Srpanjska rupa

Srpanjska rupa i razvoj hrvatskog turizma

1. Srpanjska rupa se ove godine razvija sjajno. Pogledajmo nove podatke MUP: sva četiri zadnja velika vikenda su po ulascima stranaca bolja od prošle:

srpanjska rupa 2016-07-11

2. A prije godinu dana sam pisao ovako (ovdje i u Jutarnjem):

Ova, čini se, izvanredna sezona bit će bitna i za budući razvoj i poziciju hrvatskog turizma. Veća dobit omogućit će hotelijerima razvoj, ali još više, ohrabriti ga na njega. Političari na visokim razinama će shvatiti koliki je zaista potencijal turizma u saniranju bilance te će dati sve od sebe da slome lokalne otpore i omoguće stvarno velike invseticije – uočimo da značajno manja i manje atraktivna Crna gora ima nekoliko investicija za nas nezamislive veličine, a to je sve moguće i u Hrvatskoj.

Ukupno, bez sumnje, ova srednjoročno jaka pozicija dovodit će i do dugoročne snage, a to je često spominjana ‘floridizacija Jadrana’. Prvenstveno u izgradnji većih resorta – vrijednosti nekoliko stotina milijuna eura na više, naselja kuća i apartmana za odmor, ali životnih, u smislu tzv. održivog življenja (‘sustainable living’), te zdravstvenog turizma. Pogledate li financijske podatke nekih naših tvrtki, pimjerice riječkog Ridentala, koje su već zakoračile u tom smjeru, bit će vam sve jasno.

To se i se dogodilo. Primjerice, prekjučerašnji članak u JL: PROJEKTI TEŠKI 300 MILIJUNA EURA Sljedeće godine otvorit će se pedeset novih hotela i resorta.

A što se tiče kuća za odmor, pogledajte ovo: Olive Bay Hvar. Evo kako je to zamišljeno:

Olive Bay

i što je puno zanimljivije, iako mi se čini da gradnja još nije stvarno započela, skoro sve je već prodano ili rezervirano! (klik za veće)

olive_bay_hvar_all_zones-28-06-2016

3. Dalje, napisao sam:

U svemu će se dogoditi i transformacija hrvatskih turističkih kuća. Hrvatskim turizmom još vladaju tranzicijski investitori koji, po mom sudu, nisu prirodni vlasnici. Skoro da i nema velikih brandova, a čak i Dubrovnik je ‘destinacija od 5* za goste od 3*’ u što se lako možete uvjeriti kad pogledate koliko dućana svjetskog glasa ima na samom Stradunu. Stoga očekujem nastavak velikih transakcija u hrvatskom turizmu.

U vezi toga vidjeli smo neke transakcije, od kojih je najistaknutije preuzimanje Arenaturista od strane Park Plaze, a zadnja su Hoteli Imperial (još formalno nezavršeno) i pokušaj u Sunčanom Hvaru. U oba ova zadnja slučaja radi se državi kao neprirodnom tranzicijskom vlasniku.

Kod Sunčanog Hvara pak vidimo vrlo neuobičajenu stvar, a to je povećavanje cijene dok javna ponuda traje!

4. Dalje, bio sam napisao:

Međutim, i takve kakve jesu, te kuće posluju odlično. Sam već duže vrijeme to objašnjavam investicijskoj javnosti koja to polako i prepoznaje. Primjerice, dionica naša najveće turističke tvrkte, Valamara (gledana kroz njenu tada glavnu dionicu KORF) je u 5 godina porasla preko 1000% (11-12 puta), a dividenda, za koju uprava tvrdi da je održiva, iznosi 2,5% na sadašnju cijenu… Indeks CROBEX turist je zadnjih godina valjda jedan od indeksa s najboljom izvedbom na svijetu.

A od tada cijena dionice Valamara, s uključenom dividendom, porasla je oko 20%.

5. I za kraj, ne mogu ne podsjetiti na ovaj članak od prije 4,5 godine: Za Jutarnji piše Nenad Bakić: Ne kupujte stanove! Sada je vrijeme za pametno ulaganje u dionice.

A kao što ste vidjeli, ne samo da je dionica Valamara, koju sam jedinu spomeuo u tom članku u međuvremenu porasla nekoliko stotina posto, nego vidite i jučerašnju vijest: The new all-time high for stocks is the ‘mother of all buy signals’.

Podsjećam, kad sam to objavio, s obzirom tada jako prevladavajuću mizanstropsku klimu u društvu i nažalost neznalački pristup (ili nešto drugo?) u profesionalnoj investicijskoj zajednici) bilo je nevjerojatno da netko argumentura za dionice (a protiv nekretnina, u Hrvatskoj!!). A mirovinski fondovi su BAŠ TADA počeli jako smanjivati ulaganja u hrvatske dionice (praktički totalno promašili turistički sektor, kojih su se dionica zaista mogli tada nakupovati po iz sadašnje perspektive zaista smiješnim cijenama), te povećavati ulaganja u državne obveznice RH. Tako da su prinos ostvarili uglavnom na tim obveznicama (uz ogroman rizik, podsjetimo: radi se o obveznicama sa statusom ‘smeća’), a to su u konačnici platili hrvatstki građani (jer izdanje uz diskont, i kamatu preko države plaćaju građani).

Jasno, na koncu ovo je sve dobro za nas male ulagače, jer će s vremenom domaći i strani institucionalni ulagači otkupiti od nas dionice uz premiju, ali žalosno je to da je hrvatski turizam ipak mogao ostati puno većim dijelom u rukama hrvatskim građana.

A zašto je turizam uz to što je upsjeh i naša pokora, a mogao je biti samo uspjeh, pogledajte ovdje: Za mali broj direktnih stranih ulaganja kriva je država (dio o nizozmeskoj bolesti i što je država mogla napraviti da to spriječi).

Napomena: Kao što znate, ‘srećom’ imam hrvatske turističke dionice, a posebno Valamar i Arenaturist, i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

10 replies »

 1. Iznose se mišljenja da su hrvatske turističke dionice preskupe
  Zar nije prodaja HIMR demanti takvim izračunima. Ili je možda
  HR turizam pred stečajem ili zatvaranjem, pa o profitabilnom poslovanju
  ne možemo razmišljati. Najveća turistička kompanija u HR ima
  doista kvalitetan odnos prema malim dioničarima i redovne rastuće dividende.
  Ipak mirovinci ciljaju turizam danas i prava je šteta za nas II. st. čl. da nisu
  puno prije.
  Da li bi bilo prirodno (finacijski opravdano mislim) da dublje zagrebu u RIVP.?

  Jasno je da će sezona biti rekordna (ulasci, meteo itd) pričam dugoročno

  • Mislim da ti koji pričaju o ‘preskupom’ naprosto govore o ‘žaljenju’ da ih nisu do sada kupili i opravdavaju si zašto su ‘racionalni’ da i sada ne kupuju, a isto taok vjerujem da će ispasti najveće budale kad ih budu kupovali po daleko većim cijenama. No, tada će pričati da su ‘donijeli racionalnu odluku jer je SADA sve jasno a prije nije bilo’, a mi ćemo im se smijati (i možda izrugivati, ako budu institucionalci).

   • Mislim da ti koji tako pricaju nisu isli dalje od svojeg grada i neznaju o cemu gospodin bakic prica. Evo sad sam vec neka dva i pol mjeseca u Lisabonu(Radno).
    Smjesten sam u hoteli koji je odaljen od ove plaze :
    https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g189158-d246508-Reviews-Costa_de_Caparica-Lisbon_Lisbon_District_Central_Portugal.html
    nekih 8km. Cijena? 125eura(u sezoni jos i vise) i znate sta je najveca fora u svemu ovome, da je kompletno pun vec dva mjeseca. Dolaze indijci, kinezi itd i generalno njih ne zanimaju bazeni, more.
    Kvaliteta hotela sama po sebi i nije nesto, sve se mora platiti unaprijed iako imamo korporativni racun itd.
    A sad vi meni recite vrijedi li ovaj hotel kao ovi na Rabu? Pogledajte kolike su sad cijene (80eura)
    Po meni poanta svega je da neko dofura te turiste van sezone, TUI ili netko treci.
    Potencijal hrvatskog turizma je ogroman i turisticke dionice su jos uvjek jeftine

 2. Iz Valamara su već govorili javno o tome da razmišljaju o prodaji kuća za odmor, to je vjerojatno na tragu ovom što ste pisali. Možda bi tu bila uključena prodaja dijela apartmana?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.