DDJH

ĐĐ rezultati

Kao što znate, ĐĐ mi je u fokusu i objavio je izvješće kojim sam jako zadovoljan.

ĐĐ je totalno jedinstveno društvo u Hrvatskoj po tome što su u njemu predstavnici privatnih investitora i radnika smijenili od strane države imenovanog managera. Kao što vjerojatno i znate, vrlo sam aktivan u ĐĐ (koliko to već manjinski dioničar može biti), ovdje je prvi dio jedne priče: ĐĐ preokret (kako smo spašavali ĐĐ – prvi dio).

Jako sam zadovoljan izvješćem s obzirom na okolnosti (odgoda već ugovorenih poslova) i naraciju u njemu. Najprije ograda:

dd-rez1

Ali onda kasnije primjerice:

dd-rez2

dd-rez3

prihodi-ebitda

Naravno, šlag na tortu su višestruke izjave predsjednika uprave da je ĐĐ aktivan u više mogućih poslova u segmentu obrane.

Ali sada bih vam htio skrenuti pažnju na veliku i važnu stvar koja se dogodila akcijom predstavnika privatnih ulagača i radnika. U svibnju 2012. je SDP-HNS-ovska Vlada imenovala predsjednika uprave. A NO je dopunila stanovitim brojem lokalnih političara iz jedne stranke koalicije. Krajem svibnja taj je predsjednik uprave smijenjen i imenovan ovaj: Zbog loših rezultata? NO ‘Đuro Đaković’ smijenio Kovačevića.

Pogledajtmo prikaz poslovanja ĐĐ tijekom mandata ta dva predsjednika uprave. Svakom sam pod ‘njegovo’ označio tek idući kvartal od onoga u kojem je nastupio (pod pretpostavkom da na tekući nije mogao previše djelovati). Iako mislim da bi bilo ger označiti i još jedan ili dva kvartala pod glavni utjecaj utjecaj prethodnika:

ddjh-ebitda-2

Iskreno, smatram da nije bilo te zamejne igrača da bi ĐĐ bankrotirao. Stoga me još više čudi ponašanje političara tada vladajuće koalicije koji nisu bili shvatili da bi time praktički zauvijek izgubili izbornu bazu u toj županiji. Ili su možda prevladavali neki drugi interesi, tko će ga znati. Za svaki slučaj, probao sam na zadnjoj Glavnoj skupštini dočarati lokalnim političarima koji još sjede u NO ĐĐ koje su posljedice njihova djelovanja ili nedjelovanja ako ne rade u najboljem interesu društva, bilo je baš veselo, a nekima nije bilo lako.

Što se tiče dugoročne perspektive, iako dinamika nije ovakva, i dalje snažno vjerujem u ovaj poslovni plan uprave koji predviđa preko 100 mil. kn dobiti u stabilnim godinama projekcija, iako uvjet za to je bilo i veće prikupljanje kapitala koje nije u potpunosti uspjelo, velikim dijelom zbog cinizma i destrukcije raznih sudionika hrvatskog tržišta kapitala.

Predlažem i pažljivo pročitati objavu za medije od petka.

Hvala upravi, radnicima i konstruktivnim ostalim dionicima (nećete vjerovati, nisu ni svi ‘lokalni’ takvi; mnogi među njima navodno ‘jako vole’ Đuru, ali iako su bogati, nisu ni kune kapitala upisali niti po onoj niskoj upisnoj cijeni od 20 kn, a niti kupili dionice kasnije 🙂 ).

Političare pak molim da više ne pokušavaju opstruirati ĐĐ jer ćemo se znati suprotstaviti.

Napomena: Kao što znate, imam dionice DDJH i ovo nije nagovor na ništa.

Oglasi

Kategorije:DDJH

95 replies »

 1. Ja sam apsolutno zadovoljan razvojem situacije u Đuri..I nakon prvog pozitivnog kvartala sam se zahvalio upravi na svom trudu..Htio sam doći i na zadnju skupštinu da im se osobno zahvalim i pružim podršku , ali jednostavno nisam uspio iskombinirati .Uprava im je vjerodostojna i to je to..Ljudi se trude, sve je transparentno .Kad sam im jednom poslao e-mail s upitom odgovor sam dobio isti dan, dok npr. u Varteksu to nije tako..Đuro i Varteks su bili u sličnim “startnim pozicijama” ali uprave Đure je svojim radom uspjela daleko više steći vjerodostojnost kod ljudi.Aposlutno imaju moju podršku, a i ovaj Vaš graf jasno pokazuje zašto.Samo naprijed kao i do sada…

 2. G.Bakicu sto je sa Varteksom?Ni rijeci vec duze vrijeme?!Stanje je katastrofalno.Nema likvidnosti,nema novih ugovorenih poslova,…

 3. Je li ova odgoda početka proizvodnje borbenih vozila , možda zahtjev naručitelja za nekom dodatnom opremom na vozilima , što u konačnici daje i veću cijenu istih ?

 4. Ja bi se složio s navedenim i izjava gosp. Mazala iako vrlo odmjerena pokazuje vrlo jasan optimizam, kao i naglasak da proizvodnja u borbenom segmentu iako kasni i/ili je izostala u planiranom opsegu će se zasigurno ostvariti. Također izjava da za rast i ostvarenje punog potencijala grupe treba poboljšati izvore financiranja, neizravno upućuje na dokapitalizaciju, ali i mogućim većim poslovina u nadolazećem periodu. Mišljenja sam da se radi o jako potentnoj budućnosti i ostvarenju mnogih planova koje su najavljivali, a o kojima je i Nenad puno puta pisao. BRAVO za Đuru!

 5. Oprimizam postoji ali sto ocekivati od ove vlade koja jedno prica drugo radi , Dizu poreze uvode nove ,nema govora o snizenju PDVa ko zna mozda upadnu i u Duru jer slijedeci potez HDZa moze biti Opteretiti Privatno preuzetii i staviti svoje ljude u drzavno dok ne razjebu sve sto mogu. Ja njima ne Vjerujem.

  • Sve dobro za ĐĐ.
   Jutros Tokio raste blizu 7%, više od pada jučer.
   NY indeksi su jučer zapravo rasli i to dosta. Mediji u Hrvatskoj
   stvaraju lažnu sliku tržišta kapitala, kakva ne postoji.
   U Americi su jučer porasle dionice banaka, građevine, praktički sve, obrambena industrija jako.
   Mentalitet i znanja kod nas su na niskoj razini, probalo se pisati jalno protiv turizma zbog
   porezne reforme, a ispalo je sjajno. Zaustaviti HR turizam, isto je što i zaustaviti Reuters.

  • Iako ĐĐ čini se nema s time (previše?) veze, to je jako dobro, jer čim je proizvod globalno uspješniji, to je veća šansa da ga i naši ključni kupci kupe.

   • Prema nekim informacijama sa terena čini se da kašnjenje isporuke od strane Đure dosta utječe na probijanje rokova. Nije mi drago jer imam njihove dionice, ali to su informacije

    • Čini se da su to dezinformacijr jer ĐĐ radi samo onaj mali ali vrlo komplicirani dio, a kao što vidimo problem je u cijeloj konstrukciji. Plus to bi sigurno pisalo da je baš to. Molim nemojte ovdje anonimno širiti dezinformacije (odnosno javite ako imate pouzdane info). Za takve stvari postoje ‘investicijski’ forumi.

  • O planovima se više nema što, možda neki novi planovi jer je ĐĐ izjvaio da su konačne ponude za naš deal već na stolu.

 6. U kuvajtu postoji velika razlika izmedju vojske i nacionalne garde. Djuro se natjece na tenderu koji je otvorila nacionalna garda. Paralelno i vojska otvara razne natjecaje. Jednostavno, imaju dvije razine vojnih postrojbi kojima se rukovodi s dva mjesta za isti cilj. Nesto kao regularna vojska i teritorijalna obrana u bivsoj drzavi… Zato se cesto i pojavljuju svakakve informacije o raznim tenderima u kuvajtu…

 7. Nadam se da ce slijedeca godina biti dobra za DD samo da dobije neki veci posao sa Patrijom iako duro posluje dobro i Sada.

 8. Pričekajmo kraj godine jer je Kuvajtski ministar obrane ove godine izjavio(po pisanju jednog časopisa) da će do kraja ove godine izabrati najboljeg ponuđača a to je upravo natječaj na kojemu se Đuro samostalno natječe a posao ima težinu takvu da bi Đuro imao popunjene kapacitete za naredne tri godine.

 9. Nadajmo se, koliko znam ,Prodano je dosta 84vorki u Kuvajt tamo osamdesetih i trebalo bi biti logicno da Kuvajt izabere Duru narocito jer je na testiranju Patrija bila najbolja a uz to Duro im moze napraviti generani servis za njihove 84 a i samu nadogradnju to bi bio strasan posao.

 10. Poštovani g.Bakić, zadnjih nekoliko dana u arapskom svijetu se naveliko priča o informaciji kako će američki kongres najvjerojatnije odobriti Kuvajtu kupnju nove opreme za modernizaciju postojećih M1A2 a nije isključeno niti to da će Kuvajt ići u kupnju nove flote američkih tenkova. ## izbrisano ## Iako je vijest već objavljena u svijetu naši mediji o tom šute, ĐĐ se još o ovome još nije izjasnio te je očito jasno da nemaju niti snage niti volje/želje napraviti iskorak naprijed da bi se probili u ovom zahtjevnom tržištu. Znači kakva nam je zemlja takav je i mentalitet. Molim vas za vaš cijenjeni komentar. Hvala.

  • Da, u pravu ste, vidim da se 1,7 milijardi dolara za taj posao http://www.reuters.com/article/us-usa-kuwait-tanks-idUSKBN1421VE
   No moje tumačenje zasigurno nije da je problem u mentalitetu ĐĐ, dapače, ĐĐ sigurno grize. Koliko znamo iz javno iznesenih podataka, ĐĐ-ina ponuda za konzorcij ĐĐ, Kongsberg, Patria je na stolu, proces je u tom smislu priveden kraju nakon više godina. Najveća okolonost tu je, ne bih rekao ‘problem’ je način na koji se radi biznis u arapskim zemljama, kroz agente, te je naravno stvar proračuna. Dakle, stvar na terenu je u rukama agenta i tu su onda lokalne igre tko će što progurati, s obzirom na proračun čije donošenje je kasnilo, valjda zbog manjih prihoda i raznih interesa da se što više ugura u budget. To naravno igra ulogu i kod uguravanja projekata u vojni dio. Ova vijest je vjerojatno loša za potencijalni projekt obnove tenkova, ali o njemu se ionako godinama već ne priča. Štoviše, mislim da je čak dobra je rovi tenkovi nisu u konkurenciji s 8×8, a ovime su zastupnici GD dobili neki svoj dio kolača, pa bi sada bio red na naše. Što se tiče mentaliteta zemlje, tu ste u pravu, ali ne što se tiče ĐĐ; naime kao što znamo HV je tebao biti ‘launch customer’ za Kongsbergove stanice na AMV, dobitna kobinacija, a sada je to američka vojska. Kako i zašto to je baš tužna priča.

 11. Po meni nasa politika me odraduje dobro stvari. Uzmimo u obzir da DDakovic kao izvaredan proizvodac naoruzanja sobzirom
  Na stratesko znacenje hrvatske za NATO i evropsku uniju morao bi biti proguran od strane amera i NATO da dobije neke vece poslove kao i recimo Vartex za uniforme i vojnu opremu podravka za SDO vojne dnevne obroke i slicno sto radi nasa diplomacija ,presjednica vlada ma nista ganjaju duhove povijesti sramotno :), Srecom DD ce uspjeti i sam siguran sam u to 🙂

 12. Iako sam totalni laik za vojnu industriju, mislim da je tesko i nerealno da SAD pored svojeg General Dynamicsa “gura” Đuru i Patriin AMV.
  Međutim i kao što je Nenad jednom prilikom napisao; za Đuru je kljucno da ima odrziv poslovni model i portfelj proizvoda neovisan od vojnog programa, a ima ga. Vojni programz je svonevrsni “slag na tortu”, ali tortu koja se nazalost “pece” nekoliko godina.

  Ako Đuro ne uspije u Kuwaitu, ne treba padati u ocaj; tu su specijalni vagoni, elektrane, mostovi, a mozda i LNG terminal 2018-te (plutajuci ili fiksni, svejedno je), a AMV 8×8 ce kad-tad “uletjeti” – bilo izravnom pobjedom na nekom od natjecaja, bilo ustupanjem dijela poslova od strane Patrie.

  Kljucno je pustiti g. Mazala i njegov tim da na miru rade svoj posao, sve ce sjesti na svoje

  Strpljen-spasen 😉

 13. Arpeggio slazem se sa svime napisanim upravo zbog toga mislim da bi bilo dobro da se taj slag na tortu dogodi ne toliko zbog nas Dionicara koliko zbog radnika ĐĐ ,tada bi kapaciteti radili punom parom ,Radnici bi bili sigurniji za posao a isla bi sigurno i nova zaposljenja ,planovi sirenja Dure i slicno sve to bi rasteretilo upravu stresa i Mogli bi se lezernije i sigurnije okrenuti novim ugovorima i izazovima.
  a nama dionicarima potpisujem Strpljen – Spasen. 🙂

 14. Ovdje treba samo pustiti i vidjeti tko ce sudjelovati u dokapitalizaciji. Sumnjam da ce lova koja se skupi u dokapitalizaciji biti samo za place i redovno poslovanje. U to onda nitko ne bi ni ulazio. Cijena oko 30-ak kuna mi se cini realnom, a nakon toga ocekujem i nekakve pozitivne vijesti. Ako se jos doda i Saudijska…ufff 🙂 🙂

 15. Slazem se sa Dlipanovic cijena dokapitalizacije bi trebala biti po trzisnoj cijeni dionice, a ne kako to Vedran vidi ( ja nislim izmedu 45-60 ) Zavisi kakva bude u to vrijeme necemo valjda razvodnjavati dionice a i prosla dokapitalizacija je bila po preniskoj cijeni.

 16. Jedno su zelje a drugo su mogucnosti. Ipak treba gledati sa realne strane. A i kazem, treba vidjeti tko ce sve moci sudjelovati u dokapitalizaciji. Uprava tu ima sirok spektar mogucnosti zbog toga sto se u prosloj dokapitalizaciji nisu upisale sve dionice…ali o tom potom.

 17. Vedrane ja ne razumijem sto vi mislite pod Mogucnosti ??? Kakve beze ima cijena sa mogucnostima narocito ovako nosla cijena kakva je Durina , ako je cijena dokapitalizacije recimo 60 kuna umesto recimo 100 kupicete 50 nike li to ista kolicina novca sa manje dionica , dokapitalizacija bi pasala po recimo 30 kako ti kazes onima koji su je prodali po 52-55 kako se kretala prije par mjeseci na tome bi zaradili odlicno a u dolapitalizaciji bi mogli kupiti veci broj dionica ili isti a dobit zadrzali isto tako nagadanja i ovakve izjave bi mogle utjecati na nervozne dionicare i srusiti cijenu dionice. Dokapitalizacija je po meni nuzno zlo za kompaniju je najbolje kada ostvaruje dobit i siri poslove sa vlastitim sredstvima , ali jos ceko malo pricekati da Duro to uspije po meni to ide u dobrom smjeru i vjerujem da ce Duro za dvije tri Godine biti jedna od jacih firmi u Hrvatskoj a i sire .

  • Zar nije (do)kapitalizacija sama bit dioničarstva, prikupljanje kapitala na tržištu kapitala? To nikako nije zlo, već upravo suprotno, prikupljanje kapitala da bi ga se oplodilo.

  • Postovani Ivice, molim vas da smirite dozivljaj. Ne govorim nista protiv Djure, i ja sam jedan od dionicara, ali isto tako sam svjestan trenutne situacije (pogotovo na zse). To sto bi vi voljeli je jedna stvar, drugo su mogucnosti. Sto vi mislite, da cemo u dokapitalizaciji sudjelovati svi mi? Bojim se da ne, sudjelovat ce oni koji su upisali u prosloj i to ne svi.

 18. Dokapitalizacija je za mene osobno daleko bolji i transparentniji nacin prikupljanja novca nego uzimanje bankovnog kredita.
  Po kojoj cijeni ce Uprava Đure izdati dionice ako se i kada za to odluci, stvar je vise razlicitih faktora. Ako firmi treba velika likvidnost za financiranje obrtnih sredstava i proizvodnje (npr ako dobije posao u Kuwaitu) tj ako procijeni da im treba 250mio kn, mozda ce izaci i sa cijenom od 100kn po dionici te izdati 2.5 mio dionica.
  Ako pak procijeni da im je dovoljno skupiti 150mio kn, i cijena po dionici ce biti “pristupacnijih” 60kn.

  Medjutim, izdavati nove redovne dionice po 30kn po meni nema nikakvog smisla, cemu?
  Pa nije Djuro Petrokemija! 😉

  Imam dionice Djure i ne bi ih prodao ni za 100kn, a imam i dionice Petrokemije-unatoc svemu 🙂

 19. Arpeggio sada ste opisali puno bolje ono sto sam i ja mislo , Naravno da je dokapitalizacija bolja od Kredita , ako Uprava odluci da je ona potrebna ,ali isto stoji da buducnost kompanije treba biti da akumulira sredstva(zadrzana dobit) sa kojima ce moci imati dobru likvidnost ,dovoljno obrtnih sredstava i Sirenje za Vece poslove poput recimo Kuwajta ili Saudijaca a poslije mozda cak i za dividendu u buducnosti . Meni je zapravo drago vidjeti da Durina uprava radi na svim poljima i da ce Duro opstati .Nisam siguran da ce dokapitalizacije i biti ako Duro ne dobije veliki samostalni posao sa Patrijom jer Duri za sada vec ide dobro. Kao i vi Arpeggo i ja imam Dionice Dure i nemam ih namjeru prodati jos dugo to mi je sigurniji ulog za mirnu penziju :).

  • Nema teorije da to rade u Srbiji jer u Srbiji ne postoji apsolutno niti najmanja sansa da se napravi nesto sto se zove “remont M-84”. Tamo se tenkovi mogu oprati i mozda obojati. Jer da mogu vise od toga, pa valjda bi jedan od 212 srpskih tenkova prosao remont u ovih 30 godina od proizvodnje tenka?! Druga je stvar hoce li to raditi rusi. Ni oni nemaju svu dokumentaciju za 84-u, ali i ne razlikuje se previse od T-72.

  • Ako se po jutru dan poznaje, doista bi i Đuri i nama kao dionicarima mogla biti sretna! 🙂

   Nenade i ostale kolegice i kolege sa Eclectice; iako znam da ce ovo sto cu napisati zazvucati bogohulno, ali na razini teorije me zanima vase misljenje o pravom, kvalitetnom i profesionalno vodjenom CRO holdingu/grupi u cijem sastavu bi bili INA, HEP, Plinacro, JANAF i Đuro te eventualno Petrokemija.

   Da li bi po vasem misljenju takav holding mogao biti uspjesan (ekonomija obujma, centralizacija nabave, outsorcing pojedinih back-office poslova) ili bi u startu bio osudjen na propast? Politicke i druge uhljebe za sada ostavimo po strani, zanima me vase nacelno misljenje.

   • Neznam sto Nenad misli ali ja bi Duru podalje drzao od tog holdinga a za njega bi bio kad bi ga vodio Nenad ili Buffett a da im je pomocnik Munger .Jednostavno u to povjerenja nemam i gotovo . Ali ko mari ua moje misljenje , kako maknuti politiku , uhljebnistvo i korupciju iz svega toga e to mene zanima ??

    • “Kako maknuti politiku , uhljebnistvo i korupciju iz svega toga”?

     Dati Hrvatsku na koncesiju i upravljanje Njemačkoj na 100 godina za neku “siću”? 😉

     Zezam se naravno-mislim da ce proci jos jako, jaaaaako puno vremena dok iz nasih gena ne nestane balkanski mentalitet. Volio bih da se to dogodi za mojeg zivota, 40 mi je tek 🙂

    • Ne treba državu dati u koncesiju nego treba dati norvešku plaću dokazanim Njemačkim menadžerima koji bi bili na čelu svih naših državnih poduzeća. Oni bi sve to doveli vrlo brzo u red. Ako najbolji nogometni klubovi dovode strane menadžere ne vidim razlog zašto ne bi to činile i države. Koštaju ali više nas košta uhljebništvo, nerad i korupcija NAŠIH ‘menadžera’.

 20. Ma vecinu drzavnih tvrtki treba privatizirati ASAP pa ce ih voditi profesionalci i smanjit cemo uhljebnistvo i neefikasne ili nedovoljno neefikasne tvrtke (tu mislim i na Podravku) ciji su vodeci ljudi uglavnom nekompetentni za.svoje pozicije

 21. Da to je istina , nadajmo se da nece biti promjena na vrhu Dure ,ali za sve ovo sto se dobro dogada sa Durom i vama idu velike zasluge samo sto ponekada vasa skromnost odudara od ljudske naravi , bilo bi pozeljno da u Hrvatskoj ima vise ljudi kao sto ste vi .

 22. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ove-godine-u-poljsku-salje-visecijevne-bacace-raketa-iduce-godine-u-litvu-osam-borbenih-oklopnih-vozila-i-120-pripadnika-tigrova/5635407/

  …Ova informacija potvrđena nam je u vrhu Oružanih snaga. Jedino je problem što Oružane snage još ne raspolažu stanicom 30 mm niti protuoklopnim raketama. Naime, natječaj za ovu stanicu je u tijeku. Stigle su tri ponude – izraelskih tvrtki Elbit i Rafael te domaće tvrtke Đuro Đaković. Kako doznajemo, u tijeku je analiza ponuda. Prema odredbama natječaja, isporuka stanica trebala bi biti u studenom ove godine, a samo nekoliko mjeseci nakon isporuke i montaže svih osam Patria sa stanicom 30 milimetara trebalo bi biti upućeno u Litvu.

  • Tu bi i vojni sudovi imali pune ruke posla. Penzionirani generali, heroji i domoljubi od 3,5 metra, postali lobisti izraelskih proizvođača, a uvjeti natječaja,preko noći čudotvorno, postali identični performansama stvari za koje lobiraju. Ako već nismo pravna, barem smo demokratska država. U nedemokratskima zbog takvih stvari rade i streljački vodovi.

    • Pojašnjenje linkanog članka. Domet rakete, obzirom na karakteristike te namjenu oružane stanice i samog vozila, od sekundarnog je značaja. Vozilo je obzirom na brzinu i manevarske sposobnosti, praktički nedokučiva meta i za stacioniranu artiljeriju i za puno sporije tenkove i za pješački protuoklop. Mogu ga pogoditi samo slučajno. Karakteristika mu je enormna i precizna vatrena moć, a namjena brz i siguran transport pješaka na mjesto prihvata bliske borbe, te intenzivna, raznovrsna, mobilna i nemilosrdno precizna vatrena podrška i štit tokom borbe.

     Najgore od svega je što smo zbog toga izgubili priliku za “first buyer” referencu. Ovako je to USA. Zamislite koja bi to tržišna referenca u grani bila. Prvo CRO, pa tek onda USA! Srećom su u Kongsbergu shvatili da nije Đuro kriv što radi u državi koju su vodili i odluke donosili glupi, ograničeni i korumpirani ljudi, pa bez obzira na sve, naveliko radimo na opremanju Strykera Kongsbergom. A MORH i dalje Đuru podržava sa figom u džepu i voli k’o mater ludu ‘ćer. Od onih nedavno bombastično objelodanjenih poslova za vojsku u iznosu od 200 milijuna kn, Đuro je dobio 8,5 milijuna kn. Ostalo vjerojatno ide na zimske gaće i čarape za “guštere”.Danas-sutra, ako ih veliki kabinetski generali puni čvaraka, školovanih na ruskoj vojnoj doktrini i partizanskim filmovima, pošalju negdje kao topovsko meso, barem im neće biti hladno.

     I da podijelim ovdje svoje divlje i mokre dioničarske snove. Ako ne znate, Kongsberg je 49% vlasnik Patrie. Ostalih 51% drži pametna i čestita finska država. U predstojećoj dokapitalizaciji, kupovinom maksimalnog broja ponuđenih dionica, postoji hipotetska mogućnost stjecanja natpolovičnog vlasništva u Đuri. Volio bih da ga stekne Kongsberg. Ako ne odmah sada, barem u perspektivi. A nadam se da je hrvatska država dovoljno napredovala i sazrela da kontrolni paket i pravo veta koji bi joj ostali, u budućnosti ne zloupotrebljava i koristi za vlastitu štetu.

    • Imaju li ti koji su donijeli odluku protiv ĐĐ imena i prezimena ?
     To bi bilo baš u sridu, u odnosu na tehničke detalje, ovako je uništa.
     Odluke donose ljudi sa imenom i prezimenom, ministar, premijer,
     predsjednik. Umjesto toga spominju se izlišno streljački vodovi, heroji,
     bezimeni generali kao da smo na nogometnim tribinama.
     Naravno da je to u pravom smislu riječi tragična priča, ali to je tako obzirom na sudionike.
     Nisam toliko informiran, ali izgleda prilično jasna stvar zašto su takvi rezultati.

  • Srednjoročno i dugoročno, biti će posla 🙂

   Naime, s jedne strane NATO mora povećati ulaganja u opremu, s druge strane Amerika mora smanjiti svoj ukupni nominalni doprinos i u odnosu na dosadašnje godine, kako bi se odnosi među partnerima sveli na poštene temelje.

   To znači samo jedno, ostale članice moraju bitno povećati potrošnju jer treba ne samo nadoknaditi američko racionaliziranje troškova nego i realizirati sav taj potrebni rast. Države poput Hrvatske koje čak i u odnosu na svoj (manji!) GDP izdvajaju manji postotak za obranu, morat će bitno promijeniti svoju politiku, jer ne brani se samo neki apstraktni GDP nego ljude, teritorij, granice. Izdvajanje za vojni proračun bi trebalo imati više veze s tim drugim fizičkim parametrima nego s GDP-om. Dugoročno je nemoguće zamisliti da države poput Hrvatske, Njemačke i sl. izdvajaju za vojsku manji postotak GDP-a od USA.

 23. Nadajmo se da ce izabrati DD. Smijesno a drzava je vlasnik veceg dijela Dure i na kraju krajeva Patrije imamo zamisli osam komada a zelimo kupovati avione svasta .Ne budu li uzeli DD morace ro itekako objasniti.

 24. Kome i zašto? Politikanstvo i voluntarizam vladaju ovim prostorima. Da je bilo odgovornog vođenja države ne bi smo gledali Rumunjskoj i Bugarskoj u leđa. Do jučer smo se na Jadranu rugali Česima i Slovacima kako jedu paštete a danas im možemo samo zavidjeti.

 25. Zanimljivo, dva puta su odgađali sjednicu NO u vezi dokapitalizacije bez nekog konkretnog razloga a evo sada premijer počistio kompletni NO i imenovali su nove ljude. Po meni ova odluka je dobra jer država je još uvijek većinski a očito nije bila zadovoljna sa njihovim dosadašnjim radom dok je sadašnji predsjednik g.Mazal dobio povjerenje u novom mandatu. Sazvao je glavnu skupštinu za 21.3 sa ciljem da se uspješno provede dokap u punom obimu i očito za “velike”igrače. Kolega Dandy je spomenuo dva velika igrača koji su po mome sudu a s obzirom na postojeće okolnosti načina provedbe dokapa i realno potencijalni mogući sudionici.

 26. To sam negdje procitao a cini mi se da novo predlozeni ljudi imaju dobar CV ali moje brige i nerazumjevaanje je u vezi dokapitalizacije gdje postojeci dionicari ne mogu sudjelovati a cijena koja se spominje je nominalna to znaci 20 kuna ili sam ja nesto krivo shvatio , ne razumijem zasto bi cijena bila 20 kuna kad je trzisna puno veca ne cini mi se ro do ro za postojece dionicare . Cijena bi trebala biti prosjecna trzisna a ne nominalna jer bibse tako prikupio isti iznos sa manje dionica zar ne ?

 27. Nominalna cijena ne znaci da ce biti i ponudjena za dokapitalizaciju. Nominalna nema veze s cijenom po kojoj ce biti provedena dokapitalizacija. Tako da vas to ne brine

 28. Pitanje svih pitanja je, da li uprava ima na neki način jamstvo potencijalnog investitora ili više njih koji su spremni sudjelovati u dokapu, s obzirom na ovakav “siguran” način na koji planiraju izvršiti cjelokupni proces dokapa za “velike” ulagače(hipotetski se nudi stjecanje većinskog paketa dionica te minimalni ulog od sto tis.eura).Uvjeren sam da je g.Mazal na čelu kompanije sposoban i kompetentan da se dokap sprovede uspješno kako za samo društvo tako i za postojeće dioničare sa Nenadom na čelu.

 29. od 19.02.2017. u UAE otvoren IDEX 2017, najveći sajam oružja, opreme/tehnike na bliskom istoku. Srbi imaju svog predstavnika Yugoimport-SDPR a ĐĐ-a nema nigdje. Je li ovo loš vic ili …?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s