Uncategorized

Vijesti za Hrvate i one druge (7,4 milijarde ‘budala’, jer Hrvati znaju najbolje)

I naravno: objašnjenje zašto je to tako, a radi se o NE MALOM društvenom problemu

1. Jutros sam objavio sljedeće na FB:

Zaista nevjerojatno, naši mediji ‘siluju’ s ’41., ’91., a o svijetu imaju reći i kad nije eskplicitino, a ono odabirom vijesti, da je sve lošije, neka kriza, ili barem ‘svako malo će kriza’ … podijelite ovo da oni jadni ljudi koji ne gledaju strane medije vide.
Pri čemu PAZITE, ovo nije da sad oborio rekord nakon dugo vremena, nego se stalno obarajau rekordi. Naravno, jer u dionica se gomila bogatstvo svijeta, i cijeli razumni svijet u njima gleda glavnu štedno-investicijsku klasu.
S&P 500, Nasdaq, Dow log records on the same day for the 1st time since 1999

Uz ilustraciju ovim člankom: The stock market just did something it hasn’t done since December 31, 1999.

Strani mediji su prepuni toga.

Cijena zlata je zadnja dva dana pala.

2. Ali to uopće nije ni tako bitno, zlato uopće nije legitimna investicijska klasa u rangu s obveznicama, dionicama, nekretninama. Radi se o špekulativnoj maloj klasi koja često bude u medijima kao pokazatelj sentimenta (nesigurnost — > cijena zlatu raste), ali i to se jako promijenilo, imali smo u zadnje vrijeme puno situacija da je cijena zlatu pala, iako je i dionicama pala. A ‘ulaganje’ u zlato u bilo kojem duže, vremenskom razdoblju je veliki gubitak (usporedivo s equityjem). Uglavom, ‘laka lovina’ za neuke novinare ili male špekulante ili zatupljene hrtvaske ‘ulagače’ koji misle da ‘jedino vrijedi zlato i nekretnine’ (pitajmo se zašto najveći ‘sovreigne wealth’ fond na svijetu, norveški mirovinski, uopće nema zlata, ali ima 65% dionica.

3. MEĐUTIM, pogledajte što danas pišu hrvatski mediji. Osim što potpuno prešućuju skoro pa svakodnevna obaranja rekorda na burzama:

zlato 2

Evo članka: ‘POTRAGA’ ZA ZLATOM KAO ULAGAČKIM UTOČIŠTEM Zbog rasta nestabilnosti rekordna potražnja.

4. Genezu ovoga sam djelomično objasnio u članku Ultimativni dokaz o negativnosti nekih medija u Hrvatskoj. Ako ste novinar, urednik, blizu novinarstva ili vas ovo zanima, ovo morate pročitati (a kao student novinarstva sigurno možete i napraviti magisterij na ovome i sličnom).

Koja je geneza toga?

A. Uočite u gornjem primjeru ta bivša sekcija DW je bila domninirana tzv. ‘sorošovcima’ (zaklada Otvoreno društvo je imala namjeru okupiti antitotalitarne snage, ali su u njoj na koncu izdominirali ljevičari s krajnje dubioznim nekritičkim stavom prema totalitarnom titoizmu).

B. Tzv. kriza u Hrvatskoj je cijelo vrijeme bila u stvari samo kriza samo za neke, radilo se dvije Hrvatske. Tzv. ‘crvenima i crnima’ (koji jedni bez drugih nisu mogli u perpetuiranju stanja koje im je odgovaralo) i nas ostalih (koji smo bili za reforme ili mnogi od ‘nas’ nisu ni znali da im trebaju reforme). Kako to Romano Bolković često (i ‘oduvijek’) kaže ‘Sve se mora promijeniti da ostane isto’, ili ja s nešto drugačijim značenjem ‘Mijenja se onaj tko se ne mijenja’ (ali se Romano i ja razlikujemo u u mogućem rješenju, nema veze).

Na jednoj strani su definitivno bili uhljebi po profesionalno-ljevičarskim medijima (ljevičarenje kao profesija) koji su izrazito agresivno naguravali tezu da je ‘kriza’ u svijetu zapravo uzrok Hrvatskog lošeg stanja i da se mi NE moramo mijenjati, da je uzrok naših problema ‘neoliberalni kapitalizam’ i samo se moramo obraniti od njega.

C. Oni su imali i svoje političke visoke pokrovitelje, upravo ekipu kojoj je odgovaralo betoniranje stanja, nazovimo ih ‘mesići’ i ‘josipovići’. Pogledajmo, startni znak je upravo kad smo trebali početi promjene, dao tadašnji predsjednik Mesić, u izjavi koju mediji NISU ismijali: Mesić u Istanbulu: Neoliberalni kapitalizam je gotov.

Korak dalje je otišao idući predsjenik Josipović, koji je ‘udario’ po ‘liberalnom’ (=slobodarskom) kapitalizmu, valjda je on putinovski ili erdoganovski?! Josipović udario po liberalnom kapitalizmu: Došao je do ruba, a najveći ceh plaćaju radnici.

D. Nažalost, glavni pobornik / dinamo takvog izvještavanja o svijetu, koje je karakterizirano ekscesivnim navođenjem svega lošega u ‘neoliberlanom’, senzacionalističkim i manipulativnim izvještavanjima o svjetskim tržištima (kao ovo gore) i općenito kokodakanjem o krizi u svijetu je HINA. Nažalost zato jer podekipirane redakcije mnogih naših medija naprosto nemaju kapacitet niti resursa razumjeti stvari, barem filtrirati, pa (najjettinije je!) filaju ‘vijestima’ iz HINE. Dodajte tome mnogo socijalista koji su i danas u mnogim hrvtaskim redakcijama i koji samo traće izgovor da objave ovakve stvari i imate lošu sliku. A sada i korak dalje. A to je negativna spirala u kojoj su mnogi naši urednici i novinari: žrtve vlastite psihoze o ‘svijetu koji propada’, čitajući vlastitu produkciju oni jadnici na koncu to i povjeruju.

5. Eto tako se može dogoditi da senzacionalne i prevažne globalne vijesti ne dolaze u hrtvaske medije, a gluposti od ‘vijesti’ dolaze (uklapaju se u mentalni sklop Hinaša i nekih naših novinara). Jedno od rješenja je svakako ovdje, dati Hrvatima da vide malo svijeta: Bakić: Moj vizionarski izborni program ispunjava sve uvjete.

Kategorije:Uncategorized

37 replies »

 1. Na žalost nije samo u Hrvatskoj prisutna ta negativnost medija, to je postao modus operandi čitavog žutog tiska koji je ipak počeo u kolijevci moderne demokracije i kapitalizma – Britaniji. Tražiti uzrok tome u našoj socijalističkoj svijesti znači podcijeniti problem.

  Sama činjenica da od razvijenog svijeta pokupimo ono najlošije je zabrinjavajuća. Da stvar bude gora, mi se i zadovoljimo time što smo pokupili ono najlošije. Zašto ne nastavimo kopirati? Zašto ne prekopiramo finski školski sistem ili javnu upravu, novine tipa Guardiana ili javni TV servis tipa BBC-a? No to je već u domeni vašeg prijašnjeg posta o mentalitetu našeg naroda. Iskreno mislim da nam treba ozbiljna reforma školstva, no isto tako sam svjestan da reforma školstva bez reforme medija nema smisla.

  Usput kurikularna reforma također nema smisla jer se mala kurikularna reforma treba događati evolucijski svake godine a ne ovako revolucijski. Pogotovo ne ovakva kurikularna reforma gdje neki lik izjavi da informatika nije obvezni predmet u osnovnoj školi jer su učenici preopterećeni. Što bi Ciceron rekao: O tempora, o mores.

 2. Što se tiče medijskog izvještavanja na ovu temu, čak ne treba niti gledati isključivo van, zgodno bi bilo primjetiti da naše dionice ovo ljeto izvode nešto neobično, umjesto uobičajene ljetne latergije dionice nam kroz ovih nepunih dva mjeseca ljeta skoro 10 % u plusu.

 3. Osim praćenja tu i tamo burze i plivanja (besplatnog) u moru ne radim ništ. Pripremam moguće partnerstvo u jednom malom biznisu te prikupljam informacije.Ne čitam tisak ne gledam tv pogotvo hrt i domaće izvjestajne agencije.Rano sam skužio da mi na ono što ne razumijemo i ne znamo(ne zelimo znati ni naučiti)hračkamo, nabacujemo se floskulama, poluistinama, politikanstvom i 41′ 91′ 2001’…osobno me zaboli sto Sanaderovi ljetuju siromašno i koji su koalicijski partneri. Vrtim svoj film a isto zelim svim pozitivcima i pratiteljima ovog bloga. Gospodinu Bakiću mogu poželjeti samo sve najbolje, jer je promijenio moje razmisljanje i djelovanje za 360. Nadam se jednom u živo zahvaliti i stisnuti ruku. Pozz iz sunčane Istre 🙂

 4. Nenade, imam feeling da je ekipa HRTovog Dnevnika jutros malo navratila do Vaseg bloga 😉 jer upravo je u sredisnjem Dnevniku HRTa i to otprilike u 19:15h emitiran prilog o tome kako su americki dionicki indeksi dosegnuli najvise razine u povijesti.

  “E purs i muove” ili tako nekako, zar ne? 🙂

 5. Ajde , ipak je možda netko sa Htv- a pročitao post g. Bakića , pa smo u središnjem Htv- ovom dnevniku imali prilog o rastu i rekordnim razinama indexa u Usa i Eu , te u ostatku svijeta 👍🙂 O rastu Hrv. tržišta dionica ni riječi , što im ne služi na čast 😡
  Ajmo pogledati sučeljavanje gospode Plenkovića i Milanovića , vidjeti što nam imaju reći !

 6. Nakon jučerašnje frendovske debate opet nismo vidjeli ništa obečavajuće. Natjecanje u populizmu, prizivanja zasluga za narod i obećanja šarenih bombona. Milanović samodopadan i samouvjeren ali njegov fokus je stranka a RH samo bazen iz kojeg se ta ekipa hrani. Plenkoviću samo Bog može pomoći da ne prosvira u pokušaju da HDZ od rodjačko profitabilne organizacoje stvori modernu stranku desnog centra. U svakom slučaju Milanović je očekivano dominirao ali problem je što za njega i njegovu ekipu znamo što mogu ponuditi. Za Plenkovića će biti zanimljivo vidjeti koliko zaledje i podršku ima u samom HDZu . Osobno nisam vidjeo ništa novo što bi dalo nadu u bolje sutra.

 7. Sučeljavanje partijskih istomišljenika lijevih i desnih, uhljebtrans vozi dalje… nema govora o ukudanju općina, županija, hrpe populističkih obećanja i želja. Uglavnom jadna nam majka, nama ne gine bankrot u nekom trenutku. Nakon ovakve debate bojim se da nama nema spasa. MOSTje jedina nada da se ova učmala zemlja promijeni nabolje, neki su čak i licitirali podizanjem minimalca na 5000 kn, uglavnom naje*ali smo.

  • Milanče se čak ponovno dotakao neoliberalnog kapitalizma koji će nas porobiti, on bi da mi glumimo Švedsku a uskoro ćemo živjeti Eritreju. Ali on samo govori ono što narod želi čuti a onaj four eyes naravno ne protuargumentira jer ne želi talasat ili čak jednako razmišlja. Kredit nacija. Mi smo gotovi. IMA LI PILOTA U AVIONU KOJI ĆE REĆI NARODU KAKO STVARI ZAISTA STOJE?

   • Ne , ne govori Milanče ono što narod želi čuti , već se Hrvatskom narodu takve ideje i stavovi godinama nameću putem neokomunističkog (socijalističkog) medijskog udruženog zločinačkog poduhvata , a primjer (najnoviji) , prilog u večerašnjem Htv-ovom dnevniku druga Marija Aščića o 90-om rođendanu druga Fidela Castra gdje ga se obasipa hvalospjevima ! Govore u prilogu kako je on svrgnuo diktatora ( kao da on nije diktator!?) , te kako je uveo besplatno zdravstvo itd a najvažnije da je rekao NE “mrskoj ” USA ! Samo su zaboravili spomenuti ( namjerno , naravno) da je zemlju doveo u takvu socijalnu , demografsku i ekonomsku bijedu od koje se godinama ne će oporaviti .

    • Točno, ljudi rade za dolar dnevno i voze peglice koje prepravljaju. San snova haha.

  • Daj prekinite više s tim da je MOST jedina dobra stvar što se dogodila , MOST je tri puta gora stvar od HDZA I SDPA , ako vam nije jasno pogledajte božo petrov upravo najavljuje da će osnovati agenciju za radna mjesta. To je vrhunac debilizma i neznanja odnosno onog što je Gojko Drljaca napisao da veću štetu može napraviti pošten čovjek koji ne zna a misli da radi dobro, užas ako je to alternativa Sdpu i hdz u ne hvala. MOST je daleko najveći skup amatera i populista od bilo koje stranke, čak više i od živog zida

   • Blago meni vama is svim hrvatima što će sem morati pitati psihijatra božu što i kako jer ćemo svi mi ostariti dok božo odluči da li bi možda piskio ili kakio ili možda obadvoje, treba to prvo analizirati dobro sve. Neodlučnost smo imali i do sada pa je žalosno da je MOST privilegirao pozicij” trećeg puta” koji je nažalost isti kao i sve do sada. Necinjenje ničeg bitnog a činjenje svega populistickog, dok mu naprimjer vrli ministar orepic ne može otkriti autora svastike na poljudu. Božo bi osnivao agenciju za radna mjesta a kada treba napraviti pravu reformu tipa privatizacija ili ukidanja ministarstva, onda se božo pretvara u robin hooda iz zaštitnika sveg” našeg”.A ova konstatacija ” vaše štetočine ” je samo nedostatak argumenata za obraniti velike hrvatske prosvjetitelje iz metkovića ,jer kao što sam i rekao ja sam za njih i glasao a ne za “štetočine ” samo što nisam i dalje slijep i opijen velikim reformistima čije reforme se svode na smanjenje putnih troškova, a onda božo napravi 87 tisuća kuna istih

 8. Mislim, žao mi je g. Bakića, ali možda treba naučiti raspravljati s onima koji se s njime ne slažu. Marksizam neće nestati zato što on širi protumarksističko evanđelje. Kao i kapitalizam, tako je i marksizam civilizacijska tekovina modernog doba. Za početak, ako to shvati, g. Bakiću možda bude bolje u shvaćanju ne samo medijske slike, već i društva. A do onda, bez panike …

  • Potpuno sam nezainteresiran za ‘raspravljanje’ s religioznom ekipom tipa marksizma, ‘Zemlja je ravna ploča’ ili chemtrails. Također mislim da je bolje njima da ne gledaju / prisluškuju što radim. Vi ste koliko vidim malo starija generacija. Žalite za Jugom i dalje?

 9. Nisam baš siguran koliko su obveznice danas legitimna investicijska klasa obzirom na preko 11.7T$ s negativnim prinosom, a S&P500 nezaustavljivo raste usprkos 5 kvartalnih smanjenja EPS. Upitan je i zaključak da cijene dionica i obveznica ukazuju na fenomenalno stanje u svijetu (0% kamata, QE, BOJ kupuje korporativne obveznice, niske stope rasta, slaba trgovina, food stamps u USA i sl.). Ipak, u RH dionice su relativno jeftine što je dobra stvar.

 10. Čitam danas članak u Slobodnoj kako Kinezi i Rusi naveliko kupuju zlato ne bi li prekinuli dominaciju papirnatog novca, dolara. Veliko gomilanje zlata prethodnica je pucanja balona na tržištu dionica piše autor članka. U kontekstu toga gdje se nalazi ZSE i njene perjanice? Kad pada pada svima ili susjedu crkla krava a meni trava pozelenila?

  • Kako to ono ide u rjecniku:
   Ivan Lovrinovic (grčki: Γιάνης Βαρουφάκης, izgovor [ˈʝanis varuˈfacis]) 🙂

  • “Dobrim pregovaranjem kamatu bi sa 5 posto smanjili na 2 posto” – ovaj čovjek očito ne zna ništa o ekonomiji, tržištu itd. On je isto negdje kupio diplomu, doktorat itd. ili koje je objašnjenje ove pojave?

   • Ne, taj čovjek je tipičan primjer “kumrovačke škole”, dijete Kardelja i Bakarića, pun je ideja kako potrošiti novac koji nije zaradio. To je tip koji samo razmišlja kako povećati kreditni limit i što dulje živjeti na tuđi račun. Kad kredit dođe na naplatu onda opleti po teoriji zavjere, zlim bankarima i dužničkom robstvu. Sad čekamo Dragu Jakovčevića koji će se javiti s još “genijalnijim idejama”!

  • Nije kriv lovrinović za ovakve gluposti nego svi drugi koji ne reagiraju na ovakve gluposti ,mislim na poznate ekonomiste, inače taj ridikul je inače “mostov” kadar , ali bez obzira što je otišao iz mosta ,ne manjka tamo ovakvih i sličnih kvazi ekonomista i psihijatara koji bi se bavili ekonomijom po državnom receptu

  • Da je nas narod pametan, a nije, ovi ne bi dobili niti jedan glas. Time bi svim politicarima bilo sasvim jasno sta ih ceka ako budu lagali.

 11. E da su ovo naše firme odavno bi propale kako bi tek po njima opalili naši dežurni socijalisti http://www.usatoday.com/story/money/markets/2016/08/25/mylan-not-only-drugmaker-big-profit-margins/89302124/

  Pa onda ne bi bilo niti priča poput ove http://www.hawaiinewsnow.com/story/32824622/teen-survives-rare-amoeba-infection-that-kills-most-people

  Kod nas se teško shvaća pojam stvaranja vrijednosti i na jednostavnim primjerima.

  Ja ne vjerujem u pojam “prevelike cijene”. Ništa ne može koštati previše. Može koštati jedino premalo.

 12. Senzacionalistički članak. Kao da netko vodi specijalni rat protiv investiranja u hrvatske dionice.
  Mislim da se radi o elementarnom neznanju i zlobi. Zlobi zato, jer bi htjeli Valamar po 12 kn, e pa
  ne može. Sad je oko 29 kn i može se kupiti veća količina po toj cijeni. Mirovinci će se probuditi kad-tad, nije kasno ni kod preuzimanja.

  U članku se navodi da je p/e Crobexa 19,2 a kad gledate Crobex 10 p/e je samo 4,8 za Adris povlaštenu, slijede 11,8, 15,4, 12,7, -17, 12,6, 46,5 Kraš, 11,7 Ledo 6,18 i 17 (Valamar, znamo da je dividenda rastuća, dobit sve veća, a dolazi pripajanje Imperijala, novi Rabac itd i tko zna što još).

  • Brokerčići i analitikanti sve fulali, pa moraju sad to opravdati … zašto se nije nikad a ni tad isplatilo i neće uložitu u hrv. dionice, naročito turističke 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.