Uncategorized

ILRA

Dionica o kojoj sam malo pisao (nema ju, pa zato, a nisam ju imao prvenstveno zbog slabe likvidnosti, odnosno tada kad sam ju gledao vrlo koncentrirane vlasničke strukture).

Prije 12 dana sam napisao:

Turističke tvrtke nastavljaju objavljivati vrlo uvjerljive izvještaje za prvo polugodište, primjerice pogledajte kako se i sadržajem i formom u prvu ligu uključila i Ilirija, koja je bez sumnje jedna od najbolje upravljanih turističkih tvrtki, iako bilančno vrlo konzervativna ..

Jučer ogroman volumen (za nju), najprometnija na Zagrebačkoj burzi, uz porast cijene od skoro 15% kad sam ovo gore pisao.

Ilirija se razlikuje od drugih velikih tvrtki po tome što ima izuzetno velik kapital s obzirom na aktivu, a koliko sam pratio osnivači su uložili puno svog novca, pa i kao dio šireg konteksta (ako ste bili u Zadru, sjetite se Arsenala). A kapital koji su prikupili prošle godine vjerujem da nije ‘tek tako’. Znači to bi bila ekipa kojoj bih vjerovao i na ‘corporate governance’ strani bez previše zadrške. A iako je vlasnička struktura ovdje vrlo koncentrirana, vjerujem da je veliki mirovinski fond neka vrste garanacije da neće biti akrobacija oko delistinga i sl.

Pogledajte zadnje izvješće.

S druge strane, ovi jučerašnji volumeni na Iliriji (barem meni) pokazuju da rast cijene ovisi o ponudi, a ne potražnji … dakle ima li, kako brokeri kažu, ‘robe’, pa da se dogode transakcije, jer u većini hrvtaskim turističkih tvrtki vlasništvo je vrlo koncentrirano (to su se uvjerili i mirovinci kad su počeli kupovati RIVP).

Kategorije:Uncategorized

22 replies »

 1. Ja mislim da se delistinga inače ne bi trebalo puno bojati. Štoviše, korisno si je pri svakoj kupnji zamisliti da bi se delisting tu mogao lako dogoditi i onda se zapitati “jesam li i dalje siguran da to sad želim kupiti i po toj cijeni”?.

  Ako ulažeš u dionice gdje ti je svjedno delistirala se ona ili ne, onda možeš biti siguran da si dobro uložio.

 2. dobra firma i po meni jedan od najjeftinijh turista nema ga vise prodao sam sve kaj sam imao na 1100,kn razlog prodaje je taj nenade koji navodite top 10 drzi preko 97 posto firme i nitko ne prodaje uglavnom se klonim takvih dionica ne firmi nego dionica

 3. …”Takav okvir nije atraktivan za velike i dugoročne investicije na 10 i više godina koje bi uvelike doprinijele kako daljnjem gospodarskom rastu tako i održivosti tog trenda rasta. Zbog toga smo i dalje oprezni kad je u pitanju domaće tržište.”…

  • Koja antireklama za njegov i sve druge fondove. Meni bi zbog ovakvih izjava letio sa pozicije. Mislim da je vrijeme da javno pozovete fond managere na, makar i virtualni obračun. Virtualni fond od nekoliko M kn, rok 5 godina. Gubitnik donira u obrazovanje djece npr. 100 K kn. Kad već nemaju muda za stvarno ulaganje nek pokažu znanje bar ovako virtualno.

   • Da strava, počeo sam pisati nešto, ali ne znam hoći li objaviti. Ovdje ima mesa zaista za jednu dobru edukaciju narodnih masa …

  • U ovom citatu je sve receno:
   “Ono na što smo posebno ponosni su prinosi naših fondova na pet godina. U tom razdoblju Addiko Growth rastao je 6,8 posto, Addiko Balanced 5,5 posto, Addiko Conservative 4,2 posto te Addiko Cash 1,5 posto. ”

   Ovo je naprosto jezivo lose ako znamo kako je zadnjih 5 godina bilo fantasticno za burzu, pa S&P i DAX su rasli 100% u zadnjih 5 godina, sto je 15% godisnje, a prave prilike na domacem trzistu i po 500%.

   • Jezivo, prešućuju benchmarke iako se manager naslikava uz CFA diplomu, pa kažimo da je najbolji benchmark za njihov jako rizični Growth vjeroajtno MSCI World, koji je s neto dividendama i i u euru imao 5-god anualizirani prinos od 15,6%, odnosno oko 9% godišnje više, tj u 5 godina oko 54%. Fakat bih mogao napisati neki članak …

   • Kazem, namjerno stavio link i citat jer sam i ja bio prije 10 godina dio narodne mase…i uopce ne bi razumio o čemu i što čovjek priča. Ovako kad pročitam rezultate profića i mene tuntleka sa srednjom skolom i vlastitim portfeljom u fondovima i dionicama na 35/40% dobiti (hrvatskim dionicama), dode mi da mi posudi 40 mil kuna sa pocekom od godine i dam mu kamatu 5%. Oporezivo. Ježim se na toplom i ne znam je li bolje da je narod u znanju ili u neznanju. Pitajte prvog na ulici tko će mu sutra “dati”, ili zaraditi mirovinu…aaa to tamoneki u vlasti, Zagrebu, ma štojaznam. Game over.

 4. ja sam molio nenada da da neku usporedbu oko turistickih dionica a sto se tice Hupa tek kad dobijemo rezultate 3 q cemo imati cijeli krug za uspordbu

  • Mario Staroselčić, CFA, predsjednik je Uprave Društva
   Kada smo već čovjeka iz Addiko spomenuli u negativnom kontekstu,
   Maria spomenimo u pozitivnom kontekstu vrh vrhova hrvatske.

   • Mario je u vrhu, tu nema dileme. CFA je kvalifikacije, kao vozačka dozvola (a propos, dobio sam ga prvi u Hrvatskoj, još negdje 2000. ako se ne varam), i ne znači puno. Ima ljudi (kao ovaj manager u Addiko) kojima naravno CFA ne može pomoći da razumijeu bolje, kao ni vozačka dovzola da se ne sudariš.

  • Bez obzira na dokapitalizaciju promet 0,00 kn. A ne treba 100 tisuća eura za ulaz.

   Visoka štednja građanstva, razduživanje, elitne nekretnine na moru, AZ fond unutra, 38 milijuna kn
   dobiti na 140 prihoda itd. Što nedostaje? Možda mentalni sklop.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.