ADPL

AD Plastik – krasna investicijska priča

Prvi post o nekoj dionici sam na ovom blogu napisao godinu dana nakon njegova pokretanja, i to je bilo o AD Plastik.  Veliko i ozbiljno društvo koje je zaslužilo svoj uspjeh, a ovih dana je privuklo pažnju ovom objavom prema kojoj je Raiffeisen mirovinski fond prešao 10%.

Tada sam već bio značajan dioničar, dionicu sam marljivo skupljao od ‘drhtavih ručica’, a to mi se činio kao ‘no brainer’:

adpl-10

Nažalost, naši institucionalcima je jako dugo trebalo da prepoznaju ovo sjajno društvo (a bilo bi mu puno lakše da jesu). Iako AD nije imao sreće (veliki problemi na ključnom ruskom tržišu, ne njihovom krivnjom), svejedno je dionica od tada porasla, ako se ne varam, oko 120%, uključivo vrlo izdašne dividende (to treba staviti u kontekst s indeksom, Crobex je upravo na istim razinama kao i tada, a imao je dividendni prinos oko 1,5%-2%, dakle ukupno 10-ak posto).

U toj dionici sam također bio ‘aktivist’, na način da sam pokušavao što više pomoći upravi u razumijevanju tržišta kapitala, postavljanju prema njemu, a toliko sam im vjerovao da nisam nikad otišao na skupštinu, nego upravo dao svoju punomoć!

Dionice sam kasnije prodao (u biti, trebalo mi je za jednu drugu investiciju, konkretno KORF), to sam čak i bio napisao, i od onda nisam dioničar, ali želim svako dobro toj kompaniji, a smatram da joj cijena ne održava vrijednost (bar ovako odokativno, EV/EBITDA  malo iznad 5, P/B ispod 1).

AD Plastik je sjajan primjer kako društvima srednje (sada velike) veličine može jako pomoći interakcija s tržištima kapitala; na koncu, i dokapitalizacija partnera iz Rusije je bila bazirana na burzovnoj izvedbi, te svakako lijep primjer kako tržišta kapitala mogu zdravo funkcionirati.

 

 

 

Kategorije:ADPL

12 replies »

 1. Tržišta kapitala mogu pomoći stvoriti i vrijednosti koje je potpuno nemoguće ostvariti alternativnim pristupima i to na svim skalama veličine.

  Pogledajmo drugi kraj svijeta: Tesla, SolarCity itd. Takve priče su nemoguće bilo kojim drugim pristupom. Ne postoji milijarder koji ima dovoljno milijardi za “spržiti” na “sulude” projekte, ne postoji toliko bogata i iracionalna država koja može dovoljno subvencionirati ekologiju i sl., ako se neće udružiti veliki kapital većeg broja ljudi koji vjeruju u tu ideju, koji će nizom rundi privatnih ponuda, javnih ponuda, spajanja itd. s vremenom doći do konačnog ostvarenja snova, stvaranja stvari koje nisu prije postojale i ne bi tek tako “spontano” nastale da nije bilo koliko vizije toliko i kapitala koji je neustrašivo podupirao viziju.

  “Lower cost than a traditional roof when combined with projected utility bill savings.” – to je to, točka s koje više nema povratka, ideja je uspjela, kapital će se dugoročno oplemeniti, nove vrijednosti stvoriti na sve strane, kupcima…

  Tko bi rekao da jedan krov može biti tako uzbudljiv, tako revolucionarna stvar. A nikad ne bi nastao da se nisu odigrili svi ti koraci prije, sve faze razvoja, gdje je tržište kapitala bilo ključan katalizator.
  https://www.tesla.com/solar

 2. Potpuno Zaboravljena dionica AD Plastika na ovom stranicama a potpuno nepravedno ,oporavak ruskog trzista je na vidiku ,pregrst novih poslova u Europi stavlja ovu dionicu u prilicno sigurnu i sa odlicnim prinosima ali i sasvim ok dividendom, bas me zanima izvjesce za 2017 ali sam sigurnan da ce biti iznenadenje ,dovoljno je da kazem da mi je ta dionica donijela u 2,5 godine odlican prinos veci od 25% po godini bez Dividende sto je uz Valamar stavlja u perjanicu mog portfelja.
  evo nekih ugovora u zadnje vrijeme koje su potpisali.
  http://www.adplastik.hr/media/uploads/docs/06.11.2017.-_Novi_poslovi_HR.pdf
  http://www.adplastik.hr/media/uploads/docs/10.07.2017.
  Novi_poslovi_za_Volvo_HR.pdf
  http://www.adplastik.hr/media/uploads/docs/04.07.2017.
  -_Novi_poslovi_za_Ford_HR.pdf

 3. Da, veliki i uspješni izvoznici, nemam trenutno primjedbe! Uskoro i dividenda stiže tako da smjer i brzina kakav bi većina sa ZSE samo poželjeti mogla…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.