Turizam

Rezultati turizam, privatno vs. državno

Počeli su izlaziti rezultati turističkih društava, a to je krasan primjer na kojem možemo usporediti kako ‘privatnici’ upravljaju, a kako država. Fokusirao sam se na EBITDA (=’brza i prljava aproksimacija toka novca od operacija’) u Q3. Ali on je simptom svega ostaloga (plaće, porezi itd.), dakle cijelog stvaranja vrijednosti svih dionicima (dioničari, radnici, lokalna uprava itd.).

Na donjem grafikonu koji prikazuje porast EBITDA za do sada objavljene podatke su crvenim označena društva u pretežito (ili kontrolno) državnom vlasništvu.
Napomena:
– Među crvene se uvukla Ilirija, koja je bez ikakve sumnje jedna od najbolje upravljanih turističkih društava, ali vrlo konzervativno i posluje na ograničenom položaju (ali prikuplja kapital, pa valjda ima ambicije za iskorak)
– Maistra i Plava laguna naizgleda sporo rastu (‘samo’ 10%), ali to su ogromni sustavi; Plava Laguna je u dužem razdoblju od velikih vjerojano financijski najbolje upravljano društvo, s impozantnim portfeljem, a Maistra je vizionarski razvijala destinaciju ‘Istra’ (hoteli s 5*), takvim divovima je teško rasti brže
– Naročito mi je zbunjujuća stagnacija Maestrala koji posluje u Dubrovniku(?!)
– Rezultati Imperijala su slabi s obzirom da ima praktički monopol na ‘rajskoj destinaciji’.

Koliko sam vidio brojke su za sve što se tiče konsolidacije usporedive.

turisti-ebitda

Napomena: Od postojećih imam dionice HIMR kroz Valamar (koji je upravo kupio HIMR) i Liburnija kroz ‘alfabet’

Kategorije:Turizam

13 replies »

 1. Zelio bih se osvrnuti na tvrdnju da je Ilirija jednaod najbolje upravljanih turistickih kompanije u Hrvatskoj. Nekompetentna uprava koja nije raspisala natjecaj za zaposljavanje na rukovodecu poziciju u zadnjih 10 godina, dok u upravi sjede ljudi koji su obiteljski i interesno povezani sa predsjednikom. 3 hotela u samom centru Biograda posluju u gubitku, dok kamp i marina spasavaju poslovanje citave kompanije. U odnosu prema radnicima ### izbrisano ### . Dokaz da statistika i analiza nemoraju uvijek dati stvarnu sliku stanja u kompaniji.

  • Izbrisao sam ovo što bi bilo nezgodno da objavljujemo bez dokaza. U upravi je koliko vidim samo jedan član, a on je naravno interestno povezan s obitelji, jer ima značajan udio u društuv, a na koncu i radi se o obiteljskoj firmi.

 2. Čini se da je LPLH nazorniji prikaz državno vs privatno.

  Izvješće vs sve ono što svi znamo da ta firma posjeduje kroz poznati ali još “neotkriven” potencijal…ustvari me podsjeća u dosta tih segmenata kao Đuro na početku tavorenja prije ovog comeback-a..
  Iako se i u ovom izvješću vidi i nešto skrivene love prema 2015 u većem dugu povezanih dobavljača, manje kratkoročne obveze ipak je udjelno prema 2015 veći pad prihoda nego pad rashoda….

  Sve skupa ili izgleda da, i ako postoji kakva vizija unutar LPLH, država još ne zna što želi s tom firmom ili čeka Jadranku da ponudi dobru cijenu??

  • LP Turizam povećala prihode desetak posto a smanjila troškove, ulaganja u kampove su se vjerojatno isplatila. Treba vidjeti što se izvuklo iz kampa Uvala Poljana koji se ne konsolidira
   ali ukupno svakako lijep porast dobiti.

   Ono najvažnije da i dalje strpljivo čekamo da se copy-paste odlomak …

   “Lošinjska plovidba Holding d.d. sa svojim tvrtkama kćerima trenutno ne vrši značajnija investicijska ulaganja izuzev dosadašnjih ulaganja u projektnu dokumentaciju za moguća ulaganja u narednom razdoblju.”

   … napokon izbaci iz izvješća i da krenu te dugo najavljivane investicije u hotel i marinu a ako se dobro sjećam prije dvije godine g. Bakić je prenio da se na skupštini govorilo oko povećanju kapaciteta kampa Lopari s 400 na 3000 osoba. Nadam se da se nije odustalo od toga. Zvuči jako dobro ako bi bilo ostvarivo.

   • Ovdje su bitne dvije stvari. Krenimo najprije od izvješća:

    Lošinjska plovidba–Turizam d.o.o. ostvarila je ukupne prihode u predmetnom razdoblju u iznosu od 20.757.014 kuna, a ukupne rashode u iznosu od 15.685.999 kuna te je ostvarila dobitak nakon oporezivanja u iznosu od 4.056.812 kuna. Društvo Lošinjska plovidba-Turizam d.o.o., Mali Lošinj karakterizira sezonalnost poslovanja. Poslovni prihodi počinju se intenzivnije ostvarivati od Uskrsa pa do konca listopada. Bitno je napomenuti kako se sve više ulaže u podizanje kvalitete smještajnih jedinica te edukaciju djelatnika koji će samim time povećati kvalitetu usluga koje nudimo.

    Sada treba pristupiti računici na način ‘suma dijelova’.

    LP ima 49% u Uvala Poljana, čiji je EBITDA ovdje sarkiven, jer se samo u LP-turizam prikazuje kao udjel u dobiti. U 2015. je EBITDA Uvala Poljana bio 6 mil. kn. Recimo da će ove godine biti veći, odnosno da je tekući oko 6,5 – 7 mil. kn (jako dobra sezona, a prošle je bio puno veći rast). Budući da je krajem prošle bilo 8 dugoročnog duga, pretpostsavimo da je sada na kraju trećeg kvartala slično, ali gotovina i slično da je te veličine.

    Pretpostavimo li valuaciju za ovaj brzo rastući biznis od EV/EBITDA 12, slijedi da equity u uvala Poljana vrijedi oko 80 mil. kn, odnosno za LP da je to oko 40 mil. kn.

    U LP konsolidirano je novac i ekvivalenti 40 mil. kn, a dugoročni dug 12,3, dakle neka je tu oko 26 mil. kn neto vrijednosti.

    Samo te dvije stavke nose u EV oko 65 mil. kn, a kako smo uzeli u obzir dug, to je u EV samo preostao market cap. Koji je trenutno 140 mil. kn. Dakle, slijedi da sve ostalo je vlauirano sa 75 mil. kn, tj. 10 mil. eura.

    A to je sav ostatak turizma, ako se ne varam 38% ili 48% Zračne luke, poslovanje i zemmljište Brodogradilišta (novac i dug smo uračunali gore), te čitav projekt Rujnica. To mi se čini jako malo.

    Detaljnije, evo ovdje:

    https://eclectica.hr/2013/12/05/a-koja-su-onda-najbolja-ulaganja-u-nekretnine-3/

   • Za zračnu luku ćemo prvu saznati koliko vrijedi. Najvjerojatnije u idućih nekoliko mjeseci jer ne vjerujem da bi se krenulo u daljnja ulaganja i obnovu a da se ne riješi udio LPLH od 40%.
    Samo na zemljište od 250.000 m2 ako računamo tih 40% pa recimo da je m2 50 eura otpada 5 miliona eura, znači da bi cijeli LPLH ako izuzmemo zračnu luku, udio u Uvali poljane, keš na računu i sav dug vijedio 5 miliona eura. To je cijena koja se traži za bolje vile po Jadranu.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.