DDJH

ĐĐ rezultati

Kao što znate, ĐĐ mi je u fokusu i objavio je izvješće kojim sam jako zadovoljan.

ĐĐ je totalno jedinstveno društvo u Hrvatskoj po tome što su u njemu predstavnici privatnih investitora i radnika smijenili od strane države imenovanog managera. Kao što vjerojatno i znate, vrlo sam aktivan u ĐĐ (koliko to već manjinski dioničar može biti), ovdje je prvi dio jedne priče: ĐĐ preokret (kako smo spašavali ĐĐ – prvi dio).

Jako sam zadovoljan izvješćem s obzirom na okolnosti (odgoda već ugovorenih poslova) i naraciju u njemu. Najprije ograda:

dd-rez1

Ali onda kasnije primjerice:

dd-rez2

dd-rez3

prihodi-ebitda

Naravno, šlag na tortu su višestruke izjave predsjednika uprave da je ĐĐ aktivan u više mogućih poslova u segmentu obrane.

Ali sada bih vam htio skrenuti pažnju na veliku i važnu stvar koja se dogodila akcijom predstavnika privatnih ulagača i radnika. U svibnju 2012. je SDP-HNS-ovska Vlada imenovala predsjednika uprave. A NO je dopunila stanovitim brojem lokalnih političara iz jedne stranke koalicije. Krajem svibnja taj je predsjednik uprave smijenjen i imenovan ovaj: Zbog loših rezultata? NO ‘Đuro Đaković’ smijenio Kovačevića.

Pogledajtmo prikaz poslovanja ĐĐ tijekom mandata ta dva predsjednika uprave. Svakom sam pod ‘njegovo’ označio tek idući kvartal od onoga u kojem je nastupio (pod pretpostavkom da na tekući nije mogao previše djelovati). Iako mislim da bi bilo ger označiti i još jedan ili dva kvartala pod glavni utjecaj utjecaj prethodnika:

ddjh-ebitda-2

Iskreno, smatram da nije bilo te zamejne igrača da bi ĐĐ bankrotirao. Stoga me još više čudi ponašanje političara tada vladajuće koalicije koji nisu bili shvatili da bi time praktički zauvijek izgubili izbornu bazu u toj županiji. Ili su možda prevladavali neki drugi interesi, tko će ga znati. Za svaki slučaj, probao sam na zadnjoj Glavnoj skupštini dočarati lokalnim političarima koji još sjede u NO ĐĐ koje su posljedice njihova djelovanja ili nedjelovanja ako ne rade u najboljem interesu društva, bilo je baš veselo, a nekima nije bilo lako.

Što se tiče dugoročne perspektive, iako dinamika nije ovakva, i dalje snažno vjerujem u ovaj poslovni plan uprave koji predviđa preko 100 mil. kn dobiti u stabilnim godinama projekcija, iako uvjet za to je bilo i veće prikupljanje kapitala koje nije u potpunosti uspjelo, velikim dijelom zbog cinizma i destrukcije raznih sudionika hrvatskog tržišta kapitala.

Predlažem i pažljivo pročitati objavu za medije od petka.

Hvala upravi, radnicima i konstruktivnim ostalim dionicima (nećete vjerovati, nisu ni svi ‘lokalni’ takvi; mnogi među njima navodno ‘jako vole’ Đuru, ali iako su bogati, nisu ni kune kapitala upisali niti po onoj niskoj upisnoj cijeni od 20 kn, a niti kupili dionice kasnije 🙂 ).

Političare pak molim da više ne pokušavaju opstruirati ĐĐ jer ćemo se znati suprotstaviti.

Napomena: Kao što znate, imam dionice DDJH i ovo nije nagovor na ništa.

Kategorije:DDJH

171 replies »

 1. Ja sam apsolutno zadovoljan razvojem situacije u Đuri..I nakon prvog pozitivnog kvartala sam se zahvalio upravi na svom trudu..Htio sam doći i na zadnju skupštinu da im se osobno zahvalim i pružim podršku , ali jednostavno nisam uspio iskombinirati .Uprava im je vjerodostojna i to je to..Ljudi se trude, sve je transparentno .Kad sam im jednom poslao e-mail s upitom odgovor sam dobio isti dan, dok npr. u Varteksu to nije tako..Đuro i Varteks su bili u sličnim “startnim pozicijama” ali uprave Đure je svojim radom uspjela daleko više steći vjerodostojnost kod ljudi.Aposlutno imaju moju podršku, a i ovaj Vaš graf jasno pokazuje zašto.Samo naprijed kao i do sada…

 2. G.Bakicu sto je sa Varteksom?Ni rijeci vec duze vrijeme?!Stanje je katastrofalno.Nema likvidnosti,nema novih ugovorenih poslova,…

 3. Je li ova odgoda početka proizvodnje borbenih vozila , možda zahtjev naručitelja za nekom dodatnom opremom na vozilima , što u konačnici daje i veću cijenu istih ?

 4. Ja bi se složio s navedenim i izjava gosp. Mazala iako vrlo odmjerena pokazuje vrlo jasan optimizam, kao i naglasak da proizvodnja u borbenom segmentu iako kasni i/ili je izostala u planiranom opsegu će se zasigurno ostvariti. Također izjava da za rast i ostvarenje punog potencijala grupe treba poboljšati izvore financiranja, neizravno upućuje na dokapitalizaciju, ali i mogućim većim poslovina u nadolazećem periodu. Mišljenja sam da se radi o jako potentnoj budućnosti i ostvarenju mnogih planova koje su najavljivali, a o kojima je i Nenad puno puta pisao. BRAVO za Đuru!

 5. Oprimizam postoji ali sto ocekivati od ove vlade koja jedno prica drugo radi , Dizu poreze uvode nove ,nema govora o snizenju PDVa ko zna mozda upadnu i u Duru jer slijedeci potez HDZa moze biti Opteretiti Privatno preuzetii i staviti svoje ljude u drzavno dok ne razjebu sve sto mogu. Ja njima ne Vjerujem.

  • Sve dobro za ĐĐ.
   Jutros Tokio raste blizu 7%, više od pada jučer.
   NY indeksi su jučer zapravo rasli i to dosta. Mediji u Hrvatskoj
   stvaraju lažnu sliku tržišta kapitala, kakva ne postoji.
   U Americi su jučer porasle dionice banaka, građevine, praktički sve, obrambena industrija jako.
   Mentalitet i znanja kod nas su na niskoj razini, probalo se pisati jalno protiv turizma zbog
   porezne reforme, a ispalo je sjajno. Zaustaviti HR turizam, isto je što i zaustaviti Reuters.

 6. Ma super..Đuro se baš fino i postepeno razvija.I što je najbolje s ovakvim partnerima se stječu nova znanja.

  • Iako ĐĐ čini se nema s time (previše?) veze, to je jako dobro, jer čim je proizvod globalno uspješniji, to je veća šansa da ga i naši ključni kupci kupe.

   • Prema nekim informacijama sa terena čini se da kašnjenje isporuke od strane Đure dosta utječe na probijanje rokova. Nije mi drago jer imam njihove dionice, ali to su informacije

    • Čini se da su to dezinformacijr jer ĐĐ radi samo onaj mali ali vrlo komplicirani dio, a kao što vidimo problem je u cijeloj konstrukciji. Plus to bi sigurno pisalo da je baš to. Molim nemojte ovdje anonimno širiti dezinformacije (odnosno javite ako imate pouzdane info). Za takve stvari postoje ‘investicijski’ forumi.

  • O planovima se više nema što, možda neki novi planovi jer je ĐĐ izjvaio da su konačne ponude za naš deal već na stolu.

 7. U kuvajtu postoji velika razlika izmedju vojske i nacionalne garde. Djuro se natjece na tenderu koji je otvorila nacionalna garda. Paralelno i vojska otvara razne natjecaje. Jednostavno, imaju dvije razine vojnih postrojbi kojima se rukovodi s dva mjesta za isti cilj. Nesto kao regularna vojska i teritorijalna obrana u bivsoj drzavi… Zato se cesto i pojavljuju svakakve informacije o raznim tenderima u kuvajtu…

 8. Nadam se da ce slijedeca godina biti dobra za DD samo da dobije neki veci posao sa Patrijom iako duro posluje dobro i Sada.

 9. Pričekajmo kraj godine jer je Kuvajtski ministar obrane ove godine izjavio(po pisanju jednog časopisa) da će do kraja ove godine izabrati najboljeg ponuđača a to je upravo natječaj na kojemu se Đuro samostalno natječe a posao ima težinu takvu da bi Đuro imao popunjene kapacitete za naredne tri godine.

 10. Nadajmo se, koliko znam ,Prodano je dosta 84vorki u Kuvajt tamo osamdesetih i trebalo bi biti logicno da Kuvajt izabere Duru narocito jer je na testiranju Patrija bila najbolja a uz to Duro im moze napraviti generani servis za njihove 84 a i samu nadogradnju to bi bio strasan posao.

 11. Poštovani g.Bakić, zadnjih nekoliko dana u arapskom svijetu se naveliko priča o informaciji kako će američki kongres najvjerojatnije odobriti Kuvajtu kupnju nove opreme za modernizaciju postojećih M1A2 a nije isključeno niti to da će Kuvajt ići u kupnju nove flote američkih tenkova. ## izbrisano ## Iako je vijest već objavljena u svijetu naši mediji o tom šute, ĐĐ se još o ovome još nije izjasnio te je očito jasno da nemaju niti snage niti volje/želje napraviti iskorak naprijed da bi se probili u ovom zahtjevnom tržištu. Znači kakva nam je zemlja takav je i mentalitet. Molim vas za vaš cijenjeni komentar. Hvala.

  • Da, u pravu ste, vidim da se 1,7 milijardi dolara za taj posao http://www.reuters.com/article/us-usa-kuwait-tanks-idUSKBN1421VE
   No moje tumačenje zasigurno nije da je problem u mentalitetu ĐĐ, dapače, ĐĐ sigurno grize. Koliko znamo iz javno iznesenih podataka, ĐĐ-ina ponuda za konzorcij ĐĐ, Kongsberg, Patria je na stolu, proces je u tom smislu priveden kraju nakon više godina. Najveća okolonost tu je, ne bih rekao ‘problem’ je način na koji se radi biznis u arapskim zemljama, kroz agente, te je naravno stvar proračuna. Dakle, stvar na terenu je u rukama agenta i tu su onda lokalne igre tko će što progurati, s obzirom na proračun čije donošenje je kasnilo, valjda zbog manjih prihoda i raznih interesa da se što više ugura u budget. To naravno igra ulogu i kod uguravanja projekata u vojni dio. Ova vijest je vjerojatno loša za potencijalni projekt obnove tenkova, ali o njemu se ionako godinama već ne priča. Štoviše, mislim da je čak dobra je rovi tenkovi nisu u konkurenciji s 8×8, a ovime su zastupnici GD dobili neki svoj dio kolača, pa bi sada bio red na naše. Što se tiče mentaliteta zemlje, tu ste u pravu, ali ne što se tiče ĐĐ; naime kao što znamo HV je tebao biti ‘launch customer’ za Kongsbergove stanice na AMV, dobitna kobinacija, a sada je to američka vojska. Kako i zašto to je baš tužna priča.

 12. Po meni nasa politika me odraduje dobro stvari. Uzmimo u obzir da DDakovic kao izvaredan proizvodac naoruzanja sobzirom
  Na stratesko znacenje hrvatske za NATO i evropsku uniju morao bi biti proguran od strane amera i NATO da dobije neke vece poslove kao i recimo Vartex za uniforme i vojnu opremu podravka za SDO vojne dnevne obroke i slicno sto radi nasa diplomacija ,presjednica vlada ma nista ganjaju duhove povijesti sramotno :), Srecom DD ce uspjeti i sam siguran sam u to 🙂

 13. Iako sam totalni laik za vojnu industriju, mislim da je tesko i nerealno da SAD pored svojeg General Dynamicsa “gura” Đuru i Patriin AMV.
  Međutim i kao što je Nenad jednom prilikom napisao; za Đuru je kljucno da ima odrziv poslovni model i portfelj proizvoda neovisan od vojnog programa, a ima ga. Vojni programz je svonevrsni “slag na tortu”, ali tortu koja se nazalost “pece” nekoliko godina.

  Ako Đuro ne uspije u Kuwaitu, ne treba padati u ocaj; tu su specijalni vagoni, elektrane, mostovi, a mozda i LNG terminal 2018-te (plutajuci ili fiksni, svejedno je), a AMV 8×8 ce kad-tad “uletjeti” – bilo izravnom pobjedom na nekom od natjecaja, bilo ustupanjem dijela poslova od strane Patrie.

  Kljucno je pustiti g. Mazala i njegov tim da na miru rade svoj posao, sve ce sjesti na svoje

  Strpljen-spasen 😉

 14. Arpeggio slazem se sa svime napisanim upravo zbog toga mislim da bi bilo dobro da se taj slag na tortu dogodi ne toliko zbog nas Dionicara koliko zbog radnika ĐĐ ,tada bi kapaciteti radili punom parom ,Radnici bi bili sigurniji za posao a isla bi sigurno i nova zaposljenja ,planovi sirenja Dure i slicno sve to bi rasteretilo upravu stresa i Mogli bi se lezernije i sigurnije okrenuti novim ugovorima i izazovima.
  a nama dionicarima potpisujem Strpljen – Spasen. 🙂

 15. Ovdje treba samo pustiti i vidjeti tko ce sudjelovati u dokapitalizaciji. Sumnjam da ce lova koja se skupi u dokapitalizaciji biti samo za place i redovno poslovanje. U to onda nitko ne bi ni ulazio. Cijena oko 30-ak kuna mi se cini realnom, a nakon toga ocekujem i nekakve pozitivne vijesti. Ako se jos doda i Saudijska…ufff 🙂 🙂

 16. Slazem se sa Dlipanovic cijena dokapitalizacije bi trebala biti po trzisnoj cijeni dionice, a ne kako to Vedran vidi ( ja nislim izmedu 45-60 ) Zavisi kakva bude u to vrijeme necemo valjda razvodnjavati dionice a i prosla dokapitalizacija je bila po preniskoj cijeni.

 17. Jedno su zelje a drugo su mogucnosti. Ipak treba gledati sa realne strane. A i kazem, treba vidjeti tko ce sve moci sudjelovati u dokapitalizaciji. Uprava tu ima sirok spektar mogucnosti zbog toga sto se u prosloj dokapitalizaciji nisu upisale sve dionice…ali o tom potom.

 18. Vedrane ja ne razumijem sto vi mislite pod Mogucnosti ??? Kakve beze ima cijena sa mogucnostima narocito ovako nosla cijena kakva je Durina , ako je cijena dokapitalizacije recimo 60 kuna umesto recimo 100 kupicete 50 nike li to ista kolicina novca sa manje dionica , dokapitalizacija bi pasala po recimo 30 kako ti kazes onima koji su je prodali po 52-55 kako se kretala prije par mjeseci na tome bi zaradili odlicno a u dolapitalizaciji bi mogli kupiti veci broj dionica ili isti a dobit zadrzali isto tako nagadanja i ovakve izjave bi mogle utjecati na nervozne dionicare i srusiti cijenu dionice. Dokapitalizacija je po meni nuzno zlo za kompaniju je najbolje kada ostvaruje dobit i siri poslove sa vlastitim sredstvima , ali jos ceko malo pricekati da Duro to uspije po meni to ide u dobrom smjeru i vjerujem da ce Duro za dvije tri Godine biti jedna od jacih firmi u Hrvatskoj a i sire .

  • Zar nije (do)kapitalizacija sama bit dioničarstva, prikupljanje kapitala na tržištu kapitala? To nikako nije zlo, već upravo suprotno, prikupljanje kapitala da bi ga se oplodilo.

  • Postovani Ivice, molim vas da smirite dozivljaj. Ne govorim nista protiv Djure, i ja sam jedan od dionicara, ali isto tako sam svjestan trenutne situacije (pogotovo na zse). To sto bi vi voljeli je jedna stvar, drugo su mogucnosti. Sto vi mislite, da cemo u dokapitalizaciji sudjelovati svi mi? Bojim se da ne, sudjelovat ce oni koji su upisali u prosloj i to ne svi.

 19. Dokapitalizacija je za mene osobno daleko bolji i transparentniji nacin prikupljanja novca nego uzimanje bankovnog kredita.
  Po kojoj cijeni ce Uprava Đure izdati dionice ako se i kada za to odluci, stvar je vise razlicitih faktora. Ako firmi treba velika likvidnost za financiranje obrtnih sredstava i proizvodnje (npr ako dobije posao u Kuwaitu) tj ako procijeni da im treba 250mio kn, mozda ce izaci i sa cijenom od 100kn po dionici te izdati 2.5 mio dionica.
  Ako pak procijeni da im je dovoljno skupiti 150mio kn, i cijena po dionici ce biti “pristupacnijih” 60kn.

  Medjutim, izdavati nove redovne dionice po 30kn po meni nema nikakvog smisla, cemu?
  Pa nije Djuro Petrokemija! 😉

  Imam dionice Djure i ne bi ih prodao ni za 100kn, a imam i dionice Petrokemije-unatoc svemu 🙂

 20. Arpeggio sada ste opisali puno bolje ono sto sam i ja mislo , Naravno da je dokapitalizacija bolja od Kredita , ako Uprava odluci da je ona potrebna ,ali isto stoji da buducnost kompanije treba biti da akumulira sredstva(zadrzana dobit) sa kojima ce moci imati dobru likvidnost ,dovoljno obrtnih sredstava i Sirenje za Vece poslove poput recimo Kuwajta ili Saudijaca a poslije mozda cak i za dividendu u buducnosti . Meni je zapravo drago vidjeti da Durina uprava radi na svim poljima i da ce Duro opstati .Nisam siguran da ce dokapitalizacije i biti ako Duro ne dobije veliki samostalni posao sa Patrijom jer Duri za sada vec ide dobro. Kao i vi Arpeggo i ja imam Dionice Dure i nemam ih namjeru prodati jos dugo to mi je sigurniji ulog za mirnu penziju :).

  • Nema teorije da to rade u Srbiji jer u Srbiji ne postoji apsolutno niti najmanja sansa da se napravi nesto sto se zove “remont M-84”. Tamo se tenkovi mogu oprati i mozda obojati. Jer da mogu vise od toga, pa valjda bi jedan od 212 srpskih tenkova prosao remont u ovih 30 godina od proizvodnje tenka?! Druga je stvar hoce li to raditi rusi. Ni oni nemaju svu dokumentaciju za 84-u, ali i ne razlikuje se previse od T-72.

  • Ako se po jutru dan poznaje, doista bi i Đuri i nama kao dionicarima mogla biti sretna! 🙂

   Nenade i ostale kolegice i kolege sa Eclectice; iako znam da ce ovo sto cu napisati zazvucati bogohulno, ali na razini teorije me zanima vase misljenje o pravom, kvalitetnom i profesionalno vodjenom CRO holdingu/grupi u cijem sastavu bi bili INA, HEP, Plinacro, JANAF i Đuro te eventualno Petrokemija.

   Da li bi po vasem misljenju takav holding mogao biti uspjesan (ekonomija obujma, centralizacija nabave, outsorcing pojedinih back-office poslova) ili bi u startu bio osudjen na propast? Politicke i druge uhljebe za sada ostavimo po strani, zanima me vase nacelno misljenje.

   • Neznam sto Nenad misli ali ja bi Duru podalje drzao od tog holdinga a za njega bi bio kad bi ga vodio Nenad ili Buffett a da im je pomocnik Munger .Jednostavno u to povjerenja nemam i gotovo . Ali ko mari ua moje misljenje , kako maknuti politiku , uhljebnistvo i korupciju iz svega toga e to mene zanima ??

    • “Kako maknuti politiku , uhljebnistvo i korupciju iz svega toga”?

     Dati Hrvatsku na koncesiju i upravljanje Njemačkoj na 100 godina za neku “siću”? 😉

     Zezam se naravno-mislim da ce proci jos jako, jaaaaako puno vremena dok iz nasih gena ne nestane balkanski mentalitet. Volio bih da se to dogodi za mojeg zivota, 40 mi je tek 🙂

    • Ne treba državu dati u koncesiju nego treba dati norvešku plaću dokazanim Njemačkim menadžerima koji bi bili na čelu svih naših državnih poduzeća. Oni bi sve to doveli vrlo brzo u red. Ako najbolji nogometni klubovi dovode strane menadžere ne vidim razlog zašto ne bi to činile i države. Koštaju ali više nas košta uhljebništvo, nerad i korupcija NAŠIH ‘menadžera’.

 21. Ma vecinu drzavnih tvrtki treba privatizirati ASAP pa ce ih voditi profesionalci i smanjit cemo uhljebnistvo i neefikasne ili nedovoljno neefikasne tvrtke (tu mislim i na Podravku) ciji su vodeci ljudi uglavnom nekompetentni za.svoje pozicije

 22. Da to je istina , nadajmo se da nece biti promjena na vrhu Dure ,ali za sve ovo sto se dobro dogada sa Durom i vama idu velike zasluge samo sto ponekada vasa skromnost odudara od ljudske naravi , bilo bi pozeljno da u Hrvatskoj ima vise ljudi kao sto ste vi .

 23. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ove-godine-u-poljsku-salje-visecijevne-bacace-raketa-iduce-godine-u-litvu-osam-borbenih-oklopnih-vozila-i-120-pripadnika-tigrova/5635407/

  …Ova informacija potvrđena nam je u vrhu Oružanih snaga. Jedino je problem što Oružane snage još ne raspolažu stanicom 30 mm niti protuoklopnim raketama. Naime, natječaj za ovu stanicu je u tijeku. Stigle su tri ponude – izraelskih tvrtki Elbit i Rafael te domaće tvrtke Đuro Đaković. Kako doznajemo, u tijeku je analiza ponuda. Prema odredbama natječaja, isporuka stanica trebala bi biti u studenom ove godine, a samo nekoliko mjeseci nakon isporuke i montaže svih osam Patria sa stanicom 30 milimetara trebalo bi biti upućeno u Litvu.

  • Tu bi i vojni sudovi imali pune ruke posla. Penzionirani generali, heroji i domoljubi od 3,5 metra, postali lobisti izraelskih proizvođača, a uvjeti natječaja,preko noći čudotvorno, postali identični performansama stvari za koje lobiraju. Ako već nismo pravna, barem smo demokratska država. U nedemokratskima zbog takvih stvari rade i streljački vodovi.

    • Hvala Vam g. Logožar, lijepo je da se malo podsjetimo kako se bori za narod i državu.

    • Pojašnjenje linkanog članka. Domet rakete, obzirom na karakteristike te namjenu oružane stanice i samog vozila, od sekundarnog je značaja. Vozilo je obzirom na brzinu i manevarske sposobnosti, praktički nedokučiva meta i za stacioniranu artiljeriju i za puno sporije tenkove i za pješački protuoklop. Mogu ga pogoditi samo slučajno. Karakteristika mu je enormna i precizna vatrena moć, a namjena brz i siguran transport pješaka na mjesto prihvata bliske borbe, te intenzivna, raznovrsna, mobilna i nemilosrdno precizna vatrena podrška i štit tokom borbe.

     Najgore od svega je što smo zbog toga izgubili priliku za “first buyer” referencu. Ovako je to USA. Zamislite koja bi to tržišna referenca u grani bila. Prvo CRO, pa tek onda USA! Srećom su u Kongsbergu shvatili da nije Đuro kriv što radi u državi koju su vodili i odluke donosili glupi, ograničeni i korumpirani ljudi, pa bez obzira na sve, naveliko radimo na opremanju Strykera Kongsbergom. A MORH i dalje Đuru podržava sa figom u džepu i voli k’o mater ludu ‘ćer. Od onih nedavno bombastično objelodanjenih poslova za vojsku u iznosu od 200 milijuna kn, Đuro je dobio 8,5 milijuna kn. Ostalo vjerojatno ide na zimske gaće i čarape za “guštere”.Danas-sutra, ako ih veliki kabinetski generali puni čvaraka, školovanih na ruskoj vojnoj doktrini i partizanskim filmovima, pošalju negdje kao topovsko meso, barem im neće biti hladno.

     I da podijelim ovdje svoje divlje i mokre dioničarske snove. Ako ne znate, Kongsberg je 49% vlasnik Patrie. Ostalih 51% drži pametna i čestita finska država. U predstojećoj dokapitalizaciji, kupovinom maksimalnog broja ponuđenih dionica, postoji hipotetska mogućnost stjecanja natpolovičnog vlasništva u Đuri. Volio bih da ga stekne Kongsberg. Ako ne odmah sada, barem u perspektivi. A nadam se da je hrvatska država dovoljno napredovala i sazrela da kontrolni paket i pravo veta koji bi joj ostali, u budućnosti ne zloupotrebljava i koristi za vlastitu štetu.

    • Imaju li ti koji su donijeli odluku protiv ĐĐ imena i prezimena ?
     To bi bilo baš u sridu, u odnosu na tehničke detalje, ovako je uništa.
     Odluke donose ljudi sa imenom i prezimenom, ministar, premijer,
     predsjednik. Umjesto toga spominju se izlišno streljački vodovi, heroji,
     bezimeni generali kao da smo na nogometnim tribinama.
     Naravno da je to u pravom smislu riječi tragična priča, ali to je tako obzirom na sudionike.
     Nisam toliko informiran, ali izgleda prilično jasna stvar zašto su takvi rezultati.

    • E pa da sada još netko ovdje na blogu imenuje i dokazuje …
     Malo previše očekujete.

  • Srednjoročno i dugoročno, biti će posla 🙂

   Naime, s jedne strane NATO mora povećati ulaganja u opremu, s druge strane Amerika mora smanjiti svoj ukupni nominalni doprinos i u odnosu na dosadašnje godine, kako bi se odnosi među partnerima sveli na poštene temelje.

   To znači samo jedno, ostale članice moraju bitno povećati potrošnju jer treba ne samo nadoknaditi američko racionaliziranje troškova nego i realizirati sav taj potrebni rast. Države poput Hrvatske koje čak i u odnosu na svoj (manji!) GDP izdvajaju manji postotak za obranu, morat će bitno promijeniti svoju politiku, jer ne brani se samo neki apstraktni GDP nego ljude, teritorij, granice. Izdvajanje za vojni proračun bi trebalo imati više veze s tim drugim fizičkim parametrima nego s GDP-om. Dugoročno je nemoguće zamisliti da države poput Hrvatske, Njemačke i sl. izdvajaju za vojsku manji postotak GDP-a od USA.

 24. Nadajmo se da ce izabrati DD. Smijesno a drzava je vlasnik veceg dijela Dure i na kraju krajeva Patrije imamo zamisli osam komada a zelimo kupovati avione svasta .Ne budu li uzeli DD morace ro itekako objasniti.

 25. Kome i zašto? Politikanstvo i voluntarizam vladaju ovim prostorima. Da je bilo odgovornog vođenja države ne bi smo gledali Rumunjskoj i Bugarskoj u leđa. Do jučer smo se na Jadranu rugali Česima i Slovacima kako jedu paštete a danas im možemo samo zavidjeti.

 26. Zanimljivo, dva puta su odgađali sjednicu NO u vezi dokapitalizacije bez nekog konkretnog razloga a evo sada premijer počistio kompletni NO i imenovali su nove ljude. Po meni ova odluka je dobra jer država je još uvijek većinski a očito nije bila zadovoljna sa njihovim dosadašnjim radom dok je sadašnji predsjednik g.Mazal dobio povjerenje u novom mandatu. Sazvao je glavnu skupštinu za 21.3 sa ciljem da se uspješno provede dokap u punom obimu i očito za “velike”igrače. Kolega Dandy je spomenuo dva velika igrača koji su po mome sudu a s obzirom na postojeće okolnosti načina provedbe dokapa i realno potencijalni mogući sudionici.

 27. To sam negdje procitao a cini mi se da novo predlozeni ljudi imaju dobar CV ali moje brige i nerazumjevaanje je u vezi dokapitalizacije gdje postojeci dionicari ne mogu sudjelovati a cijena koja se spominje je nominalna to znaci 20 kuna ili sam ja nesto krivo shvatio , ne razumijem zasto bi cijena bila 20 kuna kad je trzisna puno veca ne cini mi se ro do ro za postojece dionicare . Cijena bi trebala biti prosjecna trzisna a ne nominalna jer bibse tako prikupio isti iznos sa manje dionica zar ne ?

 28. Nominalna cijena ne znaci da ce biti i ponudjena za dokapitalizaciju. Nominalna nema veze s cijenom po kojoj ce biti provedena dokapitalizacija. Tako da vas to ne brine

 29. Pitanje svih pitanja je, da li uprava ima na neki način jamstvo potencijalnog investitora ili više njih koji su spremni sudjelovati u dokapu, s obzirom na ovakav “siguran” način na koji planiraju izvršiti cjelokupni proces dokapa za “velike” ulagače(hipotetski se nudi stjecanje većinskog paketa dionica te minimalni ulog od sto tis.eura).Uvjeren sam da je g.Mazal na čelu kompanije sposoban i kompetentan da se dokap sprovede uspješno kako za samo društvo tako i za postojeće dioničare sa Nenadom na čelu.

 30. od 19.02.2017. u UAE otvoren IDEX 2017, najveći sajam oružja, opreme/tehnike na bliskom istoku. Srbi imaju svog predstavnika Yugoimport-SDPR a ĐĐ-a nema nigdje. Je li ovo loš vic ili …?

 31. Iz Defendera

  “Premda nije bio izravno predstavljen sa svojim proizvodima na štandu, slavonskobrodski Đuro Đaković je imao niz poslovnih kontakata i važnih sastanaka u Abu Dhabiju, a s obzirom na izuzetnu važnost ovog tržišta za plasman njegovih proizvoda u suradnji s svojim partnerima, norveškim Kongsbergom i finskom Patrijom.”

  • Mislim da su ovo sjajne vijesti za ĐĐ jer se pokazuje da odabir partnera metodom najmanje cijene je katastrofalan. Ovdje je koliko znamo iz javnih izvora ĐĐ isporučio najkompliciraniji dio, ali je očito je bilo prekasno. To je mali posao za ĐĐ, ali je trebao biti indikativan za daleko veći, Svilaj. Ovime bi pozicija za Svilaj trebala biti značajno osnažena.

   • Slažem se, samo nisam siguran tj ne znam da li i kakve reference ima Đuro kada je u pitanju mostogradnja u odnosu na “klasične” hrvatske građevinare tipa Tehnika, Ingra, Hidroelektra, Zagorje Tehnobeton itd….

  • Pozdrav svima,

   Zbunjuje me ovih 152 milijuna kuna; nije sporno da je to umnožak 7.6 milijuna dionica x nominalna cijena od 20kn po dionici.

   Međutim što ako npr Kognsberg za tih 7.6 milijuna dionica ponudi najviše, npr. 456 milijuna kuna odnosno 60 kn po dionici? Da li to znači da bi Kognsberg postao većinskim vlasnikom Đure, s time da bi se temeljni Kapital povećao za 152 mio HRK a razlika od 304 bi otisla u kapitalne rezerve?

  • Danas 10% dolje, “sutra” 20, 50 ili 100% gore 😉

   A) Ovo je prilika za dokup
   B) Stvari ce vrlo brzo doci na svoje mjesto
   C) Nema smisla svaki dan gledati ZSE.hr

 32. Stigoh pred DD poslovnu zgradu kad ono serija prekrasnih vagona gura lokomotiva cini mi se da ide isporuka francuzima jako do ro izgledaju i kvalitetno .

 33. Ja sam se prijavio za skupštinu ali nisam uspio doći … Baš mi je žao jer toliko sam htio upoznat Nenada i zahvaliti mu se za sve.Pozdrav ekipi na skupštini.

 34. Zanimljivo. I koliko se cca ljudi okupilo? Žao mi je što nisam mogao doći ali se nadam kratkom briefingu od onih koji su bili ovdje na eclectici. Unaprijed hvala

 35. Evo rastali smo se i mi sa eclectice koji smo bili na skupstini sobzirom da je G. Bakic zurio nakon skupstine nas ostale je G.Mazal proveeo kroz pogone dure sve to izgleda super . Ipak uspjeli smo se upoznati sa G. Bakicem cak i slikati ali i zahvaliti za sve sto cini . Uglavnom svi koji smo bili smo bili uzudeni i impresionirani jer nam je ovo bilo prvi puta :). O dojmovima i dogadanjima vise drugi puta jer sam na putu doma a sigurno je da se isplati doci kad se moze . Pozdrav svima 🙂

  • E ovo mi se sviđa! Vagon kao vagon sam po sebi mi ne znači puno ali ovo “najefikasniji vagon za prijevoz cementa na europskom tržištu” je već nešto konkretno.

   Moramo znati konkuriramo li cijenom ili kvalitetom, ili nekom kombinacijom gdje imamo vodeću kvalitetu obzirom na cijenu i koju kupci prepoznaju.

   Treba nam više ovakvih konkretnih metrika u obavijestima domaćih d.d.-ova. Većina naših firmi u svojim financijskim izvještajima ili ovakvim objavama uopće nije jasna glede toga jesu li najbolji u Europi/svijetu u tome što rade, ili su najjeftiniji, ili o čemu se točno radi, zašto bismo to što kažu da rade smatrali bitnim, na temelju čega bismo trebali temeljiti zaključke o dugoročnoj održivosti njihovog poslavanja i time imalo relevantnim to što nam govore.

   Svaka čast Đuri!

 36. Juce sam bas bio vani kad su izlazili iz DD prema kolodvoru a saznali smo i da su vagoni

  dizajn / materijali / i sve druge karakteristike od vrlo male tezine , sigurnost tereta , specijalnih boja do obloga u unutrasnjosti osmisljen u duri dakovicu a u Europi ima interesa i u drugim zemljama ne samo u francuskoj … gledajuci da DD nije 2012 prodao niti jedan vagon a nakon toga da se svake godine prodaje sve vise , opstanak i napredak DD uopce nije upitan 🙂

 37. ĐĐ skupština, Mercedes, malo politike i nova dionica u mojem donacijskom portfelju

  Pozdrav kolege ulagači i ostali posjetitelji Eclectice. Probat ću biti kratak, obzirom da su mi mnogi rekli kako radim “kobasice” (ali, nekad moram, da mi ne bi misli pobjegle ili da negdje ne moram hitno otići) Evo, nakon GS ĐĐ, jedne dnevne i jedne noćne smjene, pijem “prvu jutarnju” i čitam razne tekstove i komentare. Nekako sam osjetio da je ovo bila presudna GS za ĐĐ, kojeg imam i ja u portfelju. Na GS moj je iznos bio smiješan, ali kad sam ugledao neke ljude koi nisu imali niti jednu, a bili su u poziciji da odlučuju o smjeru kojim bi tvrtka trebala krenuti, nije mi bilo, kao što ste vidjeli, niti malo neugodno. I meni su se ispunile mnoge želje na toj GS.

  Između ostalog, upoznao sam Nenada (dalje se ispred njegovog imena, što se mene tiče, gubi ono “g”, jer smo se upoznali), čuo i vidio u živo kako radi i djeluje, stisnuo mu ruku i s njim razmijenio malo ugodnog razgovora i mišljenja (ako me pitate o čemu, reći ću vam da intimne stvari, izrečene u 4 oka, trebaju ostati intimne). Neki su od vas bili prisutni, pa neću u detalje, a nije niti red. Imate sve na linku V.Ivice, pa si pročitajte. Ono o čemu mogu govoriti, moji su dojmovi i utisci.

  Dok smo se moji suputnici i ja (pozz Biba i Tin), vozili prema SB, prošli smo pored Kutine i ugledali PTKM-R-A. Lijepo se dimilo iz dimnjaka, a kao što je jedan kolega ulagač odlično na GS komentirao, dosta se našeg novca izdimilo preko tih dimnjaka. Situacija pred dolazak na GS ĐĐ podsjećala je na to kako je lako moguće da se i ĐĐ dogodi isto kao i PTKM. I još uvijek je moguća, naravno, ako ste slučajno pomislili da nije.

  Međutim, kad sam čuo Predsjednika uprave, mojeg imenjaka, kako se obratio dioničarima, iz srca i dubine duše govoreći o trenutnoj (ovo je ključna riječ….trenutnoj) situaciji u ĐĐ, kad sam vidio kakvo lavovsko srce ima T.Mazal (i njega sam upoznao i stisnuo mu ruku), kako britak um i hladnu glavu ima moj imenjak, kad sam vidio koliko je malih i mladih dioničara poput mene, došlo učiti, slušati, davati prijedloge, pitati i raspravljati na GS, kad sam vidio proizvode koji su “na lageru” u pogonima, kad sam vidio kako se Uprava (Mazal, Bogdanović, Posavac), bori i ne da ucjenjivati, iako ih “svjetski igrači” u toj branši smatraju trenutno……vrlo bitno……trenutno……..”predmetom spr…..” i rugaju im se, kad sam vidio kako izgleda Autobusni kolodvor u SB s kojeg svakodnevno Slavonci i ostali odlaze u bijeli svijet (koji nam je pokazao kolega ulagač D.Martić, dok nas je vozio do Mercedesa), kako izgleda zgrada u kojoj rade moji kolege iz PU brodsko-posavske (da, da, ja sam policajac, i moja “skvo” također…..inače, samo kratki pozdrav svim mojim kolegama, a posebno gđi Kati Nujić i g. Ivici Kovačeviću iz PU B-P…..ne znam čitaju li Eclecticu, ali netko će im valjda prenijeti), kad sam vidio kako izgledaju mnoge druge zgrade u SB (a imaju vjerojatno jedan od najljepših korza u Europi), kad sam vidio kako Nenad iz svoje zadovoljštine, jer su mu prije par godina “spalili” obit.novac, u konačnici, pomaže članu NO koji je smijenjen da skine sa sebe teret koji ne može nositi………ima toga još, ali mislim da sam jasan…..odlučio sam nešto i djelovao.

  U zadnjih par dana, uspio sam posuditi novce (cca 10k eura, ne pitajte gdje niti kako, neću vam reći) te maloprije na ZSE (namam 100k eura za dokapitalizaciju), počistio ask od “drhtavih ručica”, kupivši DDJH-R-A, koliko sam mogao (knjiži se na moju skvo, kao i mnoge druge). Nije nagovor na ništa, svoje odluke donesite sami nakon što promislite i odgovarajte za njih. 10k eura, otprilike je 8-9% naše ukupne imovine, dionicu nemam namjeru prodavati barem 2 g.(porez i to), tako da me nije briga, ako sutra padne na 1 kunu (možda onda još dokupim, tko zna). Ne znam hoće li stvari krenuti u ovom ili onom smjeru, mogu samo vjerovati da će biti dobro, ali se neću zamarati sa stvarima na koje nemam utjecaj. Eto, to sam odlučio, kako bih i ja mogao podijeliti sudbinu mojih kolega ulagača u ĐĐ i naroda u Slavoniji (trebate otići u OS i vidjeti zadaskane izloge 150 m od Katedrale), kakva god ona bila. “Odlučimo sami o svojoj sudbini”, reče davno naš jedan neshvaćen, ali pametan i srčan državnik. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti odlučiti ili se prepustiti drugima da odlučuju o nama? Toliko o mojim dojmovima s GS.

  Sad ćemo o mojem Mercedesu (ne puno, samo malo). Dakle, moji suputnici i ja, ugodno smo se vozili u zap.njem. autu srednje klase, polovnom ali sačuvanom i opranom (mirisni borić, klima, dobra mjuza, zvučnici ok i sve ostalo). Koliko sam vidio, bili su jako zadovoljni te smo po povratku pričali o dojmovima s GS. Ako se sjećate iz onog mog s.xi oglasa (ovo vam je Biba), napisao sam da ću suputnicima ponuditi da uplate novca koliko smatraju da im je vrijedilo ono što su vidjeli. Nije imalo smisla naplaćivati gorivo i autoput, jer su troškovi skoro jednaki bez obzira na broj osoba u autu, a hranu i piće smo kupovali svakako. Bez obzira na iznos koji bi mi dali, već prije sam odlučio kako ću, bez obzira na iznos koji dobijem, uplatiti u onu dionicu IRIM-R-A, za kupnju komp-ova onoj djeci iz Ladimirovaca. Tako sam i učinio sa svim novcem koji sam dobio od svojih suputnika. A što se Mercedesa tiče, i dalje je onako pouzdan i lijep.

  Međutim, kada bi sutra bilo potrebno mojem članu obitelji ili meni, ili kada bi bilo potrebno, recimo onoj učiteljici Marleni Bogdanović koja živi u malom mjestu ispod Biokova (jeste li joj vidjeli pogled i odlučnost koju ima, da je netko naljuti ili joj dirne dijete koje ima ili ga uči, i Biokovo bi pomaknula) ii bilo kojem mojem prijatelju, Mercedes bi letio isti tren na Njuškalo najpovoljnijem ponuđaču. Razlog je jednostavan: Mercedesom upravlja čovjek, a ne Mercedes njime. Stvari se koriste, a ljudi se vole. I to je to. Problem nastaje kad dođe do zamjene. I to je redovito greška. Isto je s novcem. I to je sredstvo, stvar. Nije bitno što voziš, koliko imaš ili zarađuješ, nego što s tim činiš? Sa vozilima i s većinom stvari se ponaša “pametno i polako”. Molim, upamtite ove riječi. Toliko o Mercedesu.

  Iako nisam stanovnik Grada Zagreba nego Zagrebačke županije, nedavno sam bio iznimno sretan radi jedne kandidature na ZG izborima. Radi se opet o odluci g. Plenkovića, koji mene jednostavno, ne može razočarati (ja sam vam nebitan, ali pišem o svojim dojmovima). Što je to PM opet učinio da me oduševio? Pa, stvar vam je poprilično jednostavna. Kandidirao je 10 puta boljega od sebe. Isti tren, i sam je postao kao i on. A ova kandidatura, bez obzira na ishod izbora, vratit će mu se 100-struko. Vjerujte mi. Iako je g. Bandić zaista puno učinio za Zg (brendirao ga i pozicionirao, ma što mi mislili o njemu), iako je on kao i ja Hercegovac i meni bliži po podrijetlu, moje je skromno mišljenje da će ga ovaj bosanski Posavljak jednostavno “počistiti” na izborima.

  Ovaj kandidat, do sada je, puno puta pustio nekog ispred sebe, puno puta radi svojih načela izlazio i ulazio u stranku ili listu, puno puta bio drugi. Mislim da je sazrelo vrijeme da bude prvi, barem u Zg. Radi se o čovjeku iznimno visokih moralnih načela i kriterija, osobi izrazito velikog srca, širine i daljine pogleda te hladnog i britkog uma i odlučnosti. Pristojan u komunikaciji i uvijek inzistira na dijalogu, bez obzira na okolnosti. Ostaje dostojanstven i kada mu namjeste. Donosi odluke u sekundi (velike i male). Mislim da bi Zg pod njim doslovno procvjetao. Evo link da vidite o kome se radi, ako niste skužili do sad:

  http://hr.n1info.com/a185417/Vijesti/Drago-Prgomet-Mene-je-odabrao-Plenkovic-a-Hasanbegovic-mora-odluciti.html

  Kako ne bi bilo nefer od mene, reći ću da je ovo izvrsna prilika i za manjeg partnera u Vladi RH, samo je pitanje hoće li shvatiti o čemu se radi. Također, mali savjet od jednog običnog/neobičnog čovjeka (hvala gđo J.) i za trenutno…..opet vrlo bitno……najjaču oporbenu stranku…..recimo, “moćna” kombinacija bi za njih bila kad bi stvari učinili jednostavnima i g. Bernardić donio odluku o vraćanju u stranku gđe Kolarić (npr. kao zamjenice….njih dvoje….bili bi savršen politički par……ona vatrena, a on staložen…..samo se moraju slagati), zatim prihvatili savjete od Nenada i ostalih da im pomognu u promjeni smjera. Siguran sam da bi to učinili besplatno, ako bi oni pokazali volju. Vidjet ćemo hoće li pokušati? Ako netko pomisli kako je politika fuj, prljavo i slično, podsjetit ću Vas kako glasanje ima puno sličnosti kao i u odabiru dionica. Dobro promislite kad nekome dajete glas……..Toliko o politici za sad.

  I na kraju, ali ne i najmanje važno (zapravo suprotno), nova dionica u portfelju moje skvo. Radi se o dionici SBZKBDD-R-A (SPECIJALNA BOLNICA ZA KRONIČNE BOLESTI DJEČJE DOBI – Gornja Bistra). I tamo sam nekad znao nešto sitno donirati. Za početak sam kupio malo više, jer su policijski sindikati pametno potpisali ugovor s Vladom RH i plaća je porasla i meni i skvo. Evo Vam link: http://www.bolnica-bistra.hr Pročitajte svakako knjigu “Sebični gen” od Dawkinsa, kako biste stekli uvid u jednu od brojnih teorija nastanka svijeta (ova je vrlo vjerojatna), zatim odite na stranicu ove moje nove dionice i pokušajte shvatiti ljude koji iz cijelog svijeta dolaze volontirati i raditi s djecom za koju su male šanse da ozdrave. Po tome Vam se razlikuje “čovjek od zvijeri”. Ove riječi upamtite dobro “čovjek ili zvijer” i odozgo “pametno i polako”, jer uskoro dolazi nešto jako moćno i jednostavno (znam što je, ali neću podijeliti prije autora i diobe “kolača” između suradnika). Nešto kao oni kratki video-uratci g. Kreše o dionicama (inače, ako niste skužili, imate novi…..a i za nas iskusne Eclectičare, dobro se nekad vratiti na početak) Ja ću ga, naravno, najprije podijeliti na Eclectiti, imam i odgovoarajući Nenadov članak za to, samo se strpite. V.Ivica i ostali…….sooooorryyyy….opet ispade kobasica…vel.pozz svima

 38. @ tmandic – pozitivno je kako gledate na Djuru i njezin razvoj, kao i kako vas se skupština dojmila. Ja osobno također vjerujem u Djuru kao kompaniju i poslove koje je dogovorila i koje planira dobiti, kao i u upravu koja se trudi i koja ima uspjeha u tome što je do sada napravila. Međutim moram vam reći da se NIKADA posuđen novac ne ulaže u dionice, već novac koji vam nije potreban i možete na njega zaboraviti na neki period (npr. 4-5 godina). Takav potez je vrlo sličan ulaganju u kladionicu bez obzira o kojoj se dionici radi. Inače posjedujem vrlo solidan broj dionica Djure za moje standarde i vjerujem u održiv razvoj kompanije u budućnosti. Pozdrav svima, a vama tmandic, kao i svima nama imaocima Djure puno sreće u razvoju kompanije i njene vrijednosti na burzi.

  • @dlipanovic ulaganje posudjenog novca u dionice ne mora nuzno biti lose.Puno bitnije je u sto se posudjeni novac ulozi…Napisat cu vam svoje iskustvo : prije 15 mj. sam podigao 1 mil kn kredita u banci po 7 % kamate i ulozio u dionice RIVP po cijeni od 24 kn.Sada je cijena 44 kn.
   RIVP je zadnjih nekolko godina bio prilika koju je steta bilo propustiti a ravoj situacije je bio ocigledan i laicima poput mene… osim mozda upraviteljima mirovinskih fondova;);)

   • Kupnja bilo koje jedne dionice je špekulacija samo po sebi (što veća financijska poluga pri tome tim gore). Da bi se kupnja dionica moglo smatrati ulaganjem potrebno je da se radi o više dionica koje zajedno čine dovoljnu diverzifikaciju (to je nužan, ne i dovoljan uvjet, svejedno možete špekulirati ovisno o tome što i kako ste razmišljali prilikom donošenja tih kupovnih odluka).

    Financijska poluga je OK, ali za one jako rijetke ljude koji znaju što rade s tim.

    • @ mclynx apsolutno kriva tvrdnja da je svaka kupnja špekulacija ako se kupuje samo jedna dionica, jer ovisi na koji period se kupuje. Špekulacija je u pravilu kupnja na kratki period i brza prodaja radi ostvarivanja razlike u cijeni. Tako da ne stoji vaša tvrdnja vezano uz špekulaciju. A pravilo da se nikada ne investira na burzi s posuđenim novcem i dalje stoji i toga bi se u pravilu trebalo dršati izuzev rijetkih situacija…

    • To je najuža moguća definicija špekulacija. Ja špekulaciju definiram ipak malo šire.

     Mislim da tek diverzifikacijom poništavamo negativne efekte prevelike rizičnosti koja je svojstvena suštini dionice kao pojma (i neovisno o periodu držanja, svaka kompanija u tržišnom gospodarstvu relativno lako može čak i propasti – pogotovo na dugi rok! :D, ali nije niti vjerojatnost potpunog gubitka ovdje ono jedino relevantno).

     U ovoj investicijskoj klasi ne bih nikada pojam investiranja i diverzifikacije odvajao, da je diverzifikacija nešto opcionalno, mislim da je to ovdje sastavni dio.

     Po meni je to upravo ona najveća ljepota investiranja u dionice, ta čarolija kako svaka pojedinačno predstavlja neracionalan rizik da se kupnju ne može uopće niti zvati investicijom, a onda kada ih kupiš nekoliko kako se ta cijelina (portfelj) pretvori u sasvim nešto drugo, suštinski drugačije od njegovih komponentni kao odvojenih elemenata.

    • mclynx, mislim da je diverzifikacija ima sve manje smisla ako nam uložimo vrijeme u razumijevanje pojedine tvrtke, okolnosti koje je okružuju i njezinog vodstva.

     Kupnja kvalitetne tvrtke po povoljnoj cijeni uvelike smanjuje potrebu za diverzifikacijom.
     Veliki broj najboljih investitora svoje rezultate duguje fokusiranom investiranju koje ih je odvojilo od prosjeka (suprotno od onoga što diverzifikacija radi).

     Ako ne želimo odvojiti vrijeme za dublje razmatranje tvrtki, riješenje je jednostavno – što jeftiniji indexni fond koji nam jamči prosječne rezultate i potpunu diverzifikaciju (ova strategija pobjeđuje veliku većinu aktivno upravljanih fondova!).

     Naravno da diverzifikaciju ne možemo u potpunosti otpisati ali ona uključuje znatno manji broj tvrtki kod investitora koji odvoje dovoljno vremena za razumijevanje tvrtki. (usudio bi se reći da 4-5 dionica iz različitih sektora već odrađuje ovu funkciju).

     Samo moje razmišljanje, pozz 🙂

    • Investitor

     Kupujte periodicno i diversificirano dionice, uzmite tabletu za spavanje i ne gledajte više burzu. Nakon puno godina vidjet ćete: vi ste bogati! ovo je Rekao :André Kostolany
     

     Spekulant
     “Budite oprezni ako se investicije počinju pretvarati u špekulacije.” (W. Buffett)

     Ne mogu vam reći kako se postaje brzo bogat, ali vam mogu reći kako se postaje brzo siromašan: tako što se netko pokušava brzo obogatiti.-André Kostolany

     Zakljucak

     Investitor želi ostvariti veću dobit od štediše, ali ipak manju nego što to želi špekulant. Upravo zbog njegove strpljivosti, ima najveće šanse da na kraju zaradi najviše novca.

     A moje je misljenje da cu uvijek kupovati dionicu za koju mislim da je cijena povoljna a prodavati onu za koju mislim da je u tom trenutku jedino dobra za prodaju 🙂 i novac od prodaje opet reinvestirati u nove dionice za koje mislim da su u tome trenutku povoljne za kupiti .
     Isto tako smatram da je dio Konzervativnog ulaganja isto potreban u stilu Crnog fonda-Osiguranja -Obveznica-Devizne Stednje kao sto vidite nigdje nisam napisao da bi koristio polugu ,Dizao kredite ili nesto slicno a cijela prica o svemu je pocela o tome da je T.Mandic investirao posudeni novac ali novac na koji nema kamatu ima vremena da ga vrati kad hoce ili barem u najkracem roku od 5 godina sto moze ustedjeti, a nitko ne spominje niti ne razmislja kako je lijepo imati familiju koja ima toliko povjerenja u tebe da ti ucini nesto takvo to samo govori da je T.Mandic ,posten iskren i cijenjen covjek u svome okruzenju i svaka mu cast na tome :).

 39. Pozdrav kolega dlipanovic. Hvala Vam lijepo na iskrenom i dobronamjernom komentaru. Također, moja isprika jer ranije nisam odgovorio. Isprika i svim ostalim Eclectičarima, jer sam svojim komentarom, vrlo lako moguće, napravio pomutnju među mnogima, a naročito prema novim i budućim Eclectičarima, koji se tek uče ulagati u dionice. Pokušat ću objasniti o čemu se radi. Novac koji sam posudio, nije posuđen u banci niti po bilo kojim kamatama. Posuđen je od člana obitelji. Iako član obitelji nije ulagač u dionice niti se u to razumije, povremeno mi, ukoliko mi je potrebno, posudi novac, naravno, bez kamate ili bilo čega drugoga, a ja sam mu uvijek do sada vraćao. U mene ima povjerenja. Dogovor koji smo postigli, kod njega ne uključuje nikakav rizik, jer će se njemu vratiti bez obzira na ishod situacije u ĐĐ. Odluka koju smo donijeli, isključivo je odluka moje obitelji, odnosno moja i suprugina zajednička. Izložili smo se točno onolikom riziku u pogledu ĐĐ, koliko možemo podnijeti da ĐĐ za 5 godina ne vrijedi niti kunu. Iako trenutno……opet ključna riječ…..trenutno……ĐĐ bilanca izgleda katastrofalno…..smatram da……portfeljno gledano……a moja supruga i ja imamo još neke dionice u portfelju (baš neki dan, kad je cijela burza tonula radi Agrokora, moj portfelj, radi jedne trenutno vrlo rizične dionice, ali iz razloga trenutne uprave koja je vodi, odjednom je vrijedio 25% više, što opet samo po sebi ne znači ništa), ulaganje u ĐĐ smatram……dakle, ja smatram i pritom nikako ne nagovaram nikoga na bilo što……jednom vrstom prilike. A i moja vrijednosna načela mi to nalažu. Teško je biti vjerodostojan, pisati i govoriti drugima kako bi trabalo biti, a sam posjedovati, recimo 200-ak dionica. Novac i posao možete izgubiti i zaraditi uvijek, ali čast i vrijednosna načela, trebali bi nastojati zadržati kad god je to moguće. U kladionicu, ako se dobro sjećam, nikad nisam uplatio niti lipe, nekad davno kupio sam i ispunio nekoliko lotto listića, ne kartam i ne kockam.

  Što se tiče riječi NIKADA, smatram kako ima dobra stara izreka, koju su naši bake i djedovi znali često koristiti, a svima je poznata i “uvriježena”: Nikad ne reci nikad. Slažem se s Vama kako se posuđen novac ne ulaže u dionice i to tako treba i ostati. Međutim, kad ja donosim odluke, obavezno u njih uključujem trenutne okolnosti (svoju i situaciju oko sebe). Nenad je davno nekad nešto pisao o riječima koje čovjek koristi u govoru i izričaju. Evo pitanje za sve: zamislite situaciju da Vaš član obitelji treba hitnu liječničku pomoć o kojoj mu ovisi život……dobro me pratite……hitnu liječničku pomoć o kojoj mu ovisi život……i postoji samo jedan stručnjak (dr) koji izvrsno obavlja operacije (ima viši postotak preživjelih nego njegovi drugi kolege), baš takve kakve Vaš član obitelji treba……….međutim, ima jedan problem…….dr je korumpiran, jako voli lovu, radi sve više i više, uzima od ljudi kojima je potrebna pomoć i ne preza od toga…….to mu je jednostavno “normalno???”……..ali, on je zadnja nada za člana Vaše obitelji i nemate drugog izlaza…….vi ste naravno kao i ja……protiv korupcije (KZ kaže kako je KD kad se daje i prima mito)…….nemate love za liječenje vani niti vremena za akciju prikupljanja novca……jedini Vam je izlaz…….dati novac (cifra je baš ona koju imate) korumpiranom liječniku, kako bi se Vaš član obitelji spasio……..što biste učinili? Recimo, V.Ivica i ja (namjerno ga spominjem, jer sam uvjeren u to), znali bismo odmah kako bi odlučili, bez obzira na posljedice. Odgovor na ovo pitanje je sve, samo ne jednostavan i lagan. Recimo, ovakvo slično pitanje je uvaženi saborski zastupnik g. Ivan Pernar postavio Predsjednici RH, gđi KGK, kad ga je pozvala na razgovor (nešto u vezi NATO-a i slično, proguglajte malo, naći ćete).

  Opet ću navesti, situacija u ĐĐ, ne izgleda sjajno, ali tvrtka i trenutna uprava imaju potencijala. Na GS, smijenjen je glasovima nazočnih dioničara NO te je izglasan novi NO na rok od 6 mjeseci. Iako osobe koje smo izglasali nismo niti vidjeli (netko od kolega izrekao je konstataciju da bi bilo dobro kad bismo barem vidjeli te ljude i mogli im postaviti pitanja, što bi svakako bilo poželjno), svejedno smo im dali glas. Vidjet ćemo kako će se novi NO ponašati tijekom mandata, čije će interese štititi i kako će se postavljati pri odlučivanju. Mi to ne znamo, ali smo im dali povjerenje kako bi mogli raditi. Osobno smatram……dakle moje osobno mišljenje je……kako na čelu ĐĐ-a treba novi mandat dobiti postojeća uprava na čelu s T.Mazalom, jer jednostavno, mi dioničari, nismo upoznali boljega, odnosno, nitko nam ga nije pokazao. Moguće je i vrlo vjerojatno, kolebanje cijene u narednih nekoliko mjeseci (“fluktuirat će”….rekao je jednom davno jedan Američanin kad su ga pitali kako će se cijena dionica kretati u budućnosti). Međutim, svatko neka za sebe donese odluku o ulaganju, neulaganju, pojačavanju ili smanjenju portfelja. Ja sam svoju donio. Za moj pojam i moju situaciju, nisam učinio ništa nerazumno, ĐĐ je jednostavno malu porastao u udjelu mojeg obiteljskog portfelja, nemam pojma niti se zamaram cijenom u budućnosti, nisam, kao niti, vjerujem nitko drugi, dobio bilo kakve povlaštene informacije. Na GS ĐĐ mogu se svi prijaviti i sudjelovati i s jednom jedinom dionicom.

  Također smatram kako je ĐĐ strateška tvrtka za RH, prvenstveno radi sigurnosnog okruženja. Svi smo mi za mir, ali ako drugi imaju tenkove, topove i avione, nerazumno bi bilo kad ih mi ne bismo imali te stoga mislim da je jako bitno da u suvlasništvu ĐĐ, svakako RH (dakle svi mi) ostane u značajnijem udjelu (ne mora biti većinski kao sad, ali značajniji je poželjan i nužan). ĐĐ je uz to, jako bitan i za veliki dio Slavonije. Ako ĐĐ postane kao “Petrokemija”, odnosno, ako neki radnici ĐĐ i neki stanovnici SB, ili npr. HR obvezni mirovinski fondovi, ne shvate, da je za daljnji razvoj tvrtke nužan strateški partner (ovdje je ključna riječ partner, a ne nešto drugo) i svježi dioničarski kapital (a ne dug po nepovoljnim kamatama), budite uvjereni da će za Slavoniju, ali i za cijelu RH, ovo vrlo brzo značiti, nova iseljavanja, nove nezaposlene, manje novih brakova i rođene djece…..spirala ode dolje, a onda se teško vratiti.

  Ne brinite se za Nenada, V.Ivicu, T.Mazala, Bibu, Tina, mene…………i ostale dioničare. Svi mi, poduzetni smo i naći ćemo druge poslove i ulaganja. Primjerice, mogu govoriti za sebe. Iako sam policajac i volim taj posao, želio sam ga raditi i radim ga, da sutra trebam dati ili da dobijem iz nekog razloga otkaz, ne bih očajavao niti trenutka (ako bih smatrao da sam u pravu, borio bih se, naravno). Prije nekoliko mjeseci obnovio sam C i E kategoriju (psihotest……vidite imam i svježi dokaz da nisam “prodimio”, očni, srce i ostalo), Njemačka još uvijek traži otprilike milijun vozača, a neki dan je baš na stranici Moj posao (gle, opet Nenad), bio oglas kod Javorića za vozača kamiona (plaća veća nego kod Ravnatelja policije uz redovno radno vrijeme, zamislite……inače, podatak o plaći Ravnatelja policije Vam je javan, on je dužnosnik, proguglajte, da ne pomislite da dilam tajne podatke). Moja supruga, prije 7-8 godina, surađivala je na jednom projektu s predstavnicima njemačke policije, baš je neki dan s dvojicom kontaktirala preko face-a. Ponovno su joj, kao i prije, ponudili posao u njemačkoj policiji jer je rođena i rasla u Švicarskoj (njem.kanton) te joj je njemački kao maternji, a razumije i policijski posao. Tako da se ja ne bojim za sebe niti za svoju obitelj. Mi ćemo se snaći.

  Prije par godina smo i razmišljali da odemo “vani”, iako krizu nismo, za razliku od mnogih, niti osjetili (plaća redovna, nismo puno bili u dugu i pokrivali smo se, čak smo i napredovali). Ali, kad sam vidio, primjerice g. Milana A. Račića (molim Vas proguglajte ga, ako niste već i pogledajte kakvu taj čovjek odlučnost i srce ima), kako se vratio iz Kanade, doveo 4 ili 5 djece i ženu strankinju, kako je kupio kuću u Zagorju i kako se bori, kao Nenad, mijenja svijest naroda, gostuje na TV-u, piše kolumne i sve ostalo, rekao sam sebi, kao i on, e sad baš neću otići, barem ne bez “borbe”. Do sljedeće moje “kobasice”, veliki pozz svima………

  • @ mclynx Ne bih se slozio s vama da je kupnja bilo koje jedne dionice spekulacija samo po sebi.Radije bih koristio izraz jako rizično.

  • Puno hvala Ivice. Evo nabacit ću jedan citat iz knjige “Damodaran o valuaciji”, II izdanje, str. 640. Tko zna, možda nekad bude na nekom linku važnijih izjava o ulaganjima: “Povećani rizik može povećati vrijednost kapitala. U tradicionalnoj valuaciji diskontiranog novčanog tijeka viši se rizik gotovo uvijek prevodi u nižu vrijednost za dioničare. Ali, kada kapital preuzme karakteristike opcije na kupnju, ovakav odnos više ne stoji. Rizik može postati naš saveznik ako smo dioničari u problematičnoj tvrtki. U suštini, malo možemo izgubiti, a mnogo dobiti iz promjena tvrtkine vrijednosti”.

  • Gdje vi vidite zahlađenje odnosa NATO-a prema Hrvatskoj !?Jedana zlonamjerna i vjerojatno neistinita vijest o ” nepozivanju ” g. Stiera , i odmah idu raznorazne konstrukcije .

 40. Dr No , Duro se rekonstrura u smislu da mu Vojna proizvodnja bude sladoled a recimo remonti razni slag na tortu , … vise to nije Kompanija koja ce ovisiti o Vojnom programu , pa kad sam vidio Kakve vagone proizvode a narudzbe idu stalno i bice ih jos a i sve druge stvari idu prema dobroj popunjenosti , mozemo reci a sto se tice Nato zahladenja pa nece utjecati nikako nije bas utjecalo na DD u pozotivnom smislu ni kada su bili najbolji a i to zahladenje koje spominjes nisi nas objasnio kao ni ugovor koji jos ne postoji nego je moguc .

 41. Slike Govore vise od rijeci 🙂
  Samo Duro Dakovic šuti i radi , ma njegov uspjeh je zagarantiran a prepoznace to i javnost brzo. ,Naprijed Duro…

 42. Zna li netko dodatne info o najavljenoj dokapitalizaciji? Je li mi nešto promaknulo ili se sve treba pokrenuti ovaj tjedan da bi se stiglo odraditi u kratkom roku do iduće GS 19.4.? Dodatno, produljenje mandata g. Mazalu se još ne spominje jer ima vremena do kraja mjeseca?

 43. G. Pcm ja sam bio prisutan na poslijednjoj skupstini , prikupljanje ponuda je pocelo koliko ja znam odmah poslije skupstine a sto se tice Mazala on ima potporu svih dionicara i koliko smo vidjeli on ostaje sto se tice novi nadzorni odbor je izglasan samo na sest mjeseci drzava nece sudjelovati u dokapitalizaciji i njen idjel ce pasti na izmedu 25 i 33 % , tako ce se nakon dokapitalizacije odnosi glasaca promjeniti ali zasigurno Nenad bi mogao ovo bolje svima nama objasniti .

 44. Prije pola sata objevljeni su javni pozivi (na hrvatskom i engleskom jeziku) na stranici Zagrebačke burze. Upis novih dionica kreće 8. svibnja i traje do 12. svibnja 2017.

 45. Hvala Ivice, kako je u međuvremenu stigla i obavijest o službenoj odgodi GS onda je sve jasno. Za prikupljanje ponuda nije do danas objavljen poziv no i to je sada jasno (od 8.-12.5.). Isto tako za produljenje mandata (nadam se) treba stići i neka službena obavijest ali mislio sam da je možda već nešto najavljeno na zadnjoj GS. Novost u svezi sudjelovanja države je bila iznesena od strane predstavnika vlade?

 46. Definitivno je odgoda Glavne skupštine zbog završetka perioda upisa novih dionica. Ali pravo pitanje zašto je upis novih dionica odgođen s travnja na svibanj?

 47. Rok za cijeli proces ionako mi se činio preoptimističnim. Bio sam na Skupštini i čini se da je razlog žurbi istek mandata Upravi. Uz razumljivu frustraciju Uprave jer im se, nakon 8 godina krvarenja u ovom ili onom obliku i nakon što su u manje od 3 g. gubitak sa 90 smanjili na 20 mil. kn uz EBITDA od 16 mil., još uvijek sa mnogo razina radi o glavi; postoji i najmanje dva praktična razloga da im se osigura mir, barem 6 mjeseci na koliko je imenovan i novi NO. Jedan je zbog Arapa, jer svatko tko je ikada nešto radio s njima, zna da kod njih pregovore završava onaj koji ih je i počeo. Da im sad u ovoj fazi ubaciš nekog padobranca, sve dosad dogovoreno možemo zaboraviti. Drugi je zbog ulagača u dokapu. Red je da ljudi znaju s kim rade. To smo i komunicirali predstavniku države, nadamo se da je to akceptirao i prenio višim razinama. Po riječima Uprave, očekuje se značajno bolji financijski rezultat. Mislim da bi se trebao pokazati već u ovom kvartalu, jer je prošlogodišnji prvi kvartal firma bila bez posla i praktički mrtva. Ove godine posla k’o u priči. Nikad nisam vidio tako pune pogone. A svake godine idem. Tako da odgoda ima smisla i u tom segmentu. Dobar FI trebao bi i dokap učiniti atraktivnijim.

 48. Hm, ali to se je moglo (trebalo) znati i prije. Nemam nikakve zamjerke ali djeluje malo manje neozbiljno da je ove godine više odgoda nego održanih GS/sjednica NO. No nema veze, bitno da se glavni posao dobro odradi i da krenemo još jače naprijed.

  • Potpisujem sve sto je Dandy napisao, gos.pcm sto se tice odgoda i to smo pitanje postavili uprava nije kriva jer prosli NO se nije odazivao na sastanke pa je doslo do tih odgadanja nikako da naprave kvorum i sve dogovore tako da se Mazal i uprava za to ne moze kriviti ali svi razlozi koje je spomenuo Dandy i te kako stoje . Ja se samo nadam da Drzava vise nece biti vecinski vlasnik i da ce se NO birati poslije tako da ce vecinu odluciti dionicari a ne Politika jer za jednog od bivsih u nadzornom odboru smo saznali da nikada nije kupio ni jednu dionicu Dure a ta novi sestomjesecno NO izabrani , nitko nije nazocio skupstini tako da je jedina kocnica bolje komunikacije , brzih odluka lezi u NO a ne u upravi .

 49. Da sada vidim i ja , Cini mi se da je skupstina svakako bila predvidena nakon upisa dionica da ima stvarno stanje i da to moze prezentirati , jedino mi nije jasno kako ce se sada razviti situacija sa menazdmentom posto im istice mandat do tada morati ce ga nekako produziti . Isto tako nije mi jasno jedino da li ce drzava sudjelovari u dokapitalizaciji jer po vladinom predstavniku i njegovoj reakciji na skupstini izgledalo je da nece 🙂 . Vrijeme ce pokazati malo se moramo strpiti .

 50. ……pozdrav kolege ulagači…..ne brinite se ništa……sve će to biti OK……vjerujte mi na Riječ……..pa znali smo da će fluktuirati, zar ne……ako nam ne pokažu boljega od T. Mazala, pa pitat ćemo, ako ne ni tada, opet ćemo doći na GS?…….bez obzira što je moj trenutni poslodavac Vlada RH, ja sam i dioničar, ulažem novac svoje djece i jako sam zainteresiran za njihovu budućnost…….ali, mislim da me g. Plenković niti ovdje neće razočarati……imam veliki stupanj povjerenja u njega i odluke koje donosi……mislim da treba biti strpljiv…….

  Jeste li znali da je 21.3. najtoplije vrijeme u HR bilo upravo u S. Brodu…..tko zna, možda smo im Mi, svi zajedno, konačno donijeli malo svjetlosti i topline……ako mi ne vjerujete, evo Vam link…..nema smisla da Vas mučim kad sam ga pronašao…..

  http://www.crometeo.hr/prerani-topli-dani/

  …..inače, dovršio sam čitanje knjige “Sakupljači gelera” od najizglednijeg sljedećeg Zg gradonačelnika, g. Drage Prgometa (ovo je moje skromno mišljenje, a građani će na kraju odlučiti, kao i uvijek)……iako nisam pobornik ratne tematike i nerado je čitam, veliki sam štovatelj “lika i djela” g. Prgometa, pa sam se odlučio pročitati…….zanimljivo, g. Prgomet kroz cijelu knjigu spominje, često na humorističan način, događaje u osvit i tijekom rata u S. Brodu i Posavini…..ovu knjigu svakako toplo preporučujem svima koji nikako ne mogu dokučiti zašto je potrebno raditi na oprostu i miru na ovim prostorima, pogotovu prema našim tadašnjim ratnim neprijateljima……..

  Isto tako i naši ratni neprijatelji koji žive u Srbiji također moraju shvatiti kako je ratna retorika iz 90-ih promašena politika……recimo dolazak ministra g. Aleksandra Vulina na vjerski događaj u Hr i pokušaj (pokušaj, naravno…..pa nije uspio……naši Srbi ovaj put znaju koja je njihova država) iskorištavanja vjerskog događaja za huškanje i poticanje na nove sukobe…….razmislimo svi skupa malo o ovome……..ima Vam sve to skupa itekakve veze s dionicama, rađanjima, iseljavanjima, ratom, policajcima, Vladom RH, Predsjednicom gđom KGK i sa svime što se zbiva na ovim prostorima (sad mi pade na pamet ona pjesma od g. Kekina)……

  U vezi onog mojeg upita i e-maila OMF-ovima (skrolajte gore, ispod oglasa za prijevoz na GS je), moram Vas obavijestiti da već stižu prvi odgovori…….zanimljivi su…..pričekat ću sve (koji mi odgovore u razumnom roku, naravno), pa ću podijeliti kako bismo mogli raspravljati, komentirati i………što……što……pa razmišljati…….nego što, pa nismo u Sjev.Koreji?

  Kad pročitate knjigu “Najbogatiji čovjek u Babilonu” (imate i u pdf-u, proguglajte….strašno zanimljiva i poučna……samo nemojte, nakon što pročitate, odmah kupiti kuću na kredit……ipak su izdavanje platile tadašnje banke……pa budite oprezni……izdvojite bitno za Vas), shvatite da su stari Babilonci još prije nekoliko tisuća godina imali svoje forume na kojima je svatko svakome mogao postaviti pitanje, bez obzira na status ili bogatstvo……

  Još samo jedna stvar……i neću više daviti, barem ne danas…….obzirom da je na Eclectici vrlo živo zadnjih dana od kad nam se vratio g. Antun……(veliki pozz g. Antune) i vidim da komentari zauzimaju dosta prostora……što je dobro………molim uvaženog g. Antuna, da si da truda i sabere svoje komentare u jedan veći, kako bi i mi ostali došli barem malo do izražaja……..obzirom da autor i vlasnik ovog bloga, jako puno posla ima svaki dan, kao i većina nas……pa ne stigne sve to pratiti i uređivati, a trenutne postavke wordpress platforme trenutno možda ne dopuštaju neki ispravak (ne znam, pretpostavljam)…….

  ……veliki pozz svim mojim Eclectičarima……

 51. Duro Dakovic kao da je prodavao krompire Agrokoru pa mu nije platio ,nevjerovatno , u solidnoj situaciji pred dokapitalizacijom koja ce pomoci u boljoj likvidnosti , Idlicnoj popunjenosti ugovora u ovoj godini i perspektivom za dobivanje novih svejedno uporno pada gore nego Agrokor stvarno cudno ko to i zasto prodaje DD u bescijenje .

 52. U jučerašnjem ludom četvrtku, ima i jedna posebno dobra vijest, koju smo svi s nestrpljenjem čekali 🙂

  Nadzorni odbor društva ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA d.d. na 2. sjednici Nadzornog odbora održanoj dana 27. travnja 2017. godine donio je Odluke o imenovanju predsjednika i člana Uprave društva ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA d.d.

  Navedenim odlukama produžen je mandat predsjedniku Uprave gosp. Tomislavu Mazalu na mandatno razdoblje od 6 mjeseci odnosno od 1. svibnja 2017. godine do 31. listopada 2017. godine, te mandat članu Uprave gosp. Marku Bogdanoviću na mandatno razdoblje do 6 mjeseci odnosno od 5. svibnja 2017. godine do 31.listopada 2017. godine.

  Temeljem navedenih odluka Nadzornog odbora, Upravu društva i dalje čine gosp. Tomislav Mazal, predsjednik Uprave i gosp. Marko Bogdanović, član Uprave.

  • Dakle, poslovanje se općenito razvija normalnim tijekom i u lijepom smjeru. Postoji opravdano povjerenje u članove uprave, što se ovime i dokazalo. Dokapitalizacija je pred vratima i ja sam uvjeren da mora, može i hoće uspjeti u onom obujmu koji će biti dovoljan za ostvarenje planova. Osobno, volio bih vidjeti ĐĐ kao izvršitelja radova na završetku mosta na Čiovu jer bi to bila odlična referenca za Pelješac. Đuro sigurno ima i znanje i ljude za takve projekte, ali se ne smije zaletjeti kao Viadukt

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.