Uncategorized

Hoće li se štednja početi prelijevati u investicijske fondove?

Kao što možda znate, kad kažem ‘fond managerčići’, ne mislim na sve. Mislim da sam već nekoliko puta pohvalio meni omiljene fondove Allianza koji ne samo da su najuglednije ime u financijskoj branši kod nas (barem se meni čini), nego redovito osvajaju nagrade za najbolje fondove, a i imaju zaista izvanredu izvedbu. Pogledajte meni omiljeni Allianz Equity:

allianz-equity-4

Ovdje mu je mjesečni izvještaj.

Kako ih pratim, primjetio sam da su u listopadu imali uplata skoro u visini 15% dotadašnje imovine fonda, što mislim da je najveći priljev do sada. Sve su to još vrlo niske razine imovine (ali zato možda odlična prilika za ulaganje ako vjerujete u kvalitetu managementa jer s manjom imovinom imaju veću fleksibilnost). Iako mi je načelno čudno da Hrvati ne koriste u većoj mjeri investicijske fondove, to je shvatljivo jer većinom ulaganje u equity smatraju špekulacijom (umjesto investicijom — ja pak mislim da je ulaganje u stambene nekretnine na Balkanu zapravo teška špekulacija), a to je najviše zato jer se nikad nije osvijestilo što se dogodilo 2006.-2008. kad su u špekulativnom balonu izgubili ogromna sredstva. Franak se osvijestio (iako se razilaze stavovi), a ovo se prešutilo. Pitanje ja zašto? (O tome drugi put.)

Iako porast tog relativno malog fonda nije indikativan za cijelu branšu (recimo nema puno novih uplata u OTP indeksni) smatram da bismo mogli biti na pravu sistemskog prelijevanja novca iz štednje u druge instrumente. Evo što se događa. Ne samo da su kamate već jako pale (što jako ‘boli’) nego i jaz koji bi sada trebali preskočiti za novo oročenje je veći nego ikada zadnjih godina. Naravno da neki među štedišama razmišljaju i o tome da bar dio imovine diverzificiraju i stave u realnu imovinu, pa i koristeći fondove:

jaz-boli

Ovo u praksi vjerojatno izgleda i teže, jer ‘postojeći depoziti’ uključuje sve, pa i one sklopljene nedavno, po već malim sklopljenim stopama. No zamislite ako ste oročili 2012. na 4 godine po oko 4%, pa se sada suočite s ponudom od 1%?

Podsjećam, štednja je na rekordnim razinama:

neto-stednja-2016-09

Međutim, u skladu s gornjim, sve više štediša odustaje od oročene devizne štednje i drži novce a vista:

struktura-stednje

Tako da mislim da ako ne bi bilo većih potresa na financijskim tržištima mislim da je situacija zrela za prelijevanje depozita u investicijske fondove.

Kategorije:Uncategorized

10 replies »

 1. Da li pratite LRH Hotele Cavtat odnosno Ftb turizam.Dionica (LRHC-R-A) je jucer uvrstena na burzu, cijena se krece oko 1.000 kn, ako moze kratki osvrt? Hvala.

 2. Vjerojatno hoće u fondove obzirom na kamatne stope, ali bitno jeftinije i lakše je kupovati dionice. Fondovi su gradski prijevoz, a dionice taxi na duži rok za umjerene i konzervativne ulagače.
  Nemam ništa protiv gradskog prijevoza, dapače.
  U samom Crobexu ima barem 10 vrlo dobrih dividendnih dionica.

 3. KD Viktorija mi se čini sasvim ok. Već su 17 godina na tržištu, prilično dobro su odradili recesijski dio 2007-2008 a i portfelj im je sasvim uredu. Kad su u akcijama uskočit da se izbjegne ulazna naknada.
  Gosp. Bakić, što mislite o ulaganju u neki od obvezničkih fondova, 1-2 godine,npr. PBZ Bond, sa prinosima 5-6%, kao manji konzervativni dio portfelj?. Znam da su RH obveznice junk i da nam predstoji vjerovatno teška 2017. ali za 20% tak posto konzervativnog dijela portfelja mislim da su puno bolje rješenje od oročenja u banci.

  • Bezveze mi je preuzimati hrvatski rizik za tako malo prinosa. K tome, mislim da je prošlo zlatno doba hrvatskih obveznica i više se nikad neće ponoviti (visoka kamata + veliko smanjenje kamate).

 4. Radim na šalteru jedne banke. Čim spomenem fondove ljudima pada mrak na oči, dosta njih koji imaju određenu ušteđevinu izgubilo je dobar dio iste 2008/2009 kada se crobex strmoglavio sa ondašnjih 5000+ bodova na ispod 2000 pa se više ne usude ulagati na taj način i pristaju na mizeriju od kamate na oročenja.

  • To će se sada početi polako mijenjati. Ne svima, jednoj maloj manjini, ali ogroman je novac u depozitima. Evo recimo baš sam pogledao samo jedan mješoviti fond jedne veće banke koji je samo u rujnu imao oko 20 mil. kn uplata, rijetko viđeno za njih, a vjerujem da je u listopadu više, pričekajmo koji dan. Tako da je ta banka očito krenula agresivnije u prodaju.

 5. Sto se tiče nekretnine,to sam ja okušao 2006 kad sam prodao dionice i kupio nekretnine jos sam morao dizat kredit ,kucu sada ne mogu prodat ni u pola cijene
  Da sma osato u dionice,tada mi je portfelja bio INA i PBZ. Inina dionica tada bila oko 1400 kn ako se ne varam a PBZ 320kn tako se kretala.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.