RIVP

Valamar rezultati

(Molim dudeke iz fondova da ovo ne čitaju, može biti šokantno)

Valamar je prije par sati objavio rezultate za Q2 i totalno su me iznenadili (možda i ne bi da sam računao, ali nisam, jer mi je sve odavno jasno). Ovo bih nazvao brutalnim rezultatima. Nema se tu što sad piskarati, sve je jasno iz dokumenta, pa prenesimo samo nekoliko zgodnijih izvadaka:

rivp rezultati

rivp rezultati 2

te malo o budućnosti:

rivp rezultati 3

A ovo je tek drugi kvartal. Iskreno, jako me zanima kako će izgledati treći!

U međuvremenu, cijena je preskočila 26 kuna. Kao što znate, sretni sam dioničar Valamara. Stalno malo prodajem kako bih zadržao poziciju u nekim granicama, ali ovo je teško obuzdati, raste kao magični grah …

Sad će mnogi razočarani fond managerčić (ali pitanje je da li je kupovao za sebe, iako nije za fond?) gledati što će dalje biti, a meni je nekako najviše žao analitičara u fondovima (ima među njima pametnih dečki i cura), koji su ovo sve i vidjeli ali kad su rekli ‘šefe, šefe … ‘, on je samo kazao ‘ma to je neinvestabilno’, ili ‘ma sad je preskupo’ …

Sad nam preostaje vidjeti da li su rezultati Valamara indikativni i za ostale veće turističke tvrtke koje su zadnjih godina jako ulagale … a to ćemo saznati za koji dan. Kao što znate, mene ponajviše zanima Arenaturist kojem sam dioničar.

Ovdje bih ujedno podsjetio na histeriziranje prije dvije godine kad su mediji izmislili ‘srpanjsku rupu’, a ja sam jedini govorio da je nema, te da je hrvatski turizam došao na skroz novu orbitu. Pogledajmo jesam li bio u pravu (2014.):

Turisti: srpanjska rupa ne postoji
Prodaja Imperijala; još sutra i gotova je ‘srpanjska rupa’
Turizam rekordno: Tko se još sjeća izmišljene ‘srpanjske rupe’

124 replies »

 1. Zanimljiv je odnos izmedju stope rasta broja nocenja (+13%) i rasta prilagođene EBITDA (+130%).. ispada da za svaki postotak povecanja broja nocenja, ebitda raste 10%.. neznam jel to održivo, ali ako jest… onda nije lose 🙂

 2. Iskrene čestitke svim dioničarima i zaposlenicima Valamara i onima koji će to tek postati.
  Ako jedna riječ bi bila za komentar FI, onda je to: Neopisivo !

 3. Ja samo jos jednom mogu reci: ”moj naklon” :)….a talentima :”sorry, zakasnili ste 5 godina jer je sve ovo ustvari spekulantsko nabadanje” 🙂

 4. Predivni rezultati. A ja ništa tu ne prodajem, nemam još razloga za to 🙂 Naime, kako je moj portfelj minijaturan i raste novim uplatama meni dovoljno da nešto ne dokupljujem ako želim smanjiti izloženost.

  Ali postoje i neki sasvim suprotno, gigantski portfelji, a koji također rastu novim uplatama. Zanima me što će oni, kako će oni napraviti prikladnu izloženost domaćim blue chipovima 🙂

  • Odakle vam to? Jel sa mojedionice.com tamo di je na naslovnoj stranici “sažetak” izvješća? To znaci da je kumulativni gubitak smanjen 99%, prošle godine je bio gubitak u prvih 6 mjeseci 108 milijuna kuna, a ove godine je gubitak za prvih 6 mjeseci manje od milijun.

 5. Rezultati su zaista dobri, ali nisu usporedivi sa prošlogodišnjim polugodišnjim razdobljem, pa zbog toga ne valja biti euforičan!

 6. I kako im sad nije neugodno..sad mogu kupovati po 27-27,30 a po 19-20 a da ne govorimo i prije, po 25-45-50-70 nisu (dok je jos bio KORF)…stvarno sprdnja ….a kad se samo sjetim kolike naknade uzimaju…cccc

 7. Nenade , hvala na informaciji , impresivni rezultati za radit EBITDA i prihoda u 1H , nadam se da RIVP-R-A ima i dalje potencijal rasta u 2016 i 2017 (nakon invest.ciklusa)

 8. Evo ako nekoga zanima dok ne izađe zapisnik sa skupštine Proficia …
  Skupštinu vodio g. Markoč, bilo prisutno 4-5 malih dioničara.
  Nisam bio na ranijim skupštinama ali sam čuo i čitao da je znalo biti napeto.
  Sada prilično ugodni razgovori, desetak minuta prezentacije poslovanja i događanja u 2015. te 40ak minuta za pitanja i odgovore gdje su predsjednik Uprave g. Suseman i g. Markoč čini mi se prilično dobronamjerno i opširno odgovarali. Tko zna, možda nismo postavljali prava pitanja 🙂
  Što se tiče pravomoćne presude za sada ništa novo po pitanju isplate, Uprava svakodnevno radi na tome a država i institucije znamo kako rade. Kamata ide i dalje.
  Hotel Rovinj u vlasništvu 54% nije u funkciji, u roku godine dana očekuje se građevinska dozvola.
  Ima otprilike 15 apartmana i 25 soba veličine 50m2.
  Rješavati će se svih nekretnina izvan Rovinja i Pakoštana
  Ulaganja u Mađarskoj su po izjavi g, Susmana bila u visini 12 miliona kn, ići će se na izlazak iz tog posla, s 50 palo na 2 zaposlena a planira se u 2016 i 0 zaposlenih tj. prodaja a što bi se moglo iz toga izvući spada u špekulaciju pa po riječima g. Markoča nebi izlazili u javnost.
  Evo to je ugrubo što mi sada pada na pamet.

   • proficio.hr..stigao i zapisnik…destinacije Rovinj i Pakoštane napreduju..ulaganja u dizanje kvalitete generirati će budući prihod..ostale nekretnine van ta dva područja prodavati će se po zadovoljavajućoj ponudi. Volio bi da su bili malo precizniji oko uvjeta prodaje te kuće u središnjoj Istri, kao i oko ulaganja u Mađarskoj i Americi. Nije mi jasno da li je to ulaganje od 100 tisuća dolara u PS jedino investiranje u Americi, kao što sam i vidio na netu da su preko svoje firme Eolus.kft ipak naručili turbine za novu vjetroelektranu, premda bi ipak volio da se uz dobru cijenu riješe tih vjetroparkova…Novi generator rasta će naravno biti rješavanje situacije oko isplate 200 miliona kn na račun dobivene tužbe, što će dodatno osnažiti firmu u pozicioniranju na tržištu. Neznam zašto ih toliko odugovlače po pitanju hotela Rovinj…čekaju građevinsku već par godina…sve u svemu ide to na bolje…

  • da li je bilo govora o firmi EIG.kft..odnosno na sto se odnosi njegova imovina od 50 miliona kuna…i je li bilo govora o stvaranju difuznog hotela u Rovinju?

   • Nakon što su uložili 12 milijuna kuna, pridružili su se i drugi strani investitori s oko 50 milijuna dolara pa je i vrijednost njihovog ulaganja porasla. Osim toga, sva strana venture ulaganja idu preko mađarske tvrtke, pri čemu su istaknuli svoje prvo venture ulaganje u SAD-u od 100 tis. dolara u tvrtku Predictive Science.

    • oni su preko vin vin d.o.o. ulozili 12 miliona u vjetroparkove..a imovina di imaju 100 postotno vlasnistvo u EIG.kft se vodi na oko 60 miliona…da li se to odmosi na neka druga venture ulaganja u Madarskoj?

 9. Po portalima gotovo sve županije ostvarile bolje rezultate od srpnja prošle godine. Zagreb je pak rasturio. Kolovoz i rujan će isto biti sjajni pa eto što reći. Čekamo izvješća 30.09. pjevajući 🙂

  • Zamislite tek brojke kada Valamar bude radio punim kapacitetima nakon investiranja u Rabac,
   još ima prilično kapaciteta sa 2,3*, pa Rab..+ TUI sa dobro platežnih tržišta.Bilo bi bolje
   izračunati, nego zamišljati 🙂

   Za Maestrale u Dubrovniku svakako očekujem ponudu, za nekoliko dana, a da li će kupiti to je drugi par rukava.
   Kompliciranije je nego Baška i HIMR, izazov po mjeri za Valamar. Dugoročno sjajno i da cijeli
   Valamar ide u prodaju jednog dana, premija na jak Dubrovnik bi bila ogromna.
   Dubrovnik je doista jedinstvena svjetska destinacija.

 10. Koje brojke za RIVP!
  Stvarno preljepa priča u ova sumorna vremena u kojima se političari dobacuju destrukcijom,dok narodu bacaju kosti i kore od krompira. RIVP sjaji pa još sa planom do 2020. Svaka čast.
  Zahvaljujem gosp.Bakiću što je svojom upornošću pisanja ovog bloga i nama laicima omogućio da steknemo neka osnovna znanja i odvažimo se tu parkirati kunice za “stare dane”. Nadam se “malom Norveškom fondj” u mirovini za 7-8 godina ako ne bude većih potresa.

 11. http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/ u Dnevniku večeras od 34:00 najava da će Valamarov novi
  family resort u Rapcu biti popunjen putem TUI-a AVIO programom najviše iz Skandinavije i Britanije, naročito Norveške. Klimatski, financijski i poduzetnički fantastične najave za 2017.
  a nismo još ni zaključili najbolju sezonu do sada 2016.
  Imam dionice Valamara, za razliku od moga dobrovoljnog mirovinskog fonda i obveznog A fonda
  koji još uvijek nemaju niti jednu, pa srećom moram sam razmišljati o tome.

  • Kako znate da nema, pogledajte knjigu dionica … možda su baš počeli kupovati pa cijena porasla a oni neznalački odustali pa ostali spuštenih gaća, ni vrit ni mimo, pogledajte.

   • Tražio sam baš moji nemaju (skr.sumnjam), ali ima jedan fond kategorije A blizu 20% u HR turizam što me vrlo ugodno iznenadilo.Htio sam se se prebaciti, ali to možete samo u onim godinama života kada je broj vaših godina djeljiv sa tri + samo tijekom kalendarskog mjeseca u kojem ste rođeni. Tako da moram čekati i ako nastave ovako šlampavo, mjenjam ih 100%, jer imam desetljeća do mirovine. Mirovinski fond bez RIVP-a 2016. lako što zvuči jadno, nego je štetno.

    http://www.rmf.hr/UserDocsImages/Objave/Strukture%20ulaganja_ROMF_2016/ROMF_A_pozicije_30062016.doc.pdf Ovi mi imaju uloženo 0,82 % u HR turizam preko HUPZ, zaradili su mi u 2016. godini 1,27 %, a dobrovoljni iste firme mi je zaradio 0,94% oni su dokupljivali HUPZ ovih dana kada je puno poskupio. Ajde nekad i ćorava kokoš pogodi zrno.

    Što više odgađaju kupnju RIVP-a ispadaju veći bedaki, možda kupe 2020. Dobrovoljni fondovi nemaju obvezu detaljno objavit, nego samo prvih 10 ulaganja. Ružno je da rade ulagače budalama i još mi to skupo naplate.

 12. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlada-odlucuje-o-dva-nova-strateska-projekta—451686.html

  Očito da će Vlada RH tj. dati vjetar u leđa hrvatskom turizmu. Rezultati izbora prevagnuli su
  na stranu optimizma, te pobjeda HDZa i MOST a (to je zapravo velika koalicija – o čemu sam pisao) znači daljnji razvoj, manje poreze turizmu i općenito. Rješavanje pitanja građevinskog zemljišta i fokus na rad. Birači su odlučili da je ljevičarska politika “ili mi ili oni” izazivanja sukoba i kriza pod svaku cijenu, pa i cijenu propadanja društva završena, ovaj put na malo duže razdoblje,
  razdoblje prosperiteta.

  Optimistične i izvrsne vijesti u iščekivanju rekordnih rezultata turističkih kompanija.
  Radi usporedbe prošle godine su rezultati RIVP-a objavljeni 27.listopada.

 13. Jučer je započela izgradnja Valamar Girandella….Rabac
  Uglavnom 4* + zona 5*. Površina bazena će biti 3.000 m2 umjesto do sada 400 m2.
  Izvor: Novinski članak

 14. Odlični rezultati, međutim nisu impresionirali investitore obzirom da današnju izvedbu na burzi kao da su očekivali i veće brojeve.

  • Tko su ti ‘investitori’ na našoj Burzi, oni vam tako ne funkcioniraju. U svakom slučaju najavljeni rezultati za 2016. su bolji od predviđavanja onih analitičara koji su izdali istraživanja.

 15. Nemam druge riječi nego ZASTRAŠUJUĆE!!

  Nevjerojatno je da ovakva kompanija postoji i radi u Hrvatskoj. Fantastični rezultati, jasna vizija i smjer kretanja u budućnosti, transparentnost poslovanja i odličan odnos s dioničarima. Na stranu sama dionica i njena izvedba, cijela kompanija izgleda fantastično.

  Vjerujem da je tome uzrok ono što svi zaboravljaju kod raznih analiza dionica; ljudski potencijali. Valamar očito ima sposobne, marljive i uspješne ljude na svim razinama. Svaka čast!

 16. @ Velebit i ostali obožavatelji lika i nedjela Z. Marića
  Eto vam vašeg reformatora!!! Valamar izbaci najspektakularnije izvješće ikada, a cijena mu potone kao da će nakasnije prekosutra u stečaj. Tržište je pogrešno poistovjetilo turističke i ugostiteljske usluge, budući se dosada primjenjivala identična stopa, ali vjerojatno vrlo točno anticipira da je turizam sljedeći na redu.
  Treba ubiti i zadnju muznu kravu, kako županijskim trutovima i ostalim budžetskim pijavicama ne bi usfalilo ni ptičjeg mlijeka.

  Uz takve reformatore, tko treba ISIS.

  • Dejan nije to baš tako racionalno tržište kako se tebi čini, rekao bih prije da je to par špekulanata (uklj. možda i kojeg fond managerčića koji tako vodi portfelj), koji se školovali na ‘investicijskim’ forumima pa imaju par dubokoumnih tipa ‘buy on roumors, sell on news’ itd. A tržište nije tako duboko da apsorbira. Koliko vidim RIVP je sada na ev/ebitda oko 9 a čini se da je i daljnji rast profitabilnosti najavljen. Nemoj trzati na svaki šum s tržišta.

   • U svakom slučaju tržište je promtno izreklo svoj stav o poreznoj šatro reformi. A na promet od blizu 3 milijuna kn, nije moguće da su baš svi špekulanti. Kako onda objasniti da je potonuo sav turistički sektor, uključujući i Adris?

   • Ako sam nešto naučio od g. Bakića onda je jedna od prvih lekcija razlika između dugoročnog investiranja i foliranja (zovu ga trejdanjem…) dnevnih cijena.
    Plava laguna odlično izvješće, a cijene dionice veliki minus. RIVP fantastično izvješće cijena ne mrda, pa ovo je ZSE a ne efikasno tržište kapitala.
    Izvrsna je vijest da se porez na dobit smanjuje za 10% što se tiče Valamara odnosno sa 20% na 18%. Vjerujem da će hotelski smještaj ipak biti niže oporezovan.
    A sad čujte, kavica na špici bi trebala biti oporezovana sa barem 25% ili na terasi kod dvorca Miramare na Sv. Nikoli.
    Što se tiče cijene RIVP-a ne sumnjam u vrijednost. Ove promjene čiji je glavni autor Zdravko Marić
    mi se čine vrlo promišljene i dobre (posebno i uz uvjet ukoliko hotelski smještaj bude oporezovan PDV-om kao i do sada). Fundamenti RIVP-a su bolji nego jučer, no sikiriki. Ako ministar bude imao sluha za ukidanje poreza na sitna trgovanja na burzi, vjerojatno ćete Vi još staviti Marićevu sliku na zaslon. Čovjek je besprijekoran od ponašanja na dalje i očito zna i očito puno radi.
    Ništa kontra Marića zasad.

   • Malo sam brljavio po papiru, sjećam se da ste davno prije govorili da smatrate kako je fer ev/ebitda oko 10, to bi trenutno značilo da je fer cijena ugrubo 45 kn..

  • Uostalom, mislim da je tržište već aticipiralo unaprijed sve pa je cijena bila na 35 kn, a sad špekulanti i ini kolo vode pa to je tako kod nas na ZSE.:-)

   Nekako se ne brinem, a sigurno ni Dejan

 17. To je primjer “dobre prakse”. Kad je reda i rada sve se može, onda i pamet djeluje. Opet visi u zraku pitanje zašto netko izvani (iako je vlasnik naše gore list) bolje gospodari dobrima nego mi sami. Naši ljudi očito funkcioniraju dobro kad je sustav uređen, kao što je u Valamaru, a ako je nešto “samoupravljački pod državnim jaslama” eto ti problema.

 18. Mene je isto ova porezna reforma duboko razočarala. Prije izbora je porezna reforma HDZ-a govorila da će prosječna plaća porasti za 323 kuna, a sad koliko 35kn!? Ne znam tko tu koga, ali nadrapali su umirovljenici kad cijene kruha,šećera i mlijeka porastu. Ako već dižu na 12% onda neka sva hrana bude po toj stopi oporezovana kao što je u Sloveniji i Italiji.

 19. Koliko će porast PDV a negativno utjecati na turističke tvrtke? Plašio sam se Gorana a nastradat ću od Zdravka Marića

   • Tako je. na primjeru valamara, od 1,38 miiijarde kuna, 1,13 milijarde se odnosi na pansionski prihod gdje se stopa neće mijenjati. na ostatak od 255 miljuna kuna prihoda će se samo djelomično povećati pdv sa 13% na 25%; na onaj dio koji se odnosi na sektor ugostiteljstva (a la carte i slastičarnice, kafići,…) uzmimo da je to cca pola, odnosno 127,5 milijuna kuna na koje će porasti PDV. efekt tog porasta pdv-a bi iznosio negdje oko 12 milijuna kuna. Naravno opcija je povećanje cijene hrane i pića u tim objektima, ali to možda i jednim djelom neće biti potrebno obzirom da je najavljeno pojeftinjenje pdv-a u poljoprivredi. isto tako smanjenje pdv-a u distribuciji el. energije bi moglo u konačnici neutralizirati efekt porasta pdv-a u ugostiteljstvu ili u konačnici stvoriti neto efekt porezne reforme, u ovom segmentu.

  • Na prvu se činilo kako će Marić zarezati u turizam koji nam (nažalost) jedini drži vrh nosa iznad vode. Ipaka ako smještaj ostaje niža stopa nema razloga za brigu. Porezna reforma ovog tipa ima smisla samo je to potrebno bolje iskomunicirati. Ide se na roku malim poljoprivrednim proizvođačima smanjenjem PDVa, a čak i promjene u sustavu poreza na dobit mogu uz dobro informiranje sniziti cijenu domaćih poljoprivrednih proizvoda pa ni restorani ne moraju osjetiti promjenu + restoranima se smanjuje porez na dobit. Kafići će nastradati zbog kave kole i Cedevite, alkohol je ionako oporezivan s 25%. Konačno, reforma ide na ruku poduzetnicima. Očekujem rast malog i srednjeg poduzetništva osobito IT sektora.

   No jedna stvar mi ipak smeta: slabi se fiskalna pozicija gradova i županija, a jača države što je opet korak nazad u decentralizaciji. Država zadržava svoju redistribucijsku ulogu koja koči gospodarstvo.

 20. Sve bitne turističke države EU imaju nižu stopu za pansione tj. hotelski smještaj,
  pa će tako imati i Hrvatska.

  Sukus reforme je veći raspoloživi dohodak i značajno smanjivanje poreznih stopa
  na dobit sa 20% na 18% za uspješne firme a la Valamar, a za sitne obrtnike do
  3 milijuna sa 20% na čak 12%. Realnih razloga za apatiju nema.

  Općinama i gradovima treba pojačati reviziju, DORH i Uskok, a ne dotirati još više.
  Isto i na državnoj razini. Ključna stvar za državne financije je da ima dovoljno
  vremena za povoljnije refinanciranje. Proračun je u suficitu.

 21. http://www.limun.hr/main.aspx?id=1086570

  Dva hotela iz sastava turističke kompanije Valamar Riviera, Dubrovnik President iz Dubrovnika i Isabella Island Resorts iz Poreča, dobili su prestižne svjetske nagrade World Luxury Hotel Awards 2016, čime su se svrstali među najbolje luksuzne hotele u svijetu, izvijestili su u srijedu iz Valamara.Dobitnici tih nagrada uz ostale su bili neki od najpoznatijih luksuznih hotela u svijetu, poput Grand Hyatt Bali, Ritz Carltona u Hong Kongu te Burj Al Arab u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a od hrvatskih hotela do sada je tu nagradu dobio samo zagrebački hotel Esplanade (2011.).

  http://porestina.info/na-danima-hrvatskog-turizma-zaposlenici-i-objekti-valamar-rivijere-osvojili-nova-priznanja/

 22. Čini se da nitko drugi nema potrebe komentirati super rezultate Valamara i njegovo super potonuće cijene na burzi (valjda ako žmirim i ne čitam sigurno se nije ni dogodilo). Pa iako se fond “menagerčićima” stalno spočitava i stavlja na nos i sramotu previd ulaganja u turizam na niskim (podcijenjenim) cijenama, ispada ipak da se Valamarovi MM-ovi s druge strane svojski trude kako bi im omogućili ulazak čistog obraza, čak s osmjehom na licu, ali sudeći po prometu od 6,5 mil u tjedan dana, odnosno 32,5 mil u zadnjih mjesec dana morati će se još potruditi … stvarno razočaravajuće … može li itko dati više ili manje suvislo viđenje a koje nije samo “sitni špekulanti i porezna reforma” … hvala i svima lijepi pozdrav

 23. Slažem se sa kolegom “Zelena trava”, jer upravo su MM-ovci blokirali na 31,00 s 17000 dionica ikakov rast prema gore. Mišljenja sam da nema MM da bi dionica brzo nadoknadila gubitke, jer uzimajući rezultate za 3Q to i zaslužuje, ali to se vjerovatno priprema teren na neke “igrače”.

   • Ja se ne bih uopće opterećivao time, kupovati treba vrijenost, a ne cijenu. Cijena je bitna jedino kod što povljnijeg ulaska. Tko želi, to mu je bila sjajna prilika, po mom sudu. Rivp je danas prometna skoro koliko i ostatak Crobexa i to je jako lijepo.

 24. G,Bakiću mislim na niste u pravu. Baš ću se potruditi da saznam tko prodaje 17000 kom.Ako im to nije uloga pojasnite nam nama laicima njihovu ulogu.

  • I evo nas opet u teoriji zavjere s MMom u glavnoj ulozi. Pa već smo barem deset puta do sad apsolvirali tu temu i pojasnili da je MM samo amortizer koji priječi velike kratkoročne oscilacije, ali u biti prati sentiment tržišta i teško može utjecati na cijenu u srednjem ili dugom roku.
   Kad bi u ovom slučaju i bilo istina to što kažete o 17000 dionica, uzmite u obzir da je danas protrgovano preko 126000. Zar stvarno mislite da je onda tih 17000 bilo presudno za kranji rezultat?

  • Gdje ste vi vidjeli i pročitali da je prijedlog povećanje i na smještaj ? Ja to ne vidim , a koliko znam toga nema u por. reformi , pa me čudi ovakvo vaše pisanje .

  • Uopće nije bilo u početku govora o povećanju pdv-a na smještaj, a sad iz izjave ministra ispada da je i to u igri.

  • Capelli ima nezgodan start da mu pdv na ugostiteljske usluge skoči odmah na početku mandata. Spominjući borbu protiv rasta pdv-a na ugostiteljske usluge i na smještaj osigurava si nerješen rezultat a da prstom nije makao. Ministarstvo koje vodi ionako bi moglo funkcionirati kao agencija, osim mjesta za uhljebljivanja nema nikakvog značaja a naravno ni težine kada se u vladi donose bitne odluke. Glasnogovornici Vlade za pitanja vezanim uz turizam.

  • Jednostavno, da se od njih kupe ili njima prodaju veće količine bez velikih oscilacija u cijeni. No, to je relativno. Jer ne amortiziraju ni oni sve.

   Recimo to na primjeru ovako: znači, s MM-ovima imali smo u kratko vrijeme ovaj rast na 36 i sada pad na 31. Da nije bilo MM-ova rast bi bio, recimo do 38, a pad do 29.

   Oni polagano kupuju i prodaju da bi neko drugi kada se odluči kupiti ili prodati to napravio sa što manje oscilacija u cijeni.

   Ali, naravno, nemaju ni oni bezgraničn količinu i kada se dogodi ovako nagla kupnja/prodaja, koju oni ne mogu amortizirati, onda to izgleda kao da ih nema.

  • Varijanta MMa koja je prisutna na ZSE, najbliža je varijanti dioničkog MMa Frankfurtske burze. To znači da ih angažira dioničko društvo koje je na burzi listano, a svrha je prije svega održavanje likvidnosti i to na način da MM u svakom trenu ima dosta veliki nalog i na asku i na bidu. Takvo djelovanje ujedno ima efekt amortizera jer smanjuje vjerojatnost ogromnog spreada i oscilacije cijene u kratkom roku.
   MM međutim, mora na obje strane pratiti tržište jer će dosta brzo biti pometen ako ostane sam na braniku spreada. Zbog toga padaju u vodu teorije zavjere po kojima MM priječi rast ili pad cijene jer s obzirom da nema neograničena sredstva niti neograničen broj dionica on može samo malo usporiti ili odgoditi takvo kretanje, ali ne ga i kreirati na dugi rok.

   • I ja vjerujem da MM nema mogućnost utjecati na cijenu. Koliko vidim imaju naloge fiksne veličine na prilično malom spreadu i koliko znam nemaju velike količine. Angažira ih društvo kako bi davali likvidnost.

 25. Poki, neće oni raditi sve to što ste nabrojili a što nam je od vitalne važnosti jer nemaju habrosti, političke volje a izgleda ni znanja.

 26. Breaking news !

  U središnjem dnevniku Htv-a večeras gost je bio g. Goran Marić povodom osnivanja ministarstva državne imovine . Na pitanje voditeljice je li on protiv privatizacije , odgovara kako su to zli jezici i kaže ” NAPROTIV ! ZAGOVORNIK SAM TRŽIŠNE EKONOMIJE ” , javno u eter svekolikoj hrvatskoj javnosti .

 27. Smatram da ovo što sam nabrojao uopće nije teško. Županije i općine su težak zadatak. Vidjet ćemo ubrzo koliko Vlada ima volje uhvatiti se u koštac sa tim problemima. Ukoliko ne bude Most pada sigurno na ispitu i nestaje sa političke scene. Kozmetiku više ne priznajem. Vrijeme je za konkretne stvari.

 28. Uloga MM-a je da daje likvidnost i ništa drugo.I zato nemaju što raditi prvi na prodaji na već realiziranih 4,5 milijuna kn kao što je bilo neki dan. Što rade? Daju likvidnost ili istresaju vlastiti portfelj? A to je samo jedan primjer.

  Kao Udruga već neko vrijeme pratimo što i kako rade MM-i, dokumentiramo, a o svemu smo obavijestili i Valamar. Nisu se izjasnili ali recentna reakcija trezora ipak je znakovita. U svakom slučaju MM-ima nije uloga da brane cijenu, ali svakako nije ni da ju obaraju. Zasada još ne razmišljamo o prijavi Hanfi. Prvenstveno zato što smatramo da je beskorisni zombi i sam sebi svrha.

  Jedan MM nam je i član Udruge. Osobno, htio sam ga vlastonožno izbaciti iz Udruge još prošle godine, ali nisam ni htio ni smio mimo tijela Udruge. A ponešto i iz taktičkih razloga. I ovako mi često zamjeraju samovolju i konfliktnost. Smatram da su svojim djelovanjem kao MM-i ne samo pridonijeli aktualnom padu cijene, nego cijelo vrijeme pridonose konzerviranju i pritiskanju cijene prema dolje. I time se ogriješili o Statut Udruge. A i zadnji im Company Note tek. Nakon onakvog rezultata kompanije u kojoj su ne samo MM nego i značajno izloženi, umjesto bilo kakve preporuke, daju opasku Under Review. Nevjerojatno. Tko je tu lud i koga treba promatrati? Neizjašnjavanje budi sumnju u motive.

  Skriveni nalozi na prodaji posebna su priča. Zbog tih razbojnika i kurvinih sinova od iduće godine ćemo knjigu dionica uzimati jednom tjedno, umjesto jednom mjesečno. Tako ćemo ih lakše detektirati, povezivati i dokazivati manipulacije cijenom. Jer se sve vitalne transakcije odvijaju dosta ispod top 10. Što nas smatraju budalama? I Valamar koji investira, privređuje i stvara i nas koji riskiramo vlastitu imovinu i budućnost. Svoju i svoje djece. Prošla su ta vremena, samo su zapeli u prijevodu pa nisu još toga svjesni.

  A komentatori-drukeri ovdje, pogotovo Velebit koji mi naročito ide na jetra, trebali bi se odlučiti u kojoj su funkciji ovdje? Stranačkih aparatčika i agitpropovaca ili dioničara Valamara i ostalih turista? Vjerojatno će se Velebit zbuniti i naći u konfliktu lojalnosti nakon što ujutro pročita istup ministra turizma. Kome biti vjeran i donijeti bačeni štap? Z. Mariću ili Capelliju?

  Kao dioničari Valamara svi trebaju znati da se namet na ugostiteljske usluge itekako odnosi na Valamar. I u smislu prihoda (netko je ovdje naveo i cifru dokazujući kako je to mala prihodna stavka, pa time i mala šteta), ali još više u smislu profitabilnosti. Još moraju znati da je Valamar u ovoj godini uložio ljute novce upravo u izvanpansionske kapacitete (dakle restorane i barove u kampovima, naseljima, plažama…), ne samo u objekte nego i u kvalitetu, atraktivnost, inventivnost i proširenje ponude. Restoran u kojem smo klopali na Investor’s Dayu (unutar Lanterne) godinama se iznajmljivao u sezoni za 40000 kn mjesečno. Nakon što su ga odlučili uzeti pod svoje, renovirali ga, unaprijedili uslugu, brandirali i specijalizirali gastro ponudu; isti taj restoran je ove godine prihodovao 3 milijuna kn. Tako da se upravo u gastro segmentu iduće sezone očekivao eksplozivan rast profitabilnosti. Ako prođe ovaj nakaradni namet, dakle puni PDV na hranu jer je na alkohol i dosada bio 25%, od sveg truda neće biti ništa ili malo.

  Zapravo glavni problem sa poreznom nadri reformom je upravo to. To nije reforma. Da bi bila reforma, onda bi se morala reformirati rashodna strana, a to se ni ovaj put nije dogodilo. Ništa o preustroju javne uprave i teritorija,tendenciji i namjeri smanjenja radne snage koja prima plaću iz javnog novca sa sadašnjih 13% na u svijetu uobičajenih 6-6,5%, kontrolu, racionalizaciju i smanjenje troškova u sustavima koji žderu javni novac itd. Sve to je ne samo težak rad, nego i konfliktan te stoga politički neoportun. Zapravo, kao i svaki put, proračun se radio linijom manjeg otpora tako da se zadala rashodna strana, a onda tražio način kako na prihodnoj strani namaknuti dovoljno love za nahraniti nezasitno čudovište na rashodnoj strani. I onda logično da tražiš novac tamo gdje ga ima. Makar ubio i zadnju kravu. K tomu i sretna okolnost da se naplatilo PDV-a iznad svih očekivanja zahvaljujući turističkoj i potrošnji na malo, sve vezano uz izuzetnu sezonu. Tako da se pojavio prostor za podijeliti par političkih i fiskalnih bonbona i sedativa u vidu smanjenja nameta na plaće i poreza na dobit. Dakako da je super i za pozdraviti svako smanjenje poreza. Ali ako na jednoj strani smanjiš porez na dobit, a s druge ukineš neoporezivost reinvestirane dobiti; onda je logično da stimuliraš izvlačenje dobiti umjesto investicija i razvoja .A ambiciozni Valamar ispadne glup, a konzervirana i dekadentna Plava laguna pametna. Paradoks je da u ovom slučaju Valamar od poreznog masakra motornom pilom spašava nakaradni Vrdoljakov zakon o strateškim investicijama (ili tako nekako). Ne zato što je Vrdoljak bio nakaradni ministar(iako jest), nego zato jer je taj Zakon napravljen iz krajnje nužde. Zbog ogromnih investicija potpali smo pod taj Zakon. Manji nisu te sreće. Naravno, po uvriježenom hrvatskom običaju ne ide bez začina i aroma, pa cijeli porezni set pomalo kandiše na klijentelizam i sukob interesa budući da nam ministar dolazi iz Agrokorovog sustava. Taj barem zna kome treba donijeti štap. 🙂

  • Upravo tako! Ja i dalje tvrdim da to nije porezna reforma nego preljevanje i šupljeg u prazno. Dok se ne počinje rezanje rashoda neće biti pravih reformi, i brga me tko je na vlasti. Očite nitko nema muda provesti prave reforme.

  • Ne bih htio ispasti zagovornik MMa, samo navodim što bi MM trebao biti i skrećem pažnju na neke realne limite koji postoje u njegovom djelovanju.
   Neke od stvari koje spominjete definitivno zvuće ružno i ako za njih imate dokaze slažem se da bi na njih trebalo reagirati neovisno o događajima zadnjih par dana.

   Međutim, trebalo bi uzeti u obzir i da su zbog najave nove razbojničke porezne politike padale sve turističke dionice, a ne samo Valamar, iako nemaju sve MMa.

   Jednako kao što sam pred desetak dana kritizirao euforiju koja se događala pri rastu (pa su me popljuvali) sad bih ponovno pozvao na mir i razum pri ovoj korekciji na dolje.

   Nenad je to najbolje izrazio rekavši da se ne kupuje zbog cijene nego zbog vrijednosti, a evo izgleda da je i samo naše društvo toga svjesno: http://www.zse.hr/userdocsimages/stjecanje_otpustanje/RIVP_stjecanje_otpustanje_2016__4112016120153.pdf

   Zato ako imate sredstava, iskoristite priliku i dokupite, a ako nemate, nemojte paničariti nego smireno pričekajte novi ciklus rasta.

 29. Nažalost, u potpunosti se slažem s Dandyjem, a u svezi MM-ova sam pisala ovdje u nekoliko navrata i mogu dokumentirano potvrditi njihovo ne fer ponašanje obzirom da ponekad prodajem po 100 – 200 dionica RIVP (za redovni život uz mirovinu), Tako sam prodavala pred kraj radnog vremena i to po zadnjoj prodajnoj cijeni a odmah ispod su bili nalozi 2 puta po 3500 kom koji su se za 3 sekunde poslije mog naloga našli ispred mene s nižom cijenom za po lipu – postavila sam novi nalog ispred njih ali oni su se odmah premakli ponovo ispred i tako 4 puta! Nakon toga sam prodala po asku, ali to me je jako pogodilo, ne zbog 15 lipa razlike, već zbog ponašanja MM-ova koji to sigurno ne bi trebali (niti smjeli) raditi, a to rade konstantno u zadnjih godinu dana, jer nije normalno da ako ide prodaja 1000 i više kom da se postave prvi sa nižom prodajnom cijenom i to više puta u istom danu.

 30. Kažu brojčice da uprava Valamara radi odlično, ali sigurno i druge turističke kompanije su odlično vođene, pa nalazim razloge za dobro ozračje prema njima barem ovdje na Eclectici.
  To su sve drage kolege iz branše i većinom uspješne.

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hoce-li-drzava-uvesti-cro-kartice-i-odreci-se-800-milijuna-kuna-od-
  poreza-na-dohodak—455123.html

  I bez Klimana spominju se “klimanice”.

  Smatram da ne treba gubiti tlo pod nogama, ako se cijena neke dionice malčice korigira, pa pucati po svima neutemeljeno kao onaj general Korade svojedobno. Predlažem svima da promisle o jednom sjajnom komentaru jučer da se kupuje vrijednost…..Trudim se pamtiti nešto suvislo.
  Isto tako medijski prostor je pun neistina i gluposti, pa ne bih nasjedao na te finte, jer uvijek se
  punti broje na kraju. Nema PDV-a na smještaj od 25 % i gotovo, ako ne bude niti na pansione sjajno jer to onda treba rastavljati…

  Inače za jetru je odlična kopriva (fantastična biljka vjerojatno najljekovitija biljka na planeti, koja se vrlo kvalitetna može naći u Hrvatskoj i fizička aktivnost, od tuda izreka “neće ni grom u koprive”).
  Tko nije probao čušpajz od mlade koprive, ne zna što je čušpajz 🙂 , da ne pričam dalje…

 31. Marić je rekao da neće biti novih poreza i nameta. Znači laže. Onda ide opravdanje tipa digli smo ovo a spustili ono- znači efekt u biti nula, po čemu je to onda išta bolje od one prijašnje vlasti,nije. Nismo mjenjali vlast da bi sve ostalo isto. Kaže marić kompenzirati ćemo županijama manjak, čemu onda uopće mjenjanje ičega ako ćete kompenzirati. Tko je ikada poduzetnicima ista kompenzirao ,primjer dizanje pdv a s23 na25 % . Najgora stranka ikada MOST s najviše eksplicitnih zagovornika marxizma je obećala ukinuti porez na dividendu. Naravno od toga niti rjeci. Ja stalno ponovljam da je bolje da je ministar financija čovjek s mudima a ne kompetencijama . Ne treba puno kompetencije za otkriti problem u hrvatskoj i odrezati ga sjekirom, ali zato treba muda, oprostite mi na izrazaju

 32. Objavljen detaljan prospekt za LRHC, dali su si truda…uskoro će biti na burzi. Utjecaj na cijenu Game i Pectinatusa? Prilika/neprilika?

 33. “Što se tiče pada cijene dionice Valamara meni paše jer sam malo stigao dokupiti iako mi je izloženost najveća u toj poziciji, no procijenio sam kako je cijena jako dobra🙂”

  Poki , ajde sad bar znamo razlog pisanja onakvih komentara 😉

 34. Valamarovi izvrsni rezultati za prvo polugodište izašli ali ih još nema na stranicama ZSE ?! Dostupni su na stranicama Valamara, a spominju se i na SEEbiz-u…

  • Zašto bi itko o ulaganjima se informirao na ‘investicijskim’ forumima gdje hrpa bezveznjaka anonimno (time za naivne skrivajući svoju bezveznist) trabunja … Poslovni recimo jako dobro zna koliko je to smeće ali drži zbog posjećenosti, da mogu prodavati reklame. Takvo smeće nećete naći u svijetu, a pogotovo da se netko ‘informira’ iz toga.

   • Može se naći poneka korisna informacija. Par izvještaja sa skupština, dvoje-troje na tom forumu čak i znaju malo računati i prognozirati prihode/EBITDA iz najava poslovanja i investicija. Ali stvarno je 80% spam i navlačenje i širenje negativnosti.

 35. A kako ćemo nazvati Poslovni, ako je istina da ” jako dobro zna koliko je to smeće ali drži zbog posjećenosti, da mogu prodavati reklame”?

 36. Pls neka me netko prosvijetli;

  Str 3.: Grupa je zabilježila negativan financijski rezultat od 9 milijuna kuna (u 2016. je zabilježen dobitak od 38 milijuna kuna)

  Na str. 7 se pak navodi da je dobit za 2016 bila 336M KN

  Meni ovdje nista nije jasno; ili ne razumijem ili ne znam citati Izvjesce…ili oboje.

  Da li je Valamar gledano nekonsolidirano za prvih 9 mjeseci ostvario gubitak od 9M KN a ako je, sto je do tog gubitka dovelo, sto je moglo pojesti tako brutalnu EBITDA?

  • Financijski rezultat. Ne poslovni!

   Znači kamate, tečajne razlike, dividende, prodaje dionica i udjela, i sl.

   “Negativan rezultat prvenstveno je posljedica prošlogodišnjeg jednokratnog prihoda od prodaje dionica iz portfelja te negativnih tečajnih razlika po dugoročnim kreditima zbog deprecijacije kune u odnosu na euro u trećem tromjesečju ove godine.”

   • Kreso,

    Koja je razlika izmedju financijskog i poslovnog rezultata
    Da li dobro shvacam da je Valamar za prvih 9 mjeseci ostvario gubitak od 9M KN izmedju ostaloga jer ove godine za razliku od prosle nije imao pozitivnih jednokratnih efekata i zbog negativnih tecajnih razlika?

    • Pogledaj “Račun dobiti i gubitka” na stranici 38. Imaš POSLOVNI prihodi i rashodi i imaš FINANCIJSKI prihodi (59.094.716) i rashodi (68.277.105). Imaš i po stavkama. Razlika je tih 9 milijuna kuna.

     Da, tako otprilike i piše. Imaš na stranici 12 izvješća, zadnja dva odjeljka, malo detaljnije to što je i u tablici.

    • Poslovni rezultat je ono što proizlazi iz samog poslovanja, dakle prodaja u odnosu na poslovne rashode.

     Iako, kad ti pričaš s nekim o “financijskom rezultatu” za ovo tromjesečje mislit ćeš na ukupan rezultat, a ne samo na ovo što se u izvješću izdvaja kao “financijski prihodi i rashodi”.

     Al u izvješću puno toga piše i bar Valamarov je zbilja ko lijepa knjižica.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.