Uncategorized

Pitanja za analitičare i fond managere

Analitičari: Koju sada ciljanu cijenu staviti za RIVP i ARNT? Uočite da neki od njih imaju preproku STRONG SELL za RIVP jer je trenutna cijena daleko iznad njihove trenutne ‘ciljane cijene’, a većina uopće nema preporuku za ARNT. To u vašem univerzumu znači da ‘nije ni vrijedno praćenja – neinvestabilno, kao i KORF/RIVP do prije dvije godine ili manje).
Fond managerčići: Koji je najveći trošak ulaganja (hint: indirektni)?

Kategorije:Uncategorized

20 replies »

 1. Strong sell za Rivp? Na temelju kojih fundamenata? EV je bio oko 30 kn po dionici prošle godine, ove bi trebao biti dosta veći. Book 42 kn prije akvizicije Baške, ovogodišnjih investicija u dizanje kvalitete kapaciteta i vrlo skore i izvjesne akvizicije Imperijala. Kao šef Udruge malih dioničara ovdje za jesen najavljujem našu novu revaluaciju bilance i imovine, koju ćemo ovaj put pokušati napraviti na temelju prihoda po smještajnoj jedinici, umjesto temeljem hipoteka i usporedivih realiziranih transakcija, kao što smo radili prvi put.
  Uvijek je bila mantra i magla da na Rivp ima puno free floata, pa zato nema pritiska ni žurbe. Sad se vidi da i nema baš, odnosno barem ne po ovim cijenama. Zato mi se čini da takve preporuke imaju funkciju “omekšavanja” prodavača, kako bi se fondovi i mirovinci povezani sa analitičarima lakše i jeftinije “ukrcali”.
  Stoga malim dioničarima od nas uvijek ista poruka. Budite svjesni vrijednosti imovine koju imate i nemojte je se odteći lako i jeftino, ako baš ne morate.

  • Nisu napisali STRONG SELL, nego to je efektivno tako budući da nisu korigirali ciljanu cijenu koja je debelo ispod sadašnje.

 2. Da fascinantno…u kojoj dimenziji u svemiru su oni ostali likovati..to mi je isto kao kod političara koji se još uvijek zamaraju sa prošlošću tj.ustaše i četnici…možda će njihova sljedeća ciljana cijena za rivp biti i niža od prethodne koliko je ovo već postalo amaterski i neprofesionalno.Baš me zanima što će iskemijati prilikom izrade sljedeće analize ako sada vrište strong sell.

 3. Najveći trošak u životu je oportunitetni, a nažalost ljudiska psihologija (zbog WYSIATI) je najskolnija da ga kompletno zaboravi i zanemari. Pozdrav svim ljubiteljima neefikasnosti hrv. tržišta kapitala:)

 4. mislim da te analiticare i fond menagere ne treba shvacati ozbiljno i po njima se ravnati prilikom kupnje, vec svatko za sebe knjigu u ruke i sam sebi stvoriti portfelj od dionica za koje misli da su dobre i kvalitetne,,

  nebi volio da mi fond menageri upravljaju portfeljom i kupuju za moj novac razne ingre po 30-40-50 tisuca kuna jednu dionicu , svoj novac znam i sam potrositi 🙂

  • ne upravljaju našim portfeljima, ali zato mirovinama da 🙂 tragikomedija

   A fora je stvar da i ako želite promijeniti fond ili kategoriju fonda to se može napraviti ako su vam godine života dijeljive s 3 i samo u mjesecu rođenja. Ako npr niste u Hrvatskoj u tom mjesecu, kao što se meni dogodilo, sljedeća je prilika za 3 godine

    • Istina, osobno sam htio promijeniti kategoriju pa sam krivo shvatio da je ista procedura za oboje

    • Istina možete mjenjati fond uvijek, kategoriju pod specijalnim uvjetima. HVALA.

     Moj dodanašnji fond je radio jako loše samo 1% prinosa u 2016. a prosjek mirex-a je 4,7% teško da to mogu popraviti kada su strateški zaglibili, u hrvatski turizam su uložili manje od 1% portfelja. Mislim da rade ogrumnu štetu članovima i da je to nestručno i neprofesionalno, pa sam pregledao na brzinu sve fondove.

     Od danas sam u Allianz obv. fondu A kategorije. Zašto? Dati ću im da upravljaju svim mojim novcem iz više razloga. Blizu 20% ukupnog portfelja je u HR turističkim dionicama što nema niti
     približno ni jedan drugi fond. Nadam se da će povećati neka svoja ulaganja npr. Valamar imaju 0,5% (dosadašnji fond ništa, a drugi manje), ali partneri su s Valamarom drže HIMR. Nadalje imaju po 5% portfelja u Arenaturistu i Iliriji. Plave Lagune, Turisthotela, Podravke, Maistre-Adris po 2,7%. Farmaceutike cca 8%. Ulazne naknade su najmanje ovdje, a disperzija mi se čini solidnom, kao da se netko ipak trudi. Izlazna naknada sada mi je minimalna biti će ili 0,2 % ili ništa ako mi uzmu u obzir da nisam mjenjao fond ni prije (prije A,B,C kategorija). Kao najveći fond kategorije A
     vjerojatno će imati više mogućnosti za neke daljnje investicije.

     Click to access az-omf-kategorije-a-prikaz-ulaganja-na-datum-20160630.pdf

 5. Da se potrudio pa ulazio u rasprave sa takvim profesorom mozda bi pomogao i sebi i profesoru. Nije problem u profi, njega odradis i prodjes, problem je u nama samima, da li smo se spremni mijenjati ili nismo. Pogotovo nije Lovrinovic kriv sto on sad nosa tacne po Njemackoj. Idiotskiju izjavu dugo nisam cuo 🙂

 6. G. Bakiću (ili bilo tko tko se osjeća kompetentan), ne bi bilo loše da nam komentirate kako vidite događanje na skupštini ARNT. I sam imam nešto dionica (za mene ne zanemariv iznos), ali nisam siguran da dobro razumijem što se dogodilo vezano uz protuprijedlog koji je prihvaćen na skupštini.

  1) čemu netko tko ima ca 65% uopće izvodi to s protuprijedlozima? Obzirom da je većinski, ionako su sigurni da će sve što se predloži biti izglasano ako on to želi pa nije jasno čemu taj cirkus s protuprijedlozima? Takvo ponašanje nije baš da ulijeva povjerenje malim dioničarima.

  2) ako dobro shvaćam, dokapitalizacija ne mora biti nužno u novcu, nego može i u pravima i/ili stvarima? Ne razumijem baš sve posljedice toga, pa ako netko može komemtirati da malo razmijenimo mišljenja…

  • Na prvu izgleda kao odluka koja je donešena i u Valamaru. Vjerojatno će se koristiti kod preuzimanja operacija koji su već navedeni. Dakle operacije će se vjerojatno preuzeti tako što će se povečati kapital izdavanjem novih dionica PPHE-u.
   Ako će se operacije realno vrednovati (ne precijeniti) meni je ovo ok.

  • Protuprijedlog koliko vidim im ne daje nikakve veće mogućnosti nego originalni prijedlog, nego je stavljen da bi jasnije bilo koji je smisao takve dokapitalizacije i koji je plan. Otkup hotela PPHE u ovom dijelu Europe od matice preko dokapitalizacije u stvarima. Plan da Arenaturist bude krovna hotelska kuća za PPHE operacije za ovaj dio Europe je već bio objavljen kod preuzimanja, i dok su dio operacija u Hrvatskoj otkupili od matice za novce, ostatak bio bio preveliki zalogaj, i logičnije ga je ostvariti dokapitalizacijom. Pod uvjetom da se drže fer cijene pri dokapitalizaciji to bi moglo biti i dobro za ostatak dioničara jer Arenaturist time postaje prva hotelska kuća sa sjedištem u Hrvatskoj sa ozbiljnije diverzificiranim portfeljom.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.