Turizam

Rezultati turizam

Iako još nije rezultate objavilo jedno od najvećih društava, Arenaturist, ovo su otprilike rezultati u (reprezentativnom) Q3. Crveno su označena društva koja kontrolira država. Neka manja nisam prikazao. Hoteli Živogošće nisu prikazani iako su poslovali odlično, toliko dobro spram lani da mi se čini da podaci nisu usporedivi, kao ni Sunčani Hvar za koga podaci nisu usporedivi zbog predstečajne. HUP Zagreb nije prikazan jer mu se poslovanje samo manjim dijelom odnosi na Jadran.

Tri najveća društva su rasli slično, oko 10% (označeno zelenim) i to je recimo njihova prirodna stopa rasta (Valamar će iduće godine brže od ostalih ako ostane ovako jer je upravo kupio Imperial).

ebitda-turisticke-tvrtke-2

Meni je naravno od najvećeg zanimanja Valamar u kojem se sve razvija baš kako sam bio predvidio, oni su naime jako zainteresirani za prezentaciju invesitorima (pa stoga i cijenu dionice). Isti dan kad su objavljeni rezultati izašla je i odlična nova web stranica. Te su najavljene daljnje investicije od 100 mil. eura (povrh kupnje Imperiala!), što sve možete vidjeti u izvješću ovdje. Također, EV/EBITDA mu je oko 9, baš kako sam i predviđao (ako ostane cijena kakva je bila tada, a je). Mislim da je to jako dobro, i nije usporedivo s mediteranskim konkurentima baš zato jer ima u vlasništvu sve nekretnine kojima upravlja, i stoga ima daleko manji dug (ako se ne varam, Melia ima dug:kapital = 2, a Valamar ima i jako puno nerevalozirane imovine).

Sve ta velika hotelska društva koja imaju hotele pod upravljanjem mogu napraviti još jedan veliki korak, a to je izdvajanje (djelomično ili u cjelosti) nekretnina u SPV i monetizacija dioničarima. Sjetimo se da kad su fondovi Goldman Sachsa kupili ARNT da su upravo na toj osnovi već bili izglasali jednokratnu dividendu od 280 kuna po dionici, iako je to tada bila značajno manja kompanija.

Također me jako veseli uspjeh Solarisa (čije dionice više nemam) jer su odličnim radom to i zaslužili, a i pokazuju što je moguće.

Ukupno, uvjeren sam da je hrvatski turizam visoke dodane vrijednosti na stabilnom putu rasta, ova sezona nije bila izuzetak (sjetit ćete se i kako su 2014. svi histerizirali oko ‘srpanjske rupe’ koja i nije postojala), a jedini sam tvrdio da je nema.

U ovom trenutku se zaista teško ne sjetiti ovih argumenata ‘za bedake’ koji su bili baš očiti, ali očito većini hrvatskih profesionalaca u financijama nedostupni (mislim da 2013. nitko ili skoro nitko nije ni imao ni jedan ‘research’ za turističke dionice, eto toliko je neznanje i nemar … tako da se ne uzbuđujte zbog trenutnih nemuštih uradaka naših analičara):
– 2013.: Hrvatski turizam: asset play
– 2012.: Paradoksi cijena na Zagrebačkoj burzi – cijeli hrvatski turizam 1 mlrd. eura!?

Napomena: Imam dionice RIVP i indirektno LRH i možda neke druge u malim udjelima.

Kategorije:Turizam

38 replies »

 1. Nemam toliko znanja i iskustva da znam zbog revalorizacije kolika bi fer vrijednost bila SLRS kad bi je uspoređivali s trenutnom cijenom ostalih turista.Zna li netko možda?

 2. “-slijedom vlasničkih promjena, nastalih u razdoblju od veljače do travnja 2016. godine, u
  tijeku je procjena imovine Društva i imovine zavisnih društava, a sa stanovišta ocjene njezine
  nadoknadive vrijednosti. Rezultati procjene u budućnosti mogu se reflektirati na iskazanim
  pozicijama Bilance i Računa dobiti i gubitka Društva, kao i konsolidiranih financijskih izvješća.”

  Zanimljiva rečenica iz novog izvješća Arenaturista…

  • Jako. To bi moglo biti veselo … ovo je vjerojatno najznačajnija rečenica u izvješću, a namjerno ju nisam naveo u pregledu rezultata jer je presuptilna za naše prilike 🙂

  • Budući da se spominjalo da bi se vlasništvo nad hotelima u Austriji i Njemačkoj dobivalo dokapitalizacijom u imovini od strane PPHE, logično bi bilo da revaloriziraju vrijednost imovine ARNT, kako bi se mogla po poštenim omjerima izvršiti dokapitalizacija.
   Ili mislite da bi to moglo voditi monetizaciji djela nekretnina?

   • Mislim oboje, a bit će zanimljivo pratiti ulogu mirovinaca koje su pripustili u priču jeftino. Pitanje je: zašto? 🙂

 3. Ovaj zdravo marić je jedno veliko razočaranje . Obećavao je da neće biti novih poreza i pritisaka na gospodarstvo kad odjednom,porez na pse, dizanje trošarina, porez na nekretnine,ukidanje neoporezivanja reinvestirane dobiti, dizanje pdv a u ugostiteljstvu za100% ,baš onako pridonosi stabilnosti poreznog sustava, treća promjena u 3 godine. Ukidanje poreza na dividendu,ništa ,na kapitalnu dobit,ništa . Njegova stručnost me uopće ne zanima jer nema hrabrosti za napraviti prave stvari nego opet prelijevanje iz šupljeg u prazno i naravno na štetu privatnog i dobrobit javnog. Dobro nam i izgleda burza i država od svih silnih katastrofalnih odluka u zadnjih 8 godina od izbijanja krize.

  • Gdje je Velebit sada? Baš tako iz šupljeg u prazno. Nitko nema muda smanjivati rashode, samo nas turizam sprječava da ne bankrotiramo, a možda bi to bilo najbolje, možda bi tada počele prave reforme.

 4. Zahvaljujem se Nenadu jer da nema ovog bloga ja nebi imao pojma o dionicama a i uspio sam nesto zaraditi citajuci ovdje i ulazuci u turizam(Rivp) . Hvala Nenade na nesebicnom dijeljenju znanja i raznih informacija i ramisljanja drugima.

  • @hombas
   Evo čitam ove preporuke iskonskih znalaca i izdvajam :
   Brodari su jeftini pa bi ih valjalo kupiti (atpl i jdpl, recimo)
   Pitam sada ljude ovdje koji su ipak malo potkovaniji od hr prosjeka, dali mene oči (i mozak) lažu ili ja ne znam čitati fin izvješća…?
   Pa stanje, barem na papiru, je katastrofalno. Brojevi su sve gori a jedna od dionica je rasla jer ju je jedan gospodin bjesomučno kupovao zadnjih 6mj. Molim ima li itko ovdje da mi ukaže da dam u krivu?

 5. Slučajno prebacio na sjednicu sabora, kad ono tamo komunistički manifest, bulj , aleksic, pernar i cjeli most jedni drugima podilaze i zajedno napadaju banke ,kapitalizam ameriku ,znači u saboru uopće nema oporbe po tom pitanju. To više čak nije ni smjesno, to već postaje i opasno jer kad redikuli poput bulja pričaju o ekonomiji i nude rješenja to je veliki problem. Popularnost pernara također izaziva nelagodu jer jednostavno nema nikoga u saboru da mu replicira na gluposti koje čovjek priča

  • Pernar priča ono u što njegovi birači vjeruju , a to su ” teorije zavjere” u koje oni vjeruju i koje su jako popularne u dijelu hrvatske javnosti . A to što mu nitko ne replicira , vjerojatno ne žele raspravljati o glupostima i davat mu preveliku pažnju , ali možda bi trebalo raskrinkat te laži i bedastoće .

   • Zrinko, u tome i jest glavni problem, vi kažete on je ridikul pa ne treba mu davati pozornost. Tako vrijeme prolazi a redikulne teze hrvatima postaju istina, jer sto puta ponovljena laž postaje istina.ribić priča gluposti dalic šuti, ribić priča gluposti šonje šuti, alexic priča gluposti novotny šuti, samo neka nastave svi šutjeti i onda nek se čude kad porezi u hrvatskoj za deset godina budu 80 % , poduzetnicima imovina nacionalizirana, pernar veliki vođa itd. Sada i sam zvucim kao teoretičar zavjese ali ako u americi imate dva kandidata za predsjednika za kojeg ne znate koji je gori, sada zamislite što u zemlji sa financijski najnepismenijem narodom tek može biti

  • Ne znam zašto ih predsjednik Sabora sve skupa ne izbaci van zbog narušavanja digniteta institucije Hrvatskog Sabora – njegov je posao da o tome brine.

   Sabor bi trebao biti uzvišeno mjesto demokracije i Zakona. Oni koji zlorabe svoj položaj u Saboru za uzurpiranje medijskog prostora, koji ismijavaju demokraciju i pravo slobode govora poistovječujući to s blebetanjem gluposti i manipuliranjem slabije obrazovanim građanima u svoje dnevnopolitičku svrhe pričajući im te zlobne bajke, ne bi smjeli tamo sjediti i to raditi bez ikakvih sankcija.

   Uostalom, komunistička baljezganja konkretno, direktno su u suprotnosti i s izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske i nekoliko njegovih drugih članaka tako da bi takve priče trebale biti apsolutno nedopustive u normalnoj saborskoj raspravi, osim u nedajbože raspravi o izmjenama Ustava po tim konkretnim točkama koje nadajmo se nikad neće biti na dnevnom redu.

 6. Naša nova reformska vlada je u zaletu, a porezni sustav reformira tako dobro da su sve turističke dionice danas uzletjele 😉

 7. Sada je jasno kome ce uzeti novac za reforme onima koji se trude i rade ,Turizmu i Privatnom sektoru a u Drzavnom ce ubaciti svoje ljude i unistiti jos sto se da . Nevjerovatno umjesto da dionice jos porastu nakon ovakvo dobrih rezultata svih Turista a i drugih dionickih firmi dionice padaju i gube sve sto se ove godine dobro napravilo dobro zarada jos uvijek nije losa sto se tice mog portfelja ali ponadao sam se da ce do kraja godine biti jos bolje Nisam siguran da ce sa ovom vladom izaci na dobro. .

 8. Par pitanja:

  Što bi značilo “izdvajanje (djelomično ili u cjelosti) nekretnina u SPV i monetizacija dioničarima”? Što bi bilo “SPV” i na koji način bi se to izvelo?
  Na koji bi se način mogle monetizirati nekretnine?
  Jesu li jedna od opcija revalorizacija pa prikaz velike dobiti zbog toga pa isplata velike dividende za koju bi se uzeo kredit?
  Ili možda prodaja nekretnina (hotela, kampova) i uzimanje istih u najam?
  Ili prodaja nekretnina (hotela, kampova) i onda vođenje istih sa naplatom naknade za vođenje?

  • Pogledajte tipičnu bilancu velikog turističkog društva, recimo Melia ili šro je htio napraviti Goldman Sachs. Oni su samo djelomično vlasnici svojih nekretnina. Ostatak su drugi, rentno-nekretninski rasloloženi ulagači. Jer turističko poslovanje ima dva rizika: nekretninski i operativni, a tako se nekretninski smanjuje i dobija financijska poluga.

   Tako da ne moguće izdvojiti jedan dio ili sve nekretnina u Special Purpose Vehicle (SPV), prodati ga (na burzi ili privatno), recimo pola, te novac iskoristiti novac za jednokratnu dividendu ili razvoj poslovanja (kupnju drugih nekretnina).

   • Hvala! Detalje ćemo vjerojatno (uskoro) otkriti kod ARNT, a onda možemo računati i što bi to značilo kod drugih (RIVP).

  • Građevinski objekti, postrojenje i oprema ispod 800 milijuna, a amortizacija 130 milijuna, za 6 godina bi se sve izamortiziralo bez novih ulaganja. Ili su su sami gradili loše, pa planiraju za desetak godina rušiti i ispočetka, ili skrivaju dobit kako bi im ostalo više novaca za ulaganje, a onda će kada prođe investicijski zamah sve prodati i pustiti novom vlasniku da plaća porez… A i zbog ovakve amortizacije više ne vrijedi što se prije govorilo da im BV bolje odražava vrijednost imovine nego drugim turistima, jer su revalorizirali prije par godina, možda od zemljišta, vrijednost hotela u aktivi teško da uz takvu amortizaciju može biti realna.

   • Ili ne znamo koji je miks “strojeva” i “objekata”? Šalim se 🙂 Činjenica je da kod nas strojeve uglavnom loše amortiziraju. Strojeve treba jako jako snažno amortizirati, stvarno ih i zamijenjivati uvijek boljim, efikasnijim itd. Ali ovo pretpostavljam nije industrijsko postrojenje.

    Da firme ne bi “skrivale” dobit, treba uvesti konkurentne poreze. Do sada su nam porezi na dobit bili 15 postotnih bodova niži nego u glavnom svjetskom gospodarstvu koje tim svojim položajem u udjelu svijeta i međunarodnih razmijeni postavlja temelje za odnose međunarodne kompetitivnosti svih ostalih (jer imamo druge stvari po kojima smo manje konkurentni od njih, pa moramo negdje, bar djelomično, to nadoknaditi).

    Kad/ako US smanji poreze na dobit, morat ćemo adekvatno reagirati.

 9. Načuo sam da se ozbiljno razmišlja o Zagrebu kao velikom kongresnom centru i gradnji kongresne dvorane, i u tom smislu punom iskorištavanju nove zračne luke. Imali tko više informacija. Da li i u HUP Zagreb kao najvećem zagrebačkom hotelijeru razmišljaju o novoj investiciji u kongresnu dvoranu i ako da na kojoj lokaciji?

 10. na FINI izašlo izvješće Proficia konsolidirano…
  ..snažast rast dobiti iz redovnog poslovanja u 2016. godini, dakle Pakoštane i upravljanje hotelom i apartmanima u Rovinju. Oko 8 miliona kn u 2016. za razliku od 2 miliona u 2015.

 11. Click to access Zaklju%C4%8Dak-o-prodaji-gra%C4%91evinskog-zemlji%C5%A1ta-u-svrhu-kompletiranja-gra%C4%91evne-%C4%8Destice-hotel-Rovinj-1.pdf

  …evo još jedne lijepe vijesti za dioničare Proficia…nakon kompletiranja svih čestica prema detaljnom planu uređenja zone, nadam se da su stečeni svi preduvjeti za obnovu hotela Rovinj.

  Dakle imamo…

  Pine Beach koji već bilježi konstantnu dobit, a vjerujem da može i bolje
  Iz zapisnika je vidljiv rast svih pokazatelja u Rovinju, a ulaganjem u hotel Rovinj se priča lijepo zaokružuje.
  Riješili su se gubitaša i rješavaju se nefunkcionalnih nekretnina ( prije Adriatic media, pa Račice i vila San lorenzo, a sada i vjetroelektrana u Mađarskoj)
  Dobri argumenti oko konačnog rješavanja situacije oko presude..

  • Da, počelo se polako slagati. Za Pakoštane ima još velikog prostora za razvoj i veću zaradu, to se jednostavno može vidjeti iz samih slika i cijena na stranicama od Pakostana. Kad se maknu prihodi od prodaje Adriatic medie imamo rast EBITDA za preko 4 milijuna po konsolidoranom izvješću. Potraživanja su se smanjila za 12 milijuna a obveze za 6 milijuna.

   Još kad bi poboljšali transparentnost… 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.