Uncategorized

Mirovinci i turisti

1. Vidimo i još jedno vrlo zanimljivo ulaganje mirovinaca u turističke dionice VALAMAR RIVIERA d.d. – Obavijest o dostavi obvezujuće ponude za kupnju dionica IMPERIAL d.d.

Tako da će AZ mirovinski sada biti prisutan u Top 10 Ilirije, Arenaturista te Imperiala malo jače nego do sada. Lijepo je vidjeti da su se mirovinci osvijestili, iako je zaista nevjerojatno da recimo baš ovaj fond ima u turističke dionice uloženo manje od 1% imovine, to je krasna rentna imovina, moglo ih se jako puno kupiti, cijena im je rasla 380% u zadnje 4,5 godine od kad se računa CROBEXturist

crobex turist 04-07-2016

a možemo lako zamisliti što bi bilo s hrvatskim ‘junk’ obveznicama da turizam ‘rikne’. S time da tog istog ‘junka’ imaju preko 70%. A po mom sudu, kako sam već više puta objašnjavao, hrvatske turističke dionice su daleko manje rizične od hrvatskih obveznica i štednje u hrvatskim bankama.

2. Pogledajmo valuacije, koje su vrlo, vrlo zanimljive. Prema cijeni koju će Valamar i AZ platiti za Imerial, njegov EV/EBITDA će biti debelo preko 13 (ne da mi se sad računati, probajte sami).

Istovremeno, naša dva turistička bluechipa Valamar i Arenaturist se trguju po 9,65 i 11,06. S obzirom na ovu puno veću cijenu koju je AZ platio za HIMR, očekujem i dalje vrlo zanimljivo trgovanje dionicama RIVP i drugima (mirovinci ionako već kupuju RIVP, što je javni podatak).

Napomena: Jasno, imam dionice RIVP, ARNT, LPLH, SNHO-alfabet, PRFC i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica, kao i obično. Također mogu imati razne motive da neku dionicu prodam ili kupim (osjećam se euforično, depresivno ili blentavo, treba mi za neku drugu investiciju …) tako da nemojte nikako svoje eventualne investicijske odluke donositi na osnovu mog pisanja ili transakcija.

Kategorije:Uncategorized

41 replies »

 1. Ovdje je jedino jako skupo dati novac na upravljanje mirovinskim fondovima.
  Što čekaju mirovinski fondovi tzv. kategorije A.

  Zaboravimo SFRJ razmišljanja. Rab je fantastičan.
  Konkurencija diže cijenu, Valamar nije htio ovo propustiti pa poslije očajavati poput jazavca.
  Očekivali su još neku ponudu čini se.
  Možda su se bavili i brojkama 🙂 Moja podrška jer prihvaćaju veliki izazov i uspjet će.

  Victoria je divljački štopala cijenu ovdje i štopat će i dalje divljački vjerojatno.

  Valamar će stvoriti dodanu vrijednost za dioničare, kao i do sada.

  Kada kupujete praktički cijeli otok i to Rab, ne može više jeftino.
  Imperijali sa visokim udjelima kampova…kada dođu m.kućice, glamping, biti će vrhunski.
  Moram priznati da mi je HIMR druga pozicija u portfelju. Rab je i nautički strašno jak, a
  to su gosti koji imaju jako puno novaca. Očekujem dodatnu vrijednost za dioničare RIVP-a.

  Cijenu RIVP-a biti će zanimljivo pratiti. Ne znam što je sa tzv. spajanjem burzi, nije
  valjda most i to zablokirao 🙂

  Za koji dan idu ponude za državne Maestrale..i to će tek biti pripetavanje.

 2. Nije jeftino ali kada će ako neće sada. Ima se i može se a ovakvih prilika sve ja manje. Podići ća Rab na puno veći nivo to je sigurno.
  P,S
  Za taj novac se mogao prije nekolko godina kupiti sam Valamar ali vrag odno prišu.

  • Kakav tromjesečni prosjek, ide po 819, mislim da je vrijeme da se i CERP ovdje izjasni, Hanfa, tko god već. Treba više transparentnosti.

 3. Jasno je da su kupili 50,08% po 819 kuna ali pita čovjek da li će za preostale dionice ponuditi 819 kuna ili mogu komotno ponuditi i tromjesečni prosjek dionice. Viđeno na Arenaturistu.
  Sjeća li se Nenad ili netko kako je valamar to odradio sa Baškom ?

 4. Bio sam kratko na Rabu prije mjesec dana (a na dulje u nekoliko navrata prije 3-5 godina). Iz razgovora s lokalcima tada (a i prije mjesec dana “na cesti”), udjel stranih turista na otoku je oko 94%, a cijene (tzv. vanpansionske potrošnje) su barem 15-20% veće nego na Pagu ili Krku. Mikro-klima Raba i sadržaji na otoku su doista za svakoga. Hoteli u Suhoj Punti vape za obnovom i podizanjem kategorije (posebno Eva). A koliko vidim HBOR još uvijek ima linije kreditiranja turizma (na otocima!) s po 2% kamate na 17 godina s 4 godine počeka 🙂 HIMR je po potencijalu doista pravi turistički biser i kad vidim Isabella Resort, a i Babin Kuk (prekjučer sam bio tamo), prilično sam siguran da Valamar management to može vrlo kvalitetno odraditi. Sad samo strpljenja da se posao zaključi i planovi krenu realizirati!

  • A s druge strane je Rab puno jeftinji nego Istra. Valamar tu može napraviti čuda. Ta se destinacija može podignuti za jednu cijelu zvijezdicu barem, jer prirodno je ovo izuzetna atraktivno područje, samo sad treba uložiti u turističku infrastukturu i to je uz Istru i Dubrovnik treća vrhunska nam lokacija.

  • http://www.jadran-crikvenica.hr/

   Proficio i preostala dva fonda pregovaraju s državom o obeštećenju a vrijednost Jadrana je predmet pregovora. Zec je još neko vrijeme u šumi ali zgodna prezentacija imovine.
   Nadam se samo da neće biti daj što daš pa makar i potrajalo.

   • Što se to točno vezano uz PRFC-R-A dogodilo na vrhovnom sudu, ne mogu nigdje pronači neki smisleni link na presudu. Ima li netko možda kakvih konkretnijih informacija?

    • hvala na linku,

     ovo je stvarno urnebes. Nisam pravni stručnjak, ali da zadnja instanca ovako iz temelja ruši drugostupanjsku presudu u korist države nameće pitanja objektivnosti, ili ako je Vrhoni sud u pravu, onda pitanje diletantizma i nestručnosti nižih sudskih instanci.
     U svakom slučaju upravo ovakve stvari, tj. sudstvo su čavli na lijes rizika i nesigurnosti u RH, sve ostalo je pitanje nižeg ranga.
     Ovo bi trebalo pokazati svakome tko se zapita zašto je premija rizika, a posljedično i kamata u RH takva kakva je.

  • Vrhovni sud poništio odluke prethodnih sudova…odnosno presudio u korist RH…toliko o objektivnosti sudova…Zanimljivo je kako mediji ne pričaju još o tome..nikakav komentar još nisam pročitao

 5. Hoteli Maestral d.d. – Produžen rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva
  http://www.zse.hr/default.aspx?id=70473

  Ovo se sad već zove pohlepa i igra ispod stola. Baš me zanima postoji li s obzirom na promjenu propozicija natječaja, mogućnost povlaćenja obvezujuće ponude jer ja bih napravio upravo to – povukao ponudu i pričekao da oni dođu k meni ali onda po malo nižoj cijeni…

 6. Po likvidnosti dalo bi se naslutiti na su OMF-ovi prepoznali i Arnt. Eto i to smo doživjeli:-) Još je ostao jadan turist na jednom lijepom otočiću koji malo kasni za razvojem, ali zato ima nevjerojatan potencijal. Siguran sam da će i njega za par godina počet kupovati. Bravo za Valamar. Treba biti ponosan danas biti dioničar te kompanije.

 7. Konacno odlicna vijest iz CERPa! Rabljani ce vecerasnjim vatrometom zatvoriti Fjeru ali tako ujedno i proslaviti dolazak Valamara u svoje redove.
  No, hoce li ovo, zajedno sa fantasticnim polugodisnjim rezultatima i gotovo izvjesnim jos boljim Q3 izvjescem, konacno pokrenuti mirovince da se ukrcaju u zadnji vagon Valamar vlaka koji sve vise ubrzava? Ili sada zaista mozemo opravdano sumnjati u svojevrsnu zavjeru? Ne znam, meni se kao clanu omf-a ne svidja da se tendenciozno stalno zaobilazi najprosperitetniji sektor RH gospodarstva.

  http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/drzava-prodala-udjele-u-imperialu-i-suncanom-hvaru-vrijedne-400-milijuna-kuna/4562684/

  • Kako znate da mitominci već ne kupuju? Knjiga dionica je javna stvar pa pogledajte … ali u svakom slučaju sad se ne mogu tek tako kupitu veće količine nego treba ganjati cijenu, što ćeš. Ili ne kupitu ništa, pa ostati diletant, ili kupiti samo malo pa ostati ‘pokakan’ …

   • Jedan kao nijedan. A i to im je samo 0,25% imovine. A nažalost nije moj 🙂 A ako gospodin Bilbija ili Vi nastavite kratiti, uskoro će se vidjeti i koji. Druga tri se još prave pametni.

   • Ima i treća opcija 🙂
    Udarit po asku svom silinom, i dići cijenu. Prije ili kasnije cijena će i bez njih doći dotle.
    To bi bila manja greška nego ingre i sl. Za malo se toga može tvrditi da je sigurno na tržištu kapitala, ali jedno jest – cijena po kojoj su to kupovali ne može se ponoviti.

   • oprostite ako sam možda dosadna s napadima u svezi načina zadavanja naloga MM-ova koji mi liče na manipuliranje cijenom, ali kada se pogledaju definicije manipuliranja tržištem u članku 466 Zakona o tržištu kapitala, onda oni možda ipak imaju smisla ili?

 8. Ovako razmišlja šef mirovinskog fonda Novoselec, hvaleći SDP (Milanović mu je kum). http://www.jutarnji.hr/izbori2016/izborne-vijesti-2016/mrsic-place-ne-smiju-biti-zrtve-coric-sdp-ne-zna-kako-do-rasta-gospodarstva/4564064

  Ipak, u posljednjih 15 godina, koliko mirovinski fondovi ulažu u hrvatske državne obveznice, činjenica je da su one nosile visoke prinose pa se takvo ulaganje pokazalo superiornim. Moram ipak reći da ulaganje u obveznice nije političko, ono je vrlo ekonomsko. Moglo bi se reći, a s obzirom na rejting koji država ima, da je ulaganje u državne obveznice prilično rizična opcija. No, stvari treba promatrati u okviru činjenice da se radi o domaćim obveznicama koje su za nas, iz naše perspektive gledano, sigurne.Nažalost, došli smo do točke da nema dovoljno atraktivnih ulaganja u Hrvatskoj, osim u državne obveznice.

  P.S.
  Što reći za ovog tipa Novoselca. Da li je pametno njemu dati novac za mirovinu.
  Obraniti se od ovakvih štetočina može se kupnjom kvalitetnih dionica npr. HR turističkih, koje
  imaju veliko pokriće i u nekretninama koje Hrvati obožavaju ako je nekome to važno i vlastitim investiranjem. Još bih dodao i biranjem na izborima (on jako hvali SDP).

  • Naravno da hvali SDP kad mu je Zoki kum, a izloženost hrvatskim obveznicama ne radikalno eskalirala do nevjerojatnih 75% upravo za vrijeme prethodne Vlade i time je ona direktno spašena (mogla nastaviti kupovati biračko tijelo u javnom sektoru i ne provoditi reforme).

   Stručno gledajući, liči na kockara koji je 7 puta igrao na crveno i sve dobio pa tvrdi da ne bio u pravu. Čovjek ili besramno laže ili elementarno ne razumije koncept rizika (koji se ocjenjuje a priori a ne po učinku). Zamislite da pojedete 10 sladoleda, gdje je 7 od 100 smrtno otrovano i preživite; poslije tvrdite da ste pametni jer eto niste umrli 🙂 🙂

  • OK, hvala na odgovoru, obzirom da visoko cijenim Vaše mišljenje, probati ću naći pozitivni pogled na ovakvo kretanje cijene (iako ne mogu obećati). A veselit ću se (iako ih nemam) npr. Areni koja je u mjesec dana porasla 30%, HUPZ, Maistri, LPLH …

 9. mozda bi trebalo rezimirati sve turiste po financijskim pokazateljima kad budemo imali sve izvjestaje jos nam fali Arnt

 10. …”Nažalost, došli smo do točke da nema dovoljno atraktivnih ulaganja u Hrvatskoj, osim u državne obveznice.”… mislim bez uvrede ali čovjek je ili glp ili mu noge smrde. Ovakve izjave u 2016. i sa tim mantrama o državnim obveznicama ne da ne drže vodu, nego vrijeđaju zdravi razum. Rekao sam da će biti ugodne slatke muke isčekivanja rezultata 4Q, vezano za turiste i osobno moj portfelj na koji sam ponosan. Čestitke svim djeltnicima u branši kao i malim dioničarima.

 11. A dodatna je žalost što je ERSTE PLAVI OMF KATEGORIJE B prodao u zadnja dva tjedna 35000 komada rivp-a. Tragikomedija.

 12. Može li netko prokomentirati (i možda dati savjet) vezano za pretvaranje 10000 dionica u jednu od strane proficio fonda? Hvala!

 13. Možete li to pojasnit?. Je li cilj istiskivanje malih koji nemaju novaca da im se jeftino uzme ili je cilj skupljanje gotovine jer većina treba puno dodati? Uz to su i delistirani s burze, ne znam da li se i na koji način vraćaju i što s dionicama poslije. Svakako neobična odluka, jako ružno da je to zakonito. Molim ako netko zna više da podjeli, vjerujem da to više ljudi zanima.

 14. Vjerojatno istiskivanje malih. Po zakonu da, moralno je upitno. Ako ste dioničar, trebali ste dobiti sve obavjesti sa mogućnostima dokupa i ugovore na potpis. Osobno sam izgubio na njima 50%. Želim puno uspjeha društvu i većinskim vlasnicima uz poruku: sve se vraća sve se plaća. Kad tad.

 15. Naše znanje i razumjevanje napreduje samo zato što se netko protivi večinskom mišljenju.Kada mišljenje postane većinsko, ono više nije najbolje: netko je već napredovao iznad točke koju je dosegla većina.

 16. Može komentar ili mišljenje vezano uz situaciju oko LRH (potecijalni kupci) odnosno što mogu i dobivaju li time bilo što mali dioničari delistanih firmi (grčka abeceda) koje navodno drže 53%?

 17. Nadao sam se da će i Nenad napisati nešto o proficiu jer je jedan od većih dioničara. Molio bih da bilo tko upućen podjeli s nama. I delistiranje pogađa trgovanje. Kome je to u interesu?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.