Trzista kapitala

CROBEX 7. tjedan za redom u plusu

A CROBEX turist opet rekordno

Ovo zaista nije viđeno već jako dugo: s prošlotjednim rastom od 3,3% Crobex je već 7. tjedan za redom u plusu.
Od početka to je porast 14,7%, bez uključenih dividendi (a mnoge dionice daju dividendu veću od kamate na oročenu štednju u banci, recimo meni omiljeni Valamar).

Crobex turist je pak opet na rekordnim razinama. Ne znam da li je to u zadnjih 3-4 godine možda i najuspješniji burzovni indeks na svijetu, mogao bi biti:

crobex-turist-2016-09-23

Koliko je točno porastao neću ovdje računati da ne plašim naše fond managerčiće čiji kolektivno neznanje (ili što drugo, da sad ne ulazimo u to ovdje), možemo vidjeti iz toga da su totalno promašili ovu investicijsku klasu (čast izuzecima, koji nažalost vode male fondove; naravno one hipokrite koji imaju recimo 0,1% ove klase u svom portfelju uz nabacno raznog drugog smeća samo da kažu ‘imamo’, nećemo spominjati) iako su im na pladnju bili ovakvi argumenti (nije tajna da oni svi redom čitaju moj blog): Paradoksi cijena na Zagrebačkoj burzi – cijeli hrvatski turizam 1 mlrd. eura!?

Srećom, hrvatska investicijska ‘elita’ uskoro ide na inspirativnu konferenciju u naš (dioničar sam Valamara) krasni resort Sveti Nikola, tako da za one među njima koji ne razumiju kvantitativne argumente, siguran sam da će razumjeti kvalitativne! Na koncu, prošlogodišnju konferenciju insipirativnog i stalnog naziva ‘Izazov promjena’ (samo mijena stalna jest) su najavili stihovima Faulknera:

You cannot swim for new horizons until you have courage to lose sight of the shore.
― William Faulkner

Iako, do Svetog Nikole se može plivati smao tako da se stalno vidi obala. Ali nema veze.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win:

 

p.s. Znam da ciničnoj hrvatskoj javnosti, kako investicijskoj i općoj izgleda čudno, ali eto čak i jadni Crobex je čini mi se dobar proxy za rasts BDP: pogledajte odtkad i koliko raste.

Kategorije:Trzista kapitala

23 replies »

 1. Crobexi rastu , dok se mnogi čude ko pura d.eku zamagljenog pogleda dugogodišnjom stagnacijom i depresijom ( osim crobexa turist , naravno) , kao da ne vjeruju da može i drukčije . Pa se uspoređuje sa visinom crobexa 2007,2008 , pa kao raste na malom prometu u odnosu na ono razdoblje , pa ovo pa ono ….

 2. G Bakić, mene zanima kolika je mogućnost da mirovinci uskoro ili nikad ne uđu u većoj mjeri u hrvatski turizam? Ovo ignoriranje velikih turističkih kompanija zbilja bode u oči .

  • Više nije moguće, karte su podijeljene. Moguće je da nastave kao sada kljuckati po malo kao ‘smokvin list’, odnosno za managere kao pokušaj da se spase od kritike za ovu baš sramotu.

   Sjetite se kako je AZ ima udjel u RIVP prije delistanja, nije tu ništa radio (dokupljivao iako je imao jako mali udjel, a cijena bila smiješna), pa su ih kao glinene golubove istisnuli.

   • Možda je moguće , ali po puno većim cijenama , a onda će im to biti problem . Eh , uvijek im se nešto ispriječi 😀

   • Mirovinci očajnički trebaju katarzu. Promašili praktički cijeli HR turizam. Rezultat je ogromna šteta članovima. Provjerite u kojem ste fondu i provjerite strukturu ulaganja. Mjenjajte fond po vlastitom izboru. Jedan ima 15 ili 20 puta više hrvatskih turističkih dionica od drugog kategorije A. Ako vam se sviđa onaj sa najviše smeće obveznica, uzmite taj.

    U zadnje vrijeme mirovinci su uložili u Imperijal Rab i Iliriju DD koja ima ogromne potencijale razvoja (130 tisuća m2 najboljeg zemljišta uglavnom na moru za daljnje investicije) i već sada odlične pokazatelje i veliku dobit. Valamar i dalje ulaže stotine milijuna i akvizira, prema tome njegov investicijski ciklus nije gotov.

    Možda ti ljudi iz mirovinskih fondova žele biti predmet sprdnje, a ako ovako nastave vjerojatno će ući u udžbenike kao paradigma neuspjeha i primjer nestručnosti za edukaciju budućih generacija iz investicijske branše. Trenutno su puki osigurač od pada cijena, umjesto da zarađuju za mirovine budućih umirovljenika.

   • Vi pisete pretpostavljam o fondovima s javnom ponudom dostupnim na hr portfolio. Medjutim pogledajte poneke AIF-e, ima ih koji su u 3-4god na zse napravili prinose od preko 100%. Fondovi s privatnom ponudom se ne smiju reklamirati pa ih stoga ni nema na hr portfolio.

 3. Gledajte, mirovinci su sada u “pat” poziciji i imaju sužen spektar djelovanja…ili će “pregristi” i početi agresivnije ulaziti u turistički sektor a to je neizvedivo bez značajnijeg porasta cijene jer je prodaja slabašna za njihove potrebe i količine ili će i dalje “žmiriti” i nadati se da će neke druge njihove “uzdanice” potegnuti ali bez turista u svom portfelju breme je sve teže i u idućoj godini to će postati nezamislivo…apsurda radi pa dal će si dozvoliti da im stranci ispred nosa “poberu” turiste a oni će iduće godine od njih kupovati “pakete” po značajno višim cijenama…krajnje vrijeme je da se realizira Nenadova rečenica “Mijenja se onaj koji se ne mijenja”.

 4. Ovo sad već postaje krajnje nepravedno prema našim fond managerima, cijeli rujan u velikom plusu spram prošle godine

 5. Mirovinci do sada nisu značajnije ulazili u turizam a sada kada kada su cijene otišle u nebo u odnosu na prije nekoliko godina niti neće. Sasvim je nebitno da li su danas te cijene još uvijek dobro ulaganje.
  Što se tiče fond menagera, tko će im nauditi?
  Njihovi šefovi kojima su našim mirovinama spašavali plasmane u kredite neuspješnim tvrtkama?
  Država kojoj su putem obveznica opet našim mirovinama služili kao bankomat za iisplatu gotovo neograničenih sredstava?
  Mediji?
  Javnost?
  Ako neki i odu s čela fondova vjerujem da neće daleko od postojećih fotelja i privilegija.

 6. Treba mijenjati ili zakon ili omogućiti osnivanje još kojeg OMF-a. Ovo više nema smisla. Ja ću gledati promienti OMF iako ni jedan nije bajan sa svojom strukturom. Da mogu bi se u Allianz equity prebacio. Tako velike naknade plaćati za ulaganje u obveznice nema smisla. Oni pak sa ogromnim plaćama i bonusima mlate tuđim k…. po koprivi. Lako je tako biti manager. Ni m od managerstva oni nemaju.

 7. Pogledao sam malo konferenciju ” Poslovni uzlet ” , dosta optimistični tonovi . Mogli bi ” analitičari” opet ostati u čudu , gledajući rast bdp ove , a i slideće godine !

  • Meni se cini da je nepovjerenje ulagaca strahovito jos od slucaja Agrokora , veliko nepovjerenje ovoj vladi kao i bezperspektivnoj opoziciji . Kada je nama Zivi Zid treca stranka u zemlji i popularnost im raste kao i njihov populizam onda je sve jasno mi jos uvijek u Hrvatskoj nemamo Liberalnu opciju koja ce ponuditi rjesenja . Vjerujem da ce burza stagnirati do sezone a i tada ne vidim da ce znacajnije rasti .

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.