ARNT

Srpanjska rupa – razvoj

Danas je zadnji dan tzv. srpanjske rupe (izum naših medija iz sezone 2014., prije dvije sezone bio je dominantna tema u hrvatskom turizmu, naravno ‘opisivao’ ga kratkoročno, dugoročno i razvojno, te smo ‘znali’ da je naš turizam u krizi te s lošim perspektivama).

Kao što sam prije i ocjenjivao, broj noćenja bi mogao biti sličan kao prošle godine, evo razvoja do jučer:

rupa 2016-07-30

Trenutni je 7-dnevni pomični prosjek oko 2% veći nego prošle godine, što bi uz pretpostavku da prosječni boravak stranca traje 7 dana, te da istim tempom i izlaze, davalo da ih je kod nas oko 2% više nego prošle godine. Tome treba dodati i lako mogući rast domaćih (rast BDP) – pričekajmo brojke turističih zajednica.

Čini se da rast nije ravnomjeran, nego da će više rasti hoteli i kampovi – bolji turistički smještaj.

Turističke tvrtke nastavljaju objavljivati vrlo uvjerljive izvještaje za prvo polugodište, primjerice pogledajte kako se i sadržajem i formom u prvu ligu uključila i Ilirija, koja je bez sumnje jedna od najbolje upravljanih turističkih tvrtki, iako bilančno vrlo konzervativna, ali do sada najeskplicitnije najave daje Arenaturist. Drugi kvartal je malo zbrkan zbog jednokratnih stavki, ali zato pogledajmo najave za treći:

arnt ocekivanja

Doduše ne vjerujem da je ovako baš svima, nego da je Arenaturist naročito dobro pozicioniran (o čemu sam više puta pisao), čemu se kao dioničar baš veselim 🙂 (ne zaboravimo da je turizam branša jako velike marginalne dobiti, pa očekujem puno veći rast EBITDA).

Zanimljiv razvoj imamo i u strukturi dioničara. Jadni KD Victoria već dugo (godinama?) prodaje po malo ARNT kako mu ‘lupa’ u 10% izloženosti, ali zanimljivo je da je i AZ – kat A nešto kao počeo prodavati. To po mom sudu može biti iz dva lijepa razloga (pretpostavimo li da nisu baš takvi blesani da špekuliraju), a jedan je da možda imaju neki interni limit od 5% ulaganja u neku dionicu (a čini mi se da je 5% bilo probijeno neki dan). U svakom slučaju jako dobro da se malo ‘oslade’ i sami sebi pokažu kako su uspješni u turističkom sektoru.

 

Kategorije:ARNT, Srpanjska rupa

7 replies »

 1. Prema podacima MUP-a samo za dane vikenda, u srpnju 2015. sa priključenim prvim vikendom u kolovozu – 1. i 2. kolovoza ( ukupno 5 vikenda) u RH ušlo 4,510.505 stranaca.
  U srpnju 2016. u danima vikenda (5 vikenda, s time da nema podataka za 31.srpnja ) ukupno je ušlo 3,832.633 stranih državljana) što je očito, i kada se tome pridodaju stranci koji će ući sutra – nedjelja 31.srpnja., znatno manje od broja stranaca ušlih u istom razdoblju 2015.
  Kako tumačiti ove brojke?

  • Potšovani, to nije dobar način gledanja, tj. nema smisla – kruške i jabuke.
   Prvo, samo vikendi nisu dobar pokazatelj jer se ulasci sve više ‘razmazuju’ tokojm tjedna (zbog gužvi).
   Znači možete gledati tjedne, odnosno pomične prosjeke.
   Ako gledate tjedne, možete pogledati prva (tj. sva) četiri tjedna u srpnju prošle godine, ali kako bismo ulovili što više zamislite da tjedan počinje vikendom, tj. gledamo od p(i uključivo) prvog vikenda u srpnju dakle 4.-31.7.2015. Usporedivi period za ovu godinu bi bio 2.-29.7.2016. Brojke su 8,708 vs. 8,618 mil; dakle ove godine 1% manje. Ali ove godine taj period počinje dva dana ranije (a posjećenost raste iz dana u dan). Kad biste odišli na drugu stranu, i pogledali period 27.6.-24.7.2016., dobili biste 7,925 mil. Znači kad bismo baš htjeli biti analitičari, mogli bismo reći da je odgovarajuća brojka usporediva za ovu godinu 5/77,925 + 2/78,708, što je manje nego ove godine.

 2. Neće bit druge nego osnovat “KUD prijatelja srpanjske rupe” i prijavit se na natječaj
  Ministarstva kulture za državne novce, kao nekad. Ako izbori dobro prođu 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.