.
  Ove godine je bila rekordna cijena sobe 1400Kn/noć , kava 18Kn ; iskreno rečeno mi je to malo previše ali francuzima s kojima je hotel bio prepun očito nije.

 3. U Istri su hoteli dobrano popunjeni. Apartmani baš i ne. Očito je taj plus sav išao u hotelski smještaj. To ćemo saznati za 3-4 tjedna. Po gornjem grafu početak 6.mjeseca je bio lošiji nego prošle godine, no za prvih 6.mjeseci će biti lijepi plus. Još malo pa nam dolazi srpanjska rupa 😀

 4. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-bruka-i-sramota-huligani-potjerali-ivana-rakitica-s-ugljana—442061.html

  Mostov ministar unutarnjih poslova Orepić je prije neki dan praktički otvoreno ohrabrivao huligane. Reagirao je jedino sindikat policije što je slabo medijski prenijeto http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Nacionalni-sindikat-policije-ogorcen-Orepicem-Evo-kako-se-osjecamo-s-ovakvim-covjekom-kao-ministrom

  Za ovo netko treba odgovarati. Mislim da bi ministar Orepić nakon ovoga morao podnijeti
  ostavku, jer je materijalna šteta ogromna,a nematerijalna i moralna nenadoknadiva.
  Radi o velikoj šteti za hrvatski turizam. Te razbojnike netko vrlo izdašno financira, a to bi
  trebao otkriti MUP i obavještajne službe, ali MOST je praktički zablokirao njihov rad zbog
  političkih interesa time što je ostavio stari kadar da metodama specijalnog rata rade protiv
  interesa RH. Možda da ispitaju Ranka Ostojića i njegovu grupu o svastici, neredima i Ugljanu.

  • Kako se voli napadati Most, samo zato jer govori o pravim izvorima problema. Čitajući komentare raznih osoba (pogotovo “desnice” koja me razočarala, a inače joj sam pripadam kada je bez “”) ispada da je Most kriv za SVE probleme u državi!

   Ne, Orepic je dobro detektirao koji je razlog tih nereda i iako ih treba svim silama spriječiti, treba bome rješavati i srž problema. Nitko nije do sada imao muda da ih niti počne rješavati, a ovaj ih jasno definira.

   Ne, nije vam Most kriv što je HDZ tako jadan ispao. Voljenog vođe vise nema. Nadam se da ce Most dobiti priliku da i dalje drama staru komunjarsku bandu koja nam drži državu i dalje u paklu socijalizma i da će “srediti” i crveni dio te iste bande.

   A usput i huligane, ali i mafiju kojoj huligani odgovaraju, iz nogometa!

   Pozdrav s Ugljana! 😦

   • Rješenje postoji: javit će Božo Petrov tko bi ovdje morao dati ostavku…
    Dakle može zatražiti ostavku ili Janice ili Bernardice ili Miše Kovača ili Mire Kovača.

    U svakom slučaju ključno je što će na ovo reći MOST i Božo Petrov.
    Zamjenika ministra u MUP-u nemamo, jer je MOST blokirao to imenovanje (bio je
    dogovor gdje je Mostov ministar da HDZ ima zamjenika i obratno), tako da je ostavka
    Orepića

   • Udri po MOST, Velebit voli udarat po MOSTU. MOST je kriv jer uvodi red a ovi zatrovani ideologijom se prave malo grbavi 🙂

 5. http://www.marca.com/futbol/barcelona/2016/07/02/5777809cca47414e7f8b4623.html

  Ne želim ulaziti u komentare tipa navoda “orepić dobro detektirao uzroke” jer je izgovor bez argumenta.umjesto da Orepić radi svoj posao on nemogućuje temeljem svojih ovlasti druge da rade svoj posao.Ali treba biti dobronamjeran i informiran da bi se ovo donekle moglo razumjeti.

  Pogledajte gore na linku što piše europski tisak. Događaj Hrvatskoj je nanio ogromnu štetu…
  Ali mi smo takvo društvo, koje prihvaća razne stvari ( neki dan je Mesić kod Stankovića normalno
  pričao kako je htio posredovati u izvozu kvarcnog pijeska iz Sjeverne Koreje preko Rusije, provjerite ako ne vjerujete i Stanković je bio stava kao da je to normalno za Ured bivšeg predsjednika demokratske zemlje EU i NATO-a, RH.

  Najmanje je ovdje stradao Rakitić, želim mu da uživa na zasluženom odmoru ima predivnu
  obitelj i predivnu suprugu.
  Pogledajte, kako su veseli i uživaju…uživanje za gledat. Iskopčajte jal minutu ili dvije.
  Nogometna reprezentacije je ovog časa simbol uspješnog i pozitivnog hrvatskog domoljublja
  Završio sam ovime, nadam se vrlo edukativno, na ovoj temi.

  • dok su na vlasti hdz i sdp, reformi nece bit jer kako kaze kolega golf2 njih pogadjaju najvise te rerforme, pa oni u svakom selu, opcini, zupaniji, gradu, raznim firmama imaju svoje kadrove koje moraju zaposliti, jer kako bi bilo da je recimo zena od nekog nizerazrednog politicara nezaposlena ili nedaj boze kcer ili sin .

   uvijek mi je super usporedba sa otokom visom, gdje imamo dva grada vis i komizu ukupnog stanovnistva cca 5000 ljudi a vladaju u jednom sdp a u drugom hdz, pa oni nece jos tisucu godina naprijed,,,,i zamislite sada da se ta dva grada spoje u jedan , nastale bi demonstracije na otoku i tko za sta jos,,,nemoguca misija,,,a umjesto da placaju politicare na otoku , mogli bi imat sigurno bolje skolstvo, doktora,prijevoz, javnu rasvjetu i kaj ja znam drugo jos,,,,

 6. Most nažalost nije uspio i ne može uspjeti. Zbog toga što je društvo toliko ideološki
  podijeljeno na ljevicu i desnicu i zbog toga što oni jednostavno nemaju nikakvih
  kadrovskih kapaciteta niti resursa. Most se ponio antidemokratski, jer sa 12 zastupnika
  od 150 nametnuo se kao odlučni faktor. Katastrofalni populizam, vrlo blizak Živom zidu
  u političkom smislu i to su dvije stranke koje najviše ugrožavaju demokratski poredak +
  osnovno svakodnevno funkcioniranje države, policije i slično. Most i Živi zid nisu doduše
  blizanci, ali jesu braća. Krajnji populizam.

  Jedino “velika” koalicija donosi stabilnu vlast i potencijalni razvoj. Sa svim problemima
  koji to nosi i bez obzira na ograničenja ili teška oboljenja HDZ-a i SDP-a.
  Ogromna većina birača glasa za te 2 stranke i jedino to može na demokratski način osigurati:
  1. borbu protiv korupcije
  2. vladavinu prava i
  3. privatizaciju svega što ne treba biti državno (znam da je to
  dijelom paradoksalno, ali jednostavno politički stvari tako stoje stvari).

  Upravo radi MOST-a ćemo ova tehnička Vlada neće biti na vlasti samo do jeseni nego
  puno duže. Nažalost. Dakle ili velika koalicija ili ćete imati kao glavne političke face Peru Ćorića, Nenada Stazića, Petrine, Sinčiće, Mate Kapoviće… i druge skupe uhljebe, a politički kaos će
  biti neopisiv.
  Naravno, za sve treba vremena.

 7. Poštovanje, može vaše današnje mišljenje o proficiju, vidim da već dugo niste trgovali s tom dionicom.S obzirom da je proficio većinom okrenut turizmu kakve rezultate očekujete ove godine.. već dugo nije bilo pozitivnog izvješća. Očekujete li da bi se napokon mogle pokrenuti neke planirane investicije kao npr. hotel rovinj?

  • Pa izvješće za 2015. je bilo pozitivno, 4 milijuna dobiti. U 2014. su imali otpis neamortiziranog dijela kuhinje i restorana u Pakoštanima, a bez tih izvanrednih rashoda bili bi, čini mi se, na nuli. Zapravo kad se pogledaju izvješća ispada da Pine beach Pakoštane naprave više dobiti nego što je ukupna dobit grupe. Plus na to, Angelo d’Oro radi ove godine cijelu sezonu (u 2015. je počeo raditi na kraju sezone) tako da bi, iako je to mali hotel, trebao više doprinijeti ukupnoj dobiti. Prekretnica za veći napredak bi trebala biti uplata dobivene presude jer će se značajno povećati likvidnost.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.