RIVP

Valamar research FIMA

1. Evo napokon (po meni) i jedan realniji research za Valamar, od FIME:

valamar-fima-1

Možete  ga dobiti ako ste klijent FIME ili to želite biti, pišite im. (U svakom slučaju ovo je samo prva stranica, koju ne treba gledati odvojeno, nego zajedno sa svima, uključujući i ogradu na kraju, dakle naravno nemojte ovo shvatiti kao ‘preporuku’ prije nego ste pogledali cijeli izvještaj).

2. Ono što je jako zanimljivo u ovom researchu da ne pribjegavaju ‘greškicama’ kao standardni analitičar (analitikant) iz banaka, koji skoro pa redovito rade ‘suptilne’ manevre tipa
– određivanje stope rasta u perpetuitetu na razini inflacije (dakle, društvo stagnira, odnosno gubi tržišni udjel, usprkos ogromnim ulaganjima – ovo drugo dobro dođe da smanji valuaciju, ali ne dovodi do rasta, dapače?!)
– pad EBITDA u terminalnoj godini
– itd.

Ovakve ‘greškice’ su ili odraz totalnog neznanja, ili izraz želje autora da im valuacija ‘ne bude previsoka’ kad su već propustili na vrijeme napraviti research. U drugom slučaju, to je dvostruko tužno jer bi značilo da autori tako malo znaju da misle da su im ovo ‘suptilne, ali jako lukave’ manipulacije. Nešto tipa kad štene sakrije glavu pod jastuk pa misli da ga zato ne vidite, jer ono ne vidi vas.

3. Fimi ovakve stvari ne trebaju, podsjećam, oni su jedini koji su bili na vrijeme prepoznali vrijednost RIVP/KORF, primjerice prije dvije i pol godine:

fima-korf-2

ili prije dvije godine:

fima-rivp-2

4. Zanimljivo, mislim da FIMA ima konzervativan pristup. Za 2016. iako sama uprava kaže da će EBITDA biti 500-515 mil. kn, oni uzimaju donju granicu.

5. Sam više vjerujem FIMI nego svim bankarskim analitičarima zajedno, puta pet. Recimo ako pogledate portfelje nekih stranih velikih fondova, koji nemaju svoj research ovdje, nego se oslanjaju na lokalni institucionalni research, vidjet ćete dosta zanimmljivih stvari. Ispada kao da im je netko pouvaljivao svašta, baš onaj tip ‘robe’ koji paše nekim institucionalnim igračima. Ali to su naravno samo podaci, ne i zaključci.

6. Osobno, mislim da svi analitičari griješe i da ne vide ‘slona u sobi’, a to je kapitalna struktura i struktura imovine, koja omogućava izdvajanje (dijela) nekretnina i uzimanje puno više duga (u odnosu na benchmarke u hotelskoj branši). Sjetimo se da je Arenaturist još prije 8 godina htjela isplatiti dioničarima jednokratno smanjenje kapitala od 280 kuna po dionici, kada su prihodi (za tri kvartala) bili svega 43% današnjih. Isto društvo sada kaže:

Kako je ranije najavljeno, namjera je pripajanjem i akvizicijama spojiti određene njemačke i mađarske hotele PPHE Hotel Group u Arenaturist. Kao dio tog procesa i s ciljem daljnjeg širenja Arenaturista unutar i izvan Hrvatske, Arenaturist dobit će licencu za korištenje brenda Park Plaza u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama srednje i jugoistočne Europe.

Slijedom toga očekuje se snažno pozicioniranje Arenaturista sa svrhom stjecanja i razvijanja novih hotela, kao i zaključivanja novih ugovora o upravljanju hotelima u vlasništvu trećih strana u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Arenaturist razmatra prijenos svih svojih dionica s redovnog na službeno tržište Zagrebačke burze. Očekuje se da će takav prijenos osigurati izloženost široj bazi ulagača, povećati likvidnost dionica Arenaturista, unaprijediti profil Arenaturista i osigurati veću fleksibilnost za rast poslovanja Arenaturista. Namjera je da se Arenaturist razvije u snažno društvo za turizam i ugostiteljstvo u Srednjoj i Istočnoj Europi, s poslovnim modelom koji bi uključivao vlasništvo i upravljanje vlastitom imovinom te imovinom drugih pod brendom Park Plaza.

A sukladno ranijim najavama u samom ovom izvješću napravili su pripajanje nekih društava što će samo po sebi značajno povećati EBITA.

Napomena: Imam dionice RIVP i ARNT i ovo naravno nije nikakva preporuka, a što se tiče FIME, nije ni s njihove strane dok ne pogledate cijeli research, a i onda ‘možda’. Dionice naravno mogu kupovati i prodavati kako mi dođe potreba ili naprosto ‘dođe’ 🙂

Kategorije:RIVP

13 replies »

  • Evo rezultata do sada, trebali bismo stavljati svako malo ovdje ‘prolazno vrijeme’ da budemo sigurni da neće biti manipulacija kao prošle:

   • Budući da je već prošlo više od pola roka (a u početku se i glasa najintezivnije), vodstvo RIVP je toliko radikalno, da kad bi se to okrenulo, vjerojatnost za to bila oko 0%, dakle manipulacija kakve su se događale i prošle godine.

   • Ne slušaju ljudi. Lijepo kaže Random walk down wall street – u prosjeku svega 13 dana u godini utječe na konačni rezultat čak i kad imamo “sure winnera”. Pa samo neka ljudi čekaju i ne kupuju. Ovaj blog, ulaganje po uzoru na njega i par entuzijasta dioničara promijenilo mi je i život i novčanik. Samo naprijed Nenade!

    • I to je još u uvjetima koliko toliko likvidnog tržišta. A pogledajte ovu našu malu ustajalu baru. Koliko vidim u posljednjih nekoliko godina, dešavalo se da dionica stagnira godinama pa da se otključa u svega par dana. Test karaktera 🙂

 1. Strpljen spasen svi govore tako a ja sam jos i dokupio Valamar i Duru dok je to trajalo sada vidim ovo odlicne najave za slijedecu sezonu neki kazu da ce biti najaca ikada zapravo iznenadujuca, onda procitam da je Hrvatska izabrana od 17 zemalja koje treba posjetiti kao prva od svih, onda onakve vijesti u Defenderu o Duri Dakovicu ne moze se vise pozeljeti hvala Gospodinu Bakicu za sve sto cini za nas Male dionicare i ljude koji smo laici u ulaganjima a narocito sto objasnjava Razumljivo ,nenametljivo i strpljivo.

 2. Pa to nema veze onda treba dokupiti jos ko moze 🙂 vazno je Likvidnost a ako se nema za dokup onda samo strpljenje 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.