Uncategorized

(Neke) banke su počele ‘gurati’ ulaganja u investicijske fondove

Nastsavno na post Hoće li se štednja početi prelijevati u investicijske fondove?, odgovor je, čini se: hoće.

I to tako da će ih banke aktivno promovirati. Naime, upravo je mjesečne podatke objavio ZB Invest, čiji je ‘Global’ fond imao oko 10 mil. kn neto uplata u listopadu, što je za njih puno. Zašto mislim da je to napor samog društva za upravljanje (odnosno Banke), a ne događa se samo od sebe? Pa zato jer PBZ Investov ‘Global’ fond praktički nije imao uplata. Osobno ne bih nikad uložio u te fondove (Z-Global nešto drlja po uglavnom domaćim, ali i regionalnim dionicama i obzvenicama a P-Global je nešto kao ‘funds of funds’, ali vjerujem da domaći ulagači ne donose odluke na ime toga), iako ima i tužnijih slučajave, kao ovaj HPB Global koji je u 5 godina zaradio oko 0?!

Ne ulažem u hrvatske investicijske fondove, ali kad bih ulagao, u ovom trenutku bi to bili Allianz Portfolio ili Allianz Equity, čiji prinosi izgledaju ovako (uočite konzistentnost — prinos Equityja je u stvari dosta veći jer je kraće vremensko razdoblje), inače trenutno imaju neke akcije za ulazak bez naknade:

ae-4

ap

Kategorije:Uncategorized

23 replies »

 1. Kako sam nedavno završio kupovinu nekih indeksnih fonodova vani, mogu samo reći da doma imamo kriminalno visoke naknade za upravljanje (kao što je već bilo pisano ovdje mnogo puta). Tko zna, možda se netko sjeti da po CROBEX ili CROBEXturist je dovoljno imati jednog vještijeg administratora sa isprogramiranim algoritmom i hasta luego, naknada 0.3% ili tako nešto + akcija da se privuče investitore izvana pokazujući im track record i fonda i indeksa (ili podindeksa).

 2. Raiffeisen je još pocetkom ljeta poceo gurati svoje fondove (do duše obveznicke) kroz ponudu kombinirane štednje pola u orocenu a pola u njihov fond gdje bi dali određeni ne zanemarivi bonus na kamatu orocene stednje ako se pola novaca stavi u njihov fond.

 3. Mislim da je ZB global ok. Ove godine ima dobit cca 10%, u zadnjih 5 god. 75 %. Treba malo ubaciti i u Inves. fondove radi diverzifikacije portfelja. Tu je uglavnom igra na duge staze.

  • Mislim da ste nešto pobrkali, pogledajte prinos ovdje. Mislim da je to puno premalo s obzirom na preuzeti veliki rizik.

   A onda pogledajte benchmarke … S&P 500 je porastao oko 100%, plus dividende, itd.

 4. Po statističkim podacima od dioničarskih fondova najviše prinose su ostvarili u fondu KD Victoria gdje PGP 5g% iznosi 11,57 što bi sada puno njih potpisalo uspoređujući s kamatama koje se nude za oročenje. Obzirom na neimpresivne rezultate i opravdane kritike na investicijsku politku raspodjele rizika svih jaja u istu košaru, a najčešće u sve oblike obveznica RH, nije ni čudo da građani nemaju povjerenja u naše investicijske fondove. Pri tome su relativno visoke ulazne ili izlazne naknade u odnosu na postignuti rast, a najveće tržište dionica je pri tome u potpunosti zanemareno pa je sasvim opravdano pitanje čiji interesi se zastupaju od strane fond-managera.

 5. Lijeva se i prelijeva po cijelom svijetu 🙂

  Moglo bi to biti jako dobro, ovaj bull market, ako ga sad FED malo ne zezne tim nužnim dizanjem kamata, će biti povijesni rekord! 🙂

  Zamislimo da se iz svijeta prelije u USA jedno 2.000 milijardi USD za vrijeme tax-holiday, a upravo otkrili u Texasu nove nafte u iznosu 900 milijardi USD po današnjim cijenama, i to se mora izvaditi, intenzivno kopat će se i energent 21. stoljeća (ugljen), a nove kuće će praviti svoju energiju iz Tesla krova što će puno energije preliti u izvoz.

  Dok Elon Musk i slični vizionari rade svoj posao u “realnoj ekonomiji” kolega mu Peter Thiel i veterani kao Wilbur Ros će lijevat i prelijevati na policy razini da stvore optimalan okvir, kako bi svi skupa napravili Ameriku great again!

  Još kad bi i Kralj konačno počeo kupovati dane svoje vladavine, tako da se ne gradi ceste, željeznice, mostove, škole, bolnice itd. samo po USA, nego i SAU, sve u dolarima, sve made in USA.

  Pa kad se više ne bi nepotrebno bacalo novce/rakete po svjetskim zabitima, efikasno to riješavalo s Rusijom i Kinom u suradnji, a troškove NATO-a pošteno podijelilo s europskim zemljama…

  Pa kad se ne bi trošili novci na socijalu jer socijalnih slučajeva ne bi bilo puno, svi da rade i zarađuju dovoljno za zdravstveno osiguranje itd., u inflatornoj ekonomiji to sve prividno još i pojačano. Bolje je kad sve raste, i cijene i plaće, nego kad sve nekako na istom.

  Nije na odmet i deportirati milijun-dva kriminalaca. Od njih nikakve koristi.

  Pa kad se Tesla auti, baterije i krovovi počnu izvoziti u masovnoj proizvodnji u cijeli svijet a sve skuplja i skuplja Apple računala svih form factora posvuda počnu prodavati tržišnim udjelima kao u Kaliforniji…

  Moglo bi se na kraju baš puno preliti, stvorit itd. a to se mora odraziti i na dioničko tržište (pa makar i s malim prekidima, OK ako nam dođe neki mali medo, bitno da brzo ode). A dionička tržišta se u pravilu prelijevaju. Ako Amerika raste takav sentiment će biti i globalno (negdje manje opravdano, negdje više, ali nisu sva tržišta efikasna, i bolje 🙂 ).

 6. Breaking: jedna od najvećih banaka u RH nam upravo potpuno “otkazala”. Možda je poprave do ponedjeljka.

  Stvarno smo postali 100 % ovisni o tehnologiji. Zato je treba ozbiljno shvatiti i kvalitetno voditi te procese.

  Danas kad banci recimo u potpunosti otkaže core banking sustav, to je kao da je bankrotirala, jer nitko ne može izvršiti nikakvu transakciju niti na koji način.

  Dionicu uvijek možeš prodati, makar preko oglasnika, da se nekim slučajem ZSE iznenada zatvori na neko vrijeme 😀

  • O kojoj konkretnoj banci se radi i temeljem cega ste zakljucili da je “otkazala”?

   Ako niste mogli koristiti internet bankarstvo, to nema veze sa core sustavom navedene banke, a ako na bankomatu te iste banke niste mogli podici novac, za to moze biti vise razloga; prazne kazete s novcima ili pad HT-ove mreze.

   Dodjite u ponedjeljak ujutro u neku od poslovnica te iste banke, i siguran sam da cete doci do svojeg novca, a uvjeren sam da cete moci i koristiti njeno internet bankarstvom.

   • Neću reći više detalja da ne stvaramo paniku, i konkurencija da ne likuje nad tuđom “nezgodom”, možda ako ste i zaposlenik te banke znate manje od mene o tome što se događa, a i vjerojatno je sve tajna (a ja nekako imam običaj uvijek nekako saznati sve najveće tajne…).

    Samo sam se malo ovim primjerom htio našaliti na račun neimenovane banke i time banaka općenito kako oni svi barataju novcem kao pojmom koji je sam po sebi manje realna imovina od dionice, i to u digitalnom obliku (još manje opipljivo od novčanica) i to preko tih modernih kompliciranih IT sustava koji mogu samo tako “krepati”. Dok kao dioničari mi svoj hotel možemo vidjeti i opipati, i doslovno vidjeti stvaranje vrijednosti gledajući turiste kako koriste usluge hotele.

    Samo malo prigodno zezanje na račun super-tajne-IT-nezgodne, nikakva panika, vjerujem da će se u PON sve opet funkcionirati, ako nikako drugačije onda brute force, vraćanjem nazad na stari sustav koji je radio, ako ovaj novi još nije spreman za prime time 🙂 Ne može ne raditi, ne može se dogoditi kvar kojega vrijedni IT stručnjaci banke neće moći popraviti kroz jedan neispavani vikend! 🙂

    • Ako nisi špekulant pa da dionice tretiraš kao likvidnu imovinu, nebitne su ti te pojedine komponente nelikvidnosti. Depozitorij slobodno može biti down s vremena na vrijeme 🙂 Uostalom, glavno da imamo valjan kupoprodajni ugovor, a namira kad bude bude.

     Važan dio same suštine dionice je u tome da očekuješ je držati godinama i da si svjestan da je to nelikvidna imovina. Kupnjom dionice kupuješ njenu (nepredvidljivu) nelikvidnost i sve čare koje to sa sobom nosi 😀

     Kad Buffett kaže “I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years” misli pri tome da zatvore sve kompletno, i burzu i depozitorij i oglasnik 😀

     A i dok dionicu ne prodaš jer ne možeš ili ne želiš, čak i onda dobivaš nekakve dividende s vremena na vrijeme, dakle i 100 % (“za tebe”) nelikvidna dionica u prosjeku daje (htio-ne htio) nekakvu likvidnost, nekih recimo u prosjeku 2 % likvidnosti (koje se onda treba što pametnije riješiti, npr. reinvestiranjem u tu nelikvidnost!).

    • Depozitorij moze biti down ali ne i sustav banke? Kako zamisljas da se nadograduju pojedini sustavi banke? Koliko znam ovo za vikend je sve bilo najavljeno i kontrolirano.

    • Ne znam o kojoj banci govorite, ali meni je moja par dana ranije najavila da će neke usluge biti nedostupne preko vikenda zbog nadogradnje.

    • Nije to pitanje “može” ili “ne može”, samo sam odgovorao na tvoje pitanje, rekao da je po svojoj naravi jedno likvidna a drugo nelikvidna imovina pa se različite mogućnosti raspolaganja tim imovinama podrazumijevaju, da nešto od toga puno lakše trpi down time od drugoga, ali naravno uvijek želimo čim veću raspoloživot svega 🙂

     P.S. Neimenovana situacija o kojoj sam se malo bio našalio, ne samo s bankama, nego svima nama koliko smo u suvremenom svijetu postali ovisni o tehnologiji (jer su im se bile dogodile neke sasvim nenajavljene/neplanirane poteškoće :D) je dobro i brzo razrješena. To je najvažnije. Marljivim i brzim radom se sve riješi tako da korisnici ništa ne osjete.

    • Naravno da kod vecih nadogradnji/promjena moze doci i do neplaniranih situacija. Ali one se rjesavaju u hodu. I uvijek postoji opcija vratiti se na staro. Prebombasticno ste napisali tekst.

     Kad bi depozitorij doista bio down ne bi bilo tu nikakve trgovine. Ako bi i bilo, to bi bila trgovina na slijepo. Koliko je to manje lose od pada sustava banke – nisam bas siguran.

     Ali i jedan i drugi sustav nije tako lako dovesti do pada. I ovo za vikend, kao i sve eventualne popratne probleme nikako ne bih nazvao “potpunim otkazivanjem”.

  • Pa možeš preko oglasa prodati i 100€ koje su ti na banci i ne možeš ih podići iz navedenih razloga po recimo 400 kuna. 🙂

 7. Gos. Arppegio moja banka u zadnje vrijeme ima problema sa sustavom ulaska u internet bankarstvo i za mene je to problem jer ne mogu uci razlog je jer mozda hitno nesto hocu prodati ili kupiti a dok sustav proradi mozda je kasno . Razumio bi da je to bilo na par sati ali se protezalo na nekoluko dana skoro tjedan u banci su mi rekli da nisu jedini da cijeli sustav ima problema i vecina banaka.

  • Problem moze biti i sa IT sustavom SKDDa.

   Kada je u pitanju Vasa nemogucnost da trgujete dionicama preko internet bankarstva Vase banke, uvijek kao mozete od Vase banke traziti da Vam nadoknadi stetu zbog izmakle dobiti, pa i pod prijetnjom tuzbom. Mislim da biste bez problema dobili spor, sve da za problem nije kriva Vasa banka vec SKDD ili HT. Naravno-uz pretpostavku da se ne radi o visoj sili.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.