6 replies »

 1. Probao sam osvijestiti ove u V. Gorici ali koliko vidim ništa. Kako mi je žao. Možda služe za iduću godinu. Čestitke još jednom na ovom nesebičnom, plemenitom i iznimno brzo korisnom projektu.
  Pozdrav!

 2. Svi smo gledali Star Trek, zar ne? Znamo da su tom “svemirskom dobu” skoro svi nekakvog STEM obrazovanja. To nam djeluje nekako kao najlogičnija projekcija te daleke budućnosti u kojoj ljudi nastavljaju započeto u 15. stoljeću: otkrivanje novih svjetova, stvaranje novih prilika za život, rast i razvoj svega, i povrh najluđih maštarija prethodnih generacija.

  Svemirsko doba dolazi, iz SF-a seli se u realnost, s počecima već za našeg životnog vijeka, i pod vodstvom privatnih kompanija, u početku onih više tehnoloških poput SpaceX (http://www.spacex.com/mars) i kasnije nekakvih šireg spektra djelatnosti (trgovine itd.) kao nekih budućih “The East India Company”, kad privatne kompanije vrate staru slavu izgubljenu stoljećima ugnjetavanja od strane prevelikih država i međunarodnih birokrata.

  Važno je masovnije početi se obrazovati u STEM područjima, važno je dobro zarađivati i važno je biti skroman, razuman i “štedljiv” (stvarati “višak”, investirati), dakle postojati dioničarima javnih dioničkih društava, jer kapital će u vremenu sveopće automatizacije, umjetne inteligencije itd. postat izvor života kao voda.

  Uvijek je tako bilo ako malo bolje razmislimo (živjeli su oni s kapitalom, životarili oni bez), naši stari su računali da djeci treba ostaviti nekretninu, zemlju od koje će živjeti itd., a dobro dođe i obrazovanje.

  I sad je tako, samo još pojačano, obrazovati se prije svega (ali ne za svećenika, pravnika ili liječnik; nego za inženjera, znanstvenika ili liječnika) i da, OK je ostaviti potomstvu neki kapital ako je moguće, ali onda ne suboptimalno investiran u beton, radije u obliku nekog fonda financijske imovine.

 3. Ne živi čovjek samo o kruhu moj mclynx, tako smo mi osamdesetih mislili da samo što za koju godinu nećemo na Mars, a onda se dogodio rat jednako brutalan kao kod pećinskih ljudi. Može tehnika napredovati u beskraj, čovjek je biće koje bira između dobra i zla i tu tehnika ne pomaže, neke stvari se ne mijenjaju. I ja sam za STEM obrazovanje i to brutalno zastupljenije nego danas, ali uvijek će biti potreba i za ponekog svećenika… Ili već prema izboru…

  • @Sokolić

   Slažem se da čovjek ne živi samo o kruhu, zato nam treba znanost.

   Čak i ovaj Mars kao prvi baby step i onda dalje prava kolonizacija Svemira (za početak umjetnim svemirskim postajama sa simuliranom gravitacijom itd., dok budemo još predaleko od bilo kakvih nastanjivih planeta) baš dolazi ovaj puta (za razliku od kolonizacije Novog svijeta) iz tih “duhovnih pobuda”. Neće se u 21./22. stoljeću graditi kolonije u Svemiru iz čisto ekonomskih razloga jer tu u okolici gdje možemo stići na tadašnjoj tehnološkoj razini neće biti ničega previše zanimljivoga, nikakvih pogodnih uvjeta za život, sve ćemo graditi od nule, “iz zabave”, iz “luksuza”.

   Kao što se nekada luksuziralo svilom i začinima iz dalekih krajeva (to nisu bile esencijalne potrebe), tada će se luksuzirati, po mogima i onda zasigurano “nepotrebnim, besmislenim rasipanjem resursa”, tim svemirskim građevinama, “istraživačkim” (pustolovnim?) kolonijama, koje će u početku izgledati kao najveće i najbesmislenije rasipanje resursa u povijesti čovječanstva, ali tako je to, kad se postane jako bogat (svijet će postati jako bogat!) počne se razmišljati o luksuzima, ali tada se nećemo luksuzirati toliko tim materijalnim užicima kao nekada više ovim “duhovnim” užicima ulaganja u znanost i tehnologiju koja možda nema neku trenutnu korist, koja će više biti kao umjetost, sama sebi svrha, dok jednog dana ne postane korisna, jednog dana spasi nas dosovno od izumiranja, jer Zemlja kao jedino stanište, sigurno nam nije dobra diverzifikacija rizika.

   Govorim o mega trendovima na tržištu rada/obrazovanja za razdoblje od 15. stoljeća do 22. stoljeća 😀 Znamo što se nekada uzimalo kao prvi izbor za studij (niti nije bilo puno izbora), samo kažem što su danas pametni primarni izbori uzimajući kako već današnje stanje tržišta rada tako uzimajući u obzir i malo dugoročniji pogled kamo idemo, kakve se tehnološke i druge revolucije približavaju.

   I u svemiru ćemo ratovati, za to nam treba STEM također.

   Beskonačno je kompliciran pojam da, možda ne može napredovati u beskonalno, ali mogli bismo doći na razinu vrste Q https://en.wikipedia.org/wiki/Q_(Star_Trek)

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.